Közösen váltaná le az SMS-t a Google és a Samsung

Közösen váltaná le az SMS-t a Google és a Samsung

2018. szeptember 17. 15:53, Hétfő
Azt remélik, hogy a Google platformja mindenki számára vonzóbb lesz.

Az internetes óriás még a tavasz folyamán mutatta be az új Chat szoftvert, amely univerzális profilokkal egészíti ki a meglévő Android Messages alkalmazást, a még könnyebb és kényelmesebb üzenetküldés érdekében, leváltva a hagyományos SMS-t, egyben pedig felvéve a versenyt az Apple iMessage appjával. Most a Samsunggal fognak össze, hogy minél több készüléken elérhetővé tegyék a platformot.

Bár ez utóbbi gyártó saját szoftvere bizonyos gondokkal küszködik, legalábbis a biztonság és a megfelelő adatkezelés terén, ez nem gátolta meg az együttműködési megállapodás létrejöttét, amelynek értelmében a Google Rich Communication Services (RCS) technológiája a Galaxy-családba tartozó készülékeken is megjelenhet. Ennek köszönhetően először a Galaxy S8 típus kapja majd meg a szükséges frissítést, amelyet az S8+, a Note 8, valamint az S9 követ majd a sorban, natív támogatást téve elérhetővé. Ehhez persze a szolgáltatók együttműködése is szükséges lesz, de a cég már leszerződött több amerikai és egy kanadai szereplővel, amit nyilván továbbiak követnek majd az egyéb régiókban.

A hivatalos blogbejegyzésből megtudhatjuk, hogy az RCS révén a hagyományos szöveges üzeneteket az iMessage-szerű funkciókkal kiegészített platformmal váltanák le, így például látni fogjuk, hogy a másik fél mikor kezdi el pötyögni üzenetét, bár a két végpont közötti teljes titkosítás kimarad ebből a körből. A GSMA hivatalos oldalán megtaláljuk azon gyártók és szolgáltatók teljes listáját, amelyek támogatják ezt a platformot, ez a jövőben nyilván tovább bővül majd, a mostani megállapodás révén pedig jóval több androidos készüléken jelenhet meg a szoftver, ami mindenképpen előnyös a partnerek számára – az Apple egyelőre hiányzik innen.

A Google az utóbbi években egyszerre több vonalon is igyekezett előrenyomulni ezen a területen, így némileg zavaró lehet a több különböző app jelenléte. Az illetékesek elmondása szerint leállítják a munkát az Allo appon, a Hangouts esetében igyekeznek minél több, a vállalatoknak hasznos funkció beépítését (hogy ezzel teljeskörű munkahelyi üzenetküldő- és megosztóplatformot hozzanak létre), a Duo pedig egyelőre tovább éli életét videóchat-szoftverként.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások