Zuhanórepülésbe váltott a Twitter

Zuhanórepülésbe váltott a Twitter

2023. július 3. 23:02, Hétfő
Musk tartalommoderálást illető döntései, valamint a neonáci fiókok kitiltásának feloldása elijesztette a hirdetőket, ami pénzügyi válságba taszította a médiavállalatot. A Twitter szélsőséges megszorításokkal igyekezett orvosolni a helyzetet, ám ez a felhalmozott tartozások miatt perek sorozatát eredményezte.

A Twitter talán a valaha volt legrosszabb időszakát éli át: Elon Musk, a Twitter tulajdonosa és önjelölt szólásszabadság-"abszolutista" úgy döntött, hogy korlátozza, hogy az emberek mennyi tweetet nézhetnek meg és hogyan nézhetik meg azokat. A cég pár napja megköveteli, hogy a webes felhasználók bejelentkezzenek a tweetek megtekintéséhez. Ez eléggé kontraproduktív, hiszen így bármely adott posztnak azokra korlátozódik a potenciális közönsége, akiknek már van regisztrációjuk. Musk később azt is bejelentette, hogy korlátozza, hogy a felhasználók hány tweetet olvashatnak el egy nap, állítólag azért, hogy megakadályozza az "extrém szintű adatgyűjtést és rendszermanipulációt". Indoklása szerint szinte minden mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat, a startupoktól a világ legnagyobb vállalataiig hatalmas mennyiségű adatot tölt le tőlük.

Bár ezeket az intézkedéseket állítólag valamikor vissza fogják vonni, ezek újabb csapások a hónapok óta csendben sorvadó platformra. A Twitter most már használhatatlan azoknak, akiknek nincs fiókjuk, de ha van is, azok sem tudják sokat pörgetni. Ez az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy Musk nem tudja uralni a platformját, nem tudja működtetni a bolygó egykor egyik legélénkebb és legfontosabb közösségi hálózatát. Ez olyan, mintha egy áruház bevezetné azt, hogy hány kiló terméket vásárolhatunk, vagy egy éjjel-nappali ezentúl bezárna este 7 órakor. Zavarba ejtő üzleti döntés egy olyan platform esetében, amely a felhasználók minél nagyobb mértékű függésére és minél több hirdetés megjelenítésére épül.


Bár a milliárdos rajta kívülálló okokra hivatkozik, az általa elrendelt extrém létszámcsökkentés valószínűleg megnehezítette a Twitter számára a problémák megoldását. Mióta 2022 októberében megvásárolta a közösségi hálózatot, Musk költségcsökkentése következtében a Twitter alkalmazottai száma mintegy 7500-ról körülbelül 1500-ra csökkent. A Twitter amerikai reklámbevétele idén április és május között 59 százalékkal zuhant az előző évhez képest. Ennek folyományaként a társasággal szemben már több eljárás folyik kifizetetlen bérleti díjak és számlák miatt, valamint számos korábbi alkalmazott is beperelte a céget tartozásai miatt. Legutóbb június közepén indított pert a vállalat ellen 17 zenei kiadó, ők a szerzői jogok megsértése miatt 250 millió dollár kártérítést követelnek a Twittertől.

Bár a legutóbbi problémák nem sokkal azután történtek, hogy a Twitter állítólag leállította a Google Cloud szolgáltatásokra vonatkozó számlák kifizetését, a Twitter már a díjkorlátozások bevezetése előtt folytatta a kifizetéseket a Google felé. Hozzájuk csatlakozik most a vállalat irodai infrastruktúrájának biztosításával megbízott ausztrál cég, a Facilitate, amely szerint Elon Musk vállalata a tavalyi tulajdonosváltás óta nem fizette ki a tartozásait. A munkahelytervezésre és irodaberendezésre szakosodott multinacionális cég összesen több mint egymillió ausztrál dollárt (229 millió forintot) követel a Twittertől a közösségimédia-vállalat négy különböző országban működő irodája számára nyújtott szolgáltatásokért. A sydney-i székhelyű cég Londonban és Dublinban szenzorok telepítését, Szingapúrban irodák berendezését biztosította Musk cégének, Sydney-ben pedig leszerelte a Twitter ottani irodáját, és ideiglenesen tárolta a berendezéseit. Az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bíróságán június végén benyújtott kereset szerint a Twitter azóta nem egyenlítette ki tartozását, hogy tavaly októberben Elon Musk megvásárolta a céget. A Facilitate szerint a vállalat nem vitatta a számlákat, egyszerűen csak nem fizette ki azokat.

Ausztráliában június 22-én a Twitter 28 napot kapott arra, hogy a gyűlöletkeltőnek, "mérgezőnek" és rasszistának minősített tartalmakat eltávolítsa a felületéről, máskülönben napi 160 millió forintnak megfelelő ausztrál dollárra bírságolhatja meg az internetfelügyelet. Ezenkívül az amerikai kormányzat is vizsgálatot indított annak gyanújával, hogy a Twitter tevékenysége sértheti a szövetségi kereskedelmi bizottsággal (FTC) fennálló biztonsági megállapodásokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások