Az EU engedélyezte a Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlását

Az EU engedélyezte a Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlását

2023. május 15. 23:42, Hétfő
Ez csak egy kisebb csata volt a sok közül, a fúzió angliai blokkolása miatt főhet a redmondiak feje.

Jóváhagyták az uniós szabályozó hatóságok a Microsoft 68,7 milliárd dolláros, az Activision Blizzard felvásárlására irányuló szándékát alig néhány héttel azután, hogy a brit hivatal blokkolta a felvásárlást. Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a Microsoft felhőalapú játékokkal kapcsolatos kötelezettségvállalásai kielégítőek, ők úgy vélik, hogy a Microsoft "nem lenne ösztönözve arra, hogy megtagadja az Activision játékainak forgalmazását a Sony-tól", és hogy "még ha a Microsoft úgy döntene is, hogy kivonja az Activision játékait a PlayStationről, ez nem károsítaná jelentősen a versenyt a konzolok piacán".

A Bizottság tavaly novemberben indított alapos vizsgálatot az ügylet kapcsán, miután az első értékelés szerint az veszélyeztetheti a versenyt mind a játékok felhőalapú streaming szolgáltatásokon keresztüli terjesztése, mind a PC-s operációs rendszerek kínálata terén. Az uniós versenyhatóság különösen amiatt aggódott, hogy ha a Microsoft az Activision játékait kizárólag a saját felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásában teszi elérhetővé, az csökkentené a versenyt ezen a területen, és megerősítené a Windows pozícióját a PC-s operációs rendszerek között. Ezt az érvet a Microsoft úgy védte ki, hogy kötelezettségvállalásokat tett, a versenytársaknak 10 éves licencszerződéseket ajánlott fel. Ennek keretében az uniós országok fogyasztói "bármely általuk választott felhőalapú játékstreaming-szolgáltatáson" keresztül streamelhetik az összes jelenlegi és jövőbeli Activision Blizzard PC- és konzoljátékot. A felhőszolgáltatók szintén ingyenes licencet kapnak az EU piacain e játékok streamelésére. Ezek a licencek automatikusak, és bármilyen eszközön, bármilyen operációs rendszerrel működni fognak.

"A felhőalapú játékstreamingnek köszönhetően az Activision népszerű játékai a korábbinál sokkal több eszközre és fogyasztóhoz jutnak el" - mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke. "A Microsoft által felajánlott kötelezettségvállalások első alkalommal teszik lehetővé az ilyen játékok streamingjét bármely felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásban, ami fokozza a versenyt és a növekedési lehetőségeket." Az Activision Blizzard vezérigazgatója, Bobby Kotick üdvözölte az EU jóváhagyását, és azt mondta, hogy a vállalat "bővíteni kívánja beruházásait és a munkaerőt az egész EU-ban". Brad Smith, a Microsoft elnöke szerint az uniós döntés "arra kötelezte a Microsoftot, hogy automatikusan licencelje az Activision Blizzard népszerű játékait a konkurens felhőalapú játékszolgáltatások számára. Ez globálisan érvényes lesz, és világszerte fogyasztók millióinak teszi lehetővé, hogy ezeket a játékokat bármilyen eszközön játszhassák".


Az EU döntése, hogy jóváhagyja ezt az óriási üzletet, kevesebb mint egy hónappal azután született, hogy a brit szabályozó hatóságok megakadályozták a Microsoft terveit. Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) a felhős játékpiaci aggályok miatt blokkolta az üzletet, mondván, hogy a felvásárlás "az elkövetkező években az innováció és a brit játékosok választékának csökkenéséhez vezethet". A Microsoft fellebbez a döntés ellen, a cég az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy megpróbálta eloszlatni a szabályozó hatóságok felhőalapú játékokkal kapcsolatos aggályait. A szoftveróriás a Boosteroiddal, az Ubitusszal és az Nvidiával kötött felhőalapú játékmegállapodásokat, hogy az Xbox PC-s játékokat ezeken is futtathatóvá tegyék. Decemberben hasonló megállapodást jelentettek be a Nintendóval. Mindegyik 10 évre szóló megállapodás a Call of Duty és más Activision Blizzard játékokhoz való hozzáférést is magában foglalja.

A CMA attól tart, hogy a Microsoft a Call of Duty, az Overwatch és a World of Warcraft ellenőrzése által nagy előnyhöz jutna a versenytársakkal szemben a felhőalapú játékpiacon. A brit szabályozó hatóság becslése szerint a globális felhőalapú játékszolgáltatások részpiacán a Microsoft mintegy 60-70 százalékos részesedéssel rendelkezik. A jogi vita az Egyesült Királyságban valószínűleg évekig fog tartani, de a mai uniós döntés növeli a Microsoft esélyeit a sikerre. A CMA olyannyira a tranzakció ellen van, hogy a múlt héten ideiglenes végzést adott ki az ügyletre vonatkozóan, amely szerint mindkét cégnek, azaz a Microsoftnak és az Activisionnek is tilos előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül részesedést szereznie a másikban vagy annak leányvállalataiban.

"Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az Európai Unió versenyhatóságai egyöntetűen úgy vélik, hogy ez az összefonódás ártana a versenynek a felhőalapú játékok területén" - áll a CMA közleményében. "A Microsoft javaslatai, amelyeket az Európai Bizottság ma elfogadott, lehetővé tennék a Microsoft számára, hogy a következő 10 évre meghatározza ennek a piacnak a feltételeit. A szabad, nyitott és versenyző piacot egy olyan piaccal helyettesítenék, amely a Microsoft által értékesített játékok, az azokat értékesítő platformok és az értékesítés feltételeinek folyamatos szabályozása alá tartozik. Ez az egyik oka annak, hogy a CMA független szakértői csoportja elutasította a Microsoft javaslatait, és megakadályozta ezt az üzletet. Elismerjük és tiszteletben tartjuk, hogy az Európai Bizottságnak jogában áll más véleményt képviselni, de a CMA kitart a döntése mellett."

Mindazonáltal a vállalatra még harcok várnak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Szaúd-Arábia, Brazília, Chile, Szerbia, Japán és Dél-Afrika szabályozó hatóságai már jóváhagyták az üzletet, Kína, Dél-Korea, Új-Zéland és Ausztrália még vizsgálja a helyzetet. Az amerikai testület, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tavaly év végén indított pert a Microsoft és az Activision Blizzard üzletének megakadályozására, és az ügy azóta is csak a dokumentumok benyújtásának szakaszában van. Az első meghallgatást augusztus 2-ára tűzték ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások