Helyesírás?Minek?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
"Rettenthetõ barátunk második kérdésében is legyetek szívesen állást foglalni 😊"
És külön köszönet Önnek, kedves Taranov, hogy alaposan ügyel arra, hogy minden helyesírási kérdésemre válasz érkezzen :-)
A demokrácia és a jogállam egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.
Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.
A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.
Sokan tévesen nagy betûvel írják az én, nekem, magam stb. szavakat is.
A "Mi a véleménye Önnek?" esetében kell (tudtommal), de abban az esetben, ha konkrét személyrõl van szó, nem pedig általánosságban hangzik el a kérdés, nagy betûvel kell-e írnom a sznévmást, pl.: És Te jártál már ott?
Olyan mondatban, ahol két olyan szó is szerepel közvetlen egymás után, ami elé vesszõt kell tenni (illetve, ha; de, ha stb.), akkor kell-e mindkét esetben vesszõt tenni, vagy az ilyen szavak egymás után helyezése nem helyes, és ezért kerülendõ az ilyen mondatszerkesztés?
A demokrácia és a jogállam egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.
A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.
forrás: A magyar helyesírás szabályai (súgó változat: Taracsák Gábor 2002.
"Az összetett mondatok tagmondatait általában vesszõvel választjuk el egymástól."
"A tagmondatokat bevezetõ és, s, meg, vagy kötõszó elõtt is ki kell tenni a vesszõt: Az ebédre nem kell senkit is megvárnom, / És mindnyájan várnak énrám, hogyha késem. Éj van-e, vagy szemem világa veszett ki? Stb. "
forrás: A magyar helyesírás szabályai (súgó változat: Taracsák Gábor 2002.)
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
Szerintetek melyik a helyes?
Mindig gondban vagyok hogy föl vagy fel. Pl.:felad- fölad,felsõ-fölsõ,felajánló-fölajánló,felszerel fölszerel.
A sok egybe- és különírással megzavartak.
„Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.” - Emerson
"Báris"t egy vajdasági magyar leányzótól hallottam, de fogalmam sem volt, hoy mit jelent 😄
De elképzelehetõ, hogy azt, amit írtál, mert mindig khm mindég a mondat elején vagy végén szerepelt. 😊
Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.
a báris nekem is új, ahogy nézegetem google-on 'ugyanis' jellegû értelme van - bár nem vagyok teljesen biztos benne... valaki?
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Mindig vagy Mindég? Nyilván a mindig biztos helyes, de a mindéggel mi a helyzet? Ez valami vidéki tájszólás?
Másik kérdésem, hogy hallott-e már valaki olyan szócskát, hogy "báris". Ha igen, mit jelent? (értelemszerûen magyar szó) 😊
A mindig rossz helyesírása is eléggé elterjedt, de amikor valaki az ilyen helyett azt írja, ien, arra már én is hörrenek.
Amúgy chaten, nem chat-en. <#dumcsi>#dumcsi>
Amúgy én is idegbajt tudok kapni azoktól, akik egyeltalán nem figyelnek a helyesírásra. Senki senki sem ír tökéletesen, de akkor is. Egy chat-en, sms-en még megértem, mert ott fontos a gyorsaság, de egy fórumon? Amire mostanában allergiás vagyok, az a "mindíg" szó. Miért nem képesek rövid "i"-vel írni mindkettõt?
A gondolat- és zárójel használata között nincs túlzottan nagy különbség, de ha lehetõségem nyílik rá, inkább vesszõt használok, vagy lehetõség szerint úgy fogalmazom meg a mondatot, hogy használatát ne vigyem túlzásba egy adott szövegrészen belül. Amikor minden második mondat gondolatjeles beszúrásokkal van tele, az még csúnyán is néz ki 😊)
A csuklik ige felszólító módja: csukoljon, csukoljék.
A kotlik és a hámlik hangzik elég furán felszólító módban.
A gondolatjeles és zárójeles írásjelek között van valami jelentésbeli különbség, vagy csak alaki eltérés van?
Hogy lehet felszólító módba tenni a csuklás szót? 😊
A válaszokat utólag is és elõre is köszi.
Felsorolásban nem kell. Pl.: Megsimogattam a gepárdomat, aki szép, okos és gyors.
Pontosvesszõt tagmondattömbök elhatárolásásra használunk. A többszörösen összetett mondatok tömbökre tagolódhatnak. Egy mondattömb általában több tagmondatból áll.
A pontosvesszõ jól alkalmazható párhuzamos mondattömbök elkülönítésére.
Gondolatjeles magyarázat: a záró idézõjel után akkor kell vesszõt tenni, ha amúgy is kellene. Pl.: Az elmúlt három hónapban csak ritkán - kéthetente - beszéltünk.
Záró gondolatjel mindig kell. <#vigyor2>#vigyor2>
Nem árt, ha az ember zsengébb korában sajátítja el a helyesírás alapjait, mert már láttam leírva bajt ly-nal, milyent ly nélkül, muszájt ly-nal, csak hogy a durvábbakat említsem.
- "és" elé mikor kell vesszõt tenni?
- pontosvesszõt milyen esetekben lehet alkalmazni?
- ha olyan mondatot írok, melyben gondolatjeleket alkalmazok megjegyzéshez - mint itt -, akkor az olyan szavak elé, mint jelen esetben az "akkor" elé kell-e vesszõ?
Ha kell, akkor helyes-e, ahogy használtam, vagy simán a vesszõ írása is zárja a gondolatjelet és ezért nem kell záró gondolatjel?
Ha fiatalon nem foglalkozol vele, öregen se fog menni...
György
A 'remélem' után vesszõt kell tenni, mivel új tagmondat következik, márpedig tagmondatokat vesszõvel választunk el egymástól!