NC CNC vezérlés

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

f2d
Teljes mértékben igazad van. A CNC programozás nem csak a G kódok bepötyögésérõl szól, sokkal nagyobb hányadba van része benne a technológiának. Nem véletlenül hívják NC, CNC programozó technológusnak azt a végzettséget amit meglehet szerezni.
Szerintem sem lehet 2 nap alatt megtanulni programozni CNC-t, mert ma a CNC programozás egy CAD/CAM software profi kezelését igényli, amit az általános program elkészítésére használnak, már ennek a megtanulása nem 2 nap. Utána az elkészített programot posztprocesszálni kell a megadott géphez/vezérlõhöz az akadás mentes mûködéshez, ehez meg sok tapasztalat kell, valószínû 2 nap nem elég.

Steel Beasts/Steel Beasts Pro PE

Köszi mindenkinek, szerintem ennyi nekem bõven elég lesz ami tleírtatok :D
Ne bonyolítsuk, valószínûleg még ez is sok lesz neki :)

:: www.airsoft-eger.hu :: www.warfighter.hu ::

És nullpontot felvenni, szerszámokat bemérni ki fog? :D
Gépészmérnök. De van ahol már a szakközepes technikusin is megtanítják az alapokat.
Lacc
Milyen szakon kell ilyesmihez végezni? Mechatronika, gépészmérnök vagy micsoda?
Ha komolyabban érdekel, írj privbe...talán jobban el tudom mondani..ugyanis ilyen gépeket szerelünk össze/ javítunk..

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

A CNC egy automatikus szerszámgép, ami egy program alapján gyártja le a munkadarabot. A programot megírhatod egy PC-n, közvetlenül a CNC vezérlõn de akár generáltathatsz is egy CAD/CAM szoftverrel. Ha nem a vezérlõn írtad akkor általában soros porton keresztül áttöltöd a cnc-re, berakod a vasat, majd nyomsz egy START-ot. Ha minden jól megy a végén egy kész munkadarabot vehetsz ki a gépbõl :)

Az ipari robotok is hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy a robotok sokkal több szabadsági fokkal rendelkeznek mint az alap nc gépek.

Hát a kérdésemet egy kicsit bonolultan fogtátok fel , de amiket írtatok abból lassan kihámozom mi is lehet ez a cnc/nc vezérlés, én viszonylag csak egy alap dologra gondoltam , mert benne van a szóbeli tételeim között és nem emléxem vettünk valaha is ilyet :)
Mi csak A VW csináltunk "kontúrfelületeket" A legnagyobb darabok coltak csak 1m-eresek, különben meg átlag 3-5 cm x 3-5 cm ek voltak .Hál istennek a bibi egy ilyenenél volt

Yang: Skandi- senior shao wari

http://www.mechatronika.hu/~gyukli/cnc.htm
egy kis iránytû, ha erre lennél kíváncsi
Én nem sokat programoztam cnc-t, inkább a vezérlés és a gép elektronikáját/mechanikáját babráltam. A szakdolgozatomat is egy ilyen témából írtam (PLC+CNC+gép kapcsolata), és utánna másfél évet dolgoztam egy cégnél, ahol cnc vezérléseket szereltünk marókra és esztergákra (a lényeg ott is a PLC-n volt).

Egyszer voltunk valahol a Dunántúlon egy olyan helyen, ahol turbinákhoz és bazi nagy motorokhoz gyártottak alkatrészeket: a marógép 3 emelet magas volt, a munkadarab átmérõje pedig kb. 5 méter. Na, ha ott valaki elrontja a programot a gép az egész hangárt vitte volna magával :)

Mielött nekiveselkedsz cnc-nek nem árt a manulás marással, esztergálással kicsit foglalkozni, nem csak úgy nekiesni. Én még HUNOR-on tanultam, de elötte 1 évig kézzel tekergettem a karokat, azon mégis csak jobban átlátod, hogy pl. milyen vágási sebességgel tudsz dolgozni, amit a kés is, a munkadarab is elbír, és még a megmunkált felületre sem lehet panasz.
A CNC esztergálás, marás csak egy automatizált folyamat, amivel termelékenyebbé lehet tenni a munkát, de feltételezi, az adott munkafolamat teljes ismeretét.
Magát a programnyelvet megtanulni tényleg nem egy nagy mutatvány, csak tudatosan alkalmazni ahoz már gyakorlat kell.

Én mondjuk felejtettem már le kifutásnál a 100 végéröl egy "."
Máig megöriztem a szerszám csonkját, ami a befogófejben megmaradt :o(

aszongya CNC két nap alatt... megnézném!

A vezérlési elv érdekelte nem a programozás. A vezérlés megértése pedig nem 5 perc még egy cnc esztergánál sem, ipari robotoknál pedig még bonyolultabb.

Egyébként aki azt állítja, hogy a CNC programozás megtanulható 2 nap alatt, az még biztos életében nem írt egyetlen programot sem. Persze G01 T01 M20 X23 Y34 -- END -- stílusúakat össze lehet dobni 5 perc alatt, de mikor a 2 napos tudással valaki összetöri a 20 milliós marót, mert csak "koordinátarendszerben manõverezik néhány marófejjel" rá fog jönni, hogy nem olyan egyszerû dolog ez.

Persze az a legjobb, ha az ember pl. Unigraphic-cal csinál programokat maróra és esztergára. Amikor elöre látni mi is fog történni a program során.

dikki*yysw
hát vagy nekem volt lebutítva vagy ti tanultatok nehezen, dunno. mindenesetre mûködtek a programjaim, szal nem tudom lehet 2.

:: http://www.behun.net :: Teh pwn Palace!™ ::

bigapó
Azért nem értitek, mert nem tanultátok:))
egyszerûnek tûnik és végül is az, de elég egy tizedet tévedned és akár a több milliós gépet is tönkreteheted:)))
ez nem vicc. láttam ilyet. szóval tényleg nem nehéz, de azért oda kell figyelni és persze állandóan "képezni" magad. nagyszerû dolgokat lehet csinálni vele, én szerettem anno, csak annyira nem tetszett, hogy majd ebbõl éljek meg. azért otthonra elfogadnék egyet, már csak a helyet meg az ipari áramot kellene megoldani:DDD

The Matrix has you...

Lacc
Én se igazán értem.
Tetsuo
Mint laikus, nem értem mi a nehéz abban, h egy koordinátarendszerben manõverezzek néhány marófejjel... Mi a fenét tanítanak 4 évig?
Annyiféle (nem kompatíbilis) program van, v mi?

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Mr.Grent
Programozás? Hmm érdekes nekünk tanították vagy 2 évig. Jól le le lett butítva akkor ha neked 2 nap elég hozzá :D :D :D

https://grentmedia.hu

dikki*yysw
CNC programozás sztem megtanulható kb. 2 nap alatt ha kényelmes az ember.

VAGYIS! Egy nagy része, ami már sokmindenre elég. Aztán ha az ember durvulni akar, akkor lehet többet kell rá szánni, de semmiképp sem 3-4 évet.

Egy ingyenes, frankó CNC-szimulátor progi: www.cncsimulator.com
Sajna kicsit kevéssé dokumentált, de marni és esztergálni is tud, én szerettem.

:: http://www.behun.net :: Teh pwn Palace!™ ::

Ezt 3-4 évig tanítják a fõiskolán/egyetemen. Tényleg azt hiszed hogy egy fórumban majd leírja neked valaki?

maozedong
ez kicsit túl általános..

Resurrection!

Christiansen
Ezt a tudományos eszmecsere fórumon jobban tudják...

sziasztok segítsetek, mi a cnc nc vezérlés elve, és az ipari rbotiok vezérlési elve
← ElőzőOldal 2 / 2