Bassgitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.
De kezdésnek jó, ha pl. PC-n youtube-os backing track-ek alá játszol, nem lesz nagy hangerő és dobozhang lesz (1x10" hangszóró + kicsi doboz) és teljesítményben sem nagy a rumble.
A basszus ha jó nyakút fogsz ki (sajnos zsákbamacska így) akkor nem rossz, főleg ha később a PJ szettet (hangszedők) kicseréled valami komolyabbra. De addig nem kell amíg ilyen kiskombón játszol mert nem fogsz különbséget hallani.
Szerintem nyugodtan megveheted a szettet aztán jövőre válts egy nagyobb kombóra (1x15 vagy 2x10).
Jó zenélést neked tigris! 😊
Úgylátom, hogy otthoni gyakorlásra jelenleg ennek lenne a legjobb ár-érték aránya, ha döntök. Szerintetek?
Fender Squier basszusgitár szett
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417
45-50 ezer Ft. környékén milyen aktív basszus gitárt ajánlotok? Kezdő vagyok.
Köszi előre is a véleményetek.
Jelenleg egy Peavey Microbass (1x8", 15w) kiskombóm van lakásban gyakorláshoz.
Továbblépés miatt kellene e helyett egy 2x10 vagy 1x15 kombó (a 6 húr miatt a 15 lenne a nyerõ de fürgeség miatt meg a 2x10..), a minõség lenne a lényeg, nem a hangerõ növekedés (lakás!). A hangszer 6 húros, HEADGC kvart hangolásban, humbucker hangszedõkkel (Seymour Duncan BassLines) a gyakorolt stílus jazz/blues.
A fentiek tükrében az alábbiak közül melyiket ajánljátok (figyelembe véve az árakat is) mindegyik használt, tételezzük fel h jó állapotúak.
SWR LA-15 - 45 vagy 50 e
AMPEG BA-110 - 46 e
ASHDOWN T15-180 - 60 e
AMPEG BA115 100W - 75 e
SWR WORKING PRO - 90 e (ez necces árban)
Melyik a legjobb vétel?
Köszi elõre is!
A Farcry zenekar keres basszusgitárost a második album munkálataihoz. Olyan rutinos, kreatív zenész jelentkezését várjuk, aki nem riad vissza a különbözõ stílusok egyidejû, komplex alkalmazásától (úgy mint a death metal, progresszív, indusztriális, klasszikus, jazz, folk...). Részletekért keress minket emailben!
[email protected]
A 2010-es bemutatkozó albumról egy nóta:
http://www.youtube.com/watch?v=Y-b3WmIBVG4
Héten unatkoztam szóval negyedmagammal csináltam egy kis videót. Próbáltam basszusgitáron minél jobban visszaadni az XX zenekar Crystalised címû számát:
http://youtu.be/t6816W9UlCU
Remélem vállalható lett valamennyire. 😄
kep
[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417
http://www.zeneszapro.hu/hirdetesek/music-man-sub-v-pickup-es-elektronika-elado
Viszont! Érdemes rákeresni adatokra, az hagyján ,hogy a Squierbe olcsóbb hardvereket szereltek, de a fát is kispórolták és azt késõbb nem tudod lecserélni. Hársból vannak a Classic Vibe-ok, ami azért nem éger, semmi nem helyettesít egy másik faanyagot.
Egyik boltban egyszer meg akartak gyõzni ,hogy agathis tökéletesen helyettesíti az égert. 😊
Összegezve: füledre hagyatkozz, de ne hagyd figyelmem kívül a fejlesztési lehetõségeket. 😊
és két égerbõl készült is..
egy full mahagóni lp.. és egy mahagóni superstrat ibanez..
mind a kettõ ugyan azt a karaktert adja
egy éger stratocaster, és egy éger jackson super strat
mind a kettõ fa alaphangja megegyezõ
én az égerfának szeretem a legjobban a hangját.. szerintem nagyon erõs rezonáns hangja van.. eq val tolok rá egy kis mélyközepet és brutál lesz
nem kell elhinni.. csak aki nem hiszi elõbb gyõzõdjön meg maga ezekrõl a dolgokról..
elég ha bemegy a legközelebbi hangszer boltba és ellenõrzi
van itthon nekem egy startocasterem, égerbõl van.. de próbáltam már kõrisen is..
van itthon full mahagóni gitár is..
összevetettem a két gitár hangját ugyan azon a hangoláson..
unplugged.. semmi erõsítés..be se volt dugva.. csak a húrok hangját hallgattam.
így kizártam a hangszedõk hatását
a tapasztalat az, hogy bizony erõsen hallani lehet a fák között a hangzást.. a mahák mélyebb dörmögõbb hanggal bírnak..
a kõris, jávor, éger.. tisztább, élesebb fényesebb hanggal bírnak
ezt bárki leellenõrizheti
Aztán kiderült hogy azért mert fél hanggal lejjebb volt hangolva a sztenderdnél 😄
A fa fontosságán vitatkoznék (ahogy azt már sokszor megtettük), de a hangszedõ típus (nem csak márka szempontjából hanem, a precision, jazz, humbucker, stb elrendezések és típusok is beleszólnak az adott gyártón belül, valamint humbuckerbõl és single coil-ból is rengeteg változat van) és elhelyezkedés tényleg nagyon meghatározó, basszusgitárnál szerintem sokkal jobban mint a gitárokban. Bár ez itt most mondjuk úgy pont nem játszik, mert mindkét gitár precision típusú.
És nagyon fontos a gitár nyaka.. a bundok.. ha nincsenek szintben..akkor sose lesz jó hangja.
ha érdekel valakit, hogyan lehet olcsón, forintokból megoldani azt, hogy nyak, bundok szempontjából egy tökéletes gitárt tudj venni, elmondom.
Ez egy olyan rész amit sajnos nagyon nehéz átlátni, mert a vásárolni készült gitárokon alapból nagyon magasra van állítva a húrtávolság, hogy elleplezzék a gitár hibáit. =(
A véleményeteket szeretném kérni, hogy melyiket ajánlanátok inkább? A Squier Classic vibe 60's basszert vagy egy Mexikói Fender Precisiont? Minden féle dolgot félretéve, hogy mi van a fejre írva, csak hangzásra gondolok itt, illetve a minõségére a gitárnak. Kipróbáltam mindkettõt egy helyen, ugyanavval a beállítással, ugyanazon az erõsítõn és legnagyobb meglepetésemre a squiernek sokkal tisztább, öblösebb,fényesebb hangja volt, mint a fendernek. A fender olyan volt, mintha egy pulcsit tettem volna a hangszórók elé. Az ott lévõ eladó azt mondta amikor odajött, hogy õ ezt így megmondja, hogy gondolkodás nélkül a squiert vegyem és ne a mexikói fendert.
Esetleg egyéb személyes tapasztalata van valakinek?
metálhoz szerintetek milyen bass gitár a jobb? ad feszesebb hangzást.
Rövidebb nyak, vastagabb húrokkal..
vagy
hosszabb nyak, vékonyabb húrokkal.
http://www.music-man.com/instruments/guitars/john-petrucci-bfr-baritone.html
észre vettétek már? a különbözõ generációk egyre dagadtabbak és mégdagadtabbak lesznek
nem az a lényeg, hanem hogy az oktávnyi távolásgra lévõ hangok jól szólnak együtt..
pl a power cordok is ezért szólnak olyan jól, és erõteljesen, mert a 3 hang egy adott frekvencia többszörösei..
pl D A D együtt pengetve egy power cord.. A 2. D az elsõ D hang kétszeres frekvenciáján van.. az A meg pont a két D hang között van ha a frekvenciákat nézzük.
ha mondjuk drop C ben van a lead gitár.. és azon ritmusoznak.. vagy tompítotban nyomják a palm muted riffeket metálnál.. akkor egy C torzított hang kurva jól tud szólni a bass gitár C jével ami egy oktávval lejjebb van.. végülis természetes felharmonikusa a nagyobb oktávú C.. a kettõ együtt nagyon tud ütni, ha ügyesen van összekeverve.
van letöltve tube simulation program.. "tube saturator"
és majd azzal számgépen különbözõ kapcsolásokban kikisérletezek egy jó torzított mély hangot bass gitárnak..aztán megépítem a gyakorlatban és piacra dobom.
úgy tudom ilyen erõsítõ még nincs..
gyakorlatban hallottam már én is amikor különféle torzító pedálokkal betorzítják a bass gitár jelét.. de az elég szánalmas volt, a legmélyebb hangokban semmi agresszió, harapás nem volt, csak egy ilyen kásás kakofón zörgés..
de van elméletem rá, hogy tudnám feszesebbé tenni ezt a hangot
.. mondjuk drop C.. C G C F A 5 húrosra.. ez jól jön
Egyébként öthúrost minek drop akármire hangolni?
szerintetek?
3 éves múlttal rendelkezõ metál zenekarunkba keressük új basszusgitárosunkat!
Saját próbatermünk van a Vágóhídon, hetente legalább egyszer próbálunk és rendszeresen, 3-4 havonta koncertezünk.
Sok feldolgozást játszunk, kezdve a Dream Theater-tõl az In Flames-en át a Rammstein-ig.
Egyre több saját számunk is van amik stílusa fõleg progresszív metál.
A zenekart hobbyból csináljuk, nincs tervünk arra hogy ebbõl éljünk meg - a fõ cél a szórakozás. Ettõl függetlenül, fontos nekünk a folyamatos fejlõdés és tanulás.
Éppen most vesszük fel elsõ EP-nket, azonban ezután basszusgitárosunk el fogja hagyni a bandát.
Ha a fentiek tetszenek neked, budapesti vagy Budapesthez közeli lakhelyed van, 20-30 év körüli vagy, jelentkezz!
Elérhetõség: sipos.andras.peter(kukac)gmail.com
Nemsokára szeretnék vásárolni egy basszusgitárt. A következõ modelleket néztem ki. Linket nem tudok sajnos még beszúrni.
Cort curbow 42
Ibanez SR300
SGR by Schecter c-4
Cort B4
Fontos szempont lenne, hogy kényelmes legyen rajta játszani és nyaknál lévõ húrtávolság kicsi legyen, mert viszonylag kicsi a kezem. Elõször 5 húros szerettem volna vásárolni, de aggódok, hogy nem vállna be. Játszottam régebben baszusgitáron, de sokat kell tanulnom még, hosszú távra tervezném a vásárlást.
Ha valakinek van tapasztalata velemelyik modelrõl, akkor kérem írjon. Nagy segítség lenne tapasztalt ember véleménye.
Köszönöm , kellemes napot!
Úgy tudom agathis testû, vmiért ezekben nem tudok megbízni, azt mondják ,hogy égert helyettesíti meg ugyanolyan tulajdonságokkal bír, csak olcsóbb.. De nyilván nem ugyanaz, mintha éger lenne.
Ha jól látom képek alapján, akkor ilyen keskenyített nyaka van, nem lesz kényelmes rajta slappelni.
Nem tudom milyen árban van, gondolom 80 körül lehet vhol gondolom.
Használtan kapsz akörül squier vintage modified jazz bass, azzal jó ideig nem lesz gondod, max egy hangszedõcserét megér, de annyi.
Vagy egy cort gb74-et, abból meg végképp mindenféle hangzást ki lehet hozni (nekem is az van, még nem találtam jobbat).
Igazi jó vintage hangzása van mindkettõnek, ütõsek. 😊
Lényeg: távol tartanálak a nem túl jó faanyagú gitároktól (keress kõrist,égert,jávort, esetleg mahagónit,ha morcibbat akarsz), újat meg semmiképp ne vegyél. Remélem tudtam segíteni, ja és nézegess youtube-on videókat ezekrõl, sokat segítenek. 😊
Úgy döntöttem, hogy lecserélem a Baltimore BB-2 basszusgitárom egy 5 húrosra, mivel úgy érzem, hogy ezt már kinõttem tudásban. Kiszemeltem egy Ibanez GRS205. Valaki tud errõl a basszusgitárról valamit? Külföldi fórumokon az egekig emelik...Valamint, eléggé metálos kinézete van és félek RHCP vagy Arctic Monkeys nem olyan jól szólna vele...Valakinek tapasztalat?
Iszonyat jó volt!
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx