Saját szerverchipeket fejleszt a Google

Saját szerverchipeket fejleszt a Google

2023. február 17. 11:19, Péntek
Ezek elsősorban a cég adatközpontjaiban kapnának helyet, egy nagy rivális példáját követve.

A Google az elmúlt hetekben többek között a a ChatGPT ellenfelét mutatta be, a Bard a meglévő keresőt hivatott alaposan kibővíteni és tovább javítani. Évekkel ezelőtt már az okostelefonokba szánt chipről is lerántották a leplet, most pedig szintén a hardver területén lépnének előre, mégpedig a saját szerverchipek kifejlesztése révén.

A napokban külsős források adtak hírt arról, hogy már jelenleg is zajlik a munka a cégen belül, hogy minél előbb elkészüljenek az adatközpontokba szánt változatok. Ennek alapján jelenleg két eltérő vonalon dolgoznak, vagyis arra az esetre is tartogatnak megoldást, ha az eredeti terv valamilyen okból kifolyólag nem válna be. Úgy tűnik, hogy az egyik vonalat a Google Israel által fejlesztett „Cypress” képviseli, a másikat pedig a Marvell Technology mérnökei által kialakított „Maple” fémjelzi, és bár azt nem tudjuk meg, hogy pontosan milyen eltérések vannak jelen a két vonalban, az kiderül, hogy egységesen 5 nanométeres technológiára alapozzák a munkát.

A Google ezzel a tervvel tulajdonképen a több területen nagy riválisnak számító Amazon példáját követi, amely már 2018 során bevezette saját, „Graviton” névre keresztelt termékvonalát, legalábbis az AWS-adatközpontok területén belül. Ezúttal is az ARM technológiájára építenek, a lépés pedig elsősorban nem is az Amazon, hanem leginkább az Intel és az AMD érdekeit sérti, hiszen előbbi cég a Xeon-chipek, utóbbi pedig az Epyc-processzorok révén van jelen ezen a területen és számít a többek között a Google részéről érkező további komoly megrendelésekre.

A most kiszivárgott terv 2025 körül hozná meg gyümölcseit, vagyis addigra jelennek meg a házon belül fejlesztett szerverchipek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások