Digitális és analóg fotográfia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nagyméretű (A4) papírképek házi digitalizálásához szeretne egy ismerősöm valami olcsó (10-20eft) gépet venni, ami 10Mp körül van, tud TIFF-ben menteni, esetleg lehet valamilyen szoftverrel közvetlenül szgépre kimenteni a képeket..
Van valakinek valami tippje erre? köszi előre is...
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Tehát egy közeli fára félig lenyomva fokuszálsz és ugytartva a gombot elmozdulsz és lefotozod amit szeretnél .
Ilyenkor elvileg csak az lesz éles ami olyan távol van mint a fa amire fokuszáltál.
Ha igy csináltad és akkor is fókuszál akkor, nézd meg a beállitásokban, mert nálam van olyan hogy single fokusz meg folyamatos .A folyamatosnál tudod azt megcsinálni, hogy egy mozgó tárgyra fókuszálsz és azon tartja folyamatosan az élességet , a singlénél meg ugye csak egyszer élesit és ha kimozog belõle a tárgy akkor nem lesz éles.
Meg ugye van a manuális fokusz ahol meg nem segit az elektronika az élesitésnél.
DE ez persze DLSR-nél alap dolgok egy kompaktnál nem tudom melyikek vanank.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Tehát választasz egy olyan pontot, ahova fókuszt szeretnél, ráállítod a keresõ közepét (valószínûleg ott keres fókuszpontot), félig benyomod, majd komponálod a képet a már fixált fókuszponttal, és exponálsz.
manuál fokuszpont
Egy kicsit részletesebben, hogy mivel tudsz játszani, hogy a kivánt hatást elérd, egy cserélhetõs objektivvel azért konnyebb ezt elérni
mélységélesség
Az utolsó mondatot nem értem, valószínûleg gépelési hiba miatt.
Mert akkor nem a fokusszal hanem a deeo of field(DOF) vagy magyarul mélységélességgel kell játszadoznod
leirás
Ha viszont azt akaros, hogy egy bizonyos kompozició esetén ne a kép közepén legyen a fókuszpont akkor ha tudja a géped a manuális fokuszpontot kell odamozgatnod ahova szeretnéd,de azt képlet, hogy ilyen kompakt géppel manuális fokuszt tudnál használni mint egy DSLR-el.
Holnaptól a Sony üzletekben a NEX-5T 129eFt lesz 179eFt helyett.
Én már pénteken megvettem ezen az áron, elõbb odaadták, jó kis masina, nekem tetszik 😊
Online game stream csatorna: http://hu.twitch.tv/lazahun X360 Live GamerTag: LazaHunter; PC BF3: LazaHunter; Diablo 3: LazaHunter#2295; Steam: **Laza**
Nikkor 70-210 f4 vs Minolta 70-210 f4. Utobbi siman nyer 😊 Elesebb, kontrasztosabb viszont kicsit nagyobb a CA. Ja es a Nikkoron van apercsor gyuru a Minoltan nincs
~ I am the master of my fate, I am the captain of my soul ~
Na megcsinaltam a nem tul tudomanyos tesztem a 1650-es es a 1855-os obik kozt (meloban unatkozva) es a kovetkezoket vontam le:
- f8-ra lerekeszelve a ket obi szinte ugyanazt a teljesitmenyt nyujtja az egesz kep teruleten
- legtagabb rekeszen
= kep kozepen a 1855 elesebb, 50/55mm-en latvanyosan
= kep kozepszelere kb egyforman teljesitenek
= sarkokban viszont mar a 1855 nagyon elgyengul es igy a kicsit egyenletesebb teljesitmeny nyujto 1650 ott jobb!
-1650 16mm-en nagyon torzit, mar mar kicsit fisheye szeru.
Van is hozza kepem (a modellem egy becsomagolt nagy meretu festmeny volt... viszonylag jo mert a szivacsos anyag eleg jo texturat adott): https://www.dropbox.com/s/varsdwu95dx2xbe/1650vs1855_24MPix.jpg - toltsd le a kepet mert csak ugy tudod 1:1 pixelben nezni.
Osszefoglalva: viszonylag mindegy melyik obit veszed mert az egyik jobb kozepen de nagyon latvanyosan esik vissza (1855) addig a masik gyengebben kezd kozepen de utana viszonylag egyenletes marad a teljesitmeny. Lerekeszelve f8-ra kb teljesen egyforma a kepminoseg.
A 1650-es mellett/ellen szol, hogy powerzoom. Mellette mert igy a telefonrol is tudsz vele zoomolni, ellene mert a zoom nagyon lepcsosen mozog, nem lehet annyira finoman zoomolni vele mint egy mechanikus zoommal (mondjuk azert nem akkora hatalmas a kulonbseg).
Szinten a 1650 mellett szol, hogy nagyon kompakt igy a gep hordozasa sokkal konnyebb akar zsebbe is dobhato...
A 1855 mellett viszont az szol, hogy sokkal jobb a felepitese... a 1650-es hozzakepest gagyi jatekszernek tunik...
Termeszetesen 16 Megapixelen meg kevesbe fog erzodni a kulonbseg mint 24-en...
Remelem segit a valasztasban 😊
Mondjuk nem baj ha van benne NFC is, mivel nemrég cseréltettem céges telót és direkt NFC-set vetettem magamnak (LG F6), pont a már említett alapvetõ terveim miatt (TZ40/41) 😊
Egyébként a Wifi/NFC nálam is pont olyan szolgáltatás, amirõl nem mondanék le, mert bár nem létszükséglet, mégis bánnám hosszabb távon ha nem lenne, ráadásul mint írtam, innen ered az egész gép vásárlási ötlet ... pont elegem van már, mikor elmegyünk a családdal (feleség, 4 éves lányom) pl kisvasutazni meg arrafelé az erdõbe, és nem tudok normális képet csinálni magunkról, oda-vissza szaladgálok a 10mp-es idõzítést beállítani ... így is vettem hozzá egy kis flexibilis állványt, amivel fel tudom tekerni faágra, miegyébre.
Szóval a Wifi-rõl nem mondok le 😊
Amúgy találtam pl Hardveraprón 1-2 használt gépet, de ilyen összegnél és cuccnál már nehezebben bízom a használt cikkekben.
Online game stream csatorna: http://hu.twitch.tv/lazahun X360 Live GamerTag: LazaHunter; PC BF3: LazaHunter; Diablo 3: LazaHunter#2295; Steam: **Laza**
Ami viszont nekem nagyon bejon az az, hogy telorol viszonylag messzirol is tudom iranyitani a gepet... latom amit a gep lat es tudok exponalni is... akar masik szobaban is lehet a gep! Ez pl. csaladi fotoknal nagyon jo dolog, foleg, hogy rogton meg is tudjatok nezni a kepet a telefonon.
Ami nem tetszik az 5Rnel, hogy a PDAF pontokat nagyon kozepre zsufoltak, picit jobban is el lehetett volna osztani.
Amugy az 5R nincs valahol joarasitva? Mert az 5T semmi mas csak 5R+NFC. Itt kint az 5R kb 20%-al olcsobb... nem tudom Magyarorszagon mi a helyzet. Sot hasznaltan (atszamolva) ~100e forintert megkapni.
Nézegettem a Canon-t is, de annak jelenleg csak az EOS-M masináját láttam, ahogy nézem nincs is még más.
Egyébként az asszonynak még ezt sem adnám oda, jó lesz neki a régi kompakt 😄
Az asszonyt meg kell tanítani kezelni a gépet és hidd el meg fogja szeretni 😊
Nem vagyok magamnál. Kérem, hagyjon üzenetet.
A kompakt mérethez vagyunk szokva, és ezzel nincs is baj, hiszen a piac kiszolgálja már ezt az igényt is 😊
Ha belegondolok 2 hónapja még onnan indultam, hogy egy Pana TZ40/41-est kéne venni 😊
De persze a jövõben minden változhat, most inkább még számít a méret.
Szóval szerintem gondolkozz el azon hogy érdemes inkább egy tükrös gép.
arra azért készülj fel hogy teljesen mindegy hogy tükrös vagy milc vagy akármilyen gépet is veszel ha elkezdesz kiegészítõket venni azok elég zuzdák tudnak lenni 😊 A komolyabb obik és vakuk annyiba kerülnek mint egy fényképezõgép és ha tényleg minõséget szeretnél akkor nem feltétlenül a legolcsóbb dolgokat kell megvenni hozzá. Valamint ha elkötelezted magad egy márka mellett akkor az ahhoz vásárolt kiegészítõk nem biztos hogy megfelelõek lesznek a köv géphez ha cserélni váltani szeretnél.
Én alapból Canon párti vagyok nekem is ilyen gépem van és csak ajánlani tudom. fix 50es obiban az 1.8as Cannon verhetetlen áron a legolcsóbb és nagyon jól dolgozik. A kit obik sajnos eléggé gyenge kialakításuak minden kitben árult géphez sajnos. Nagy csodát nem szabad tõlük várni 😞 de azért használhatóak. Szóval ha tényleg szép képeket szeretnél csinálni akkor sajnos nem csak a váz kel hogy jó legyen hanem az objektív és egyéb kiegészítõk is.
Nem vagyok magamnál. Kérem, hagyjon üzenetet.
- gyenge fényben is lehessen vele jó képeket csinálni, lehetõleg vaku nélkül, pl lakásban ... a kompaktom ebben az esetben már homi lesz minimális bemozdulásra is
- egy gépet szeretnék, nem akarok min 2 évig cserélni, éppen ezért
- tudom nem lényeg, de wifi/nfc ... családi fotózás meg egyebek miatt, eleve ezért indultam neki a gépcserének 😊 + bármikor le tudjam menteni gyorsan a képeket akár át a telóra, mert húsvét óta 2 mSD kártyám is beszart fotózás közben ... egy 8GB-os Kingmax húsvétkor, mikor fotóztam a fényképezõvel a gyereket meg a nagyanyját, egyszer csak belassult a mentés, azaz már nem is mentett, semmivel sem tudtam megmenteni a képeket, rajta volt 2 havi termés ... másik meg most a 4 napos ünnepen, 8GB-os Kingston, az a telefonomban volt (LG F6), azzal videóztam amikor egyszer csak nem mentett, utána elhalt a kártya, azóta sem ismeri fel semmi, azon is fontos cuccok voltak ... azóta mindkettõ kapott új SanDisk kártyát.
- gyors AF, mert gyereket (is) fotózok vele, és a kompaktommal 20-ból ha egy éles, mert nem tud a 4 éves kislányom megülni normálisan 😊 ráadásul ált point and shot fotózok kézbõl, elkapni bizonyos pillanatokat, és gyorsan bemérni, lõni, és ezt akár sorozatban egymás után
- lehessen vele szép DoF-os képeket csinálni ... nem buzulás, csak éppen eddig sosem volt olyan gépem amivel lehet normálisan, ahhoz meg túl sokat löbök, hogy utólag dolgozzak rajta 😊
- legyen vakú hozzá, és bár eddig nem érdekelt, lehessen nagyobb vakút rátenni, mert a kis szembe vakuk szarok, elsötétítik a hátteret, nem szeretem.
- és végül a méret, nem akarok tükrös méretû gépet, nekem pl az A3000 is nagy
- btw nem vagyok profi fotós ... csak próbálkozom 😊
Valamit biztos kihagytam ... mindegy .... kb ezek.
Tekintsük alapnak a NEX-5T -t árban és szolgáltatásban ... 170k-t még kifizetek érte, akár még többet is a duplakit-ért ... amivel kb egyezõnek a Pana GF6-ot találtam.
Az obi árak szinte ugyanazok ahogy nézem.
Van e még kb ezen a szinten hasonló ... illetve ha van is tök ugyanez, miért m43 ha nem APSC? 😊
Pana kb ue. Bár ott pl láttam GF6-ot, ami kb ua az ár mint a NEX-5T és szolgáltatásban is szinte ua.
Szerintem a Pana G sorozat ebbe a kategóriába esik, mint alternatíva. Nem mondom, hogy azt kell venni, de szerintem azok sem rosszabbak összeségében
2. a dxo-t te hoztad fel, nem én. Én beraktam 3 gépet ami Laza által megadott árnak megfelelt. a Sony mindenben magasabb pontszámot kapott. Azért szerintem egy fényképezõ esetében a szenzor a legfontosabb, de lehet tévedek és mondjuk a gép színe az... ez esetben ott a Pentax 😊
A DXO nagyjából arra jó, hogy hogy nagyjából be tudd lõni az erõviszonykat, de tényleg csak nagyjából, mert abból indul ki az egész, hogy a mostani RAW-ok nem esnek át semmi feldolgozáson, ami nem igaz. Általánosságban elmondható, hogy a mostanában boltban kapható m4/3-os gépek szenzorban jobbak a Canon APSC-knél és nagyjából hozzák a pár évvel ezelõtti Nikon/Sony szintet. Szerintem egy D90 szint szenzorban, 16 megapixeles felbontással kevés embernek lehet kevés, ennek tükrében gondoltam hülyeségnek, ami írtál, hogy Olyt csak azok vesznek, akik a kinézetre izgulnak, amúgy képminõségük fos. Akkor 7D-t is azok vesznek, akik fos képminõséget akarnak?
Amit mondjuk nem veszel számításba, hogy mennyire melósak az adott gép RAW-jai utómunkában, mennyire pontosak a színek, stb... Ebben mondjuk a CCD szenzorok rohadtul jók, hiába relatíve szar az M9-es Leica a DXO scoreban, ha alapérzékenységen szerintem az egyik legjobb gép a piacon (és ezt más is így gondolja LINK). Ide jöhet még a JPEG motor, ha valaki JPEG-ben lõ. Szerintem a rawhoz képest a Fuji és az Olympus JPEG-ek emészthetõek.
A képminõség nyílván egy szempont, de nem az egyetlen. Egy jól összerakott gépet sokkal inkább szeretsz használni, egy milcnél szempont lehet az EVF nagysága, felbontása, színei, képfrissítése, lagja, az elérhetõ obik (ebbõl a szempontból a Fujik is nagyon kívánatosak), az ergonómia (én például utálom az Oly E-M5 gombjait), az AF és a stabi (tök jó, ha jó a magas ISO-d, de mi van, hogy 3-5 stoppot fog a vázstabid?). Amúgy szerintem a most piacon kapható nagyszenzoros gépek közöl már mindegyik több mint jó. Bocs, hogy megint Ming Thein-t linkelek, de ezt ide muszáj: Points of sufficiency: do you really know how much is enough?.
3. az hogy elmentél ad hominimbe az meg a szinted mutatja.
Köszi, én a személyeskedésbõl nem kérek.
4. itteni választékban ez a két obi van ami hasonló tulajdonságokkal bír. de megnéztem volna a digitcam és 220volt árakat is de nem találtam m4/3 obikat. Ergo marad az angol. Nem tudom mennyire ekvivalens, nem néztem teszteket. 50/f1.8 volt amit kerestem és ezt a kettõt találtam.
Az Oly 45-ös mintaboltban 105k, minusz 15% a klubtagságival. Alapvetõen az Olympus jobb obi, de sokkal inkább célszerszám is portréra. Szerintem ehhez sokkal közelebb van a 60-as Sigma, mind minõségben, mind látószögben, de nekem az ekv. 75mili az mindig a senki földje volt. Ha potréra kell, akkor Oly 45mm/Sigma 60, ha meg általános felhasználásra, alapnak, akkor a Sonynál van a 35mm 1.8, Sigma 30mm 2.8, m4/3-adra pedig a Pana 20 1.7, PanaLeica 25 1.4, Olympus 25mm 1.8, Sigma 19mm 2.8.
2. a dxo-t te hoztad fel, nem én. Én beraktam 3 gépet ami Laza által megadott árnak megfelelt. a Sony mindenben magasabb pontszámot kapott. Azért szerintem egy fényképezõ esetében a szenzor a legfontosabb, de lehet tévedek és mondjuk a gép színe az... ez esetben ott a Pentax 😊
3. az hogy elmentél ad hominimbe az meg a szinted mutatja.
4. itteni választékban ez a két obi van ami hasonló tulajdonságokkal bír. de megnéztem volna a digitcam és 220volt árakat is de nem találtam m4/3 obikat. Ergo marad az angol. Nem tudom mennyire ekvivalens, nem néztem teszteket. 50/f1.8 volt amit kerestem és ezt a kettõt találtam.
De amúgy igazad van és azt hiszem, hogy ideje kiszállnom, amikor ár/érték arány egyenlõ a szenzorteljesítménnyel, képminõség egyenlõ a DXO összesített pontszámmal, meg Sony 50 1.8 ekvaliens Oly 45 1.8-cal.
oly 45 (90) 1.8 - 218 font
magyar árakról nem nyilatkozom
Tökéletesen ugyanolyan a nyers képminõségük, a szenzorok ugynazok, a különbség csak a képfeldolgozóban van, ami az Olynak állóképnél jobb, videónál meg a Panának. Szerintem tényleg nézz egy picit utána...
LINK
LINK
LINK
Mindenki azt gondol, amit akar, de hülyeségeket ne írjunk le. 😊
Akartam mondani: Tény, hogy az 50/f1.8 obi NEX-hez (E bajonet) kétszer annyiba kerül, mint pl egy m43 Panához vagy Olyhoz.
Btw, nekem nem kell, hogy 1001 obi legyen hozzá ... max kap egy 55-210-est vagy egy fix 50-est a kit obi mellé, aztán ennyi.
Tény, hogy az E mountos 50/f1.8 obi pl egy m43-hoz feleannyiba kerül, csak kérdés, hogy a vázat illetõ igényeimbõl érdemes e ezért lejjebb adnom ... és ez nem márkabuziság, mert a NEX-3 sem szolgálja ki az igényeim és az is 100k alatt van ... legalábbis a jelenlegi igényeim, amit aztán bármikor változhat 😊
A Sonynak az obivalaszteka azert jobban tamogatott mint a Samsung mert a Sigma is tol ki E-mount obikat. Plussz az adapterrel barmelyik A-s obit ra tudod rakni... Ezt azert ne vegyuk el tole. Szerintem ok csinaltak a legjobban... Lehet kevesebb obival jottek ki mint amit akkor a regebb ota futo konkurencia nyujtani tud, de cserebe kaptal egy adaptert amivel messze tobb obit tudsz hasznalni mint a konkurencia... Szerintem ez is a rendszer resze (ha jol tudom a Canon is adott ki ugyanigy egy adaptert).
A vazak kozti opciokat a Sony is megadja, max nem annyira latvanyosan szeles skalan mint a Pana/Oly paros (amibol az Oly-t csak a kinezet miatt vesz meg barki is mert szerintem kepminosegben igen gyenge)... Szerintem az eddigi NEX 3/5/7(6)-ot felvalto a3000/5000/6000 skala lefed mindent amit kell... Az a7 szeria csak hab a tortan... (az a7s-t csak a 4K video miatt hoztam fel es ott nem csak az FF a lenyeg hanem hogy nem dob el pixeleket).
Szoval egy kezdonek aki nem akar sokat kolteni ra en tovabbra is az a3000-t ajanlanam, mert kepminosegben es kezelesben azert az arert szerintem nincs parja.
Es itt most nezzuk meg, hogy az eredeti kerdesre a te valaszaid mennyit segitenek: amit en ajanlottam az szar mert a tobbi az tobbet nyujt de azok is szarok es te egyiket sem valasztanad.
Igy szegeny Laza tenyleg sokkal elorebb van a dologban 😊 En azt ajanlottam amit annyi penzbol megvennek (pontositok: megvettem - hosszas merlegelesek utan). Ha te annyi penzbol masik gepet vennel akkor ird le, hogy melyiket es utana majd O eldonti melyikre kolti el a penzet. Azert lassuk mar be, hogy manapsag tok mindegy milyen gepet veszel csaladi fotokra vagy casual shootingra. Mindegyik gep ami a piacon van szuper kepminoseget ad (meg a Pentax Q szeria is veri az 5-6 evvel ezelotti szenzorokat), barmilyen obival gyors az AF-je (meg a gyenge CDAFek is lassan megkozelitik a tobb evvel ezelotti PDAFeket), es a leggyengebb felbontasu LCDk is baromi jok (pl anno az egyetlen elerheto aru digitalis APSC Canon EOS 300D LCD: 1.8' 118K pixels... vs a mostani leggyengebb Sony a3000: 3' 230K ).
Sajnos a sötétzúmos példádat nem tudom értelmezni, mert pont ezekkel nincs semmi értelme a milc rendszereknek. Amúgy a 18-55-ös egy tényleg korrekt kitobi, de semmi több. 😊
A Samsung kapcsán pont irtam, hogy (nekem) nincs igazán jo vázuk, de el kell ismerni, hogy a 16/30/85-ös soruk lényegesen jobb, mint amit a Sony tud kínálni.
Sajnos az eladási számokkal sem igazan tudok mit kezdeni, mert end userként nem nagyon zaklatnak, maximum a használtpiac szempontjából.
Amit a szenzorról írsz, az igaz, kérdés, hogy ez a gyakorlatban mennyire korlátoz. Érdekes lenne Ming Thein tesztjeit elolvasnod a Sony szenzoros gépekrõl (E-M5, E-PL5) és Panasonic szenzoros gépekrõl (E-M1, GM1) és szerintem utána döntsd el, hogy a gyakorlatban mennyire korlátozó tényezõ. Mondjuk az A7 az nem tudom hogy jön ide, de szerintem pont videónál nem annyira izgi a FF. Kuvasokat kell rekeszelni közeli témánál az ödémát is, hidd el. 😊
Amiben amúgy elõrébb jár a m4/3, az az az objektivkinalat (http://hazeghi.org/mft-lenses.html) a vázak közötti opciók (tegyél egy GM1-et egy GH3 mellé) és asszem még ideírnám az Oly stabijait és a brutál sebességû CDAF-et.
Az A3000-re alternatívák a Pana G sorozatú gépei (G3/5/6). Mindig ezek voltak az olcsó EVF-es masinák a kínálatban..
E-Mount: jelenleg a leggyorsabban fejlodik a MILCek kozt... a 18-55os obi nem rossz (a 16-50 powerzoom az tenyleg gyengusz) es olcso is... ha jol ertelmeztem akkor az itt a fo szempont. Utana van a szokasos 55-210 olcso upgrade.
a3000: valoban az EVF nem tokeletes, de van. Az maris nagyon sokkal jobb mint a nincs. A celnak megfelel, koNponalni lehet vele. Napfenyben is. Manual fokuszra tenyleg jobb az LCD.
Samsung: Nem igazan latom azt, hogy elorebb jarna mint package... megis mivel? Meg a sajat korabbi rendszerukkel valo kompatibilitast sem tudtak megoldani adaptor segitsegevel... ott van egy rakas AFes PK obi amit nem tudsz rarakni mert nincs normalis adapter. Arrol nem is beszelve, hogy egy kesobbi feljebblepes csak rendszercserevel oldhato meg mert a "high-end"-ben az NX nem igazan szerepel...
4/3: szep stilusos gepek de fizikai torvenyszeruseg miatt kisebb szenzor, gyengebb teljesitmeny. Arrol nem is beszelve, hogy arban dragabb mint a NEXek. Raadasul ha jol tudom az eladasok is azt mutatjak, hogy a 4/3 visszaesik mig a NEX novekszik. IMHO a jovot nezve nem ketseges a Sony fejlodese... Egyelore egyetlen dolgot latok amiben a 4/3 elorebb jar: 4K video... de az a7s-el ez is mar csak a multe lesz.
Az a3000 egy vegtelenul egyszeru gep nagyon olcson. Hasonlo arban nincs masik gep EVF-el (meg ha gyatra is... a celnak megfelel), ergonomiailag szerintem jobb... kozelebb van az SLR fenykepezogepekhez mint a koNpaktokhoz. Az, hogy MO-n ilyen szarul van arazva az egy dolog... en 200 fontert vettem meg. Nincs meg egy gep ebben az arkategoriaban ami annyit adna mint ez. Igaz hosszutavu celom IR geppe alakitani (es az a77-em a6000-re cserelni) 😊 Szerintem MILCek kozul a NEX rendszerben van a legnagyobb jovo... casual shooterek egyre tobben valasztjak ezt. Es az a7 szeriaval szerintem egyre tobb pro is moge fog allni...
Szerintem mint package, mind a Samsung, mind az Oly/Pana páros elõrébb jár, bár az elõbbinél nem igazán van olyan váz, ami kéne.
Viszont ki volt rakva az A5000, NEX-5T és a NEX-3NY ... na ezek mind jók voltak méretre. Az A5000 tetszik is 😊
Kipróbáltam a Samsung NX300-at is (meg talán az NX2000-et), de az valahogy nekem nem jött be, nem akart úgy és oda fókuszálni ahová szerettem volna, de lehet megint a beállítás volt a ludas ... DoF-os képet nem tudtam vele rendesen csinálni úgy ahogy én akarok.
Szóval mintha az A5000 lenne a nyerõ ... az ára khmm már egy másik kérdés 😊
Ahogy nézem ebben az árkategóriában vagy a szolgáltatás vagy pedig a jó(bb) képminõséget kapod meg, együtt a kettõ nem igazán adja. Ott van pl a NEX-3N ... kis masina, de alig tud valamit, az ára 100k körül van.
Viszont én jó pár évig nem szeretnék másik gépet venni, Jó lenne valami olyat szerezni, ami már most tudhat mindent amire valaha szükségem lehet 😊
Pl az Alpha 5000 egész jó kis masinának tûnik ... bár az ára is olyan, 140-150k között mozog 😊 viszont összehasonlítva az A3000-el van amit meg ez nem tud.
Ha nagyon nem kapok semmit akkor megalkuszom, vagy legrosszabb esetben max 150k-ig felmegyek (de azt már nagyon meg kell magamnak indokolni 😊 ), de 120k-ig simán, ha megéri.
Még meglesem egy MM-ben ezeket.
Mit gondoltok a Nikon 1 J sorozatáról? Mondjuk a Nikon 1 J3 -ról?
Eddig mondig csak kompakt gépem volt, most is egy Samsung WB600-asom van, de ezzel nem tudok DoF-es (vagy defókuszos, mikor a háttér elmosott) képeket csinálni, mert ugyan rá tud fókuszálni a masina a közeli dolgokra, de rögtön továbbmegy, nem fogja meg. És ez igaz a legtöbb kompakt gépre, talán egy fokkal jobbak amiknek nagyobb átmérõjû objektívje van.
Kompakt Sony gépeken van most ez a defókusz opció, de azért ez nem az igazi.
A múltkor lõttem párat egy MILC masinával, Nikon 1 J1-el, és hát az baromi jó volt, nagyon tetszett amilyen képeket csinált. A gyári 10-30mm-es objektív volt rajta.
Szóval mit tudtok ajánlani, ami 100-120e körül van, hasonló képeket tud?
Mondjuk jó lenne ha lenne benne Wifi/NFC támogatás (lehet Androidos telóról távkioldani 😊 ) vagy egyéb rádiós vagy infra távkioldó.
A J2-ben még volt opcionális infra távkioldási lehetõség, a J3-nál meg már nincs.
Új kompaktnak néztem már a TZ40-41-et is anno, de ugye az még mindig csak 'kompakt'.
Egy barátom meg az APS-C -s szenzorosokat nyomja nekem (pl Samu), mert hogy õ már nem adna 2/3-osért 100+k-t ....
Nem vagyok profi fotós, és azt se mondja plz senki, hogy ott a Photoshop, mert van amikor egy nyaraláson ellövünk 1000-1500 képet, és nem akarok utólag maszatolni egyikkel sem 😊
Ez a Samu gép most volt 3 éves és már egyszer átfordult a számlálója (9999-nél), most is 5000 körül jár. És még van egy másik amivel szoktunk lövöldözni 😊
Elõre köszi ha valaki tud ajánlani valamit. Az se baj ha az ár nem egyezik, mindent tanácsot szívesen veszek.