Akvarisztika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
a traktorista pálinkával müködik
Egyszer azt hallottam, hogy a fûzfa hajtás mindenhol tovább fejlõdik ahova csak ledugják és azt is, hogy víztisztító hatása van akár csak a nádnak... Szóval ezért kérdem, hogy valaki csinált már olyat, hogy élõ fûzfát, vagy élõ nádat tett volna az akváriumába?
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Egy nagy mûanyag ballont használok, abban lezárva hetekig is eláll a víz .
A vízcseréhez egy sima gumicsövet ajánlok, 50 literhez túl vastag se kell, esetleg ráerõsítheted egy egyenes drótra, amivel a talajt is átdúrhatod a kaki után .
Közben felmerült egy másik kérdés:
A víz cseréjét hogyan kell pontosan végezni? A csapvizet hagyni kell állni egy darabig, hogy kimenjen a klór belõle, és a hõmérséklete átvegye a szoba hõmérsékletét, esetleg vmi szert is kell hozzá adni ? Mennyi ideig kéne állnia a víznek ?
(ez a vízcsere nem a teljes vízcserére vonatkozik, hanem csak a víz pótlására, esetleg egy részének cseréjére)
Bocs a sok kérdésért, de új vagyok akvarisztikában, és szeretném helyesen csinálni.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Ha betegség, akkor azt rossz vízminõség miatti bakteriális fertõzés okozza, a legtöbb antibiotikum hatásos ellene . Úszórothadás többnyire nagyon gyengén szûrt, vagy elöregedett vízben jellemzõ .
Lenne egy kérdésem. Ma vettem halakat az akváriumomba, 50 literes, most van benne neonhal, guppi, zebradánió, és két nem tudom milyen hal (elfelejtettem a nevüket).
Miután betettem õket az akváriumba, azt vettem észre, hogy az egyik guppinak szinte alig van meg a farokúszója. Tudom, hogy ez egy halbetegség, és hogy átterjedhet a többi halra is. Nem szeretném, ha elpusztulnának, mit javasoltok? Különítsem el azt az egy szem halat? Kb. milyen gyorsan terjedhet át a többire, mert leghamarabb hétfõn tudnék elmenni "gyógyszerért" (most csak parakill van nálam) ?
practitioner of the forbidden arts of death
pedig direkt úgy etetek már hogy csak a fentieknek jusson...
Persze nemtom nálad ez megoldható-e . :)
Ne etesd semmi mással, és a csigaszám masszívan redukálódni fog . Az üres házaké meg nõni . :)
kérdés:
õ valóban eszi a csigákat? nem rég vettem egyet, és nem igen fogynak... annyit vettem észre hogy az aksi faláról eltüntek a kicsik, de a nagyok lent csámpáznak a kavics között még mindig....
zegbe kerülve igen pusztító lehet természetes ellenség híján.
A halak és vizinövények nagy részét(mint a tüskés pikó,és naphal)akvaristák engedték el,de nem rossz szándékból,mégis rossz vége lett....
Szóval szeretnék megkérni minden akvaristát,h a megunt állatait,ne engedje el,vagy legalábbis olyan tóba ahol meggyõzõdött arról,h nem vezet ki belõle semmilyen csatorna.:)
(házilag, és semmi szuper-spéci cuccra nem szeretnék rááldozni)
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
Most egy ideig csak az elpárolgott vizet pótold, hagyni kell elszaporodni a baktériumokat, be kell állni az aksinak, esetleg számíts barna algára (világításod hány wattos ?), az új aksikban szinte mindig jelentkezik, de majd eltûnik . Ha az aksid beállt, heti vízcsere nyugodtan mehet .
Vízcseréket milyen gyakran csinálsz, és mekkorát ? Mióta megy az aksid ? Milyen növényeid vannak ?
egyébként ja, gumicsöves verziót használom és az akvárium teteje is picit ki van nyitva, így éri a szoba levegõje is. egyékbént köszönöm a segítséget, és a tippeket :)
lehet sok láma kérdésem lesz még a közeljövõben... mentségemre legyen hogy most szereltem be az elsõ akváriumot életemben :D
Nem oxigénhiányra tippelek, hanem valami másból van sok, ha egyáltalán tényleg pipálnak a halak . Lehet csak hozzá vannak szokva a felszíni etetéshez, így mutatják, hogy ennének .
Mindenképp ki kellene figyelni, hogy valóban pipálnak-e, esetleg tartanék egy nagyobb vízcserét . Ha van teszted, mérj rá a nitrit, nitrát, foszfor szintekre, és az oxigénére .
A szûrésnek mindig menni kell, de a levegõztetésnek éjszaka nem muszáj .
Gondolom az esõztetõ egy része van a víz felett, és ez csobog . Nem lehet a szûrõ tetejére gumicsövet szerelni, és azzal levegõztetni ? Azt éjjelre ki tudnád kapcsolni .
de egy estét sem bírnak ki szürõ nélkül? :S
akkor sürgõsen kezdenem kéne vele valamit. hangosan buborékol :D
végre kész vagyok az akváriumommal.
olyan kérdésem lenne hogy most kezdésnek 10 halat v ettem. ebbõl van 2 vitorlás hal (fekete) és két black molly. nos ezek ( ha nem megy a vízszûrõ) akkor általában a vízfelszín tetején idõznek. és elég keveset mozognak...
ez valami bajt jelenthet? nem szeretném ha idõ elõtt feldobnák a pacskert :S
egyébként ezek mit esznek? van még két üvegsügérem is meg egy csomó talajlakó kis falnyalogató izém is :D ezek gondolom elvannak az elszaporodó algával is, de a többieknek vajon elég az élõnövényzet? vagy vegyek valami húst is? milyen gyakran etessem ezeket ??
http://www.tenke.hu
max 4-5 halat szeretnék bele, de azok nagyobbak kb cápaharcsa méretûek.
http://www.tenke.hu
A belsõ szûrõ Eheim 2010-es, a külsõ passz, annyi van rajta, hogy "Cristalprofi"
A növények nevét nem tudom konkrétan, jópár félét kipróbáltam
A kicsihez van egy 100 l-ig jó belsõ szûrõm, a nagyhoz meg egy 100-200 l-ig jó külsõ . Ha tudok szerezni értelmes gyári tetõt beépített fénnyel a nagyhoz, akkor az lenne beüzemelve, ha nem, akkor a kicsi . Nem tudom ez a "napfény" fénycsõ mit takar, talán kibocsát valami olyan (infra ?) fényt, ami jó a növényeknek ?
A szumiknak 1-2 növény elég volt, inkább az alján, kövek közt császkáltak, meg kavarták a homokot, bármit megettek
A növényeknek a legfontosabb a megfelelõ fény, azaz elég fényt kell kapniuk. Ha nincs meg számukra a megfelelõ fénymennyiség akkor elpusztulnak, ez ellen nem lehet semmit tenni. A másik fontos dolog a megfelelõ elültetés, például, ha nem megfelelõen van a gyökérzet elültetve, akkor nem tudja felszíni a táplálékot, esetleg berohad a gyökérzet. A tápoldatokba nem bízok, szerintem nem sokat érnek, ha van elég fény akkor semmi szükség rájuk!
Szûrés teljesen mindegy csak normális és hatékony legyen, ne legyen túl nagy az áramlat. Rajhal ezért érdemes minimum 10db-ot tartani, én mondjuk 20-30at vennék kezdésnek. Stresszérzékeny , azaz könnyen elpusztulnak pl szállításkor, úgyhogy jobb minél hamarabb hazavinni õket. Ami még egy szempont hogy 1-2évnél nem éltek tovább, amik a állatkereskedésekbe lehet kapni azok már jó pár hónaposak, félévesek, úgyhogy hamar elkezdenek kiöregedni és elhullani.
Mekkora akváriumba tennéd õket, milyen világításod van?
akkor téma: kb 10 év után elhatároztam, hogy újra akváriumozni kezdek, régen szumátraikat tartottam, most inkább neonhalakat tervezek
kérdés: akinek van neonhala, mivel eteti õket ? nem márkanév érdekelne, hanem kajatípus (pl. tubi, szúnyoglárva, színes lapkás kaja, nem emlékszem a nevére, stb)
másik kérdés, hogy a növényeket mivel lehetne életben tartani sokáig ? régen az volt a nyûgöm, hogy havonta kellett komplett új flórát venni, mert kirohadtak . esetleg valami vízben oldódó növénytáp, vagy érdemesebb trágyás filces gyökerûeket venni ? itt már jöhet márkanév is
akinek van több neonhala, esetleg dobhatna tanácsot, hogy mire kényesek, lent szeretnek bújkálni inkább, vagy fent úszkálni, bírják-e a belsõ szûrõt, vagy inkább külsõ, stb