Az Nvidia lett a legértékesebb részvénytársaság

Az Nvidia lett a legértékesebb részvénytársaság

2024. június 19. 13:40, Szerda
A tőzsdének új királya van, a chipgyártó megelőzte a Microsoftot és az Apple-t. Részvényeinek árfolyama az elmúlt évben ugrásszerűen nőtt, köszönhetően annak, hogy szinte monopolhelyzetben van az MI-rendszerek építéséhez szükséges processzorok piacán.

Az Nvidia az S&P Global adatai szerint megelőzte az informatikai ágazat két leghíresebb nevét, és a világ legértékesebb részvénytársasága lett. A vállalat felemelkedését a generatív mesterséges intelligencia fellendülése és a vállalat chipjei - az úgynevezett grafikus feldolgozó egységek, a GPU-k - iránti megugró kereslet segítette, amelyek lehetővé teszik a mesterséges intelligencia rendszerek létrehozását. Az Nvidia felemelkedése az egyik leggyorsabb esemény a piac történetében, hiszen alig két évvel ezelőtt a vállalat piaci értékelése még 400 millió dollár körül volt, míg most egy év alatt 1 billió dollárról több mint 3 billió dollárra emelkedett. Az Apple 2018 augusztusában lépte át az 1 billió dollárt, tavaly júniusban pedig az első 3 billió dolláros vállalat lett. A Microsoftnak is közel öt év kellett ahhoz, hogy az 1 billió dollárról 3 billió dollárra emelkedjen.

Az Nvidia árfolyama tegnap 3,6 százalékkal emelkedett, 3,34 billió dollárra emelve piaci értékét. A Microsoft és az Apple egyaránt esett, így a napot a Szilícium-völgyi chipgyártó mögött zárták. Évekkel más nagy chipgyártó cégek előtt az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang arra fogadott, hogy a GPU-k nélkülözhetetlenek lesznek a mesterséges intelligencia rendszerek kiépítéséhez, és cégét úgy alakította, hogy alkalmazkodjon ahhoz, ami szerinte a technológia következő nagy boomja lesz.


A nagy fogadás kifizetődött. Egyes mérések szerint az Nvidia a mesterséges intelligencia rendszerekben használt chipek piacának több mint 80 százalékát uralja. Az Nvidia legnagyobb ügyfelei egymással versengenek a hatalmas adatközpontjaikban lévő számítógépek működtetéséhez szükséges chipek megrendeléséért, és saját MI-chipeket építenek, hogy ne függjenek annyira egy beszállítótól. "Senki más nem látta vagy hitte ezt teljes mértékben" - mondta Daniel Newman, a Futurum Group technológiai kutatócég vezérigazgatója. "Meglátták a trendet, rárepültek és megvalósították. Gyakorlatilag annyit kérhetnek a termékükért, amennyit csak akarnak".

Az Nvidia felemelkedése Huang-ot hírességgé tette, a hónap elején a Computex tajvani számítógépes konferencián a résztvevők autogramért álltak sorba, és egy nő a mellére kérte az aláírását. A vállalat felemelkedése a dotcom-korszak olyan titánjaira emlékeztet, mint a Cisco és a Juniper Networks, amelyek az internet kommunikációs hálózatait működtető berendezéseket építették. A Cisco részvényei több mint ezerszeresére nőttek az 1990-es tőzsdei bevezetés és 2000 között, amikor rövid időre a világ legértékesebb vállalatává vált.

@__199504__ bejegyzése
Megtekintés a Threads alkalmazásban

Az Nvidia befektetői azonban inkább a potenciáljára, mint a jelenlegi nyereségére fogadnak. A Microsoft és az Apple több mint 85 milliárd dollár éves nyereséget termel, míg az Nvidia 42,6 milliárd dollárt. "A számok olyan gyorsan nőttek olyan nagyra, hogy az emberek aggódnak: fenntartható ez?" - mondta Stacy Rasgon, a Bernstein Research elemzője. "Ha kiderül, hogy az MI megtérülése nem lesz meg, akkor az egész dolog összeomlik".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások