Folytatódnak a leépítések a játékiparban

Folytatódnak a leépítések a játékiparban

2024. február 29. 16:24, Csütörtök
Az Electronic Arts azt tervezi, hogy elbocsátja alkalmazottainak 5%-át, a Sony pedig a PlayStation munkatársak 8%-át építi le. Az EA tavaly májusban benyújtott éves jelentése szerint a cégnek 13 400 alkalmazottja volt, ami azt jelenti, hogy a mostani elbocsátások több mint 600 dolgozót érinthetnek.

Az EA olyan jövedelmező játékfranchise-ok gyártója, mint például a Madden NFL játékok vagy az Apex Legends, de mégis leépítésekre készül és változtatásokat tervez a jövőbeni tartalmi palettáján. Bejelentésük szerint az elbocsátások egy szélesebb körű szerkezetátalakítás részét képezik, amelynek célja a "stratégiai prioritások és növekedési kezdeményezések" támogatása. Az EA hozzátette, hogy irodaterületeinek csökkentését is tervezi. "Leállítunk olyan játékokat is, és eltávolodunk a jövőbeni licencelt (szellemi tulajdon) fejlesztésétől, amelyekről úgy gondoljuk, hogy nem lesznek sikeresek a változó iparágunkban" - írta Andrew Wilson, az EA vezérigazgatója az alkalmazottaknak küldött feljegyzésben. "Egyszerűsítjük a vállalati működésünket, hogy mélyebb, összekapcsolt élményeket nyújtsunk a rajongóknak mindenhol, amelyek közösséget építenek, kultúrát formálnak és növelik a rajongás mértékét".

Az elektronikai óriás Sony szintén közölte, hogy globális létszámának 8%-át, azaz mintegy 900 munkahelyet szüntet meg a PlayStation részlegnél. Az elbocsátások a Sony Interactive Entertainment minden régióját érintik, a Singstar nevű énekes versenyzős játékért felelős londoni stúdiót pedig teljesen bezárják. "Hihetetlenül tehetséges emberekről van szó, akik részesei voltak a sikerünknek, és nagyon hálásak vagyunk a hozzájárulásukért" - írta Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója. "Az iparág azonban hatalmasat változott, és fel kell készülnünk a jövőre, hogy felkészítsük az üzletágat arra, ami előttünk áll".

A létszámcsökkentés azt követően történt, hogy a vállalat csökkentette az idei évre vonatkozó értékesítési előrejelzéseit, és Naomi Matsuouka, a Sony vezető alelnöke kijelentette, hogy a PlayStation 5 az életciklusának utolsó szakaszához közeledik. Ryan már szeptemberben bejelentette, hogy márciusban nyugdíjba vonul a Sony Group Corporation elnökeként. Helyét ideiglenes vezérigazgatóként Hiroki Totoki, az operatív és pénzügyi igazgató veszi át. Az új vezérigazgatónak egy egész technológiai ágazatot érintő felfordulással kell szembenéznie, mivel az iparági óriások csak 2024 első két hetében 5500 dolgozót bocsátottak el.

A videojáték-iparban az elmúlt évben rengeteg munkahelyet szüntettek meg. Maga az EA tavaly mintegy 800 alkalmazottat bocsátott el. Az Epic Games szeptemberben 830 munkahelyet szüntetett meg. Januárban a Tencenthez tartozó Riot Games közölte, hogy elbocsátja alkalmazottainak 11%-át, a Microsoft pedig közölte, hogy 1900 munkahelyet szüntet meg az Activision Blizzard és az Xbox játékrészlegénél.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások