Japán

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

strepsils
Szerintem itt tök mindegy hogy mit tagadsz , mindegyik helyes , nincs ilyen szabály hogy hova tedd a tagadást. Ha még a létigébe is tagadást teszel akkor viszont ellenkezőjére vált és azt jelenti hogy ez nem egy nemaranyos macska. Vagyis aranyos.
Hello! Melléknév tagadásával kapcsolatban lenne kérdésem: nagyjából vágom hogyan kell csak nem nagyon láttam olyan példát ahol a melléknév után főnév is állt és úgy tagadják csak mindig önmagában a melléknév. Szóval oké hogy az alábbi mondatok így helyesek:
このねこ は かわいくない です。- Ez a macska nem aranyos. (i-s melléknév i-jából くない lesz az ok)
このもんだい は かんたん では ありません 。- Ez a feladat nem egyszerű. (oké itt nem a főnévből な-val képzett melléknevet, hanem magát a főnevet かんたん tagadjuk)

Viszont mi van ha melléknév után főnév áll, olyankor a főnevet tagadom?
これ は かわいい ねこ では ありません。 - Ez nem aranyos macska. (Vagy itt a melléknevet kellene és akkor így nézne ki: これ は かわいくない ねこ です。)
これ は かんたんな もんだい では ありません。- Ez nem egyszerű feladat.

strepsils
です is an auxiliary verb. It can't be used without other noun or adjective.
あります is a verb. It can be used without other noun or adjective.
Ezt találtam .
RelakS
Nem feltétlen.
Szerintem az segíthet, hogy a "van"-t belefordítanád-e.
これは本 です か。Ez egy fa? (desu, nincs van)
学校は駅の近くに あります か。Az iskola az állomás közelében van. (arimasu, van van)
あの人は誰 です か。Az ki? (desu, nincs van)
どちらが出口 です か。Melyik a kijárat? (desu, nincs van)
出口はどこに あります か。Hol van a kijárat? (arimasu, van van) Mondjuk nem vagyok biztos benne, hogy nem-e a következő formában kérdeznék a kijáratot is. Lehet, hogy más jelentésárnyalata van. Már ha a ni-s szerkezet egyáltalán jó. Létezés helyét tudnám ráhúzni, de rendszeresen olyan példamondatok jönnek, hogy valami valamiben, valamin van, nem pedig valahol van. Tehát lehet, hogy erre a jó válasz pl (出口は)台所にあります。(A kijárat) A konyhában van.
郵便局はどこ です か。Bezavarás érdekében a helyet mutató névmásoknál lesz van. Hol van a posta? Desu, de mégis van van.
あそこはトイレ です か。Ott wc van? Megint mutató névmás, megint desu, magyarban megint van. あれはトイレですか。Az a wc? desu, és nincs van. :)
あそこに食堂が あります か。 Van ott ebédlő? (arimasu, van van)

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

strepsils
Én ebből azt veszem mostmár ki hogy bármilyen partikula van előtte akkor arimas/imas , de ha csak maga a szó van előtte akkor desz. Lényegében ez történik.
RelakS
Nem találok semmit, ami az esernyős résznél helytelennek mondaná a ga-t.
Pl: 雨が降っています。Esik az eső.
A válaszba azért tennék "ga"-t, mert ott szerintem van egy elhallgatott téma: (私は)レインコートがある。Esőkabát(om) van.

wa-ga
あなたの鞄どれですか。Melyik a te táskád?
私の鞄これです。Ez az én táskám.
Egyikbe se jutna eszembe ga-t tenni. Legalábbis nekem <#zavart1>

RelakS
どちらが出口ですか。 - szerintem ... Melyik a kijárat?

A です sokszor olyan, mint az angolban az "is", szóval magyarul megfoghatatlan. Ez a szék kék. This chair is blue. (Ez szék van kék) この椅子は青いです。(ez szék kék van)

Az esernyős részben pont fordítva írnám a ga-wa-t, de mindjárt megnézem, mit ír a biblia.

Nos én csak kezdő japános vagyok, viszont mivel tudtommal a に partikula létige esetén a létezés helyét jelöli, így ha a に előtt hely van akkor ott いる/ある -t kell írnod. (Mellesleg pl cselekvő igénél a に már mást jelent). Illetve mivel a létige alanyát/tárgyát が jelöli így ott biztos いる/ある-t használsz. A です-t meg állapot leíráskor kell használni.

Szal szerintem így lesz:
これは本 です か。(Ugye itt a könyvről állítok valamit (kérdő mondatban) ezért です)
学校は駅の近くに あります か。(Itt a に partikula és előtte helyszín van, így itt あります lesz)
あの人は誰 です か。
どちらが出口。。。か。(Ebben nem vagyok biztos, hogy が itt a létezés alanyát jelöli)
出口はどこに あります か。
郵便局はどこ です か。
あそこはトイレ です か。
あそこに食堂が あります か。 (Itt nem csak a に partikula van előtte hellyel hanem a létezést alanyát jelölő が is, szal ez kétség kívül あります)

Viszont, hogy egyes helyeknél miért nincs が mikor に-ből látszik hogy létige kell azt nem tudom. Jelenlegi tudásom alapján:
- が a létezés alanyát jelöli így mindig kell a létige használatához
- は és が lehet egy mondatban, mert a は témát a が továbbra is létezés alanyát jelöli
- tudtommal a が helyére csak akkor kerülhet は ha azt akarom kifejezni, hogy nekem nem A van, hanem B vagy több opcióból(A,B,C,D stb) csak D van. Ilyenkor a は nem téma jelölőként, hanem összehasonlítóként funkcionál (angolul: contrast marker) PL:
傘が ある か。- Van ernyőd?
レインコート は ある。- Esőkabátom van (esernyő helyett).

Én csak a jelenlegi tudásom alapján válaszoltam, viszont ugye én sok mindent nem tudok még, mint pl が más lehetséges használata, így a másik példa mondatokra nem tudok válaszolni. De hátha azért segítettem valamit. Majd RelakS kijavít ha tévednék.
Utoljára szerkesztette: ZeroProcess, 2020.08.30. 18:24:56
strepsils
Te érted a szabályt hogy mikor desz és mikor arimasu ka? Ilyen feladatok vannak hogy egészítse ki :

これは本。。。か
学校は駅の近くに。。。か
あの人は誰。。。か
どちらが出口。。。か
出口はどこに。。。か
郵便局はどこ。。。か
あそこはトイレ。。。か
あそこに食堂が。。。か

Nem írja le hogy mikor miért kell ezt vagy azt választani csak hallásra tudom eldönteni. Kicsit olyan mint a ga wa probléma. Abból is vannak olyan feladatok hogy kérdő mondat utána válasz mondat és tegye be a wa ga t .

貴方の鞄。。。どれですか。
私の鞄。。。これです。   Le se írom az összeset mert szerintem az összesnél az első modatba lesz a wa és a másodikban a ga. A kérdésben van a téma és a válaszban van az alany amire vonatkozik a válasz . Nemde?
strepsils
én ezekre gondoltam tankönyv
RelakS
Hát ezt így passz.
Én az ELO tanfolyammal kerültem közelebbi kapcsolatba, meg megvettem a Dekiru-t, csak végig kéne olvasni <#idiota> Ez utóbbi eléggé híján van kanjikban.
Az is kérdés, hogy érettségire melyik JLPT fokozatot fogadnák el?
N5-öt tuti nem, azzal nem biztos, hogy egy pohár kávét tudnál magabiztosan vásárolni <#vigyor2>
N4 is lehet, még nem éri el egy középfokú C szintjét.
Talán N3. Olyan könyvet meg pláne nem ismerek, ami erre készít fel :(

strepsils
Te nem tudsz valami jó magyar japán tankönyvet vagy ismered a középszintű érettségire felkészítő c könyveket ? a piros és sárga könyvek.
RelakS
Ja, jó <#idiota>

Mondjuk én megtartottam az újat, majd meglátom, milyen.

strepsils
igen #4951 :D
RelakS
Juteszembe, felraktam a 2004-et. Hát, ehhez kár volt hozzányúlniuk de legalább sikerült elrontaniuk.
Ha megnyitod a Gépházban a Japán beviteli beállításokat, legalul van egy kapcsoló, hogy A Microsoft IME előző verziójának használata. Ha azt bekapcsolod, megérdeklődi, hogy miért tennél ilyet, és visszaáll a korábbi beviteli mórdra.

strepsils
nekem 19041 van már rég óta.
RelakS
1903-as verzióm van, nem tudom, hogy a későbbiek hozgy néznek ki. Pedig lassan ideje lenne már idei frissítésnek érkeznie <#banplz>

strepsils
Nincs ilyen menü a frissítés után. De megoldottam mert a gépházban találtam egy olyan gombot hogy előző verzió visszaállítása . Írta is hogy az új verzió még hiányos. Úgyhogy mostmár van ilyen menüm.
RelakS
Tessék, csináltam képet is :)
Az あ-n nyomtam jobb gombot.

Utoljára szerkesztette: RelakS, 2020.08.01. 21:41:52

RelakS
Pedig most néztem meg.
Ha átváltasz japánra, jobbra lent az óra mellett meg kellene jelennie a szokásos dolgoknak.
Igen, a kana az, amikor az egész billentyűzetet elborítják a kanát. számokat talán úgy tudsz írni csak olyankor, ha kiírod őket rendesen kanával :D Nem árt hozzá egy japán billentyűzet, különben az életben nem jutsz vele előrébb.
Lásd: jobb oldali jelek a kiosztáson:

Utoljára szerkesztette: RelakS, 2020.08.01. 21:37:39

strepsils
Hát ez az hogy pont az a menü tűnt el , csak olyan van hogy beállítások fogaskerék ami a gépházba irányít el ott meg az égvilágon semmit nem tudsz beállítani csak azt hogy romaji vagy kana bevitelként lássa a billentyűzeted. Ha jól sejtem a kana az valami japán billentyűzet kiosztás lehet? Nem asdf a kiosztás hanem atoko. Szoval eleve japán betűket gépel egy leütésre de ez nem érdekel mert úgysem fogom megtanulni.Éppen elég fejben tartani hogy a z y fel van cserélődve.
RelakS
Na, ez eddig még nekem sem tűnt fel. Nem találok olyan opciót, amivel állítgatni lehetne.

Tudsz olyat csinálni, hogy japán kiosztáskor a bevitel választó karakteren (A、あ、ア, amire épp állítva van) jobb gomb, properties, feljön a herélt ablak, majd ott rákattintasz az Advanced gombra.
Ez ránézésre a régi ablakot hozza vissza. Megvan bernne a beviteli mód részletes szerkesztője is.
Utoljára szerkesztette: RelakS, 2020.08.01. 17:57:36

strepsils
Lehet valamit csinálni azzal hogy amióta frissített a windows ha nyelvet váltok magyarról japánra , és ablakot is váltottam előtte, mindig latin betűsre vált a bevitel . Régen egyszer elég volt hiraganára váltani és amíg bekapcsolva volt a gépem mindig hiraganára váltott ha nyelvet váltogattam. Egyáltalán nem lehet kiírtani ezt a nyomorult romaji funkciót? Meg olyan hogy nem is találom már a beállítások menüt ahol egyesével minden betűhöz akár saját karaktereket is lehetett társítani. Nincs semmilyen menü csak az a szar win10 beállítások amiben semmit nem lehet beállítani csak törölni meg hozzáadni nyelveket.
RelakS
próbálkozz az alábbi trükkel:
Wikipedián magyarul vagy angolul rákeresel valamire.
Kamilla pl a wikipedia.hu-n orvosi székfű néven van fent.
Ha ez megvan, és szerencséd is van, átállthatod japánra a nyelvet, és megkapod a カモミール-t

strepsils
Hát ez kész. Most a következő problémám hogy hogyan találok meg egy magyar nyelvű teát . Pl hogy fordítom le hogy apró bojtorján vagy kisvirágú füzike , szúrós gyöngyajak stb. Elvileg a növényeknek latin az egyetemes neve tehát ha azt lefordítom goolivel akkor katakanába meg kéne kapnom de az se akar összejönni . Egy kamilla teát nem tudtam még lefordítani és rákeresni.
RelakS
Import szavak.
Almára nem tudom, mit találtál, de az szerintem jobbára リンゴ.
Kenyér behozott cucc, levest gondolom az európai löttyökre mondják. Paradicsom, kukorica, krumpli sem kimondottan japán cucc. (krumpli - じゃがいも ... na, ezt honnan szedték?)
Polip - taco ... izé ... たこ.
A disznók meg buták arrafelé (豚 - ぶた - disznó)
Tévéjük is van egy ideje, mégis テレビ. Ha bulizni mész, akkor パーティー, a bevásárlóközpont meg デパート. A minden sarkon álló コンビニ is a convenience store-ból jön. Ott vehetsz タバコ-t, meg lehet, hogy beülhetsz fényképezkedni egy プリクラ-ba (print club).
Azon sem lepődnék meg, ha születésnapodon nem azzal köszöntenének, hogy お誕生日おめでとう, hanem hogy ハッピーバースデー, és közben átadják a ケーキ-t meg a プレゼント-t.
Beszállsz egy エレベーター-ba, az tele van ボタン-nal, amivel emeletet választasz. Az is lehet, hogy találsz egy エスカレーター-t, amin nyugodtan felmehetsz.
Ha kimész Japánba, és sokáig ott vagy, akkor nem árt, ha keresel egy コインランドリー-t, hogy kimoshasd a ズボン-odat.
A カラオケ-ben meg ha nem akarsz becsiccsenteni, akkor lehet, hogy ジュース-t vagy ソフトドリンク-t fogsz rendelni. Ha fáradt vagy, megtolod egy kis コーヒー-val.
Ha meg nagyon sokáig kint akarsz maradni, lehet, hogy kell vállalnod アルバイト-t. (ez mondjuk német, arbeit, részmunkaidős foglalkozásnak használták.)

Szóval tele vannak nem japánosított régi-új szavakkal, amiknél eleinte meg később is lesni fogsz, hogy mi ez, meg ismerős, aztán majd rájössz, hogy pl angol eredetű, vagy ilyen. De kitartás, ファイト!

strepsils
Én nem hiszem el hogy alapvető szavakat ételeket akarok lefordítani japán kanjira és nem létezik csak katakana angol szóban. Ezeknél nem létezik a leves a krumpli a kukorica a paradicsom a kenyér a tészta ? Nem hiszem el hogy ők soup nak hívják a levest meg pan nak a kenyeret. Ha még a polipot meg a hínárt is angol katakanával mondják én eret vágok... Egyedül az almát meg a tojást sikerült kanjival nem angolul megtalálnom. Most vagy a googli ilyen szar vagy nekem nem triviális hogy ezeknél tényleg nem léteznek ezek az ételek.
RelakS
Firefoxot használok :)
Amit linkeltél, abban pont a nyolcas van.

A kézírás meg ... nem vagyok róla meggyőződve, hogy minden japán ragaszkodik a jól bevált vonássorrendhez, főleg, mikor a 口-t kis karikává egyszerűsítik.
Tíz éve egy idős japó írta le nekem, hogy hogy hívják az egyes prefektúrákat. Mit ne mondjak, olyan macskakaparást ritkán látni <#vigyor2> Kb ahhoz tudnám hasonlítani, mintha nem ismernéd a latin betűket, megtanulnád a zsinórírást, aztán jön valaki, és lefirkant neked valamit
A Wolfgang Hadamitzky és Mark Spahn féle Kanji és Kanában az egyes karakterek mellett kézírással is ott van, hogy hogy kellene kinézniük.

strepsils
Oké hogy sok nyomtatás van de ahol a kézírást tanulom ott egyfajta kézírás van és akkor az a korrekt ugye? Én a tanoshi japan oldalon nézem ezeket. a hajo irasa

Igen azt áztán rájöttem hogy hiába írom ide a kanjit te chrome ban alapból lehet hogy klasszikus betűtipussal fogod látni én meg mozzilában vagyok és itt modern stílusban jeleníti meg azt a bizonyos nyolcast.
RelakS
Közben megszopatott az SG :D

Szóval, a 船 esetében szerintem változatokba szaladtál bele:
Alternative forms
The top-right part can be either 八 or 几, depending on the script; Japanese: 船, mainland China: 船, traditional Chinese: 船, Korean 船; see Han unification

A linken látod is a különbséget:
Japán és Koreai betű esetén nyolcas van a hajóban: 八 (kalap nélkül a japánban, kalapos a koreaiban)
Egyszerűsített kínaiban a kartámasz, íróasztal szerepel: 几
A hagyományos kínaiban lábak: 儿

Szóval üdvözöllek a variánsok világában :D
川 és 巛 ugyanaz: folyó. A folyó még lehet ez is: 河 ugyanúgy kawa
歩 és 步 is ugyanaz. Látod, hogy a másodikban egy vonás hiányzik?
Ha találkozol valakivel, 会う, aminek variánsa: 會う, de az Azumangában 逢い-nak van írva. Még csak nem is Jouyou :D

Szóval ha belebonyolódsz, nem árt venni valami vaskos kanji könyvet, és megtanulni használni.
Én most a Mark Spahn - Wolfgang Hadamitzky féle The Kanji Dictionary-ból is puskáztam.

RelakS
Nyomtatások, stílusok, kínai-japán katakterkészletek... Direkt be kellett állítanom Chrome-ban a japán nyelvet, mert a kínai betűkészlettől a falra másztam.

Az meg, hogy egy kanji egy karakter részeként másképp néz ki, ne zavarjon, van ilyen. a 来 is másképp néz ki pl a 番-ban, és még az első vonást is fordítva kell húzni. A 心 is tud furán kinézni: 恭 a vonássorrend is más.
Gondolom, a kezet már ismered: 手 ... ez is kéz a bal oldalon: 払 Még a vonásszám sem stimmel.
令 na, ezt a kanjit meg önmagában kétféleképpen is lehet írni. Nézz utána különböző betűtípusokban :D

Ez, hogy a 船-ben nem nyolcas van, hanem 机, ez honnan jött? Az még más típusú karakterben is eléggé 8-asnak tűnik akkor is, ha a jobb vonás teteje egy vízszintes vonással kezdődik.
Utoljára szerkesztette: RelakS, 2020.07.14. 17:33:45

strepsils
Meg a hajó kanjiban 船 a száj fölött egy nyolcas látszik ebben a nyomtatásban de kézírásban kiderül hogy az igazából egy asztal 机 mármint a kis fa jobb oldalán lévő karakter valójában. De egyik betűtípus katakana HA ként mutatja másik meg mini asztalnak.

Ez két példa hogy nem csak a nyomtatások térnek el a kézírástól de a kézírás is eltér a nyomtatástól.
strepsils

羽 曜 習 Hogy lehet az hogy a toll kanjit ebben a három kanjiban mégis másképp kell leírni kézzel? A kézírást nem tudom iderajzolni de mind a három más vonásokkal dolgozik. A középsőben úgy kell írni mint kb ahogy a ott látszik mint egy háromágú vasvilla de a másik kettőben egyszer felülről megy a középső villa másszor alulról felfele pici . Szóval nem egyformák.
strepsils
És ha megcseréled a fordítást akkor már family and firendsnek fogja visszafordítani japánról . :D
RelakS
Mert a "ka" az nem vagy, hanem kérdőjel.
Biciklit, vagy autót vezetsz? Japán kb így mondja: Mit vezetsz? Biciklit? Autót? (vagy legalábbis így is tudja)

wa ga ügyben én is néha nézek, hogy a Duolingo-ban miért éppen ga szerepel wa helyett? :D
眼鏡先生 meg hogy miért "vagy"-nak fordította ... ebbe már jobban bele kellene merülni, illetve nem nagyon dereng, hogy hogy tudnám átalakítani, hogy biztosan vagy legyen.
Egy biztos: Google translate és bing translator mind a kettő "ya"-val fordítja a "family or friends"-et <#fejvakaras>
Utoljára szerkesztette: RelakS, 2020.06.13. 17:33:29

strepsils
Nézd megint a ya ra egy példa hogy vagynak van fordítva . De akkor ez felsorolás miatt van ? megane szenszej
strepsils
Lehet hogy a felsorolással kevertem össze mert most azt írja hogy a ya felsorolás közé megy és nem és. De mostmeg a か ról nem találom azt hogy vagy lenne . Az a baj hogy annyi weboldalt nézek egyszerre hogy azt se tudom melyiken olvastam.

A は が problémát is olvastam de az se egyszerű hogy állítmány meg alany. Vagy 10 10 esetet sorol fel mindegyikre . Úgy néz ki hogy a WA a mondat mondatok fő témáját jelöli vagy a frissebb információt, a GA meg a köztes tartalom tárgyát "alanyát" de ezt nem így fordítják magyarra mert subject tehát tárgy .És ez nem azonos a "direkt tárgyal" ami pedig a を
RelakS
Ya mint vagy? Dobsz egy példát?

strepsils
A や t egyszerre használják és ként és vagy ként is ? Nem a か t kéne vagynak használni két főnév között?
RelakS
Tokió. Egyúttal a prefektúra neve is.
都 - Tokió prefektúra jelőlése, "to"
府 - Oszaka és Kiotó prefektúra, "fu"
県 - Az összes többi, "ken"

RészegKoldus linkjéről kellett puskáznom, mert már csak arra emlékeztem , hogy három van :) Eddig fel sem tűnt az alakja, pedig bámultam már eleget a térképet.
Érdekes, hogy ahogy nézem, "Tokió"-ban a címek Tokió, akármilyen "kerület", ésatöbbi. "Tokió Prefektúrában", ami nagyobb mint maga Tokió, a címek Tokió, akármilyen "város" 市, akármilyen "városrész" 町 (ez is város, de hogy különböztesse meg az ember?) alakúak

ReszegKoldus

“Well, if crime fighters fight crime and fire fighters fight fire, what do freedom fighters fight?”

strepsils
Mi ez a 東京都 ? Ez valami város vagy megye hogy össze van vonva a két városnév?
RelakS
Én inkább arra gondolnék, hogy nem tudja áthozni a japánból.
Binget próbáld esetleg, nem egyszer jobban fordít.

strepsils
Az a durva hogy ha googli fordítóban próbálgatom az nem tesz különbséget ga és wa közt . tök mindegy hogy cserélgetem a fő és melléktéma szerint (szerintem) mindig ugyan arra fordítja. De szerintem a nyelvtani szabályokat is leszarja mert az se érdekli hogy masu desu da stb írok a végére pedig olvastam hogy külön megvan a szabálya hogy pl i melléknév után meg na melléknév után milyen létigét szabad tenni.
RelakS
Japánban van némi kavar, mert emlékeim szerint az alany jobbára "wa", de ha témát váltasz, akkor hirtelen "ga".
Vagy ilyen.
Vagy fordítva. Utána kéne nekem is már olvasni :D

strepsils
Jajj ezt a hülye nivanivás mondatot én is pont most olvastam pár hete valahol és egy hang felolvassa , hát az agyamat eldobtam. :D:D:D

Amúgy ezek szerint a WA az valami speciális "alanyt" jelöl mert a kert is alany? Vagy én vagyok a hülye de általános iskolából úgy emlékszem hogy az alany csak élőlény lehet. Hogy lehet alany egy kert? Én valahol úgy olvastam hogy a WA az a főtéma a GA meg az altéma de is se értem mindig hogy mikor miért van.
Így azért tisztább a kép, kösz a segítséget!
RelakS
1:
Kb úgy képzeld, hogy "Ami Tanakát illeti, van egy esernyője". Kicsit nyakatekert, de a wa az alanyt, a ga meg a témát fogja jelölni.

2:
Ez szerintem inkább így szól: Ott szoba van. Az Ott van a szoba inkább a 部屋はそこです。, ahogy utána is írod.

3:
Szerintem kimaradt egy wa: 庭には猫があります。A kertben van egy macska.
Amilyen rugalmas a magyar nyelv, az "Egy macska van a kerben" fordítást sem érzem rossznak. Nem nagyon érzem itt a különbséget az előző, és a 猫が庭にあります。között <#fejvakaras> (Egy) Macska van a kertben/A macska a kertben van.
Remélem, nem csak ez zavar be: 庭には二羽鶏がいる。Niwa ni wa ni wa niwatori ga iru. Két csirke van a kertben. <#zavart1>

Üdv

Remélem jó helyre írok. Szóval autodidakta módon tanulok japánul és lenne néhány kérdésem az います / あります témakörben. Előre is köszönöm annak aki elolvassa ezt az irományt és válaszolni is tud rá.
1,
Az います / あります az alapból a が partikulát vonza (ebben az esetben a létezés tárgyát jelöli).
És akkor a <valami> が います / あります。- az most így kontextus nélkül annyit tesz, hogy:
- nekem van <valami>-m
- ott van <valami> / létezik az a <valami>

Pl: かさ が あります。- Van egy esernyőm. / Ott egy esernyő.

Ez idáig stimt. A dolog ott kezd érdekessé válni mikor a は is bekerül a képbe. Pár helyen azt írták, hogy egyáltalán nem szabad az います / あります esetén használni. Volt ahol azt írták kerülhet a が helyére akkor ha: mondjuk nekem nem az a valami van, hanem ez a valami, vagy több opció közül csak az a valami van meg. Pl:
いぬ が います か。- Van kutyád?
ねこ は います。- Macskám van. (nem pedig kutyám)

Oké, rendben ez idáig még érthető. És akkor most jön ami megzavart:
Ugyanis láttam olyat, hogy mindkettő van a mondatban, pl:
たなかさん は めがね が あります か。- Tanaka-sannak van szemüvege?
Ez akkor így valóban helyes mondat? Igazából annak tűnik, mert ha a legelső példára gondolok, amit felhoztam azaz a: かさ が あります。Valójában akkor jelentené, hogy nekem van egy esernyőm ha elé még oda jönne: わたし は és akkor így nézne ki わたし は かさ が あります。Csak mivel ha a kontextusból kiderül, hogy rólam van szó ezért a は-s részt el kell hagyni. Ha meg nem rólam van szó, akkor meg valóban azt jelenti, hogy ott van egy esernyő.
Szóval jól gondolom, azért lehetséges a は és が egyszerre います / あります esetén, mert a は val jelölöm kinek vagy minek a valamijének(が) a létezéséről van szól?

2,
Következő eseteben valóban mindkét mondat helyes és ugyanazt jelenti?
(わたし は) そこ に へや が あります。- Ott van a szobám.

わたし の へや は そこ です。- Ott van a szobám.

3,
És a mai utolsó kérdésem. Kicsit belezavarodtam a fordításkor a szórendbe. (Ezért lehet az előbbi példákban sem helyes a fordításnál a szórend). Szóval legyen például az alábbi mondat:
にわ に ねこ が います。
Ebben az esetben a fordítás az ez?: A kertben van egy macska.
Vagy valójában a szórend fordítva van és így lenne helyes magyarul: Egy macska van a kertben.
Utoljára szerkesztette: ZeroProcess, 2020.05.21. 16:28:30
RelakS
Biztos van szleng.
Ez pl kötve hiszem, hogy irodalmi japán :D

Amúgy meg vannak olyan tájszólások is, hogy a hajad kitéped. Kansai-ben-hez elvileg külön könyv is dukál, már ha a "for Dummies" nem csak viccből volt montázsolva.
Egy biztos: Oosaka-san az Azumangában igen furán beszél.

Helyesírási hibák: A kínai írásjelek nagyon kibővített részét ha megnézed, szerintem tele van olyannal, ami helyesírási hiba (1-2 vonás nem ott és úgy van, ahogy kéne), de felvették, mert gondolom valami régi szövegben lehetett úgy is.
Ohh, az külön poén volt a Full Metal Panic? Fumoffu-ban, hogy Kaname nem úgy írta a nevét a rajztömbjére, hogy かなめ, hanem úgy, hogy かなぬ