Míg a Twitter információforrás volt, addig az X csak zaj

Míg a Twitter információforrás volt, addig az X csak zaj

2023. október 10. 11:30, Kedd
A Twitter gyorsasága eddig a konliktusok főszereplőjévé emelte a platformot, de az X megbízhatatlansága mindezt lenullázta. Elképesztő mértékben megnőtt a hamis információk mennyisége Elon Musk X nevű közösségi médiaplatformján a Hamász fegyveresek Izrael elleni meglepetésszerű támadása óta eltelt 48 órában. A felhasználók hamis és félrevezető állításokat osztottak meg a konfliktusról, és maga Musk is egy félretájékoztatás terjesztéséről ismert fiókra irányította a felhasználókat.

A hétvégén több felhasználó is megosztott egy hamis Fehér Házi közleményt, amely tévesen azt állította, hogy az Egyesült Államok válaszul több milliárd dollárnyi új segélyt küld Izraelnek. Az X-en összesen több százezer követővel rendelkező fiókok gyorsan terjesztették a hamisított sajtóközleményt, miután az szombaton megjelent az interneten. Jackson Hinkle közösségi média influencer - aki a hamis közleményt megosztók között volt - azt állította, hogy ez egy pofon Ukrajnának, amely több pénzért könyörög Washingtonhoz, hogy megvédhesse magát Oroszországtól.

Musk maga is hozzájárult az információs káoszhoz azzal, hogy az X felhasználóinak azt ajánlotta, hogy kövessék az Izrael-Hamász konfliktust egy olyan fiók követésével, amely félretájékoztatás terjesztéséről ismert - ez év elején például közölte a tulajdonosa, hogy robbanás történt a Pentagonban. Musk és Hinkle később törölték a posztjaikat. Musk később ezt írta: "Mint mindig, kérem, próbáljon meg a lehető legközelebb maradni az igazsághoz, még azoknál a dolgoknál is, amelyek nem tetszenek". Szintén az X-en egy Jerusalem Postnak álcázott fiók egy hamis jelentést osztott meg arról, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kórházba került. (A fiókot később felfüggesztették.)

A platformon rengeteg hamis videó és egyéb poszt terjed. Az egyik videót, amely állítólag izraeli tábornokokat ábrázol, miután a Hamász harcosa elfogta őket, hétfőig több mint 1,7 milliószor nézték meg. A videó azonban valójában azerbajdzsáni szeparatisták fogva tartását mutatja. Egy másik posztot több mint 500 000-szer néztek meg az X-en, amely állítólag egy repülőgép lelövését mutatta a #PalestineUnderAttack hashtaggel. A videó valójában az Arma 3 videojátékból készült klip, ahogy azt később a poszthoz csatolt "közösségi megjegyzésben" rögzítik. Ez utóbbi lehetővé teszi az X-en a felhasználók számára, hogy tényellenőrzést végezzenek a platformon található hamis posztok ellen. Bár mindkét hamis poszthoz hasonló megjegyzéseket csatoltak, ezek gyakran csak azután jelennek meg, hogy egy hamis posztot már több ezer - vagy egyes esetekben több millió - alkalommal megnéztek.


Az X nagymértékben támaszkodik a közösség erejére a tartalmak moderálásában, mióta Musk a platform tavalyi átvételét követően elbocsátotta a vállalat több ezer alkalmazottját, köztük rengeteg olyan embert, akik a hamis állítások felderítéséért és kezeléséért felelősek. Az izraeli Nemzeti Kiberigazgatóság - az izraeli kormány egyik legfontosabb kibervédelmi szerve - az X-en arra szólította fel az embereket, hogy ne terjesszenek ellenőrizetlen információkat. "A pletykamalom túlcsordult" - írta héberül az igazgatóság. A Rágalmazásellenes Liga is aggodalmát fejezte ki egy nyilatkozatban a platformon terjesztett hamis és antiszemita állítások miatt, beleértve egy ellenőrzött felhasználó olyan bejegyzéseit, amelyekben tévesen azt állította, hogy Izrael segített elősegíteni 9/11-et az Egyesült Államok területén, és amelyeket több ezer alkalommal tekintettek meg.

A félretájékoztatás vírusos jellege riadalmat kelt a titkoszolgálatok tevékenységéhez értők körében, és újabb példát szolgáltat arra, hogy a közösségi platformok hogyan küzdenek a valótlanságok áradatával egy jelentős geopolitikai esemény idején. A Twitter régóta kulcsszerepet játszik az információmegosztásban a konfliktusok során, az arab tavasztól kezdve a 2014-es és 2022-es ukrajnai invázióig, valamint a korábbi izraeli és gázai erőszakos cselekmények során. A vírusos félretájékoztatás mindig is létezett a platformon, de a szakértők szerint Musk irányítása alatt különösen hangsúlyossá vált.

"Háborús időkben a közösségi média a propagandaharc színterévé válik; mindig van dezinformációs és túlzó elem" - mondta Emerson Brooking, az Atlantic Council Digitális Törvényszéki Kutató Laboratóriumának vezető munkatársa. "Ma az X a fő platform, ahol ez az online csata zajlik". Brooking szerint az X politikájának Musk tulajdonlása alatti változásai ösztönözték a propagandistákat és a csalókat. Bármely felhasználó vásárolhat egy "verifikációs" jelölést az X-en azáltal, hogy regisztrál a platform havi 8 dolláros előfizetési programjára, és a posztjait ezután a platform algoritmusa felturbózza. "A fizetős ellenőrzés azt jelenti, hogy nem lehet különbséget tenni egy ellenőrzött újságíró és egy csaló között" - mondta Brooking. "A profitorientált rendszer arra ösztönzi a fiókokat, hogy hírügynökségeknek adják ki magukat, és a lehető leggyakrabban posztoljanak, bármilyen forrásból merítve, vagy egyszerűen csak kitalálva dolgokat."

"Az elmúlt évtizedben minden konfliktus elkerülhetetlenül digitális "háborús ködöt" szült, ahol mindkét fél és támogatóik a közösségi platformok segítségével próbálják a maguk javára fordítani a narratívát" - mondta Joe Galvin újságíró, aki több mint egy évtizede a nyílt forrású hírszerzésre szakosodott. "A félretájékoztatás mennyisége és hatósugara azonban ma már messze meghaladja azt, amit a közösségi média korszak korai konfliktusaiban láttunk, és ezt még tovább fokozzák az olyan platformok, mint az X, amelyek eltávolították a védőkorlátokat, és lehetővé teszik, hogy a legkirívóbb dezinformációk elszabaduljanak" - mondta Galvin. Elmondta, hogy más platformok, amelyeken kevés vagy semmilyen védőkorlát nincs, beleértve a Telegram közösségi média üzenetküldő alkalmazást, szintén a félretájékoztatás melegágyai, de az X egyedülálló Musk viselkedése miatt.

"Még az X tulajdonosa is részt vesz a káoszban, olyan fiókokat népszerűsítve, amelyekről ismert, hogy valótlanságokat terjesztenek 150 millió követőjének. Mindazonáltal tény, hogy a rosszindulatú felhasználók, az államilag támogatott és egyéb módon támogatott felhasználók egyre jobbak a valótlanságok terjesztésében, mivel egyre kifinomultabb hálózatokat építenek ki és egyre jobb technológiát - beleértve a mesterséges intelligenciát - használnak. A platformok egy örökös felzárkózás állapotában vannak".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások