Jézus
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az, hogy ez így történt-e vagy sem, csak õk ketten tudhatták. Hiszen nem valószínû, hogy kürtölni kezdték volna "szégyenüket". S itt jön a képbe még az is, hogy amikor még õk a többi egyszerû emberhez voltak hasonlatosak, honnan tudták a krónikások, hopp erre az emberpárra figyeljünk. Nos, ha elõzõleg nem volt még kitüntetett szerepük, akkor az összes elõzményt csakis õk ketten mesélhették el. S azért ne feledjük azt sem, hogy a történelem folyamán rengeteg önjelölt messiás volt, és van. Így hasonlatosak a mai celebekéhez. Vannak akiket felkarol a média, s aratnak, vannak, akik lesûllyednek.
Mielõtt bárki is nekem esne, én ezzel nem akarom megbántani Krisztust, csak a hasonlat talán fekszik.
Másik. Más evangéliumokben Jézus más tulajdonságokkal is fel van vértezve, melyeket a négy kivételével számûztek a társadalmi tudatból. Miért??
Az is érdekes, hogy a négy evangélium szerzõinek neve ismeretlen. A neveket csak jóval késõbb akasztották a "történetekhez", sõt nem is homogén mûvek. Stílusukból megállapították, hogy több emberi gondolkodás mód keveredik bennük.
A könyv címét ne kérdezzétek, és nem regény volt.
Walk the Talk.
Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
Nem mond valótlant, mert lehet õ hozta létre Ádámot, a genetikailag módosított modern embert az õsemberek között, majd ugyanõ újra belenyúlt, megalkotva a zsidó fajt, de már nem pusztította el elõzõ kísérleteit, mint Noé korában mindenki mást. Amikor látta, a zsidó faj sem sikerült kellõképpen, újra visszatért egy "lombikbébi" program keretében, hogy személyesen utasítsa rendre teremtményeit, de azok kiröhögték. Hiába a genetikai azonosság, a fizikai egyezés, ha a tudása, a habitusa, a tudata különbözik. S mégis õ maga (nem fia, mert akkor isten örököse, istenherceg. Ezzel pedig a teremtõ utódja, ami furcsa váromány lenne, tekintve, hogy isten halhatatlan).
A mi világunkban nem is biztos, hogy már megszületett.
És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lévõ népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyûjtse õket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Na kb szerintem innen jön :)
(Remélem ezért nem jutok pokolra) :D
Ugyan arulja mar el valaki, hogy ez a baromsag honnan lett eredeztetve..??!
Tudtommal Jezus ilyet soha nem mondott..
\"one shot one kill..\"
(gyermek, utód, fiú, Ábrahám magva)
>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...
de jelent fogadott fiút, tanítványt, hívet, közösséghez tartozót is. :)
De elõkapom a görög úsz-emet és megkuksizom. :)
„Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az õ egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen õ benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Károli Gáspár 1908-ban revideált fordítása. In: Magyarázatos Károli-biblia. Veritas Kiadó, 2001)
„Mert úgy (olymódon) szereti az Isten a világot /a világrend(sz)e(r)t/, hogy az egyetlen világrajött Fiát adta, hogy mindenki, aki hívõ (hithû) lesz Benne, nehogy elveszszen (elpusztuljon), hanem birtokosa legyen a világkorszakra szóló (aioni) életnek.” (Vida Sándor Újszövetség-fordítása 1971. VikArt Bt., 1993)
Õszintén szólva nem tudom, h honnan lehet beszerezni. Én anno egy Bp Ó utcában található gyülekezetnél szereztem.
Ami még jó fordítás (értsd: kevés benne a bukfenc) az a Csia Lajos féle fordítás. Az valahol a neten is megtalálható. Neki a stílusa is jó és a nyelvtudása is megkérdõjelezhetetlen. (mondjuk meg lehet, csak fölösleges :) )
az isten fia, vagy fiai eredetileg nem is messiási kifejezés. Abija(h)-> Jahve az apja, Abiel -> Isten az apja. Egyes bibliai írók a messiás esetében konkrétan kerülték ezt a kifejezést a messiásra, nehogy többistenhitnek tûnjön.
A zsidó kultúrában az Isten fia nem jelentette azt a lehetõséget, h valaki ténylegesen valamelyik istentõl származik. Isten fia akkor, ha Isten ruházza fel a saját lelkével (próféta), vagy hatalmával, erejével (király). A király ezek mellé megkapta azt a címet, h Isten elsõszülöttje, helytartója, stb. Tehát szó sincs arról, h ennek a szónak messiási jelentése lenne, vagy arra utalna eredetileg, h valakit Isten nemzett.
Ellenben végsõ soron minden ember Isten fia a teremtettség okán.
Jézus felkent volt (messiás/krisztus) és a hívei szerint az eljövendõ, az utolsó idõkben visszatérõ Hadvezér, vagy Király messiás, akit a zsidók tulképp a mai napig várnak. VIGYÁZAT SZUBJEKTÍV: Az istenfiú kifejezés eredetileg tehát erre vonatkozhatott. A királyi címre és az elsõszülöttségre, de az elsõszülöttség ez esetben is azt fejezi ki, h a fiúörökös megkapja idõvel az apja teljes hatalmát.
A Jézus magára alkalmazott kifejezése az emberfia volt és mao felvetéssel ellentétben a kettõ nem fedte egymást, hanem Jézus egy másik minõségére utalt. A megváltói lényére. Mert Jézus a két szerepet élesen kettéválasztotta. Messiás már most, szenvedõ lényként, tehát megilleti a Dániel próféciájában szereplõ emberfia név, de Isten fia is, aki MAJD eljön a világ végén dicsõségben. Ez arra utalás, h a kettõ egy és ugyanaz, de más korban más szereppel.
na most untam meg, remélem elég lesz :D
htx:D
most eszek és válaszolok. :D
#718? ^o)
amúgy engem is nagyon idegesít, hogy fordítási hibák könnyedén bezavarhatnak...
azért köszi a választ!
- az "isten fia" megfogalmazás Jézuson kívül a Bibliában csak istenfélõ, jámbor emberekre mondják (Mát 5,9 ; Luk 20,35-36 ; Ján 1,12)
- nyilvánvalóan a szóösszetételnek több jelentése van, és származásra utal (ahogy az ember fiában is), csak épp Jézusnál közelebbi a kapcsolat, hisz õ maga is Isten, a jámbort a jócselekedetek viszik minél közelebb Istenhez
- valószínûsítem, hogy a héber nyelvû eredetiben több szót használnak erre, és csak a Vulgátában használták a filius/filii dei formát... Sajnos, az én képességeim csak a Vulgátáig vezetnek :)
sry, ha zavaros :\
nem kukacoskodni akarok, csak nehezen törõdök bele, ha nem értek valamit, azonkívül nagyon kíváncsi vagyok.
Ne gondoljátok, hogy békét hozni jöttem a földre. Nem azért jöttem hogy békét hozzak, hanem kardot.
Szóval Jézus mondá vala, hogy terjesszétek az igaz hitet a barbárok között. Szerintem tisztában volt vele, hogy ez a kijelentés milyen durva következményekkel jár. Mi volt ezzel a célja? Egy kis dinamizmust adott a világnak? Sok vér: ezt talán õ se tartotta bajnak.
neked is konnyeb elhinni hogy természetfeletti képességekkel rendelkezik... egyébként sincs olyan hogy természetfelletti, ami itt van az mind természetes, csak esetleg nem ismered a modját hogyan használd :)
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''