Elektronika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Segítséget kérnék, hátha tud valaki segíteni.
Egy bizonyos FokGyem TR-9162 típusú tápegység kapcsolási rajza köllene. Ha valaki tud segíteni, dobjon egy privit.
Elõre is köszönöm
Egy bizonyos FokGyem TR-9162 típusú tápegység kapcsolási rajza köllene. Ha valaki tud segíteni, dobjon egy privit.
Elõre is köszönöm
Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!
akkor lehet,hogy rosszul fogalmaztam!
Ugyanis a led nem türi a polaritáscserét! 😊))
Az izzónak ez mindeggy!
Ugyanis a led nem türi a polaritáscserét! 😊))
Az izzónak ez mindeggy!
de!
És én is kreáltam!
A két tranyóhoz legyen közel a telod!
Ki is probálta,és müködik!
Ne 12V-tal müködtessétek,hanem 9V-rol(akiknek nem számitana az a 3V különbség 😊 )ugyanis 12V-nál folyamatosan világit!
Ha elsõre nem világitana a led,forditsátok meg!
És én is kreáltam!
A két tranyóhoz legyen közel a telod!
Ki is probálta,és müködik!
Ne 12V-tal müködtessétek,hanem 9V-rol(akiknek nem számitana az a 3V különbség 😊 )ugyanis 12V-nál folyamatosan világit!
Ha elsõre nem világitana a led,forditsátok meg!
Hy nem tud valaki egy mûködõképes mobil hívás jelzõt?
nekünk még úgy tanították, hogy a ónban van folyasztó gyanta, a cin(-cin)ben pedig nincs
anno olyan rohadt drága és nehezen beszerezhetõ volt a tekercselt ón, hogy mindig bádogosoktól kunyiztunk cint, kaptunk is kilószámra, aztán így ragadt meg
a cin pedig nem összekeverendõ a cinkkel
anno olyan rohadt drága és nehezen beszerezhetõ volt a tekercselt ón, hogy mindig bádogosoktól kunyiztunk cint, kaptunk is kilószámra, aztán így ragadt meg
a cin pedig nem összekeverendõ a cinkkel
"Forrasztó-ónt miért hívják cink/cinnek, amikor inkább ón?"
Az ón vegyjele Sn, ami a latin Stannum szóból származik. Németûl az ón Zinn - innen származik a cin szó!
A cink vegyjele a Zn ami a latin Zinc szóból ered. Németûl Zink.
"Ha jol emlékszem,amikor az alu csatornát forrasztottuk"
Az elektronikai forrasz nem tiszta ón. L-Sn60PbCu2 jelölésû elektronikai forraszanyag 60 % ón, 38% ólom, 2% réz, +valamilyen folyasztóanyag van benne.
A bádogosoknál használt forraszban nincs folyasztószer.
A cink olvadáspontja 419.53 °C, az óné 231.93 °C. Ebbõl következõleg a cink és a cin nem keverendõ össze!
Az ón vegyjele Sn, ami a latin Stannum szóból származik. Németûl az ón Zinn - innen származik a cin szó!
A cink vegyjele a Zn ami a latin Zinc szóból ered. Németûl Zink.
"Ha jol emlékszem,amikor az alu csatornát forrasztottuk"
Az elektronikai forrasz nem tiszta ón. L-Sn60PbCu2 jelölésû elektronikai forraszanyag 60 % ón, 38% ólom, 2% réz, +valamilyen folyasztóanyag van benne.
A bádogosoknál használt forraszban nincs folyasztószer.
A cink olvadáspontja 419.53 °C, az óné 231.93 °C. Ebbõl következõleg a cink és a cin nem keverendõ össze!
nem tudom!
De én is "cin"-nek hivom!
Ha jol emlékszem,amikor az alu csatornát forrasztottuk(házaknál,amikor esik az esõ,ez vezeti el!csak azért,hogy ne arra gondoljatok,ami az utak alatt van 😊) kb 100-200 W 240 V bazi nagy pákával,akkor ott asszem már nem cin volt,hanem ón!
De én is "cin"-nek hivom!
Ha jol emlékszem,amikor az alu csatornát forrasztottuk(házaknál,amikor esik az esõ,ez vezeti el!csak azért,hogy ne arra gondoljatok,ami az utak alatt van 😊) kb 100-200 W 240 V bazi nagy pákával,akkor ott asszem már nem cin volt,hanem ón!
OFF:
Forrasztó-ónt miért hívják cink/cinnek, amikor inkább ón?
Ettõl mindig feláll a szõr a nyelvemen.
sorry de nem bírtam magamban tartani.
Forrasztó-ónt miért hívják cink/cinnek, amikor inkább ón?
Ettõl mindig feláll a szõr a nyelvemen.
sorry de nem bírtam magamban tartani.
N0 TXT TLK PLZ!4!
ok
Nem hinném,hogy egy citromot fel fogok erre áldozni,hogy egy egész jo citromba beleszurkáljak szögeket,de majd lehet,hogy egy szeleten kisérlezgetek!
Nem hinném,hogy egy citromot fel fogok erre áldozni,hogy egy egész jo citromba beleszurkáljak szögeket,de majd lehet,hogy egy szeleten kisérlezgetek!
"Még annyit,hogy a forrasztóhuzal jo a cink szerepére?"
A forrasztóhuzal??? Nem hinném. Abban ón, ólom, réz, meg gyanta van.
Ebben a leírásban galvanizált szögeket javasol (mint én is),
A forrasztóhuzal??? Nem hinném. Abban ón, ólom, réz, meg gyanta van.
Ebben a leírásban galvanizált szögeket javasol (mint én is),
értem!
Köszi!
Lehet,hogy a képen látható "illusztrációt"majd kiprbálom én is!
Még annyit,hogy a forrasztóhuzal jo a cink szerepére?
rézdrótot könnyü találni!
Köszi!
Lehet,hogy a képen látható "illusztrációt"majd kiprbálom én is!
Még annyit,hogy a forrasztóhuzal jo a cink szerepére?
rézdrótot könnyü találni!
"a minden lednek a "jellegzetes" 😊 áramfelvétele 20 mA!"
Nem biztos. Különbözõ féle ledek vannak különbözõ feszültség és áramértékekkel.
Egyszer
Kétszer
"Biztos nem olyan egyszerû,hogy réz,és cinkhuzalt belemártjuk a vizbe,és máris kész!"
Cink-levegõ akkumlátor?
Citrom-akkumlátor?

Nem biztos. Különbözõ féle ledek vannak különbözõ feszültség és áramértékekkel.
Egyszer
Kétszer
"Biztos nem olyan egyszerû,hogy réz,és cinkhuzalt belemártjuk a vizbe,és máris kész!"
Cink-levegõ akkumlátor?
Citrom-akkumlátor?

Értem!
Biztos nem olyan egyszerû,hogy réz,és cinkhuzalt belemártjuk a vizbe,és máris kész!
Pedig milyen jó lenne 😊
A feszültségkétszerezõ elektronika lehet hogy van benne,viszont a "másik fajta led" válasszal nem értek eggyet,mert megmértem az mp3 lejátszó áramfelvételét,és amikor müködött a háttérvilágitás,akkor 20 mA-rel többet fogyasztott,mint akkor,amikor nem világitott!(a lejátszó eggyik érintkezõjéhez tettem az árammérõ eggyik vezetékét,a másikat meg az elemre,annak is arra a polusára,ami nem ért hozzá a lejátszó elöbbi érintkezõjéhez!)
Biztos nem olyan egyszerû,hogy réz,és cinkhuzalt belemártjuk a vizbe,és máris kész!
Pedig milyen jó lenne 😊
A feszültségkétszerezõ elektronika lehet hogy van benne,viszont a "másik fajta led" válasszal nem értek eggyet,mert megmértem az mp3 lejátszó áramfelvételét,és amikor müködött a háttérvilágitás,akkor 20 mA-rel többet fogyasztott,mint akkor,amikor nem világitott!(a lejátszó eggyik érintkezõjéhez tettem az árammérõ eggyik vezetékét,a másikat meg az elemre,annak is arra a polusára,ami nem ért hozzá a lejátszó elöbbi érintkezõjéhez!)
Ezen a képen Andrew Crosse (1784-1855) 1836-ban bemutatott vízakkumlátorának házi készítésû változata látható.
Rövid üvegcsövek vannak benne, fel vannak töltve vízzel, és egymással össze vannak kötve. Az egyik csatlakozó cink, a másik réz.
"Viszont az mp3 többsége is mikroelemmel müködik,abban mégis ledes (kijelzõ)háttérvilágitás van!"
Egyrészt lehet hogy másfajta led, másrészt lehet rajta feszültséget növelõ elõtételektronika.
Az hogy lehet,hogy ha én egy mikróelemre rákötök egy ledet nem világit!
Viszont az mp3 többsége is mikroelemmel müködik,abban mégis ledes (kijelzõ)háttérvilágitás van!
Viszont az mp3 többsége is mikroelemmel müködik,abban mégis ledes (kijelzõ)háttérvilágitás van!
Igen!
Biztos nem tudnak ezek a "vizakkuk" leadni ampereket,de pl egy ilyen vizerõmû egy 5 literes vödörben,lehet hogy fel tudná tölteni a mikro akkujaimat az mp3 lejátszómba!
Biztos nem tudnak ezek a "vizakkuk" leadni ampereket,de pl egy ilyen vizerõmû egy 5 literes vödörben,lehet hogy fel tudná tölteni a mikro akkujaimat az mp3 lejátszómba!
Arra tippelek, hogy ezek igen kis fogyasztású áramkörök, így kevés energiával is beérik. Gondolj csak a citrom-/almaelemre, vagy a rádióadás-energiájával hajtott rádióra.
Megfelelõ anód, katód, és elektrolit segítségével lehet elvileg ilyesmit csinálni, de desztillál vízzel nem hinném. Láss egy ilyesmit itt<./url>
Megfelelõ anód, katód, és elektrolit segítségével lehet elvileg ilyesmit csinálni, de desztillál vízzel nem hinném. Láss egy ilyesmit itt<./url>
helóbeló
adott egy hálózati lámpa 3 izzóval, mindhez külön 3 állású kapcsoló, egyik állásban teljesen normál állás (fény), másik állásban halványabbat szeretnék .
Mivel nem létezik olyan ellenállás, ami kibírja ezt a terhelést (legalább is egy kis doboz méretein belül), ti hogy oldanátok meg a halványabb fényt ? 2 izzó sorbakötésén gondolkodtam, de nem akarom, hogy minimum 2 világítson, mivel különbözõ színüek .
adott egy hálózati lámpa 3 izzóval, mindhez külön 3 állású kapcsoló, egyik állásban teljesen normál állás (fény), másik állásban halványabbat szeretnék .
Mivel nem létezik olyan ellenállás, ami kibírja ezt a terhelést (legalább is egy kis doboz méretein belül), ti hogy oldanátok meg a halványabb fényt ? 2 izzó sorbakötésén gondolkodtam, de nem akarom, hogy minimum 2 világítson, mivel különbözõ színüek .
egy rezonátor veszi a kvarc jelét?
A félelem az elme gyilkosa Szembenézek félelmemel Hagyom hogy áthaladjonrajtam
Egyszer
Kétszer
Háromszor
Négyszer
Ötször
Talán itt is van
Valószínûleg itt is
Ezt meg egyszerûen hasznos elolvasni
No meg itt nézz szét
Legyen jóbarátod a Google, a Startlap.hu,...
Kétszer
Háromszor
Négyszer
Ötször
Talán itt is van
Valószínûleg itt is
Ezt meg egyszerûen hasznos elolvasni
No meg itt nézz szét
Legyen jóbarátod a Google, a Startlap.hu,...
uv ledet minden elektronikai boltba árulnak ?
A félelem az elme gyilkosa Szembenézek félelmemel Hagyom hogy áthaladjonrajtam
Nem vagyok biztos benne de majdnem 100%,hogy 5 ezernél olcsóbban meg fogod úszni!
Mivel nem 3 fázisú moci,igy olcsóbb!(sztem 😊 )
Bár nekünk 1400 W van,az már jopárszor leégett,de hála a fateromnak(aki mellesleg nem tekercselõ),addig-addig probálkozott vele,még jo nem lett!
Ha leégett,vagy zárlatos lett az amatör tekercselése,akkor ujratekercselte,még jo nem lett!
Persze a menetszámot tudta!
Szerintem tényleg nem lessz olyan drága(pár ezer Ft),és a jövöben,nem kell annyira leterhelni! 😊
Vagy vhogy szerezzetek bele egy erõsebb mocit!
Mivel nem 3 fázisú moci,igy olcsóbb!(sztem 😊 )
Bár nekünk 1400 W van,az már jopárszor leégett,de hála a fateromnak(aki mellesleg nem tekercselõ),addig-addig probálkozott vele,még jo nem lett!
Ha leégett,vagy zárlatos lett az amatör tekercselése,akkor ujratekercselte,még jo nem lett!
Persze a menetszámot tudta!
Szerintem tényleg nem lessz olyan drága(pár ezer Ft),és a jövöben,nem kell annyira leterhelni! 😊
Vagy vhogy szerezzetek bele egy erõsebb mocit!
Valakinek van vmi infója hogy mennyiért tekercselnek villanymotort manapság? Vagy 10 éve tekercseltettem utoljára, akkor asszem 1500 ft volt, fogalmam sincs most mennyi. Leégett a fûnyírónk motorja(sima 8-900 watt, segédfázistekercses) és tudni kellene hogy megéri-e tekercselni vagy új fûnyírót vegyek (10000Ft).
Aki tud sekítsen plíz! Kössz!
Aki tud sekítsen plíz! Kössz!
Sehogy , tudni kéne mekkora áramot akarsz átfolyatni az eszközön!
Egy kis segítséget kérnék tõletek... Megmondaná vki, hogy miként számolom ki, hogy mekkora ellenálás kell a 24V 2.5-3V-á alalkításához?
TUDOM LAMER KÉRDÉS <#zavart2>#zavart2><#idiota>#idiota><#zavart2>#zavart2><#idiota>#idiota><#zavart2>#zavart2><#idiota>#idiota>
De azért plz help!!! THX <#conf>#conf>
TUDOM LAMER KÉRDÉS <#zavart2>#zavart2><#idiota>#idiota><#zavart2>#zavart2><#idiota>#idiota><#zavart2>#zavart2><#idiota>#idiota>
De azért plz help!!! THX <#conf>#conf>
Köszi a segitséget!
Akkor jo uton haladtam a teljesitményének a kiszámolása felé!
A relé elvileg állandóan menne!(lentebb már emlitettem mire kellene: #825)
Én 12 V relét,már hajtottam meg 12 V váltóárammal,és õssze-vissza "csapkodta az érintkezõit!"
(nem ugy,hogy egyszer a tekercs magához huzza a fémlapot,és ottmarad!A váltóáram nem tesz jot az elektromágneseknek!
Én errõl nem tudtam,hogy 230 V reléket is lehet kapni,ha ez igy van,viszlát ellenállások!
Akkor jo uton haladtam a teljesitményének a kiszámolása felé!
A relé elvileg állandóan menne!(lentebb már emlitettem mire kellene: #825)
Én 12 V relét,már hajtottam meg 12 V váltóárammal,és õssze-vissza "csapkodta az érintkezõit!"
(nem ugy,hogy egyszer a tekercs magához huzza a fémlapot,és ottmarad!A váltóáram nem tesz jot az elektromágneseknek!
Én errõl nem tudtam,hogy 230 V reléket is lehet kapni,ha ez igy van,viszlát ellenállások!
Áramerõsséget annyit bír, amennyit a teljesítményébõl és az ellenállásából ki tudsz számolni. Hálózati feszültségre, ekkora áramokra nem szoktak ellenállást használni , mert gazdaságtalan. A relé húzogató áramköröd kb. 10 W-ot fog zabálni, míg a relé meghúzásához kb. 0,5 Wattra lenne szükség.
Ha ragaszkodsz az ellenállásos megoldáshoz, legalább 10 W-os ellenállás kell, ami még jó forró is lesz, mivel majdnem a teljes teljesítményén lesz használva.
Meg minek egyenirányítani a relének a feszültséget ? És lehet kapni 230V-os reléket is, igaz kicsit drágábban.
Ha ragaszkodsz az ellenállásos megoldáshoz, legalább 10 W-os ellenállás kell, ami még jó forró is lesz, mivel majdnem a teljes teljesítményén lesz használva.
Meg minek egyenirányítani a relének a feszültséget ? És lehet kapni 230V-os reléket is, igaz kicsit drágábban.
Vki kérem segitsen!
A normál ellenállások mennyi áramot birnak?
Mert ugye amikor ledhez kérünk ellenállást,akkor sem kérünk W-os elenállást!
Azért kérdezem,mert egy 12V 40 mA-es relét szeretnék meghajtani egy 6,5 k ellenállással 250 V-rol(persze egyenirányitoval)!
Csak azt nem tudom,meg-e tenné sima, 6,5 k elenállás,vagy kérjek 1 W-osat?????
Elvileg 40 mA-hez,több mint 5 W-os kéne,mert:
I=P/R (az eredménynek gyököt kell vonni)
(áramerõsség=Teljesitmény/elenállás)
I=5/6500 =0,00076923-nek a gyöke:0,027735
Tehát egy 6,5 k 5 W elenállást,max 20,7 mA-rel lehet terhelni!
A normál ellenállások mennyi áramot birnak?
Mert ugye amikor ledhez kérünk ellenállást,akkor sem kérünk W-os elenállást!
Azért kérdezem,mert egy 12V 40 mA-es relét szeretnék meghajtani egy 6,5 k ellenállással 250 V-rol(persze egyenirányitoval)!
Csak azt nem tudom,meg-e tenné sima, 6,5 k elenállás,vagy kérjek 1 W-osat?????
Elvileg 40 mA-hez,több mint 5 W-os kéne,mert:
I=P/R (az eredménynek gyököt kell vonni)
(áramerõsség=Teljesitmény/elenállás)
I=5/6500 =0,00076923-nek a gyöke:0,027735
Tehát egy 6,5 k 5 W elenállást,max 20,7 mA-rel lehet terhelni!
Vki nem tudja hol lehet kapni TDA 2025 végfokot?
vagy a hozzáértõk,meg-e tudnák erõsiteni,hogy már nem gyártanak ilyen tipust?
Esetleg mivel lehetne helyettesiteni?
(50w-os hangfrekvenciás erõsitõbe kéne)

vagy a hozzáértõk,meg-e tudnák erõsiteni,hogy már nem gyártanak ilyen tipust?
Esetleg mivel lehetne helyettesiteni?
(50w-os hangfrekvenciás erõsitõbe kéne)

A hagyományos U/I számítás azért nem fog eredményre vezetni, mert a led egy dióda, és azon egy bizonyos feszültség (asszem 0,7V) esik, függetlenül attól, hogy mennyi áram folyik rajta, vagy mekkora az elõtétellenállás. Ezt a tulajdonságát egyébként ki is szokták használni, néha látni olyan áramköröket, amiken minden ok nélkül van egy led.
SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu
szerintem az átlagos ledek,a szuperfényesek,a simák,minden színben,mind 20 mA-esek!
Eggyszolván az õsszes lednek max 20 mA lehet az átfolyó árama!
(3,5 és a 10 mm-eseknek is!)
Ha ez nem igy van,kérem vki sûrgõsen igazitson helyre!
Eggyszolván az õsszes lednek max 20 mA lehet az átfolyó árama!
(3,5 és a 10 mm-eseknek is!)
Ha ez nem igy van,kérem vki sûrgõsen igazitson helyre!
jah a képlet gyakolatba egy átlagos led és egy 4,5voltos zsebtelep esetén az ellenálás 200ohm!de ugyen van nagy led nagy fényerejü meg más szinü
Köszi!
Már akartam kérdezni,hogy mért nem jo a számitásom,de ezek szerint megoldodott!
A led ellenállását eddig ugy számoltam ki,hogy😞tápfesz/(osztás)led árama)
Tehát pl 4,5 laposelemhez,hány ohm-os ellenállás kell?
(4,5/0,018)
És igy egy olyan érték jött ki,ami nekem nem tetszett,mert egy potit,és egy árammérõt kötöttem be a led és a táp kõzé!
A potit addig tekertem,még 18 mA-ra nem ugrott,ekkor levettem a potit,és megmértem az ellenállását,ekkor pedig nem az jõtt ki,amit a fenti képlettel számoltam!
A Te képleteddel ugyanugy kiszámoltam,és igy csak 20 Ohm lett az eltérés!
#843:Ha párhuzamosan kötöd be a ledeket,erõsebb tápfeszültség kell,ugyanakkor a led esetében nem lehet több 3 V-nál!
Soros bekötésnél,gyenge táp is jo,de ahány led van,annyiszor kell szorozni 2,5 V-tal!
Már akartam kérdezni,hogy mért nem jo a számitásom,de ezek szerint megoldodott!
A led ellenállását eddig ugy számoltam ki,hogy😞tápfesz/(osztás)led árama)
Tehát pl 4,5 laposelemhez,hány ohm-os ellenállás kell?
(4,5/0,018)
És igy egy olyan érték jött ki,ami nekem nem tetszett,mert egy potit,és egy árammérõt kötöttem be a led és a táp kõzé!
A potit addig tekertem,még 18 mA-ra nem ugrott,ekkor levettem a potit,és megmértem az ellenállását,ekkor pedig nem az jõtt ki,amit a fenti képlettel számoltam!
A Te képleteddel ugyanugy kiszámoltam,és igy csak 20 Ohm lett az eltérés!
#843:Ha párhuzamosan kötöd be a ledeket,erõsebb tápfeszültség kell,ugyanakkor a led esetében nem lehet több 3 V-nál!
Soros bekötésnél,gyenge táp is jo,de ahány led van,annyiszor kell szorozni 2,5 V-tal!
A LED paramétereitõl és a tápfeszültségtõl függ.
Az elõtétellenállás értékét a következõképp számíthatod ki:
Rled=(Utáp-Uled)/Iled
Ahol: Rled = az ellenállás értéke Ohm-ban
Utáp = a tápfeszültség Volt-ban
Uled = a LED feszültsége Volt-ban
Iled = a LED árama Amper-ben
A bekötést lásd itt.
Az elõtétellenállás értékét a következõképp számíthatod ki:
Rled=(Utáp-Uled)/Iled
Ahol: Rled = az ellenállás értéke Ohm-ban
Utáp = a tápfeszültség Volt-ban
Uled = a LED feszültsége Volt-ban
Iled = a LED árama Amper-ben
A bekötést lásd itt.
hy all! nagy gondban vok! makettemet szeretném beLEDezni de nagyon nem értek hozzá😄 itt egy kép,ide berajzoltam hova és milyen ledet szeretnék... amit nem értek az leginább az h hogyan lehet összekötni õket elemmel,és hogy kell-e ellenállás😞
kép
kép
E30 4ever
Ha a pufferkondi zárlatos lenne, ami iszonyatosan ritka, és fõleg nem a végfok túlterhelésétõl szokott tönkremenni, akkor valószínûleg nem égett volna el a végfokpanelon az ellenállás. Milyen IC lenne egy BD tranzisztoros végfokban ? (max. valami olcsó mûvleti erõsítõ az elején, ami meg ilyenkor nem szokott tönkremenni.)
Meg inkább méregetni kellene, mint ész nélkül halomra pusztítani a BD-ket , akár a kisebbeket is ... 😊
De a leírásból és A KÉRDÉSEKBÕL látszik hogy nem nagyon ért hozzá, szóval jobban jár, ha nem kezdi el bátran javítgatni, hanem keres valakit, aki látott már ilyet 😊
Meg inkább méregetni kellene, mint ész nélkül halomra pusztítani a BD-ket , akár a kisebbeket is ... 😊
De a leírásból és A KÉRDÉSEKBÕL látszik hogy nem nagyon ért hozzá, szóval jobban jár, ha nem kezdi el bátran javítgatni, hanem keres valakit, aki látott már ilyet 😊
Én láttam újan 20-ért, akkor használtan 5-10k lehet. Persze az is sok. Nem tudod kicserélni a motort forgórész-tekercsesre? Vagy megtekercseled a mostanit több fordulatúra😊
Nem azért melegedett nagyon, mert túlterhelted? Biztos megunta a nagy áramokat😊
Amúgy 250ma biztosíték elég kicsi, gondolom nem a táp után van, hanem a hálózati oldalon? Elég komoly zárlat lehet. Én a pufferkondikat is kimérném.
Ha nincs tönkrement, nehezen beszerezhetõ IC a végfokban, akkor olcsón megcsinálhatod. Ha van 1 multimétered, 1-2 órád rá akkor szerintem nekiálhatsz, szerelõhöz úgysem éri már meg elvinni.
Ja és ha netán próbálgatnád a BD249-250-et ideiglenesen cseréld ki BD243-244-re. Azok olcsóbbak füstölésre😊
Amúgy 250ma biztosíték elég kicsi, gondolom nem a táp után van, hanem a hálózati oldalon? Elég komoly zárlat lehet. Én a pufferkondikat is kimérném.
Ha nincs tönkrement, nehezen beszerezhetõ IC a végfokban, akkor olcsón megcsinálhatod. Ha van 1 multimétered, 1-2 órád rá akkor szerintem nekiálhatsz, szerelõhöz úgysem éri már meg elvinni.
Ja és ha netán próbálgatnád a BD249-250-et ideiglenesen cseréld ki BD243-244-re. Azok olcsóbbak füstölésre😊
Egy BD 249c meg egy BD 250C általában nem fog neked láthatóan megsérülni. Talán meg kellene mérni egy multiméterrel, hogy zárlatosak-e... Meg az összes többi tranzisztort és egyéb alkatrészt is a környéken. Nézegetéssel nem sokra mész. De ha nem értesz hozzá, inkább ne próbálgasd, mert még jobban tönkrevágod... (fõleg "erõssebb", nagyobb áramú biztit ne tegyél bele, ha lehet)