Bárki létrehozhat magának egy saját ChatGPT verziót

Bárki létrehozhat magának egy saját ChatGPT verziót

2023. november 7. 11:25, Kedd
Programozás nélkül készíthetünk egyedi mesterséges intelligenciákat mindenféle feladatra. Ez a lehetőség csak a ChatGPT Plus előfizetők számára érhető el.

A ChatGPT egy évvel ezelőtti megjelenésével az OpenAI megismertette a világgal a látszólag bármire képes MI chatbot ötletét. Most a vállalat egy olyan platformot adott ki, amellyel a ChatGPT egyedi felhasználási esetekre szabott változatai - matematika tanításra vagy akár logók tervezésére - készíthetők el, kódolás nélkül. Ezek az OpenAI által GPT-knek nevezett MI-ügynökök néhány héten belül elérhetők lesznek a GPT Store-ban. Az áruház kinézetéről és működéséről egyelőre csak kevés részletet lehet tudni, bár az OpenAI azt ígéri, hogy a GPT-k használatának mértéke alapján egyelőre meg nem határozott összeget fizet majd az alkotóknak. A GPT-k a fizető ChatGPT Plus előfizetők és az OpenAI vállalati ügyfelei számára lesznek elérhetők, akik kizárólag belső GPT-ket készíthetnek alkalmazottaik számára.

Az egyedi GPT-ket a DevDayen, az OpenAI első fejlesztői konferenciáján jelentették be San Franciscóban. Az eseményen az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman 900 fejlesztőt köszöntött a világ minden tájáról. Beszédének élő közvetítése a YouTube-on több mint 40 000 nézőt vonzott, és néhányan még partikat is szerveztek. Altman elmondta, hogy olyan jövőt képzel el, ahol minden embernek több GPT-je van, amelyek együtt tudnak dolgozni, hogy feladatokat hajtsanak végre a nevükben. Óva intette az OpenAI technológiáját használó startupokat attól, hogy olyan alkalmazásokat építsenek, amelyek csak egyszerű integrációkkal rendelkeznek az OpenAI-val. "Tervezzük a nyilvánvaló funkciók kiépítését" - mondta. "De óriási értéket jelent, ha mélyebb integrációt építünk az OpenAI-ra. Csak megkérdezed a számítógépet, hogy mire van szükséged, és az elvégzi helyetted ezeket a feladatokat. Hiszünk abban, hogy a fokozatos, iteratív bevezetés a legjobb módja annak, hogy a mesterséges intelligencia biztonsági kihívásait kezeljük. Különösen fontosnak tartjuk, hogy óvatosan haladjunk e jövő felé." - mondta Altman.

A vállalat GPT-4 Turbóról, mely már 2023 áprilisáig ismeri a világot, a heti 100 milliós felhasználószám eléréséről és a modelljeit használó fejlesztők számára szabott alacsonyabb árakról számolt be. "A ChatGPT elindítása óta az emberek azt kérdezik hogyan lehet a chatbotot testreszabni, hogy illeszkedjen az általunk használt speciális módokhoz" - áll az OpenAI nyilatkozatában. "Júliusban elindítottuk az 'Egyéni utasításokat', amelyekkel beállíthattunk néhány preferenciát, de folyamatosan érkeztek a nagyobb kontrollra vonatkozó kérések. Sok nagyfelhasználó gondosan kidolgozott felszólítások és utasításkészletek listáját tartja fenn, és kézzel másolja be őket a ChatGPT-be. A GPT-k most mindezt megteszik helyetted."


Az MI-ügynökök az OpenAI szerverén futnak, de egyénileg lehet azokat konfigurálni

Az OpenAI GPT platformjának bemutatott demója során egy "Creative Writing Coach" (kreatív írás oktató) nevű robot kritizálta egy írásminta feltöltött PDF-jét. Ezután egy másik GPT-t is beindítottak, hogy segítsen a résztvevőknek eligazodni a DevDayen. A platform automatikusan elnevezte a robotot "Event Navigator"-nak, a DALL-E segítségével profilképet generált neki, és a válaszaihoz egy PDF-mellékletet töltött be az esemény menetrendjével. Az OpenAI felülete lehetővé teszi annak irányítását, hogy a GPT hogyan lépjen interakcióba az emberekkel. A DevDay Event Navigator ügynököt arra utasították, hogy legyen segítőkész és tömör, és kerülje el a konfliktusokat. Az OpenAI automatikusan generált számos beszélgetésindító kérést, például "Mi az első ülés ma?".

Minden GPT-nek hozzáférést lehet biztosítani a webböngészéshez, a DALL-E-hez és az OpenAI Code Interpreter eszközéhez a szoftverek írásához és végrehajtásához. A felületen van egy "Tudás" rész is, ahová egyéni adatokat lehet feltölteni, például a DevDay eseménynaptárat. Egy másik, Actions nevű funkcióval az OpenAI lehetővé teszi, hogy a GPT-k külső szolgáltatásokhoz kapcsolódjanak, amelyekkel elérhetnekadatokat, például e-maileket, adatbázisokat és egyebeket, kezdve a Canva és a Zapier szolgáltatásokkal.

Az egyéni GPT-k bevezetése azt jelenti, hogy az OpenAI mostantól olyan más MI bot platformokkal versenyez, mint a Character.AI és a Meta, amely nemrég egy sor saját MI személyiséget vezetett be a WhatsApp, Instagram és Messenger alkalmazásokban. Az OpenAI úgy pozicionálja platformját, hogy a vetélytársakhoz képest inkább a hasznosságra összpontosít, és nem emberként viselkedő botokat szeretne alkotni, bár nem ellenzi, hogy az emberek emberhez hasonló személyiségekkel rendelkező GPT-ket építsenek.


A GPT-k készítői nem lesznek képesek megtekinteni az emberekkel folytatott beszélgetéseket, és nem világos, hogy milyen magas szintű használati adatokhoz férnek majd hozzá. Az OpenAI azt mondja, hogy figyelni fogja a tevékenységet, hogy blokkolja az olyan dolgokat, mint a csalás, a gyűlöletbeszéd és a "felnőtt témák". Amikor a GPT Store a későbbiekben elindul, az OpenAI csak olyan emberektől fog ügynököket fogadni, akik igazolták a személyazonosságukat. A GPT-k kezdetben megosztható weblinkeken keresztül lesznek elérhetők.

Végső soron az OpenAI úgy tekint a GPT platformjára, mint ami egy lépéssel közelebb viszi fő céljához: egy mesterséges intelligencia szuperintelligencia, azaz AGI létrehozásához. A fizetős előfizetőkre való korlátozásoknak segíteniük kell a vállalat már most is gyorsan növekvő bevételeit, mivel a társaság a hírek szerint 90 milliárd dolláros cégérték elérését célozta be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások