The butterfly-effect
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Aztán rájöttek, hogy van az atom, az atommag, a húrok stb..., és hogy mennyi véletlen játszik közre, így ezt az elméletet elvetették.
Ami szerintem hülyeség (meg mások szerint is).
Sztem még mindig elõre el van rendelve, de az egész annyira bonyolult, és annyira nem ismerjük a mûködését, (pl egy másik dimenzió is bekavarhat akár), hogy gyakorlatilag lehetetlen bármit elõre megjósolni, így tekinthetjük véletlennek. De valójában nem az.
Gracie Barra
Ez "kicsit" az eleve elrendeltetésre hasonlít 😊 Tehát hogy csak egy, és egyetlenegy úton fog tovább haladni az idõ, így nem is történhet meg másként a világ, mint ahogy megtörténik.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Amit mondtál az is azt mutatja hogy mindig vannak fontos döntések
Oviban volt. Egy jo kis közöségben voltam ahol az egyik kis csoportosulásnak ugymond avezetõlye voltam. Szülök ugy döntöttek maradjak még 1 évet oviban, többiek mentek suliba.. (itt kellet volna hisztiznem vagy valami)
Ahova kerültem nos hát nem volt valami jo. 9 évig nem fogadtak be (1 ovi meg 9 ált) kiközösités meg nevetség tárgya lettem.
A közösség amiben voltam jo tanulok voltak amibe kerültem rosz volt minden értelemben...
http://bexter.hu Szép Fényeket!
De ha önmagában azt az általad elvetett döntést veszed, amely nem okozta azt az eseményt, amifelõl döntöttél, attól még tud változásokat okozni a jövõben (pl valamikor visszagondolsz hogy 2 éve volt egy elvetett döntésed (amit esetleg még sajnáltál is), és ennek hatására fogsz véghezvinni valamit)
bár mondom szerintem amíg mérlegelsz, addig kidolgozod a döntést, így talán az is a része
És valamennyi idõtartama akkor is van a döntésnek, mert (durva példa jön) ha megáll az idõ, akkor nem tudja az agy a döntést kidolgozni, mert idõ kell a neuronoknak az idegi impulzusok továbbításához. Szóval ha így nézzük biztos kell idõ hozzá 😊 Hogy pont vagy folyamat arról már írtam hogy esetlegesen mindettõnek is lehetne tekinteni 😊
de lehet hogy reggel meggondolom magam. Akkor az nem dontes volt.
Amikor tenyleg meg is csinalom, az a dontes.
Amit erzel meg amit latsz az csak az agyadban letezik ugy, mint amilyenek erzed es latod.
Elotte csak merlegelsz.
Amit erzel meg amit latsz az csak az agyadban letezik ugy, mint amilyenek erzed es latod.
Nincsen hossza, se vége, sem eleje, és mértéke. De ez nem jelenti, hogy pont.
"Tehát a döntés egy folyamatból kiragadott pont?"
Az idõ mindkét irányban végtelen, szvsz bármit ki lehet pontként ragadni nem? Tehát most nem tudom pontosan hogy a döntés egy pont, vagy egy folyamat, vagy helyes az amit írtam hogy esetleg mindettõnek tekinthetõ
Mondanál egy személyes példát?
"döntéseket hozuk. Jó és rosz döntéseket."
A jó meg a rossz döntés relatív, és a következményeik is akár eltérhetnek a döntéstõl.
"A változás mértéke a döntéstõl függ"
Szerintem kis döntés is nagyot változtatat, de ezeket a változásokat, és a változások által keltett végtelen számú változásokat nem tudjuk végigkövetni. Így akármilyen döntés akármilyen nagyságrendû változást is okozhat
"a kezdõ élet apró lépéseinek döntéseirõl szol"
Nem csak az apró döntések változtatják meg a jövõt (és fõleg nem csak az élet elején), hanem az összes
de egyébként igazad van, végülis egyértelmû mirõl szól, és jó film 😊
Amugy a film nagyon tetszett, megfogta a fantáziámat.
Szerintem a film arról szol, hogy:
Az író olvasott errõl a káosz elméletrõl, és szerintem a filmel azt akarja mondani, hogy ilyen apro lépések miatt mint amik a filmben voltak, mennyi minednt megváltoztatunk magunk körül. Nem idós vesszük észre nem tünik, fel de döntéseket hozuk. Jó és rosz döntéseket. És akárhogy döntünk, valami változni fog. A változás mértéke a döntéstõl függ. A film inkább az kezdõ élet apró lépéseinek döntéseirõl szol mint erreõl a káoszelméletrõl.
Vélemény javaslat?
valóban csak akkor lehetne végtelenként megélni ha nem telne semennyi idõbe felfogni az adott idõpontot...
arra gondolok hogy akkor a távot is csak kiterjedés nélkül lehet végtelennek felfogni végülis 😛
najó..hagyjuk mielõtt visszafordulunk a fejlõdésben😄
RIP www.memod.co.uk RIP || Darkmod http://www.thedarkmod.com/
nem, mert ahhoz hogy felfogjuk az a biológián múlik, idõ kell hozzá. Attól hogy gyorsabban fognánk fel valamit attól még soha nem tudnánk végtelennek megélni, mert egy másodpercnek vége lesz. és az idõ ettõl még folytatódik végtelenben 😊
természetesen mindent figyelembe véve nincs vég és kezdet..ha pl minden eltûnne, megszûnne, akkor se mondhatnánk hogy vég mert elvileg az idõ telne tovább..de azért relativan egy vég..
a végtelen végesekbõl áll:
egy másodpercet is élhetnénk 'végtelen' ideig ha az agyunk fel tudná fogni..mert ugye végtelen kis egységre feloszthatjuk..de mégis véget érnek a másodperceink..
vagy két centi is lehet végtelen távolság..ezt egy kicsit nehezebb elképzelni de mindig mérhetsz pontosabban
de ezek szerint meg arra is lehetnekövetkeztetni hogy a végtelen is véges
a végtelenbõl nem indul semmi
az egyszerûen Van
és így vége sem lesz semminek
Magam se hiszem el igazán persze, de sztem ennek igy kell lennie ha ugy hisszük hogy volt egy kezdete a világnak..ha viszont nincs kiindulási pont ahonnan a történéseket eredeztetni tudjuk akkor lehet igazából az amit elfogadottnak tartunk..hogy a döntéseink igaziak és nem a kezdet távoli következménye
Nem az a baj itt hogy azért válaszoltál mert írtam..a döntésedet hogy teszem azt 'visszaírok' az agyad hozza mindenféle reakciók ésegyéb során..de még ez sem baj..hanem az hogy az összes építõelemed azért van ott éppen ahol mert a világ kezdete ugy történt meg ahogy..
Csak gondold el hogy milyen dolgok következménye az hogy akkor és ott olvasod ezt ahol és amikor..és akkor gondolkodj a világ legkisebb elemeiben..hogy vajon hova vezethetnéd vissza hogy épp ott vannak ahol..hogy felépítenek téged..hogy ott van az agyadban és kulcsszerepet tölt be abban a reakcióban ami meghatározza hogy most visszaírsz..
Az viszont nem igaz hogy minden meg van írva elõre.
Csak egyszerûbb a kiszámíhatatlan dolgokra rásütni, hogy: "ez meg volt írva", "Isten akartából történt", stb...
gondolj bele a számítógépbe...elindítassz egy játékot, az ellenfél áll a folyoso végén aki idõnként hátat fordit.. te meg egy fedezékben vagy...elmented a játékot..
ha kiállsz a fedezék mögül és az ellenfél feléd néz akkor lelõ..
visszatöltöd..vársz pár másodpercet majd felálsz és lelövöd a háttal álló ellenfelet..
az egyetlen dolog amiért tudjuk hogy ebben nincs káosz az az hogy tudjuk hogy az határozza meg majd azt hogy lelõ minket vagy nem hogy háttal áll vagy nem..tehát ha ismerjük az alapot akkor nincs káosz teljesen nyugodtan meg lehet irni a botot ami minden alkalommal jókor fog felállni és lelövi az ellent..(itt még a programot tekintsük zárt rendszernek)
a lényeg hogy bármi történik is itt..megvan a következnénye amennyiben az idõ nem áll meg..jelenleg csak annyi hogy ki marad talpon..
de ha most hirtelen megszakitjuk ezt a kiismerhetõ zárt rendszert és hozzáadjuk a valós világot..már sokkal több dolog határozza meg azt hogy mi fog történni..mert teszem swappol a gép beakad a játék és mellélövünk...de ha beizzitanánk uazt a botot ami az elõbb külsõ tényezõk nélkül még müködött az most is müködne..és lelõné..mert nem függ a külsõ tényezõktõl a maga rendszerén belül nem is érzékeli a fennakadást amit az akadás okozott nekünk..
tehát: szerintem bármennyire is furcsa és énmagam sem veszem ezt figyelembe és fogom fel természetesen, de minden rendszer szerint történik...és nincs döntés..és mint a szimpla renszerében a bot aki lõni kezd ha ellenfél van elõtte ugy cselekszünk mi ebben a nagyon komplex és számunkra kiszámíthatatlan világban..a legelsõ dolgoknak amik megtörténtek a legaprobb változása a teljes ismert világ nemlétezését eredményezné szerintem..
másrészt: minthogy a bot se fog öntudatra ébredni és minding a rendszer szerint fog cselekedni ugy mi sem feltétlen ismerünk, vagy egyáltalán ismerHETÜNK meg a világunkban korlátlanul mindent..
Olvastam egyszer egy jo kis irást valami ilyesmi volt a lényege:
..ha elképzelünk egy 2dimenziós világot ahol csak két irány ismert, ahol semmi nem lát fel és le.Ott a 3dimenziós világ ismeretlen, de ha valamit áttolunk azon a síkon..a harmadik dimenzióbol egy testet..akkor ahol az metszi a sikot ott érzékelhetik azt a valamit..
ahogy végighalad rajta.. a metszet változik..(pl ha egy kúp akkor egyre tágul/szûkül a kör) majd elhagyja a sikot és eltünik...
attol hogy a 2ds világban megvolt a hatása még nem tudnák felfogni a két irányt ismerõ világ lakoi hogy a harmadik dimenzió létezik.Az idõt képzelem el ilyen 3dimenziós világunkon áthaladó valaminek...
pillangó hatás szvsz megismerhetetlen anélkül hogy idõutazást tennénk az idõk kezdtetére az elsõ mozzanatra..mert az a pillango se csapna a szárnyával ha az a vmi nem történik meg..a következmények pedig az idõ végzetéig meg vannak irva a kezdete óta..
hanem azt hogy a Pillangó effektus folytán lehetõség van a felerõsödésre
Ilyen mértékkel számolva a pillangó szárnycsapása minimum felér egy kõkemény lórugással.
mindazonáltal nem utaltál ezzel a mondattal a topik témájára.
Mert nem mondtad amit én csak gyanítok: hogy most arra gondoltál hogy annak folytán csapódik egy meteor ide hogy ebbe a topikba írkálunk (és ennek láncreakciója folytán)? 😊
Csak ez valahogy lemaradt.