ChatGPT-riválist jelentett be az Alibaba

ChatGPT-riválist jelentett be az Alibaba

2023. április 11. 11:46, Kedd
A kínai technológiai óriás saját mesterséges intelligencia-terméke a Tongyi Qianwen nevet kapta.

Az elmúlt hónapokban technológiai vállalatok világszerte bemutatták saját, úgynevezett generatív MI chatbotjaikat. Az év elején az Alibaba is felfedte, hogy a ChatGPT riválisán dolgozik. A Tongyi Qianwen nagyjából úgy fordítható, hogy "ezer kérdéssel keresi a választ", bár az Alibaba nem adta meg a név angol nyelvű változatát. "A generatív MI és a felhőalapú számítástechnika által vezérelt technológiai vízválasztó pillanatban vagyunk" - mondta Daniel Zhang, az Alibaba elnök-vezérigazgatója a Tongyi Qianwen elindításakor. A rendszer használatához egyelőre csak néhány vállalati ügyfél kapott meghívót.

A Tongyi Qianwen angolul és kínaiul is képes működni, és szervezetileg a DingTalkhoz, az Alibaba munkahelyi üzenetküldő alkalmazásához fog tartozni. Számos feladatot fog ellátni, többek között a megbeszéléseken folytatott beszélgetések írásbeli jegyzetekké alakítását, e-mailek írását és üzleti javaslatok megfogalmazását végzi majd. A Tmall Genie-be is integrálják majd, amely az Amazon Alexa hangasszisztens okoshangszórójához hasonló. Az Alibaba külön figyelmet fordít a gyerekek házifeladatának megoldásához nyújtott segítségre.

Még érdekesebb, hogy a Tongyi Qianwen egy felhőalapú változata elérhetővé válik a szervezetek egyedi igényeire szabott LLM-ek (nagy nyelvi modellek) létrehozásához, lehetővé téve számukra, hogy mesterséges intelligenciát alkalmazó alkalmazásokat hozzanak létre anélkül, hogy a semmiből kellene a modellépítés fárasztó bonyolultságán keresztülmenniük. Az egyéni LLM szolgáltatás már béta verzióban elérhető a kínai szervezetek számára. Ezzel együtt a kínai kibertér-szabályozó hatóság bemutatta a generatív mesterséges intelligencia kezelésére vonatkozó intézkedéstervezeteket. A javasolt szabályok értelmében a vállalatok lennének felelősek a technológia betanításához használt adatok jogszerűségéért.


Az OpenAI által tavaly novemberben kiadott ChatGPT óta felrobbant az érdeklődés a generatív chatbotok iránt. Ezeknek természetes, egy másik emberrel történő kommunikációhoz hasonló nyelvezetben lehet kérdéseket feltenni, képesek mások írásmódját utánozni, nagy hiányosságuk viszont, hogy adatbázisaként a 2021-es internetet használják. A Big Tech vállalatok igyekeznek kihasználni ezt az áttörést, a Microsoft dollármilliárdokat költött a technológiára, amelyet februárban beépítettek a Bing keresőmotorjába is. Az amerikai szoftveróriás a ChatGPT egy változatát be fogja ágyazni az Office alkalmazásokba is. A Google, a világ legnépszerűbb keresőmotorjának gyártója válaszul bemutatta a ChatGPT riválisát, a Bardot.

A múlt hónapban a technológiai ipar magas rangú személyiségeinek egy csoportja az emberiséget fenyegető veszélytől való félelmükben a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia-rendszerek képzésének felfüggesztését követelte. A Tesla és a Twitter vezérigazgatója, Elon Musk és az Apple társalapítója, Steve Wozniak is aláírta egy nyílt levelet, amelyben a lehetséges kockázatokra figyelmeztettek, és hogy a mesterséges intelligencia rendszerek kifejlesztéséért folytatott verseny elszabadult. Korántsem biztos, hogy a Tongyi Qianwen filmforgatókönyvet írhat vagy popslágert írhat, de az Alibaba rendelkezik a technológiával és az ambícióval ahhoz, hogy ez megtörténjen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások