Az európai politikusok nem örülnek Trump letiltásának

Az európai politikusok nem örülnek Trump letiltásának

2021. január 13. 17:50, Szerda
Eddig a szélsőségeknek való teret engedés miatt ostorozták a közösségi platformokat, de most rájöttek, hogy őket is letilthatják.

A Twitter határozatlan időre felfüggesztette Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát. A döntés ellen magyar, német, francia és európai uniós politikusok is tiltakoznak.

"Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk. A világ közvéleménye most ébredt rá igazán, hogy eljött az az idő, amikor politikai alapon megtagadhatóvá vált magánszolgáltatások nyújtása" - írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán ma. "Meglepő lehet, hogy Merkel, Weber és több európai vezető is felemelte szavát a - számukra egyébként kedves - globalista liberális ideológiát hirdető tech cégek lépésével szemben. Valószínűleg ők is rájöttek, hogy mindez akár velük is megtörténhet és akár ők is törlésre kerülhetnek, ha nem az elvárt módon viselkednek" - írta Varga Judit.

"Az elmúlt pár napban új szintet lépett a magáncenzúra és eddig példátlan módon sújtott le. A digitális imperializmusban immáron nem számít, hogy az ember egy átlag felhasználó vagy éppen a világ vezető hatalmának demokratikus úton megválasztott elnöke, ugyanis kiderült, hogy mindkettőt egyetlen gombnyomással el lehet hallgattatni" - fogalmazott a miniszter. Mindez rávilágít arra, hogy "valójában mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a liberális közösségi média globális kontrolljának" - írta.


A tüntetők komolytalan idiótáknak néznek ki, de a Capitolium elleni támadásban öt ember meghalt

"Veszélyes a szólásszabadságra nézve az a tény, hogy az internetes óriásvállalatok tisztázatlan kritériumok alapján akarattal elhallgattatták platformjaikon a még hivatalban lévő amerikai elnököt, Donald Trumpot - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa. "Annak ellenére, hogy úgy vélem, Trump elnök felelőtlen viselkedése és erőszakra buzdítása után megérdemelte, hogy letiltsák, egyértelmű, hogy ez így nem mehet tovább" - jelentette ki az EU-biztos. Szerinte az óriásvállalatoknak el kell fogadniuk a "szigorúbb szabályozást, az érvényesíthetőbb kötelezettségeket és a fokozottabb felelősségvállalást" az oldalaikon megjelenő tartalmakért.

A teljes francia politikai elit, kormánytagok és ellenzéki politikusok is elítélték, hogy a Twitter határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókját. A kormány álláspontja szerint "a digitális óriások szabályozását nem magának a digitális oligarchának kell megoldania". Bruno Le Maire gazdasági miniszter megdöbbentőnek tartja a Twitter döntését, s úgy vélte, hogy a "digitális oligarcha fenyegetést jelent az országokra és a demokráciákra". Álláspontja szerint kizárólag "a szuverén nép", az államok és az igazságszolgáltatás az, amely törvényes módon szabályozhatja a digitális óriásokat.

Gabriel Attal kormányszóvivő úgy vélte, hogy problémákat vet fel egy közéleti személyiség hallgatásra kényszerítése a közéleti lét egyik formájává vált közösségi oldalakon, mégpedig azért, mert erre "nincsenek a törvény által meghatározott specifikus kritériumok". A francia kormány tavaly megpróbálta az internetes gyűlöletkeltést szabályozni, de az alkotmánytanács júniusban a szólásszabadság megsértése miatt megsemmisítette a rendelkezést. A kormányszóvivő ennek kapcsán elmondta: különbséget jelent egy tartalmat moderálni vagy egy embert megakadályozni abban, hogy szabadon kifejthesse a véleményét. Az ellenzék a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchontól a radikális jobboldali Marine Le Penig is egyöntetűen elítélte a Twitter döntését. A Nemzeti Tömörülés elnöke szerint a "nagy magáncégek manapság azt gondolják, hogy nagyobb hatalmuk van, mint egy államnak és ez feltehetően így is van".

Az Európai Bizottság nemrégiben bemutatott, a digitális szolgáltatásokról és piacokról szóló jogszabályjavaslata az online platformok elszámoltathatóságára és az illegális tartalmak hatékonyabb eltávolítására irányul. "Ezek úttörő javaslatok, de még időre van szükség ahhoz, hogy valósággá váljanak" - mondta Vera Jourová. Véleménye szerint a brüsszeli bizottság decemberben elfogadott cselekvési terve az európai demokrácia megerősítésére hatékony intézkedéseket határoz meg például a félreinformálás internetes terjedése ellen és egy átláthatóbb, kiszámíthatóbb internetes rendszer kialakításának irányában. A cseh biztos elmondta, hogy az amerikai törvényhozás épületének ostroma ráébresztette arra, hogy "online és offline is harcolni kell, és nem szabad elfogadni a jogállamiság, az alapvető értékek és a demokrácia elleni támadásokat." "Mi, a demokrácia szószólói, naivan azt hittük, hogy a demokrácia megvédi önmagát, pedig törékeny és ki van téve a kívülről vagy belülről érkező támadásoknak" - hívta fel a figyelmet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások