A SETI nem adja fel

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

unknown nick
"Adott a matematika és a fizika, amirõl kijelenthetõ, hogy az egész univerzumban ugyanazokkal a törvényekkel mûködik."

Vagy nem...

Igen, csak nehogy oda keruljon, hehe. Mindig mosolyognom kell a hozzaszolasaidon, de ez a terrorista fricska jo volt. Remelem eljut azokhoz is akiknek szantad. Jo lenne a tisztelt ketelkedo es mindenben cselszovest lato nagyerdemu neha fogna egy par fizikakonyvet a kezebe es olvasgatna. Persze ha meg nem tul keso es nem penzugyi vagy bolcsesz palyan van, mert oveluk kicsit mindig nehez megertetni, hogy ezekben a vitakban az egyetlen es elfogadhato allaspont csak az amit szigoruan a tudomanyos allaspont kepvisel. Jol neznenk ki ha minden dulledt szemu Egely rajongo az akinek meg kene pontosan mondani melyik penz milyen kutatasokra kell es, hogy annak megvalosulasat, hogy is kepzeli el.
"Évtizedek óta kutatják az égboltot, azonban mindeddig képtelenek voltak elegendõ információt összegyûjteni ahhoz, hogy kijelenthessék, vagy akárcsak feltételezzék, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban."
Ekkora nyilvánvaló hülyeséget. Mikor lesz képes az emberiség a világegyetem ÖSSZES pontjáról infót gyûjteni? Soha. Gyakorlatilag az nem bizonyítható, hogy egyedül vagyunk. Ennek ellnkezõje viszont igen.
Más tészta, hogy szvsz egy fejlett civilizáció már NEM rádióhullámokat használ.

"Teljesen feleslegesek a SETI kutatások, és ezzel mindenki tisztában van, csak hát zsebbe ficcen a pénz. Márpedig a zsebbe ficcenõ zseton sok arcot el tud halgattatni."

Csak nehogy a terroristak kezébe kerüljön !

Ez a sok buta beírás a sci-fi filmeknek/regényeknek köszönhetõ. Pontosabban nem is a filmekkel van a baj, hanem azzal, hogy akik nézik nem fogják fel, hogy csupán emberi fantáziálásokat látnak/olvasnak.

A valóság meg egy teljesen másik dolog.

Adott a matematika és a fizika, amirõl kijelenthetõ, hogy az egész univerzumban ugyanazokkal a törvényekkel mûködik.

Az elektromosság mindenhol felfedezhetõ jelenség, csak idõ kérdése, hogy a matematika segítségével egy civilizáció ráébredjen a használatára. Innen már hamarosan elkezd mesterségesen elektromágneses hullámokat gerjeszteni. (nem, nem elsõre lézerfegyvert gyárt homokból)

A többi lépés is egyértelmû és logikus: tudni fogja, hogy egy másik értelmes lény is felfedezte ezeket a dolgokat, ezért elkezd hallgatózni, sõt direkt jeleket sugározni (nagy energiával, minden irányba).

Itt kezdõdik majd a kommunikáció, nem a hátsó udvarban leszálló zöld izémizével.
"Persze, ezutan jonnek a jo otletek, hogy nincs olyan, hogy vegtelen, mert visszagorbul a ter😊)) LOL! Persze. Es akkor azon kivul mi van?!😊"

Esetleg némi mûvelõdés segíthet rajtad.

"Én csak azt nem értem, hogy hogyan akarjuk fogni a jeleiket. Legalábbis én úgy tudom, hogy az elektromágneses hullámok ereje a távolsággal négyzetes arányban csökken"

Kezdetben nekünk szánt, irányított rádiójeleket vártak. Akkor még sokmindent egész másképp képzeltek, az alapítók közül szerintem senki se gondolta volna, hogy 2005-ig semmit sem találnak.
Egyébként a nem direkt észlelés jelenlegi hatósugara 1 fényév, ha a másik fél is hasonló teljesítménnyel sugároz, mint mi. (link)
Ha jól értelmeztem (én minimum 100 fényévre tippeltem volna).
Azt gondolták, hogy a nálunk fejlettebb civilizációk sokkal erõsebben sugározhatnak. Ez viszont már nem látszik valószínûnek a mai technika fényében. Nálunk hamarosan lekapcsolják a nagy adókat, és helyettük kisebb teljesítményû digitális adások lesznek (vannak). Kicsit késõbb pedig az is megszûnik, és kábelen fog menni minden. A rádió megmarad a mobil kommunikációnak, sokkal kisebb teljesítménnyel.

"Mindeddig képtelenek voltunk elegendõ információt összegyûjteni ahhoz, hogy kijelenthessük: egyedül vagyunk az univerzumban."

Ez egy hülye mondat, az összegyûjthetõ információ 100%-a után lehetne egy ilyen állítást kijelenteni - namost mennyi lehet az a 100% egy galaxisokkal teli univerzumban?
Remélem nem gondolod komolyan, hogy pont én ne tudnék jobb kommunikációs formát.
Az értelmesebb emberek számára nyílvánvaló, hogy mi az elõnye a rádióhullámoknak. A többiek kedvéért kifejtem bõvebben:
- A legfontosabb, hogy rendkívül egyszerû megvalósítani, semmi csúcstechnika nem kell hozzá, csak néhány drót meg mágnes.
- Ebbõl következik, hogy egy technikai civilizáció valószínûleg hamar felfedezi és használja. Ha jóval késõbb fedeznék fel, akkor már jóval több más lehetõségük is lenne, és kisebb eséllyel választanák.
- A másik nagyon fontos elõny, amiért még ma is általánosan használják, hogy minimális infrastruktúra kell hozzá. Csak egy adó meg egy vevõ kell, a kettõ közé meg egyáltalán semmi. Ráadásul a kisebb akadályok nem is zavarják.
- Nem csak egy irányban lehet sugározni, így egy adóhoz nagyon sok vevõ tartozhat (TV, rádió).
- Az se hátrány, hogy a jel fénysebességgel terjed, így egy bolygón és a közvetlen környezetében valósidejû kommunikációt tesz lehetõvé.

Egyéb lehetõségek, amiket ismerünk:
- A legkisebb technikai szintet a írásban/szóban továbbított üzenet igényli. Ennek a módszerek hatalmas hátránya a sebessége. Meglehetõsen valószínûtlen, hogy egy fejlett technikai civilizáció elsõdlegesen ezt használná.
- Kábel (réz/üveg/egyéb). Elõnye, hogy nagyságrendekkel kisebb energiát igényel, és sokkal nehezebb lehalgatni, mint a rádiót. Hátránya, hogy nagyon komoly infrastruktúrát igényel, hiszen a felek közt végig ki kell húzni a kábelt. Rádásul nem tesz lehetõvé mobil kommunikációt (így jármûveken eleve esélytelen). Ezek miatt valószínûleg kezdetben nem ezeket használja egy civilizáció, és késõbb sem használhatja kizárólagosan.
- Irányított sugárzás. Lézer/fókuszált mikrohullám. Elõnye, hogy koncentrálja az energiát, így az a távolsággal nem négyzetesen, hanem csak lineárisan csökken. Nagy hátránya viszont, hogy bármilyen akadály blokkolja a kommunikációt. Emiatt csak nagyon rövid távolságokra használható. Esetleg az ûrben jó lehetne, de ott meg a hatalmas távolságok miatt a célzás okoz gondot.
- Lehet még használni más hullámokat is. Például ahsználhatók a hanghullámok (vízben pl. elég hatékony). De ez is lassú, valamint a sávszélessége nem az igazi. Ezen kívül ami még szóba jöhet, azt csak nálunk fejlettebb civilizáció használhatja.

Kérdés még, hogy lehetséges-e hogy más civilizációk annyira másfelé fejlõdnek, hogy kezdettõl számunkra ismeretlen módszert használjanak.
Tulajdonképpen, elég jól ismerjük a fizika azon részét, ami szóba jöhet. Eyg civilizáció nem kezdhet a kvantumfizikával, mert nincsennek meg az eszközeik hozzá. A is nagyon valószínûtlen, hogy a klasszikus fizika egy általunk ismeretlen részét használja, hiszen ebben a tartományban ismerünk minden alapvetõ jelenséget, amit meg tudunk figyelni. Mivel a spektroszkópia segítségéval távoli galaxisok fizikáját is vizsgálhatjuk, nem nagyon maradt hely az univerzumban, ahol új jelenségek elrejtõzhetnek (szigorúan a klasszikus fizikáról beszélünk).
Elvileg nem teljesen lehetetlen, hogy pl. telepátiát használjanak, de ez ellen is sok érvet fel lehet hozni. Ebbe most nem mennék bele, mert nagyon hosszú lenne.

Tehát összefoglalva:
- Elég valószínû, hogy más civilizációk, legalábbis a fejlõdésük kezdeti szakaszában használnak rádiójeleket.
- Jelenleg semmilyen más kommunikációt nem célzotan figyelni. Esetleg véletlenül rábukkanhatunk más formákra.

Kedves pipaxy! A 29-es és 30-as hozzászólás fényében, hogy érzed, érdemes volt annyit írni? 😊

Hedgehunter
Ez az allando kutakodas... Oszinten, ki kepzeli azt hogy egyedul vagyunk az univerzumban....???<#alien2>
immovable
"öszintétlen" ez meg magyartalan
Teljesen feleslegesek a SETI kutatások, és ezzel mindenki tisztában van, csak hát zsebbe ficcen a pénz. Márpedig a zsebbe ficcenõ zseton sok arcot el tud halgattatni.

Ez a szentimentális áradozás pedig õszintétlen.

mondjuk azert ha belegondolok miota van radiozas es kb meddig fog tartani, ugy tippelek😊 kb meg 50 -75 ev (ha elunk addig) azert eleg kicsi az eselye.

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Csak nézek meredten, hogy mennyi negatív hozzászólás érkezett. Rádióhullámokkal kommunikálni nagy marhaság, nem elég hogy dög lassú, a távolsággal négyzetesen gyengül, ráadásul nem is használják az idegenek. Szerintetek azok a csillagászok, fizikusok akik seti programokon dolgoznak ezeken nem gondolkoztak el? Mivel õk azok, akik milliókat kapnak seti kutatási programjuk finanszírozására, bizonyosan õk a leginkább kompetensek e témában. És õk azt mondják érdemes, és nem mással, rádióval. Vagy talán elfelejtették fontolóra venni mindazt, amit itt ti felhoztatok ellenvetést? Talán szólnotok kéne nekik, hogy állítsák le magukat, költsék a pénzt jobb célra, hiszen ti jobban értetek az asztrobiológiához, fizikához, távközléshez. Abszurd gondolat.

De miért gondoljátok azt, hogy sokkal jobb módja is van a kommunikációnak mind az „ósdi” elektromágneses hullám féle? Miért gondoljátok azt, hogy csak azért mert száz éve még a „Hertz hullámokat” sem ismertük, száz év múlva már túl is lépünk rajta? Igen, a technikánk exponenciális fejlõdésben van, és ha csak ez lenne akkor talán valóban kifejleszthetnénk majd olyan szerkezet ami tollhegynyi méretû és valós idejû kommunikációt valósít meg mondjuk a Tau Ceti rendszerrel, de vannak dolgok amik ezt az exponenciális fejlõdést befolyásolják! Hallottatok egyáltalán olyan exponenciális lefutású folyamatról, ami ne állt volna le hamarosan??? Például egy baktériumtelep a táptalajon milyen hamar elszaporodik!? De felélvén a táplálékát olyan gyorsan el is pusztul. A szabályozatlan láncreakció is exponenciális lefutású az atombombában, s milyen hamar is fut fel, hogy még azelõtt, hogy szétvetné a keletkezett hõ kilo-; megatonnányi TNT-vel felérõ hõenergia keletkezik.

Én személy szerint nem gondolom hogy az emberiség exponenciális fejlõdése az energiaínség miatt fog majd leállni, hiszen egyszer majd a folyton folyvást halogatott siker is meglesz már a fúziós energia kapcsán, sokkal inkább a telítõdés miatt. Rendben, hogy fejlõdünk, de fejleszteni csak addig lehet, amíg elérjük a határt. Vegyük példának egy fontos dolgot, az energiát, az energiatermelést. A század elején egy erõmû hatásfoka mindössze néhány százalék volt. A fejlõdés az erõmûvekre is hatással volt, fel is tornázták szépen úgy 37% körülire pár évtizede. És azóta? Nem sok minden változott, egy új szenes blokk felhúzásakor ha az 42%-ot tud, az elõtt már le kell borulni. Az atomerõmûvek kapcsán egyenesen visszalépés van. 35% ott már teljesen jó. Kombinált ciklusú erõmûveknél el lehet érni úgy 55%-ot, de ott követelmény a folyékony vagy gáznemû üzemanyag! És ennyi, ez a max, e körül toporgunk már évtizedek óta. Vagy egy másik példa, a rakéták. A Földrõl az ûrbe még mindig ugyanazzal a rakétával jutnak fel a szerencsések mint 40 éve. Az atomenergia persze besegíthetett volna itt is, de elvetették. Az is csak kétszer lett volna „jobb” mint a szokványos rakétahajtómûvek.

Fejlõdni csak egy határig lehet. Amit a sci-fi írók kitalálnak egy dolog, a realitás egy másik.

Ez az UFO is érdekes dolog. Vannak akik esküsznek hogy itt vannak. OK. Annak idején én (is) UFO újságokon nõttem fel, persze idõvel változott a véleményem. Elvetem a dolgot, persze lehet, én hibázok. OK, itt vannak, szürkék vagy zöldek, rabolnak, üzletelnek vagy tudom is én mit csinálnak itt, de a jelenlétüktõl függetlenül nem érdemes a seti-vel foglakozni? Nagyon valószínû, hogy az itt lévõ UFO-k egy faj képviselõi, de kinn a végtelen ûrben lehetnek még millióan! Csak azért mert itt van egy, ne keressük a többit?

És ha „170 parsecnyire” találnák egyet mi értelme lenne? Azokat akiket már megihlette távol a városoktól, a tiszta csillagos égbolt alatti séta, és ráébresztette valamelyest arra, hogy mennyi pici is õ maga, de a Föld is a napjával együtt is mennyire jelentéktelen. Nos, azt hiszem õket lelkesítené a hír: találtak más, gondolkodó lényeket. Másoknak persze ez nem sokat jelentene, úgy tûnik itt többségben vannak az olyanok. Lenne kézzelfogható haszon? Ha esetleg nem rövidtávon gondolkoznánk, csak a magunk hasznát lesve akkor igen. Csak bele kell abba kicsit gondolni, hogy mi lett volna akkor, ha a fáraók nem gigantikus piramisok építésén fáradoztak volna, hanem mindenféle üzenet küldtek volna az ûrbe. (persze a technika nem volt meg akkor, de most nem az a lényeg) Most pedig, 2005-ben megkapnánk válaszként az idegenektõl, például egy olyan berendezés elkészítésé módját, amellyel nagy mennyiségben lehet antianyagot tárolni. Nem lenne ez nagy haszon számunkra? Az 50 generációval késõbb élõ leszármazottainknak nem lenne nagy haszon valami hasonló, számukra még nem elérhetõ találmány???

Hopp, most látom, csöppet hosszú voltam. Na mindegy, ez egy vélemény, ha hosszú is. Lehet vitatni.
[HUN]PAStheLoD
Mért , ha nem fognak, akkor is pont az van 😄

hátö .. az elõzõ aláírásom sokkal jobb volt :]

Na ja. A rádiójelek lassúak (t'om fénysebesség...)és gyengék. Biztos hogy nem Hertz-féle hullámokat hallgatnak a földönkívüliek. Meg ha veszünk is valami adást, lehet hogy a küldõ már rég kihalt.

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

Ezek a szemét ufók egyre gyorsabbak!

Régen úgy repkedtek, hogy alig bírták utolérni lóval! Aztán divatba jött a vasút, és már a vonatokat is lehagyták! Mellesleg szivar alakjuk volt. Mióta feltaláltuk a sugárhajtómûvet, váltottak a csészealjra, és a vadászgépeket szívatják....

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

USA biztos arrafele tesztelte új repcsijét.

diszkóverin volt, hogy az 50es évekbõl ránkmarad csészealj ufók US Army gépek voltak. Megvannak a tervrajzok...

<#idiota>
az SG-n meg volt több mint 500 hozzászólás... mekkora viták voltak...
De ez csak (asszem) elsõ típusú találkozás volt..

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

NEXUS6
hangik=hangzik

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Hát igen, az elég érdekes volt.

Fõleg amit a gépszemélyzet mondott arról ahogy manõvereztek a gép körül.

Végül is szerintem a jelenséget elemezve találhatunk tudományos magyarázatot rá.

És ez pedig úgy hangik, hogy nyílvánvalóan intelligens tevékenységgel állunk szemben😉)))

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Amúgy a kapcsolatfelvétel már megtörtént, igaz nem rádión keresztül.

Az elsõ hitelesnek mondható bizonyíték, mexikói légierõ álltal készített videófelvétel volt, amit a mexikói belügyminisztert tárt a nyilvánosság elé. A cenzúrázott felvételeken, néhány szabályosan mozgó a vadászgépeket villámgyorsan lehagyó, ismeretlen repülõ tárgy látható.

Ezt a Tv2/RtlKLubb is leadta, anno a hirekben.
Néhány napig foglalkozott vele a közvélemény, és ennyi volt..

Volt valami vicc, valahogy igy szólt :

Miért nem veszik fel velünk a kapcsolatot az idegenek ? Mert nem találltak értelmes élõlényeket a bolygón..

NEXUS6
Kisbölény a szeme fölé emelte kezét, a Nap tûzõ sugarait eltakarva kémlelte a látóhatárt. Habár látott néhány pára foltot meg füstpamacsot a távolban, melyek emberi tevékenységre utalhattak, értelmes füstjeleket egyikbõl sem tudott kiolvasni.

Megunva a hiábavaló keresgélést valami értelmes tevékenység után nézett, aminek meg is lett az eredménye, egy roppant szívós indát sikerült találnia, melyet csak tomahawkjának többszöri kemény csapásával sikerült kiszabadítania.
Jack ekkor kezdett hangosan anyázni, a szolgáltató által frissen kihúzott optikai kábel ezen a héten már 3X mondta be az unalmast. Komolyan el kezdett azon gondolkodni, hogy szolgáltatót vált.
😉)))

Szal szerintem se tuti ez a rádiózás, 100 évvel ezelött még mi sem használtuk, és nem biztos hogy 100 év múlva még használni fogjuk. Valódi kommunikációra meg tényleg használhatatlan.

Alexease
Ezt sosem ertettem😉 Nem azt "akarjak" bizonyitgatni, hogy nem vagyunk egyedul az univerzumban, hanem nem azt, hogy tudunk-e fogni "jeleket".

Mivel vegtelen a vilagur, igy vegtelen galaxis lehet, es ha csak minden egymilliomodik galaxisban van 1 "normalis naprendszer", es minden egymilliomodik ilyen "naprendszerben" van 1 eletre valo bolygo, es ha minden milliomodik ilyenen csak 1-en van elet, akkor is vegtelen "lakott bolygo van"😊)))))))))))))))))) Itt a kulcsszo a vegtelen😊))))))))

Persze, ezutan jonnek a jo otletek, hogy nincs olyan, hogy vegtelen, mert visszagorbul a ter😊)) LOL! Persze. Es akkor azon kivul mi van?!😊
smv
-velünk +felénk...

Starcraft + Diablo III - esemve

smv
De legalább, ha megindulnak velünk ûrhajóval, akkor észre fogjuk venni. <#idiota>

Starcraft + Diablo III - esemve

szerintem jó dolog... és "kommunikáció" nem is nagyon fog össze jönni, azért ET-tévémûsort még el lehet kapni, mint ahogy "mi" sugarzunk az ürbe mûsorokat asem 1936-óta... de ebben nem vagyok biztos😊

Elnézést a Sorokért:)

Ugyan en az urkutatas hive es fanatikusa vagyok, de ez a idegen elet kutatas sztem baromsag.
blakshep kollega hozzaszolasa a #3asban pontosan kifejti az en velemenyemet is. 😊

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

arecibo

Looserke
Tegnap volt egy érdekes mûsor a spektrumon. Ott egy vezetõ kutatónõ, aki a kezdetek óta dolgozik a legnagyobb rádiótácsõvel (most nemtom' pontosan hol van, de egy b*szott nagy tányérja van és ha jól emlékszem akkor a mozifilmekben is mindig azt mutogatják). Na szóval az illetõ hölgy azt nyilatkozta, hogy az 50-es évek közepétõl a mai napig, az ûrbõl érkezõ és a rádiótávcsövekkel észlelt összes rádióhullám energiaszintje összesen akkora, mint a földre holló hópihe leérésekor felszabaduló energia...
Remélem érthetõ voltam... <#confused>

Nem adják fel, csak ki tudja, hogy mégis mire kell az a sok lavór ????
Mert délelõtt hallgatóznak, este meg jön a Blue Shift, aztán vígan cseverésznek az UFOkkal...persze titokban 😊 😊 😊 😊
A jónépnek meg mindent be lehet adni...

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Ha valóban egyedül lennénk, még e galaxisban is, a világ vezetõ pöcsfejeinek össze kellene ûlni és keményen referálni arról, hogy ha így megy tovább az embreiségnek annyi, vagy azonnal változtatunk a dolgokon!!!
pilóta
Én csak azt nem értem, hogy hogyan akarjuk fogni a jeleiket. Legalábbis én úgy tudom, hogy az elektromágneses hullámok ereje a távolsággal négyzetes arányban csökken, vagyis ha egy 100 fényév távolságra lévõ adást fogni akarjuk egy akár csillió km átmérõjû küklopsz rendszerrel is, annak a jelnek gigawattos teljesítményûnek kellene lennie a sugárzás helyén. De ki rádiózik gigawattos adóval? Senki. Tehát az esélye, hogy egy 100 fényévnél távolabbról lévõ adást fogjunk zérus, még ha az egész földet antennává alakítjuk akkor is...

Lelkem odvában megdöglött a bagoly!

"meg aztsem értem miért evidens, hogy az "intelligensek" rádióznak"

Kénytelenek, különben nem egyelõre tudjuk észlelni õket. Egyébként jó esély van rá, mert a rádiózás eléggé hatékony kommunikációs forma.

Akkor az van, hoyg tudni fogjuk, hogy máshol is kialakult élet, és intelligencia. Ennek a tudományos, filozófiai, és vallási következményei beláthatatlanok.

Például, a szabályos elrendezésnál rezonancia alakulhat ki.

naja, az a probléma, hogy földi élet, pláne azonbelül az "intelligens" lények roppant kevés ideje léteznek, az hogy pármillió fényévnyire nem találunk rádiójelet, még nem jelenti azt, hogy azóta ugyanott nem alakult ki párszáz kultúra...meg aztsem értem miért evidens, hogy az "intelligensek" rádióznak
Jó, tételezzük fel, hogy egy szép napon egyértelmûen idegenek által küldött 170 parsec távolságból érkezõ jeleket fognak. És akkor mi van? Semmi. <#nyes>

tök jó 😊
az viszont érdekelne, miért is jó a tányérok véletlenszerû elrendezése...

← ElőzőOldal 2 / 2