Új MacBook Pro, iMac és M3 chip az Apple-től

Új MacBook Pro, iMac és M3 chip az Apple-től

2023. október 31. 09:06, Kedd
Eljött az ideje egy újabb Apple-rendezvénynek, méghozzá a szezonhoz illően kísérteties csavarral. A vállalat a múlt héten egy meglepetés "Scary Fast" eseményt jelentett be, és az "Ijesztően gyors" névhez illően az Apple új chipeket leplezett le, amelyek egy új Mac-családot fognak hajtani.

Az esemény középpontjában az Apple új M3 chipcsaládja állt, amely a cég félórás, előre felvett eseményén bemutatott készülékek mindegyikét meghajtotta. Az M3, az M3 Pro és az M3 Max chipek az Apple új 24 hüvelykes iMacjeiben és MacBook Proiban lesznek benne. A processzor ugyanazt a CPU- és GPU-architektúrát használja, mint az iPhone 15 Pro A17 Pro chipje. Mindegyik a TSMC új, 3 nm-es eljárásával készül. Az új lapkákról számos, azokat az M1 chipekkel összehasonlító tesztet tettek közzé, és az Apple állítása szerint az M3 2,5-szer gyorsabban renderel, mint az M1, a CPU pedig 30%-kal gyorsabb, mint az M1.

Ugyan valószínű, hogy az M2-es Mac-tulajdonosok valószínűleg nem akarnak majd az M3-asért pénzt kiadni, de ez azzal a további marketingelőnnyel jár, hogy a teljesítménynövekedés nagyobbnak hangzik, mint amekkora valójában. Hogy ezeket a számokat kontextusba helyezzük, az M2 teljesítményre kihegyezett magjai már 10-20 százalékkal gyorsabbak voltak az M1-eseknél, a chiptől függően. Az E-magok (energiatakarékos) elkülönítése a benchmarkokban kicsit nehezebb, de az Apple szerint az M3 akár 35 százalékkal gyorsabb az M1-nél csúcsteljesítményen. Az Apple szerint az M2 körülbelül 18 százalékkal gyorsabb az M1-nél.


A cég a grafikus teljesítményre helyezte a hangsúlyt, hardveresen gyorsított sugárkövetéssel, hálóárnyékolással és Dynamic Cachinggel, amely az Apple állítása szerint "drámaian növeli a GPU átlagos kihasználtságát" azáltal, hogy a helyi memóriából pontos mennyiséget oszt ki adott feladatokhoz, és így több feladat használhatja a GPU-t egy adott időben. Az asztali PC-khez hasonlóan a sugárkövetés engedélyezése a legtöbb játékban és alkalmazásban teljesítménycsökkenéssel jár. A hálóárnyékolás a sok kis objektumot használó jelenetek renderelésekor hasznos.

Az Apple szerint az M3-as sorozat GPU-jának csúcsteljesítménye akár 65 százalékkal gyorsabb, mint az M1-é, bár a CPU-teljesítményhez hasonlóan ez valószínűleg attól függően változik, hogy melyik chipet hasonlítjuk össze. Végül az M3 sorozat motorja támogatja az AV1 videostreamek hardveresen gyorsított dekódolását. Az újabb PC-s GPU-knál ez megoldott, de ez még mindig eléggé hiánypótló funkció, amely a nagy felbontású videóközvetítésen túl viszonylag korlátozottan hasznos az otthoni felhasználók számára.


Tehát az új 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellek frissített belsővel érkeznek, de az első dolog, ami feltűnhet, az az új szín: Space Black. Az űrfekete szín a 2006-os MacBookat idézi, amelynek sötét tónusát az azt követő MacBook-iterációkban nem sikerült megismételni, még az éjfekete MacBook Air-ekben sem. A 14 hüvelykes MacBook Pro a chiptrió bármelyikét tartalmazhatja, míg a 16 hüvelykes modell csak M3 Pro vagy M3 Max chipekkel érkezik. Ugyan a cég az új GPU maximális kihasználására helyezte a hangsúlyt, de azzal is büszkélkedett, hogy mindkét modell akkumulátora 22 órát bír ki egyetlen töltéssel. Mindkettő már most előrendelhető, a 14 hüvelykes MacBook Pro ára 1599 dollárról indul, az M3 Pro pedig 1999 dollár lesz. A 16 hüvelykes MacBook Pro alapmodell ára 2499 dollár, és az M3 Max chipes frissítés árazását egyik modell esetében sem hozták még nyilvánosságra.


A teljes, félórás termékbemutató

Az iMac termékcsalád is frissül, a palettaváltás mellett M3-as chippel kiegészítve. Az Apple maradt a 24 hüvelykes kialakításnál, a képernyőt pedig 4,5K-s retina kijelzővel, 1080p-s FaceTime-kamerával és Dolby Atmos és Spatial Audio támogatású, hat hangszórós rendszerrel frissítette. Az új iMac zöld, sárga, narancssárga, rózsaszín, lila, kék és ezüst színekben előrendelhető. Az 1299 dolláros alapváltozat 8 magos GPU-val és 8 magos CPU-val érkezik, az 1499 dolláros változat pedig 256 SSD-vel frissít.

Az esemény legvégén az Apple elejtett egy gyors megjegyzést a streamben: "Ezt az eseményt iPhone-nal vettük fel és Macen szerkesztettük".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások