Elege van az EU-nak az X-en terjedő hazugságokból

Elege van az EU-nak az X-en terjedő hazugságokból

2023. október 11. 21:41, Szerda
A Hamász terrorszervezet Izrael elleni meglepetésszerű támadása óta megugrott a platformon a hamis információk mennyisége. Az Európai Bizottság a digitális szolgáltatásokról szóló törvény alapján büntetéssel fenyegette meg Muskot, ha a platform nem tesz intézkedéseket ennek megszüntetésére.

Thierry Breton uniós biztos felszólította Elon Muskot, az X közösségi médiaplatform tulajdonosát, hogy "24 órán belül" lépjen fel az ott közzétett dezinformációkkal szemben. Breton nyílt levélben közölte, hogy vannak arra utaló jelek, hogy az X-et "illegális tartalmak és dezinformáció terjesztésére használják az EU-ban. Arra kérem Önt, hogy a következő 24 órában biztosítsa a kérésemre adott gyors, pontos és teljes körű választ" - írta levelében a belső piacért felelős biztos. Leírta, hogy az Európai Bizottságnak jelzései vannak arra vonatkozóan, hogy az X-en hamis és manipulált képeket, fotókat és videókat osztottak meg korábbi konfliktusokból, sőt, videojátékokból származó felvételeket is, amelyekről azt állították, hogy azok a jelenlegi konfliktusban készültek.

Breton külön kiemelte az X-nek az illegális online tartalmak moderálásáról szóló uniós rendelet, a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) szerinti kötelezettségeit. Ezek közé tartozik a platformnak jelzett dezinformációs tartalmakra adott időben történő válaszadás és hatékony enyhítő intézkedések. A Hamász-izraeli konfliktussal kapcsolatos ügy sürgősségét tekintve Breton azt írta, arra számít, hogy Musk "kapcsolatba lép az illetékes bűnüldöző hatóságokkal és az Europollal". Musk válaszolt Bretonnak, arra kérve őt, hogy "sorolja fel az X-en az Ön által említett jogsértéseket, hogy a nyilvánosság láthassa azokat", mire Breton lényegében azt mondta Musknak, hogy hagyja abba a játszadozást. Azt válaszolta, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, hogy Musk "jól ismeri a felhasználók - és a hatóságok - jelentéseit a hamis tartalmakról és a hamis tartalmak dicsőítéséről".

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény augusztus 25-i hivatalos hatályba lépése óta ez az első alkalom, hogy Breton biztos ilyen közvetlen és kemény levelet tett közzé egy konkrét platformnak címezve. Breton levele csak egy újabb jele annak, hogy az EU-ban egyre nagyobb az elkeseredettség az X-szel szemben. Az Európai Bizottság áprilisban 17 nagyon nagy online platformot (VLOP) azonosított, köztük a Twitter/X-et. A VLOP-ok a DSA meghatározása szerint olyan online platformok, amelyek képesek elérni az EU lakosságának 10 százalékát, és a törvény megköveteli tőlük, hogy megfeleljenek a tartalommoderációs kötelezettségeknek.


A Hamász Izrael elleni támadása és az azt követő erőszak fellángolása óta az X-et több megfigyelőszervezet és magánszemély ismét azzal vádolta, hogy lehetővé teszi a dezinformáció terjedését. A digitális szolgáltatásokról szóló törvény és az európai médiaszabadságról szóló törvény korábbi véleményelőadója, Didier Geoffroy kereszténydemokrata törvényhozó szerint "a Twitter - most már az X - viselkedése számomra elfogadhatatlan". Emellett Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szeptember 26-án a dezinformációról szóló féléves jelentés bemutatásakor azt mondta, hogy az EU-ban meglévő nagy online platformok közül "az X-en a legmagasabb a félrevezető/deinformációs posztok aránya".

Október 4-én Jourová és uniós politikusok nyilvánosan összecsaptak az X-en Muskkal. Jourová közzétett egy videót, amelyben a sajtószabadságról szóló első uniós rendeletről beszélt, és ismertette "a médiaszabadság védelmére irányuló javaslatát az Európai Unióban". Orbán Viktor magyar miniszterelnök - aki régóta ellenzi a médiaszabadságról szóló uniós rendeletet - "szabadságellenesnek" nevezte Jourová állásfoglalását, és a náci és szovjet propagandához hasonlította, amire Musk azt válaszolta, hogy teljesen egyetért Orbánnal. Ez kiváltotta Kim van Sparrentak zöldpárti EP-képviselő haragját, aki azzal vádolta Muskot, hogy "erősíti a szélsőjobboldalt az EU-ban", és felszólította, hogy "gyorsítsa fel az X megfelelését" a digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek.

Ugyan szinte a teljes magyar médiát a Fidesz irányítja közpénzből, Orbán Viktor az EU-t a média ellenőrzésével vádolta, amire Musk nagyon helyeselt

Az ellenségeskedés másik oka az volt, hogy Musk szeptember 29-én megosztott egy videót, amely egyértelműen támogatta a német szélsőjobboldali és migránsellenes AfD párt állításait, miszerint a migránsokat a tengerből mentő humanitárius civil szervezetek felelősek az "európai öngyilkosságért".

A Musk és Breton közötti viták a nyár előtti időkre nyúlnak vissza. Breton már április 26-án felszólította Muskot, hogy tartsa be a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt: "Legyen szó autógyárakról vagy közösségi médiáról, minden Európában működő vállalatnak be kell tartania a szabályainkat". Amikor augusztus 25-én az X számára végrehajthatóvá vált a digitális szolgáltatásokról szóló törvény, Musk úgy kommentálta Breton kiadványát, hogy cége "keményen dolgozik ezen". Ha az X-ről kiderül, hogy nem felel meg a jogszabályoknak, az EU kemény szankciókat szabhat ki: a vállalat globális éves forgalmának akár 6%-át, és akár kizárhatja az EU egységes piacáról. Hogy Musk beadja-e a derekát, mielőtt az X-et betiltanák Európában, nem világos, de a pénzügyi támogatók és a még meglévő hirdetők valószínűleg nem lesznek boldogok, ha kiszorulnak 448 millió uniós polgár piacáról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások