Az alapjaitól újraépítette a Teams alkalmazást a Microsoft

Az alapjaitól újraépítette a Teams alkalmazást a Microsoft

2023. március 29. 13:14, Szerda
A Microsoft átdolgozta a Teams alkalmazást, hogy gyorsabbá és könnyebben használhatóvá tegye azt. Már kipróbálható az évek óta készülő radikális átalakítás.

"Az új Teams gyorsabb, egyszerűbb és rugalmasabb, mint valaha" - mondta Sumi Singh, a Microsoft Teams műszaki vezetője. "Óriási lépéseket tettünk a teljesítmény és a használhatóság terén. Az új Teams kétszer gyorsabb, miközben 50 százalékkal kevesebb erőforrást használ." A cég ígérete szerint az alkalmazás telepítésének háromszor gyorsabbnak kell lennie, a megbeszélések indítása vagy a hozzájuk való csatlakozás pedig kétszer gyorsabb. A Microsoft szerint az új Teams 50 százalékkal kevesebb memóriát és 70 százalékkal kevesebb lemezterületet fogyaszt.

A Microsoft meghallgatta a Teams lassúságával vagy problémás működésével kapcsolatos visszajelzéseket. "Hallottuk, hogy rendkívül lassú, szívja az akkumulátort, a memóriaigénye hatalmas... elolvastuk ezeket a visszajelzéseket" - magyarázta Singh. A Microsoft már évekkel ezelőtt nekilátott, hogy javítson ezen a helyzeten, de a világjárvány miatt a szolgáltatást le kellett butítani, hogy megfeleljen a frissen hozzáadott több millió napi aktív felhasználó hatalmas igényeinek. "Abban az időben le kellett skáláznunk azt, amink volt, mivel a videóhasználat és a megbeszélések iránti igények az egekbe szöktek" - emlékszik vissza Singh.


A meglévő Teams kliens átállt a React keretrendszerre, de nem teljesen, mivel még mindig az Angular JS egyes részeit használta. Ez azt jelentette, hogy az alkalmazás két JavaScript keretrendszert töltött be, ami bonyolultabbá tette a szükségesnél. A Microsoft mostanra kidobta a Teams Electron alapjait, és a Microsoft Edge WebView2 technológia felé mozdult el a React JavaScript könyvtárra való teljes áttérés mellett, és a felhasználói felület javításában nagyobb hangsúlyt fektettek a Fluent tervezési nyelvre.

"Az Electronról a WebView2-re való áttérés során megfigyelt legfontosabb előnyök közé tartozik a csökkentett memóriahasználat és a csökkentett lemezterület, mivel az erőforrások megosztásra kerülnek az Edge-del" - írják a Microsoft Teams mérnökei egy blogbejegyzésben. "Az AngularJS-ről a Reactra való áttérésről szóló döntés elsősorban a teljesítményjellemzők és a felhasználási eseteinkre jellemző benchmarking-eredmények alapján született. Megfigyeltük, hogy a React jobban illeszkedik a forgatókönyveinkhez, és az alkalmazás általános teljesítménye szempontjából is előnyös lépés volt"."


Mindez oda vezetett, hogy a Microsoft Teams szinte minden fontosabb részét átdolgozták valahogyan. "Az adatréteg, a hálózati réteg, az adatok tárolásának módja, az előtérben és a háttérben végzett műveletek, valamint a teljes videóarchitektúra és a renderelési folyamat mind-mind átdolgozásra került" - mondta Singh. A teljesítményjavítások mellett vizuális frissítést is kapott a Teams, hogy jobban illeszkedjen a Windows 11-hez. Az új Teams alkalmazás mostantól olyan natív anyagokat használ, mint a Windows 11 áttetszősége, hogy jobban hasonlítson egy natív Windows alkalmazáshoz. A Microsoft emellett a vászon színét szürkéről fehérre változtatta, és kevesebbet használja a Teams lila színét az egész alkalmazásban. A Teams mostantól automatikusan sötét módba vált, az alkalmazás pedig csoportos profilképekkel és témákkal rendelkezik.

Az új szoftver azonban nem csak a kinézetről és a teljesítményről szól, néhány nagyon hasznos fejlesztés is történt. A kliens lehetővé teszi, hogy egyetlen legördülő menüben láthassuk az összes fiókunkat és értesítésünket. Nem kell kilépni a fiókokból és felhasználót váltani ahhoz, hogy hozzáférjünk a különböző Teams-példányokhoz. Megbeszéléseknél jelentkezve a program most már automatikusan leereszti a kezét annak, aki megszólal. A Whiteboard megkapta a Loop-elemek beillesztésének lehetőségét és AI-alapú videószűrőket építettek be.


Az új Teams kliens a Microsoft a jövőbeli munkák alapjaként pozícionálja a Copilot asszisztenst és a Teams egyéb, mesterséges intelligenciával támogatott funkcióit. "Az MI-élmények mindegyike sok kísérletezést igényel" - magyarázta Singh. "Nem lesz tökéletes az első alkalommal, sokat kell még tanulnia a felhasználóktól." Az MI asszisztens meghívható lesz csoportos beszélgetésekbe, hogy olyan feladatokat hajtson végre, mint a megbeszélések ütemezése vagy segítsen olyan feladatokban, mint az összegzés és az összefoglalók készítése. A Copilot üzleti csevegőfunkciója a Teamsben is létezni fog, mint chatbot, amelyet személyes asszisztensként használhat, hogy adatokat és információkat hívjon elő a Microsoft 365 szolgáltatásaiból és alkalmazásaiból. A Microsoft új Teams kliense egyelőre előzetes formájában elérhető, mivel a vállalat visszajelzéseket gyűjt, mielőtt szélesebb körben bevezetné.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások