Fizika lecke

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mi a magyarázata a fotocellát megvilágító fény színének?
Tud valaki segíteni?

Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro

bens
melyik suliba jársz bakker?
atomfizikusnak készülsz?

Zuhogó hó Eltûnik a tengerben. Micsoda csend!

jAsOn VoOrHeEs
Hali! Nekem is szükségem lenne egy kis segítségre. Fizikatanárunk adta fel ezt a 4 kérdést, s holnap ilyen és ehhez hasonló feladatokból lesz doga. ( a tanárunk soxor hajlamos olyan kérdéseket feltenni nekünk amire az osztályból senki nem tudja a választ :D ) Nost most ezek a feladatok is ilyenek, fingunk nincs hozzá, ezért szeretném a segítségeteket kérni, hátha tudtok valamelyik feladatban ezek közül segíteni:

1. Egy H-atom mekkora hullámhosszúságú fotonnal jut alapállapotból a Brackett-sorozatba?

2. Lehet-e egy H-atom gerjesztett állapotban hatszor akkora relatív méretû, mint alapállapotban?

3. Mihez kell több energia egy H-atom gerjesztésekor:

n=2 állapotról n=3 állapotba jutás vagy
n=3 állapotból n=4 állapotba jutáshoz?

4. Mekkora hullámhosszú fotonnal lehet gerjeszteni egy 1 nm ( nanométer :) ) nagyságú molekulát?

( Na ezek tipikusan azok a kérdések amiknek a válaszához lövésem nincs, s gondolom az osztályunkban nem vagyok egyedül )
Ha van valami ötletetek, akkor plz segítsetek. ( bár szvsz ez a doga akkora karó lesz, mint két ház ) <#hehe>

Real Madrid Club de Fútbol | FIFA Award - Best Club XX Century

bens
régen volt már amikor ezt tanultam, (tanították) de asszem egy bizonyos hõmérséklet alatt áll be ez az állapot. de ez nagyon alacsony. nézd meg a fvtáblázatban, a nitrogén milyen hõmérsékleten folyékony.

De neked írtam! ;)

Jó, szóval arra gondoltam, hogy a lehüléssel arányosan változik át a mágnes szupravezetõvé, vagy fix fokon, vagy csak a hirtelen lehülés miatt?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

bens
nincs pénzed olyan hûtõre... :-DD

(bocs, ha nem nekem írtad...)

Ha berakok a hûtõbe egy nagy mágnest, akkor képes lesz hasonlóra?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

bens
folyékony nitrogénnel lefagyasztják a mágnest, így szupravezetõvé válik, és elhanyagolható lesz az ellenállása. ez a mágnesnek egy sajátos tulajdonsága, nagyon érdekes. amikor megint felmelegszik, a mágneses mezõ visszaalakul az eredetire.

REALista
Szerintem folyékony nitrogént!

A gyõzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

Elmondaná valaki, hogy itt mit is láthatunk?

A mágnesesség rendben van, de mit öntött rá, miért, ilyesmi. =)

Nem tudom, hogy ez segít-e valamit: (A jelölések, hogy egyértelmû legyen meg nekem könnyebb)

kis L = L
L null = L0
delta t = (csak) t
V null = V0
alfa = A

Szóval:

L=L0(1+At) /^3 harmadikra emeljük
L^3=L0^3(1+At)^3 kibontogatjuk
L^3=L0^3(1+3At+3A^2t^2+(At)^3)
azt nem tudo, hogy miért de ebbõl le lehet hagyni: 3a^2t^2+(At)^3
Így marad:
L^3=L0^3(1+3at) ami megegyezik
V=V0(1+3At)
Annak majd nézz utána, hogy hogy lehet az hogy lehaggyuk amit mondtam
De elméletileg ez az összefüggés közöttük!
(Az is lehet, hogy ellaludtam óra közben azért nincs meg az a rész, bocs)

Próbálkozok a fizika tételek kidolgozásával. Találtam egy ilyen kérdést: Tárja fel a kapcsolatot a lineáris és a térfogati hõtágulási tényezõk között szilárd testeknél! A könyvben nem találok semmit a füzetbe pedig csak ennyit írtunk: A lineáris és a térfogati hõtágulási tényezõ szoros kapcsolatban áll egymással.

Tudnátok segíteni? Mi az összefüggés?

Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro

Iori
Van egy 2*10(hetediken) tömegû hajó ami egy 6 fokos lejtõ tetején áll. A csúszási súrlódási együttható 0.11. A hajó lefog e csúszni magától, ha nem akkor mennyi erõ szükséges ahhoz hogy felhúzzással (nem lökéssel!) elinduljon a hajó.

Kiszámoltam elöször a gyorsulásást, ami egy negatív szám lett (ebbõl következtettem ki hogy nem csúszik le magától), de ma azt mondták nekem hogy ez abszólut nem így van,de nem mondták meg hogy hogy kell megoldani. Az érdekelne hogy akkor mit is kell elöször kiszámolni (elindul-e vagy nem) és utána ha nem akkor hogyan tovább. Ez lenne a kérdésem. HTX elõre is! :)

I love this game!

Köszi én is hasonlóan gondoltam csak nem voltam biztos benne

\"Két dolog végtelen, a világûr és az emberi butaság, de az elõbbiben nem vagyok biztos.\" Albert Einstein

A válasz egyszerû: A különbözõ hullámhosszú (vagyis színû) fénysugarak a prizmán különbözõ mértékben törnek meg. Minél nagyobb a hullámhossz, annál kevésbé törik meg a fény. A látható tartományban a vörös fény hullámhossza a legnagyobb,ez törik meg a legkevésbé, ezért felülre kerül. Ezt követi a narancs, a sárga, a zöld, a kék, végül a legkisebb hullámhosszú, az ibolya.
az iagzán pontos magyarázatára lennék kíváncsi, olyan válaszokat ne is írjatok h CSAK meg h MERT ILYEN A FÉNY TERMÉSZETE

\"Két dolog végtelen, a világûr és az emberi butaság, de az elõbbiben nem vagyok biztos.\" Albert Einstein

Miért bomlik elemeire a fehérfény ha 3szögletû prizmán halad át?????

Iori
megcsináltam már idöközben, 707 méter lett a megoldás ha jól számoltam

I love this game!

Érdekel még?

Iori
ok sebaj, köszi mindenesetre ;)

I love this game!

tehát pont alatta van. míg dobja a csomagot közbe folyamatosan távolodik ellentétes irányba. valami olan eõnek kel a háttérben lennie ami hajó felé, vagyis a repülõ haladóirányával ellentétesen még plusba megdobja a csomagot. esetleg a hátra áramlott levegõnek van egy mghatározott ellenálái ereje , ami részben korlátozza a repülõ elölre haladtát de ugyanakkor a hûta mögött lévõ dolgokat "meglöki".

hát nemtom. én fizkábol mindig rossz voltam.

áááá na látom nevet már nem tok változtatni. de mindegy akkor nem számít :) csak idgesítõ ,hogy mindeki homokos fiúnak néz. tehát a tisztán látás végett: lány vok :)) bezony .na :))

Iori
oké megprobálom.

500 méterrel a tengerszint felett repül egy repülõ 60 m/s sebességel. Egy hajó egyenesen alatta (a repülõ alatt) 10 m/s sebességel halad az ellentétes irányban. A hajótól számítva milyen távolságról kell a pilotának ledobnia a csomagot hogy pont a hajóra essen.

Én azt nem értem hogy ha egyenesen alatta van és a hajó az ellentétes irányban mozog akkor hogy a fenébe fog a csomag a hajóra esni??? Vagy rosszul értelmezzem én is? Probáltam ugy megoldani hogy a hajó nem egyenesen alatta van hanem távolabb, de igy se tudtam mit kezdeni vele.

I love this game!

magyarul még csakcsak tudnám. letod fordítani?

áááá na látom nevet már nem tok változtatni. de mindegy akkor nem számít :) csak idgesítõ ,hogy mindeki homokos fiúnak néz. tehát a tisztán látás végett: lány vok :)) bezony .na :))

Iori
An airplane is flying at an altitude of 500 m over the ocean at a speed of 60 m/s. A ship is moving along a path directly under that of the airplane but in the opposite dircetion at 10 m/s. At what horizontal distance from the ship should the pilot of the airplane drop a parcel meant to land on the ship's deck?

Plz segítsetek ! :)) Neki álltam de nincs ötletem hogyan tudnám elkezdeni.

I love this game!

Hy! Valaki nem tudja hogy kell kiszámolni hogy mekkora egy pontszerû töltésre ható eredõ erõ?

KeKKSZike
Már nem aktuális... :D

Maffiozo nick: LoSA (22124), lvl: 12

KeKKSZike
Sziasztok!!
Segítségeteket kérem...

Fizika lecke

A fogalmak megvannak, de a feladatokat nem tudom megcsinálni. :( (nem vagyok sajnos valami jó fizikából). Szóval ha valamelyik feladatot megtudná valaki csinálni(elsõ feladatnak elég csak az "a" része), annak nagyon megköszönném, minkettõ lenne a legjobb, de nem vagyok maximalista nem akarlak fárasztani titeket! Minél hamarabb, elõbb kéne a segítség! Köszi szépen!!

képleteket a váltakozó áram jegyében, jelek jelentésével együtt!. egy körbe sorba kondenzátor rákapcs 220V (50Hz) körnek eredõ ellenálása 150Ω a huzal ellenállása 10Ω.
a, Mekkora a körben az áramerõsség effektív értéke?
b, Mekkora a hálozati U és áramerõség közti fázis eltolódás?
- Please help me! doga!
Trade
Egy vekeony fuggoleges szigetelo rudon kicsiny 10^-6C pozitiv elektromos toltesu gyongy mozoghat surlodasmentesen fel es le.A rud aljan van egy ugyanilyen gyongy rogzitett helyzetben.
Mekkora a felso gyongy tomege ha egyensulyi allapotban 50 cm a tavolsag kozottuk. Ez meg van Coulomb ero tart egyensulyt a grav erovel.tomeg:0,01kg.
b:Mekkora fuggolegesen lefele mutato sebesseget kell a felso gyongynek adnunk ha azt akarjuk elerni hogy 10 cm-re kozelitse meg a ket gyongy egymast. Negyzetes uttorvenyt probaltam hasznalni de hianyzik az ido F=m*a? vagy hogyan,milyen keplettel lehet meghatarozni a kezdo sebesseget?
c:Lefele meglokott gyongy a legalso helyzete elere utan is szabadon mozoghat.Mozgasa soran az also rogzitett gyongyhoz kepest max milyen magasra emelkedhet? Na ehez a kerdeshez nem tudtam hozzafogni

Tud vki segiteni?

khamwass
Alapíccsunk fyzyka fan klubbotö...

,, Ne mondj semmit, ne gondolkodj tovább. Ez a karma hatalma! Isteni színjáték, hát tartsd a szád. Fogd be a pofád!\"

Joule -nak kell helyesen írni

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Joul(munka) életrajza hol található meg?linkre gondolok

Izé... vonzz vagy taszít? Ez mondjuk benne van abban hogy, hatást gyakorol.

hen-tes
nyelvtanilag rossz
nincs benne hogy mire gyakorol hatást<#alien>

Dell D610 - Sony Ericsson K810i - Konica Minolta Z10 - 20 centis pénisz - farmerreklámfar - geciszép arc És én ne legyek kemény? http://smc.z8.hu - http://koncertprogram.hu/

jAsOn VoOrHeEs
Na nekem azt mondta a fizikatanárom, hogy ebben a definícióban van egy kis hiba. Ha megmondjuk, hogy mi benne a rossz akkor ad egy 5-öst :D

Íme a definíció:

Egységnyi az a töltés ( 1 Coulomb ) amely a vele egyenlõ nagyságúra 1m távolságból 9x10( a kilencediken ) N hatást gyakorol!

Várok esetleg 5leteket :D

Real Madrid Club de Fútbol | FIFA Award - Best Club XX Century

Egy 100g tömegû kiskocsit nekilökünk egy nyomóerõmérõnek.
Az erõmérõ 1.5N-t jelzett miközben a leálló kiskocsi 4cm-rel nyomta be a rugóját!
Mekkora volt a kiskocsi kezdeti sebessége?

Ez a feladat,én így csináltam:

Jó lett vagy rossz?

KeKKSZike
De kár... Azért köszönöm!

Aquir
hm
segítenék, de nem rémlik a levezetés módja.

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

KeKKSZike
Fontos lenne, szóval ha valaki tudna nekem segíteni, azt nagyon megköszönném!

KeKKSZike
Itt a feladat; Az ember szervezete a nehézségi gyorsulás 5-szörösét viseli el károsodás nélkül. Legalább mekkorának kell lennie azon körpálya sugarának, amelyen függõleges síkban teljes kört írhat le egy 720km/h sebeséggel haladó repülõgép?

És a megoldás is megvan, csak nem tudom, hogy hogyan kell levezetni?!

Megoldás; Ha a nyomóerõ 5mg, akkor 1000m; ha az eredõ erõ 5mg, akkor 800m

Aquir
mit tanultok?

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

KeKKSZike
Sziasztok!
Ha van itt valaki és segítene nekem, az szóljon please! Elõre is köszi!

UP ? :DDDD

\"A digitális, mindentlogolós korban vigyázni kell az emberfiának, mert könnyen megégetheti magát. :/\" Loál János atya bölcsessége - Jelentések könyve 5.55/5 [vétó on]

Esplanade
Egy beteg lélegeztetéséhez használt 75 liter térfogatú 18°C homérsékletu palackban lévo oxigén nyomása már csak 6·105 Pa. A palackból addig lehet oxigént kinyerni, amíg nyomása a külso 105 Pa értékre nem csökken. A beteg ellátásához percenként 2,5 liter, 105 Pa nyomású oxigénre van szükség.

Hány órán át elegendo a palackból még kinyerheto gáz?

(A gáz homérséklete mindvégig 18 °C.)
()

nektek erre mi jön ki? és miért annyi? én nem értem! amikor a búvár lemerül akkor nincs probléma! de az öreg mér nem szivhatja ki 10 5.-en Pa-ig a palackot???

Tuvok
mer nincs is hál'istennek

Balo
Mér? Nem tudtam hogy neked fizikafeladatod van...

&#8222;Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a fõnöke lesz.&#8221; - Emerson

Tuvok
De attól változik a tömegközéppont ? Nemtom, évek óta nem csináltam fizika feladatot, de az ilyen feladatokat akkor is kimagyaráztam vmi hülyeséggel, pl. hogy nincs megoldás, mert nem változik a tömegközéppont, vagy mittomén...

Tuvok
ügggyeeesss

Balo
szerintem ingamozgást végez a zsák. nem?

&#8222;Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a fõnöke lesz.&#8221; - Emerson

Balo
hmmm, ismerõs feladat, azt is tudom melyik könyvben van meg a megoldás (Székely György - Ennyit kellene tudnod), be is másolnám, ha nem hagytam volna a suliban a könyvet...