Lyukóbánya FC
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8
\"A digitális, mindentlogolós korban vigyázni kell az emberfiának, mert könnyen megégetheti magát. :/\" Loál János atya bölcsessége - Jelentések könyve 5.55/5 [vétó on]
A borsodi medence több mint két évszázados szénbányászati múlttal rendelkezik. Ezen belül Lyukóbánya 60 évre tekinthet vissza.
A bánya fejlõdését, létét minden idõben a térség ipari környezetének tüzelõanyag-igénye határozta meg.
Területén 5 széntelep fejlõdött ki, amelyek közül ezidáig 3 telepet vontak mûvelés alá. Jelenleg – 1950 óta – a közel 300 m mélységben húzódó négyes (Adriány szinti) telepet mûvelik.
A barnaszén telep 2,0 – 2,8 m vastagságú. Átlagos fûtõértéke 11 600 kJ/kg. A kitermelt szén alapvetõen a Borsodi Hõerõmû tüzelõanyag-ellátását szolgálja.
A bányának 4 függõleges aknája van. A 2 fõ akna centrális telepítésû. Ezek személy- és anyagforgalmazási, szellõztetési, valamint termelvény-kiszállítási célt szolgálnak. 7 tonnás bödön.
A bányaüzemben 3 mûszakban heti 6 napon keresztül folyik termelés.
A magyarországi bányákat veszély szempontjából minõsítik. A bánya nem sújtólégveszélyes és nem vízveszélyes. Szénporrobbanás, gázkitörésveszély, valamint por- és sugárártalom szempontjából nem minõsített.
A szenet frontfejtéseken termelik. Az aknák aljához vágatok csatlakoznak, amelyeket a termelõ bányamezõ határáig hajtanak. A vágatpár közötti területen a szenet hazafelé haladó mûvelési módszerrel fejtik. A fejtési berendezés a fõ vágatrendszer felé visszafelé halad. Az alkalmazott berendezések között fejtésbiztosító hidraulikus pajzsok, jövesztõ/rakodó gép és láncos vonszolók találhatók. A frontfejtések kb. 100 m-es homlokszélességûek, s 1,0-1,5 km-es kifutási hosszal.
Lyukóbányán nem mindig ezt a technológiát alkalmazták. A kezdetek jellemzõ mûvelési technológiája a robbantásos jövesztésû fémgerenda biztosítású frontfejtés volt. A szállítást kis kapacitású csillékkel oldották meg. Ma a szenet a frontfejtésekrõl 400 t/h maximális kapacitású gumiszalagos berendezésekkel szállítják az aknához.
A jelenlegi frontfejtéseken alkalmazott technológia bevezetésére már a 60-as évek végén sor került, ami akkor sikertelennek bizonyult. A 70-es évek végén az újabb kísérleteket siker koronázta és hamarosan mindhárom frontfejtés ugyanezzel a technológiával üzemelt.
A jövesztõgép kb. 0,6 m mélyen vágja a szenet a fronthomlok mentén. A jövesztésnek megfelelõ elõrehaladást a hidraulikus pajzsegységek folyamatos léptetése követi, a fedõ és a talp kõzetek biztosítása céljából.
A jövesztõgép két végén egyenként 1,6 m átmérõjû tárcsák találhatók. Ezek úgy helyezkednek el, hogy a jövesztés irányától függetlenül az elõl haladó henger a felsõ szeletet, a hátsó henger az alsó szeletet vágja.
A lényegében 20 évvel ezelõtt bevezetett technológiát ma is alkalmazzák. Jelenleg a pajzsegységek lengyel, a jövesztõgépek német gyártmányúak.
A fronthomlokról kitermelt szenet az alapvágaton törik. Ezt a mûveletet pofás törõk látják el.
Az elõkészítési és a fejtési rendszerek szoros egységének megteremtése kiemelt feladat minden földalatti mûvelésû bányánál. A vágatokat hernyótalpas vágathajtó gépek segítségével hajtják.
A 4 m átmérõjû vágatokat zárt körszelvényû, TH biztosítású vágatépítések jellemzik. A földalatti bányatérségekben kialakított nyitott vágatszakaszok hossza Lyukóbányán eléri az 50 km-t. Ez megközelíti a budapesti metróvonalak teljes hosszát.
1977-tõl a bánya évenkénti termelése megközelíti az 1 millió tonna szenet.
A bánya technológiai folyamatának irányítása a diszpécser központon keresztül történik.
A szén külszínre való szállítása 7 tonna rakodósúlyú bödönnel történik.
A szkip szállítási rendszer mellett fontos szerepet tölt be a pneumatikus szénszállítás is, amelynek során a kis méretû széndarabok levegõáram segítségével jutnak el a külszínre.
A szenet a külszínre jutás után osztályozzák. Ennek során a nagy meddõdarabokat kézzel kiválogatják, és a meddõhányóra szállítják. A szén a Lyukó-Berente között kiépített, mintegy 14 km hosszúságú kötélpályán 1,5 tonnás csillékben éri el a szénosztályozót, ahonnan – egy törõn keresztül – a végleges felhasználási helyre, az erõmûbe kerül. Évente kb. 8 PJ elszállítása történik meg. A kitermelt szén kisebb hányada a lakossághoz jut el.
Az 1996 augusztusában végrehajtott privatizáció óta az üzem tulajdonosa és üzemeltetõje az AES. A cég jelentõsen csökkentette a dolgozói létszámot. A korábban veszteséges bánya ma nyereséges és baleseti mutatói is lényegesen javultak. A 200.000 munkaórára esõ balesetek száma 17-rõl 3-ra csökkent. Ez a magyarországi átlag 20 %-a, az E.Á.-beli átlag 50 %-a.
A bánya jelentõs szénkészlettel rendelkezik. Kereslet esetén a bánya folyamatos fejlõdése tovább biztosított. Lyukóbánya mûködtetésére az ezredforduló után is van remény.
a focicsapatról nem mondanak semmit :'((
Kuss!-magyarázta.
\"A digitális, mindentlogolós korban vigyázni kell az emberfiának, mert könnyen megégetheti magát. :/\" Loál János atya bölcsessége - Jelentések könyve 5.55/5 [vétó on]
"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8
edzés lesz ma ? vagyizé, a nagy napsütésre veló tekintettel elmarad ?
<#eljen>#eljen>
http://www.lohere.net - a MagyarChan
Matthew Dekay, Pole Folder, Infusion, Luke Chable, Meat Katie, PQM, Max Graham, Hernan Cattaneo, Dr. Kucho!
Matthew Dekay, Pole Folder, Infusion, Luke Chable, Meat Katie, PQM, Max Graham, Hernan Cattaneo, Dr. Kucho!
aki érdekel azokat olvasom többi /ignore
Szerb származású magyar útlevéllel rendelkezõ brazilos technikájú 19 éves feltörekvõ tehetség vagyok. Nemcigizem, nemiszom, nem bulizom (tehát nem élek) csak a focinak!!!
Posztom: DR, CD, CDM
heading: 16
positioning: 18 (mindent látok a pályán!)
tackling: 20 (csak olyan jól mint Gera)
anticipation: 20
strenght: 20 (gyúrok!!!)
stamina: 12
jumping: 15
marking: 18
jó lesz a szerb nevem (Shevics), vagy legyek Shevinho?
1. Football Manager 2005
2. Lyukóbánya FC
BUDA > miskolc.
BUDA > miskolc.

BUDA > miskolc.
a színünk fekete-fehér
Man of the match?
FORZA ROMA! Irány a BL-gyõzelem!
kifejezhetetlenül kurvajóvagy:DDD
2. 18 Wheels of Steel: Convoy