Hardware Probléma, Kérdés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De ezek folyamatos üzemre vannak tervezve, ha csak meleg, de nem égeti a kezedet, az normális üzemi hőmérséklet. A meleget biztos azért írják, mert sokan szeretik eldugni, asztal alá tenni, ahol nem szellőzik rendesen, a ventilátora nem tudja hűteni, az valóban árt neki,
Valami olyasmit olvastam tegnap, hogy a meleg árt a szünetmenteseknek a legjobban, és jelentősen csökkenti az élettartamát. Viszont ha bedugva hagyom, akkor folyamatosan meleg. Csak akkor hűl le, ha kihúzom. Persze lehet típustól is függ, hogy fogyaszt-e kikapcsolt power mellett.
De szép bauxit, honnan van?
Utoljára szerkesztette: suba53, 2019.12.14. 10:13:24
Utoljára szerkesztette: suba53, 2019.12.14. 09:27:24
Mert ha csak kikapcsolom, ez akkor is tölti az akkut és ennélfogva melegszik addig míg csatlakoztatva van. Tartok tőle ha a konnektorba hagyom akkor túlmelegszik, bár lehet ez hülyeség. Mindenesetre a beüzemelési útmutatóban nem szerepel olyasmi hogy ki kell húzni a hálózatból ha nem használom.
Ezt csúcsterhelés mellett érdemes mérni, amikor a proci is, és a VGA is izzad rendesen.
Ha nem tudod mérni, akkor olyat vegyél, ami tud 700W-ot is.
A szünetmenteseknek két lényeges paramétere van, a teljesítmény, amivel terhelheted, és a benne lévő akkumulátor kapacitása.
Ha nagyobb teljesítményt akarsz belőle kicsikarni, mint amennyit bír, akkor a védelme lekapcsol. Ezt kerülheted el, ha a tápod teljesítményéhez igazítod. Aztán hogy áramszünet esetén mennyi ideig bírja szusszal az meg az akkumulátora kapacitásától függ.
A teljesítményt ne a Voltamperben megadott érték alapján vedd figyelembe, hanem a Watt érték számít.
A táp gyártók, és a ház gyártók ( Sok cég gyártja ezt is, azt is ) eleve úgy alakítják ki a dobozaikat, hogy a táp helyére csak
egyféleképpen lehet rögzíteni a tápot, ha mind a négy csavarhelyet korrektül használod, és nem fúrod meg direkt rossz pozícióra. <#vigyor0>#vigyor0>
A szellőzésről szóló figyelmeztetés azoknak szól, akik maguk eszkábálnak össze egzotikus PC házakat.
Tápnál a seasonic (ilyen tápom van) oldala annyi kikötést tesz, hogy úgy kell elhelyezni a tápot a házon belül, hogy a ventilátoros oldala szabad legyen és tudjon normálisan levegőt beszívni + a másik "lukacsos" oldala is szabad legyen a szellőzés miatt. Egyébként mindegy hogy és hol van, fekve/állva.
Winyónál kb. csak szóbeszédeket/találgatásokat találtam a témában. Viszont úgy gondolom, hogy az elfordított elhelyezésnek nem kell gondnak lennie manapság, mert:
- sok házban van lehetőség pl. az alaplap tálca hátoldalára rögzíteni a hdd-t, általában a hosszanti éle mentén elfordítva.
- vannak ezek a hdd dokkolók, amikbe általában állítva, csatlakozó résszel lefelé kell elhelyezni a hdd-t
Gondolom ha ezek káros hatással lennének a hdd-re, akkor nem alkalmaznák (aztán persze lehet csak nem szólnak róla, hisz ha emiatt elromlik a cucc, akkor majd veszel másikat ami nekik csak jó <#buck>#buck> ).
Szóval szerintem ha stabilan van rögzítve a hdd, akkor kb. mindegy hogy áll, nem kellene gondot okoznia. Lényeg, hogy üzemelés közben ne érje erősebb rázkódás/ütés/ilyesmi.
Köszi az infót.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Ezek a HDD forgató motorok a finommechanika csúcsai. Iszonyat precízek, a legkisebb kotyogást sem engedik meg.
Teljesen mindegy, hogy milyen pozícióban működnek. Egy dolog a haláluk, ha működés közben kapnak hirtelen erőteljes ütést.
Pl leesik. Én így nyírtam ki egy HDD-t. Hosszú Sata kábellel kint volt az asztalon, miközben másoltam rá. Aztán beleakadt a lábam a táp
zsinórjába, az meg lelökte a működő winyót a kövezett padlóra. Azonnal meghalt szegény. De az sem a csapágyazást rongálja, hanem a légpárnán futó fejek csapódhatnak neki a mágneses felületnek, és deformálódhatnak a fejtartók, meg felkaristolják a mágnesréteget.
A laptopok winyói közül sokkal több romlik el idő előtt, mint az asztali gépeknél, pont amiatt hogy sokkal több ütés, rázkódás éri őket.
Ezért is áldás az SSD, mert abban nincs mozgó alkatrész. Azzal működés közben is lehet hadonászni.
Utoljára szerkesztette: suba53, 2019.12.01. 22:15:08
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Közben persze rájöttem, hogy az én házamban is van lehetőség elfordítva beszerelni a winyót az alaplaptartó lemez hátoldalára + googleban is találtam pár témát ezzel kapcsolatban. Viszont kb. minden hsz úgy írta, hogy a hosszabb oldala mentén elfordítva nem gond, nálam meg úgy lenne, hogy a csatlakozós végével nézne lefelé (persze lehet ennek semmi jelentősége).
Igazából csak arra gondoltam, hogy elfordítva a forgó részek (winyó tányér tengely, táp ventillátor tengely) eltérő terhelést kap, mint fekve, így lehet csökken az élettartamuk.
Nagyon sok gépházban eleve függőleges pozícióban vannak a merevlemez helyek.
Ha ez bármiféle negatív hatással járna, akkor a gyártók ezt nem kockáztatnák, illetve a HDD adatlapján erre felhívnák a figyelmet.
A HP -nak van egy koncepciója a CMT ( Convertible Mini Tower ). Ez úgy van kialakítva, hogy asztalon elfektetve,
és állítva is használható. A konvertálhatóság azt jelenti, hogy az optikai helyeket lehet 90 fokban elforgatni
a használatnak megfelelően. Bár az optikai meghajtók is működnek függőlegesen, de sokan azt szeretik, ha a tálca vízszintesen áll.
A tápnak meg eleve abszolút mindegy.
Utoljára szerkesztette: suba53, 2019.11.29. 08:58:18
Van egy gépem, rendes álló normál házban. Az érdekelne, hogy szerintetek árthat az a winyónak és/vagy a tápnak ha oldalára fektetve használnám a házat?
Most ugye a winyó a keretben van, és vízszintesen áll. Elfektetve meg függőleges pozícióban lenne. Árthat az neki?
Asus TUF Gaming F17 17,3" Intel Core I7 11800h, 2x8 Gb Ddr 4, 500 Gb Ssd, Rtx 3050ti.
Asus TUF Gaming F17 17,3" Intel Core I7 11800h, 2x8 Gb Ddr 4, 500 Gb Ssd, Rtx 3050ti.
\"Jó kasztni, jó sofőr - nincs kockázat!\" (Daniel Morales)
Memtest86 Ezzel teszteld.
Állítsd be bios-ba, ahogy kell. Vagy csak csekkold, van e elég kraft, jók -e az időzítések, stb. Lehet csak kevls V-ot kap. Vagy alacsonyak az időzítések, hiába van auto-n. Az a tuti, amit manuálisan beállítasz.
Elindítod a teszt progit. (rádobod usb-re, arról boot-olsz, elindítod azt annyi). Ha már csak egy piros sor megjelenik, s hibát ír, akkor bizony a ram hibázik. Vagyis rossz. Ha ~1 órán át nincs hiba, akkor nem a ram-al van probléma. S ~stabilnak tekinthető. De mondják, hogy 2-3 órán át nem hoz hibát, akkor a tuti. De sztem elég ha egyszer full lefut a teszt s nincs hiba. Az már stabil.
Szeintem rossz a ram, amit kaptál. Ha az előzővel nem csinált ilyet. 99% Vagy tedd át másik slot-ba. Szedd ki tedd vissza. Lehet poros koszos volt a slot. Legtávolabbi a cpu-tól az 1. slot Onnan egy kimarad cpu felé, majd a köv. a második slot. Hogy meglegyen a dual.
Vázolnám a helyzetem: eredetileg 2x8 GB RAM-ot akartam venni, de mivel akkor a modulok még drágák voltak, először csak egy modult vettem meg. Örömmel használtam, majd talán fél évvel később beruháztam a második ugyanolyan RAM-modulra (DDR4-2133 Kingmax). Azóta viszont furcsa dolgok történnek.
Nagyon örültem, hogy az alcím nélküli (2015-ös) Need for Speed végre akadásmentesen fut - nagyjából 20 percig, akkor megakad a kép, beszaggat a hang és kilép magától a játék. GTA5-nél ugyanez, élvezem a full HD-t és a sok FPS-t, majd teljesen váratlanul kilép. Emellett szinte kétnaponta kék halál (Win10), változatos hibakódokkal, de a legáltalánosabb ezek közül a "memory management".
Lehet, hogy a két RAM akad össze, és inkább vennem kéne új 2x8 GB-ot csomagban? Válaszotok előre is köszönöm!
\"Jó kasztni, jó sofőr - nincs kockázat!\" (Daniel Morales)
A BIOS frissítése, újraírása újból felprogramozza a megfelelő tartalommal a chipet.
Én jártam úgy régebben, hogy az egyik IDE csatornát egyszer csak nem látta a gép. A BIOS újra írása után hibátlanul működött tovább.
Még azzal egészíteném ki, hogy esetleg egy BIOS frissítést megérdemel, ha még nem frissítetted a legújabb stabilra.
Am. mikori az alaplap? Ilyennel akkor, olyannal találkoztam, ahol már egy pár kondi (régebbi alaplapnál) púpos volt.
Nem árt átnézni őket. Főleg ha ~8-10 éves a mobo.
A helyzet a következő: win 10 ssd-re van telepítve, ha kicsit huzamosabb idő után (kb egy nap) kapcsolom be a gépet, akkor azt írja ki, hogy reboot and select proper boot device. Tudom ilyenkor a biosban ki kell választani az ssd-t, hogy elsődleges legyen, viszont nem látja a biosban, csak a hdd-t és a dvd-t. Megoldás az szokott lenni, hogy kikapcsolom a gépet, várok kb egy percet és vagy első próbálkozásra, vagy második ilyen próbálkozásra a gép elindul, bebootol mintha mi sem történt volna. Ezután teljesen hibátlanul működik és ha ezután indítom újra a gépet, vagy kapcsolom ki és be, akkor nem írja ki a hibaüzenetet, hanem elindul gond nélkül. Kábelek jók az tuti (akkor el sem indulna a windows valószínűleg). Hardver hibára sem tippelnék, mert akkor folyamatosan rossz lenne, nagyobb eséllyel el sem indulna egyáltalán a windows. Többször szétszedtem, megtakarítottam, egy két napig jó volt, utána ismét csinálta ezt az érdekes jelenséget. Szofter hibára is gondoltam, de szerintem akkor sem indulna el egyáltalán. Úgy hogy nincs ötletem. Esetleg valaki?
Utoljára szerkesztette: G18XM8, 2019.09.18. 15:27:24
Utoljára szerkesztette: G18XM8, 2019.08.06. 21:44:06
Én már áramtalanítok mindig ha nagyon elkezd villámlani, évekkel ezelőtt nekem az alaplapomat vágta tönkre (érdekes hogy minden más megúszta, még a táp is) egy éjszakai ház közeli villámcsapás, ki volt kapcsolva a gép csak nem volt kihúzva a 220-ból, ahogy villámlott hallottam egy halk kattanást a gépből, sejtettem hogy valami történt. Másnap már nem lehetett bekapcsolni a gépet, csak elkezdtek pörögni a ventik majd le is álltak rögtön.
Amikor azt hiszed, hogy van egy kis szerencséd, az élet odajön és széles vigyorral pofán rúg!
Sziaztok....Egy olyan gondom van hogy van egy LEnovo Ideapad 110 laptopom,,,,első gondom ,hogy minden cd iráskor az irás leáll.....eseménynapló 410.A másik a cd helyére raktam hdd-t.Szépen ment,,de mikor nagy méreteket másolok......sokat gondolkodik ,,igy a másolás marrha hosszú..Van valalami tanács a cd irásra...mi lehet....??A hdd lehet túl leterheli a cd helyét??
köszi
pl. a ASUS ROG STRIX B250F GAMING már a 7. generációs kaby lake-hez tartozik, míg elvileg az ASUS ROG STRIX B250H GAMING támogatja a 6. és 7. generációt is.
Hogy lehet, hogy mindkettő Intel B250 lapkakészlet de egyik jó a skylake-hez a másik nem? továbbá van-e a b250h-nál jobb alternatíva a skylake 6700 procihoz?
Nézd meg az alaplapi elkókat, meg a táp elkókat is javasolnám, de az nyűgösebb. ( szét kell szedni a tápot )
Kiszáradt, rossz púpos elkók tipikusan generálnak újraindulásokat.
Mostanában pár naponta egyszer-egyszer magától újraindul a gép.(Volt ,hogy játék közben, de volt hogy csak filmet néztem,neteztem)
Volt már olyan is, hogy elég nehezen bootolt be.
Arra gondoltam esetleg a táp lehet a hibás vagy a HDD.
Leszedtem a HD sentinelt, ami 23%-os kondíciót mutat 257 hibás szektorral.
Okozhatja a HDD az újraindulást? 7 éves már a HDD. Kuka?
Köszi a válaszokat!
Utoljára szerkesztette: Fradi88, 2018.09.29. 21:21:25

fogad a gép vihar után. Mit tudok csinálni?