Jézus

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egy kissé fura a dolog. Régebben olvastam egy könyvet, melyben arról írtak, hogy József Máriára egy szerájban talált rá, ahol táncosnõ volt. Amikor azonban József megtudta, hogy felesége terhes, miközben nem is hált vele, el akarta hagyni Máriát. Nos ekkor jelent meg nála az angyal.
Az, hogy ez így történt-e vagy sem, csak õk ketten tudhatták. Hiszen nem valószínû, hogy kürtölni kezdték volna "szégyenüket". S itt jön a képbe még az is, hogy amikor még õk a többi egyszerû emberhez voltak hasonlatosak, honnan tudták a krónikások, hopp erre az emberpárra figyeljünk. Nos, ha elõzõleg nem volt még kitüntetett szerepük, akkor az összes elõzményt csakis õk ketten mesélhették el. S azért ne feledjük azt sem, hogy a történelem folyamán rengeteg önjelölt messiás volt, és van. Így hasonlatosak a mai celebekéhez. Vannak akiket felkarol a média, s aratnak, vannak, akik lesûllyednek.
Mielõtt bárki is nekem esne, én ezzel nem akarom megbántani Krisztust, csak a hasonlat talán fekszik.
Másik. Más evangéliumokben Jézus más tulajdonságokkal is fel van vértezve, melyeket a négy kivételével számûztek a társadalmi tudatból. Miért??
Az is érdekes, hogy a négy evangélium szerzõinek neve ismeretlen. A neveket csak jóval késõbb akasztották a "történetekhez", sõt nem is homogén mûvek. Stílusukból megállapították, hogy több emberi gondolkodás mód keveredik bennük.

A könyv címét ne kérdezzétek, és nem regény volt.

Walk the Talk.

Vagy ha mondott is, mint pl. "az én atyám nem ezen a világon lakozik" a kiválasztottak nem értették akkor sem, meg ma sem. Pedig a holografikus világ - amit akkor árnyékvilágnak neveztek - keleten már régen ismert volt, a nyugati pedig most kezdi megismerni. A zsidók gazdájának, ennek a "vagyok aki vagyok" nak természetesen nem érdeke, hogy ezt megismerje az emberiség, ez jelentené a hatalma végét, mivel az egyedüli 'okossága' csak annyi, hogy a hologramba (vagy vetület világba) bezárva tartsa az emberiséget.

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

Pluskast
Ez egy hitvita eredménye. A khalkedoni - illetve az utána következõ II. konstantinápolyi zsinaton is - zsinatig komoly hitvita folyt arról, hogy Jézus vajon valóban Isten fia volt, vagy csak egy ember akit "megszállt isten igéje" Gyakorlatilag Jézus emberi mivoltát fõként a nesztoriánus egyház hirdette, egészen addig amíg ki nem irtották, illetve az említett zsinatokon az egyház úgy határozott, hogy Jézus eredete isteni és nem emberi.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Idõutazó.
Nem mond valótlant, mert lehet õ hozta létre Ádámot, a genetikailag módosított modern embert az õsemberek között, majd ugyanõ újra belenyúlt, megalkotva a zsidó fajt, de már nem pusztította el elõzõ kísérleteit, mint Noé korában mindenki mást. Amikor látta, a zsidó faj sem sikerült kellõképpen, újra visszatért egy "lombikbébi" program keretében, hogy személyesen utasítsa rendre teremtményeit, de azok kiröhögték. Hiába a genetikai azonosság, a fizikai egyezés, ha a tudása, a habitusa, a tudata különbözik. S mégis õ maga (nem fia, mert akkor isten örököse, istenherceg. Ezzel pedig a teremtõ utódja, ami furcsa váromány lenne, tekintve, hogy isten halhatatlan).

A mi világunkban nem is biztos, hogy már megszületett.

És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lévõ népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyûjtse õket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye.

De akkor kinek a fia??

Walk the Talk.

Párszor elmondta: "atyám"

Walk the Talk.

Nem értek a témához, de szerintem kb ez ugy ment, hogy 1. egyházi vezetõkérdezte a 2.-at, h na most mi legyen ezzel a csávóva? -Áh,legyen Isten fia. -Háde Béla ez nem jó. - Akkor legyen Isten fia meg saját maga az Isten is. -Húhú ez de jó, ezt ugyse érti senki, nemis kell csak elhinni.

Na kb szerintem innen jön :)

(Remélem ezért nem jutok pokolra) :D
PSG 1
Sokszor elhangzik e topic-ban: "Jezus Isten fia.."
Ugyan arulja mar el valaki, hogy ez a baromsag honnan lett eredeztetve..??!
Tudtommal Jezus ilyet soha nem mondott..

\"one shot one kill..\"

ÉREZZÉTEK ISTEN SZERETETÉT!!!!!!!!

SRobert
okésos. :)))

>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...

SRobert
Jánosnál tékna Teu. jelentése ua, csak a tékna egyértelmûbb.
(gyermek, utód, fiú, Ábrahám magva)

ööö, oks (mostmásnaposhagyjukatémátmáskorra:Ð)
SRobert
Szó szerint Isten fiainak neveztetnek. :)
de jelent fogadott fiút, tanítványt, hívet, közösséghez tartozót is. :)

ná görögben:Ð
SRobert
üjój Teu klétészontáj :DDDD

htx :Ð:Ð
SRobert
akkorismegnézem, jóvan!?! :D

de #733-as izék nem Jézusra vonatkoznak
SRobert
az úsz az átteologizált Jézustörténet miatt már rendszeresen használja az istenfia kifejezést a messiásra is.

De elõkapom a görög úsz-emet és megkuksizom. :)

ez érdekes lehet, sztem én is beszerzem:)
htx, Mát 5,9 ; Luk 20,35-36 ; Ján 1,12 -> ezeknél milyen kifejezést használnak?
SRobert
Egy kis szemléltetés:

„Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az õ egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen õ benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Károli Gáspár 1908-ban revideált fordítása. In: Magyarázatos Károli-biblia. Veritas Kiadó, 2001)

„Mert úgy (olymódon) szereti az Isten a világot /a világrend(sz)e(r)t/, hogy az egyetlen világrajött Fiát adta, hogy mindenki, aki hívõ (hithû) lesz Benne, nehogy elveszszen (elpusztuljon), hanem birtokosa legyen a világkorszakra szóló (aioni) életnek.” (Vida Sándor Újszövetség-fordítása 1971. VikArt Bt., 1993)

Õszintén szólva nem tudom, h honnan lehet beszerezni. Én anno egy Bp Ó utcában található gyülekezetnél szereztem.
Ami még jó fordítás (értsd: kevés benne a bukfenc) az a Csia Lajos féle fordítás. Az valahol a neten is megtalálható. Neki a stílusa is jó és a nyelvtudása is megkérdõjelezhetetlen. (mondjuk meg lehet, csak fölösleges :) )

kaldea
hol tudom én ezt beszerezni? miért jobb ez? ki ez a manusz aki fordította?

SRobert
naszóval kedves/kedvenc kutakodó barátom :D

az isten fia, vagy fiai eredetileg nem is messiási kifejezés. Abija(h)-> Jahve az apja, Abiel -> Isten az apja. Egyes bibliai írók a messiás esetében konkrétan kerülték ezt a kifejezést a messiásra, nehogy többistenhitnek tûnjön.

A zsidó kultúrában az Isten fia nem jelentette azt a lehetõséget, h valaki ténylegesen valamelyik istentõl származik. Isten fia akkor, ha Isten ruházza fel a saját lelkével (próféta), vagy hatalmával, erejével (király). A király ezek mellé megkapta azt a címet, h Isten elsõszülöttje, helytartója, stb. Tehát szó sincs arról, h ennek a szónak messiási jelentése lenne, vagy arra utalna eredetileg, h valakit Isten nemzett.

Ellenben végsõ soron minden ember Isten fia a teremtettség okán.

Jézus felkent volt (messiás/krisztus) és a hívei szerint az eljövendõ, az utolsó idõkben visszatérõ Hadvezér, vagy Király messiás, akit a zsidók tulképp a mai napig várnak. VIGYÁZAT SZUBJEKTÍV: Az istenfiú kifejezés eredetileg tehát erre vonatkozhatott. A királyi címre és az elsõszülöttségre, de az elsõszülöttség ez esetben is azt fejezi ki, h a fiúörökös megkapja idõvel az apja teljes hatalmát.

A Jézus magára alkalmazott kifejezése az emberfia volt és mao felvetéssel ellentétben a kettõ nem fedte egymást, hanem Jézus egy másik minõségére utalt. A megváltói lényére. Mert Jézus a két szerepet élesen kettéválasztotta. Messiás már most, szenvedõ lényként, tehát megilleti a Dániel próféciájában szereplõ emberfia név, de Isten fia is, aki MAJD eljön a világ végén dicsõségben. Ez arra utalás, h a kettõ egy és ugyanaz, de más korban más szereppel.

na most untam meg, remélem elég lesz :D

htx:Ð
magyaráézat
htx:D
SRobert
á csak szemétkedek ám :)
most eszek és válaszolok. :D

SRobert
nem

htxvm
#718? ^o)
SRobert
elnézem neked ezt a lendületet, mert ifjú vagyol. :D

lál:Ð sry, esz van :D
SRobert
ajánlom a Vida Sándor fordítású Újszövöt, igen tanulságos :)

SRobert
adok én neked zagyvalékot, nagyeszû :DDD

kaldea
nagyon örülnék neki, ha végre találnék valakit, aki eredetibõl fordítja a Bibliát, folyton ráér, és minden kérdésemre válaszol <#nevetes1>
amúgy engem is nagyon idegesít, hogy fordítási hibák könnyedén bezavarhatnak...
azért köszi a választ!

még annyi, hogy ha úgy is vesszük, hogy ez a bibliai részlet ezt mondja (amiben biztos vagyok, hogy nem így van), számos más alkalommal kifejti az ellenkezõjét... természetesen az ellentmondás nem meglepõ, ha egy ilyen zagyvalékról van szó, mint a Biblia, de ebben az esetben szvsz konkrét...
Oks, személyes meglátás (aztán persze SRobert barátunk még válaszolhat:)):
- az "isten fia" megfogalmazás Jézuson kívül a Bibliában csak istenfélõ, jámbor emberekre mondják (Mát 5,9 ; Luk 20,35-36 ; Ján 1,12)
- nyilvánvalóan a szóösszetételnek több jelentése van, és származásra utal (ahogy az ember fiában is), csak épp Jézusnál közelebbi a kapcsolat, hisz õ maga is Isten, a jámbort a jócselekedetek viszik minél közelebb Istenhez
- valószínûsítem, hogy a héber nyelvû eredetiben több szót használnak erre, és csak a Vulgátában használták a filius/filii dei formát... Sajnos, az én képességeim csak a Vulgátáig vezetnek :)

sry, ha zavaros :\
kaldea
igen, az egyértelmû magyarázat lenne.
nem kukacoskodni akarok, csak nehezen törõdök bele, ha nem értek valamit, azonkívül nagyon kíváncsi vagyok.

#692?
kaldea
sajnos ez még mindig nem tiszta részemrõl! amit viszont maozedong írt utána, az vicces megfogalmazása volt egy logikus következtetésnek. mit gondolsz errõl?

SRobert
Mt 10,34
Ne gondoljátok, hogy békét hozni jöttem a földre. Nem azért jöttem hogy békét hozzak, hanem kardot.

Astaroth
Ez talán így még nem volt téma : (nem idézek pontosan, ha valami lényegi hibát láttok, jelezzétek)
Szóval Jézus mondá vala, hogy terjesszétek az igaz hitet a barbárok között. Szerintem tisztában volt vele, hogy ez a kijelentés milyen durva következményekkel jár. Mi volt ezzel a célja? Egy kis dinamizmust adott a világnak? Sok vér: ezt talán õ se tartotta bajnak.

sry, témát, htx
Astaroth
Mi ez a fucking infantilism? Ez a szint?

grat:)
SRobert
BuddyChrist segített. :D

sz4bolcs
téháix..

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Gratula.
sz4bolcs
ááá megvan érettségim :-)

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Ezt már én is leírtam egyszer. Semmi sincs a természet fölött, csak vannak olyan dolgok, mélységei a világnak, amiket egyszterûennem tudunk felfogni.
Tikal
mit is mondtunk az ismeretlen 27évrol? :)
neked is konnyeb elhinni hogy természetfeletti képességekkel rendelkezik... egyébként sincs olyan hogy természetfelletti, ami itt van az mind természetes, csak esetleg nem ismered a modját hogyan használd :)

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''