Lyukóbánya FC

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

McFrost
pedig órjási hatyományokkal rendelkezik a klupp!

"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8

minek írod ezt ide, mind tudjuk :W::C:C:C:C:C

\"A digitális, mindentlogolós korban vigyázni kell az emberfiának, mert könnyen megégetheti magát. :/\" Loál János atya bölcsessége - Jelentések könyve 5.55/5 [vétó on]

McGrady

bannernek? lol

Kuss!-magyarázta.

McGrady
Lyukóbánya – Magyarország 3. Legnagyobb városától, Miskolctól – alig 10 km-re, északra helyezkedik el.

A borsodi medence több mint két évszázados szénbányászati múlttal rendelkezik. Ezen belül Lyukóbánya 60 évre tekinthet vissza.

A bánya fejlõdését, létét minden idõben a térség ipari környezetének tüzelõanyag-igénye határozta meg.

Területén 5 széntelep fejlõdött ki, amelyek közül ezidáig 3 telepet vontak mûvelés alá. Jelenleg – 1950 óta – a közel 300 m mélységben húzódó négyes (Adriány szinti) telepet mûvelik.

A barnaszén telep 2,0 – 2,8 m vastagságú. Átlagos fûtõértéke 11 600 kJ/kg. A kitermelt szén alapvetõen a Borsodi Hõerõmû tüzelõanyag-ellátását szolgálja.

A bányának 4 függõleges aknája van. A 2 fõ akna centrális telepítésû. Ezek személy- és anyagforgalmazási, szellõztetési, valamint termelvény-kiszállítási célt szolgálnak. 7 tonnás bödön.

A bányaüzemben 3 mûszakban heti 6 napon keresztül folyik termelés.

A magyarországi bányákat veszély szempontjából minõsítik. A bánya nem sújtólégveszélyes és nem vízveszélyes. Szénporrobbanás, gázkitörésveszély, valamint por- és sugárártalom szempontjából nem minõsített.

A szenet frontfejtéseken termelik. Az aknák aljához vágatok csatlakoznak, amelyeket a termelõ bányamezõ határáig hajtanak. A vágatpár közötti területen a szenet hazafelé haladó mûvelési módszerrel fejtik. A fejtési berendezés a fõ vágatrendszer felé visszafelé halad. Az alkalmazott berendezések között fejtésbiztosító hidraulikus pajzsok, jövesztõ/rakodó gép és láncos vonszolók találhatók. A frontfejtések kb. 100 m-es homlokszélességûek, s 1,0-1,5 km-es kifutási hosszal.

Lyukóbányán nem mindig ezt a technológiát alkalmazták. A kezdetek jellemzõ mûvelési technológiája a robbantásos jövesztésû fémgerenda biztosítású frontfejtés volt. A szállítást kis kapacitású csillékkel oldották meg. Ma a szenet a frontfejtésekrõl 400 t/h maximális kapacitású gumiszalagos berendezésekkel szállítják az aknához.

A jelenlegi frontfejtéseken alkalmazott technológia bevezetésére már a 60-as évek végén sor került, ami akkor sikertelennek bizonyult. A 70-es évek végén az újabb kísérleteket siker koronázta és hamarosan mindhárom frontfejtés ugyanezzel a technológiával üzemelt.

A jövesztõgép kb. 0,6 m mélyen vágja a szenet a fronthomlok mentén. A jövesztésnek megfelelõ elõrehaladást a hidraulikus pajzsegységek folyamatos léptetése követi, a fedõ és a talp kõzetek biztosítása céljából.

A jövesztõgép két végén egyenként 1,6 m átmérõjû tárcsák találhatók. Ezek úgy helyezkednek el, hogy a jövesztés irányától függetlenül az elõl haladó henger a felsõ szeletet, a hátsó henger az alsó szeletet vágja.

A lényegében 20 évvel ezelõtt bevezetett technológiát ma is alkalmazzák. Jelenleg a pajzsegységek lengyel, a jövesztõgépek német gyártmányúak.

A fronthomlokról kitermelt szenet az alapvágaton törik. Ezt a mûveletet pofás törõk látják el.

Az elõkészítési és a fejtési rendszerek szoros egységének megteremtése kiemelt feladat minden földalatti mûvelésû bányánál. A vágatokat hernyótalpas vágathajtó gépek segítségével hajtják.

A 4 m átmérõjû vágatokat zárt körszelvényû, TH biztosítású vágatépítések jellemzik. A földalatti bányatérségekben kialakított nyitott vágatszakaszok hossza Lyukóbányán eléri az 50 km-t. Ez megközelíti a budapesti metróvonalak teljes hosszát.

1977-tõl a bánya évenkénti termelése megközelíti az 1 millió tonna szenet.

A bánya technológiai folyamatának irányítása a diszpécser központon keresztül történik.

A szén külszínre való szállítása 7 tonna rakodósúlyú bödönnel történik.

A szkip szállítási rendszer mellett fontos szerepet tölt be a pneumatikus szénszállítás is, amelynek során a kis méretû széndarabok levegõáram segítségével jutnak el a külszínre.

A szenet a külszínre jutás után osztályozzák. Ennek során a nagy meddõdarabokat kézzel kiválogatják, és a meddõhányóra szállítják. A szén a Lyukó-Berente között kiépített, mintegy 14 km hosszúságú kötélpályán 1,5 tonnás csillékben éri el a szénosztályozót, ahonnan – egy törõn keresztül – a végleges felhasználási helyre, az erõmûbe kerül. Évente kb. 8 PJ elszállítása történik meg. A kitermelt szén kisebb hányada a lakossághoz jut el.

Az 1996 augusztusában végrehajtott privatizáció óta az üzem tulajdonosa és üzemeltetõje az AES. A cég jelentõsen csökkentette a dolgozói létszámot. A korábban veszteséges bánya ma nyereséges és baleseti mutatói is lényegesen javultak. A 200.000 munkaórára esõ balesetek száma 17-rõl 3-ra csökkent. Ez a magyarországi átlag 20 %-a, az E.Á.-beli átlag 50 %-a.

A bánya jelentõs szénkészlettel rendelkezik. Kereslet esetén a bánya folyamatos fejlõdése tovább biztosított. Lyukóbánya mûködtetésére az ezredforduló után is van remény.
a focicsapatról nem mondanak semmit :'((

Kuss!-magyarázta.

ettõlféltem :C:CC:C:CC:C

\"A digitális, mindentlogolós korban vigyázni kell az emberfiának, mert könnyen megégetheti magát. :/\" Loál János atya bölcsessége - Jelentések könyve 5.55/5 [vétó on]

McFrost
az gabberé...

"A 2. gól, az meg egy rossz hazaadást lelestem, aztán bevertem a sarokba, ahogy kell!" Kiss Tamás a 2011.07.21. EL: Tromsö- Paks 0-3 meccs után www.youtube.com/watch?v=Fljmh80MY-8

csináljak kérdezem :|

kéne banner :D

hát énse játszok máshol, felsérti a bütykömet a durva fû...

McFrost
esik mán rekke nyóc óta.....nem bay én úgyis csak ángól gyöpön tok jáccani...

McGrady
lol legnépszerûbb téma

Kuss!-magyarázta.

edzés lesz ma ? vagyizé, a nagy napsütésre veló tekintettel elmarad ?

McFrost
mirõl dumálol, 3 nyúlra nyettünk!

a következõn gólt is lõjünk azért,..... :C

McFrost
pfúúú, vazze mekkora meccset nyomtunk tennap, apámok!

htxvm, dzsak anjira, min a klupp!!4
zseniális a topig!4
<#eljen>

http://www.lohere.net - a MagyarChan

elsõk vatyunkö :o
pucsíccsá :Ð
Nh Shevits
jobbszélsõként kezdtem, az a poszt sem idegen nekem.

Matthew Dekay, Pole Folder, Infusion, Luke Chable, Meat Katie, PQM, Max Graham, Hernan Cattaneo, Dr. Kucho!

Nh Shevits
dakotául... kihagytam <#ravasz1>

Matthew Dekay, Pole Folder, Infusion, Luke Chable, Meat Katie, PQM, Max Graham, Hernan Cattaneo, Dr. Kucho!

franco
nemlenne rossz mert nehezen értem kolompárékat :CC

aki érdekel azokat olvasom többi /ignore

lováriul, romául, cigányul, magyarnégerül ?:D

Nh Shevits
szerintem játéktudás alapján mindenképp csak még nem vagytok tisztában a képességeimmel. könnyen beilleszkedem, és 4 nyelven beszélek!!! (tehát akármilyen edzõvel megértetem magam)

franco
ezt Takezinho játékos/manager-tõl és Kanál csapatesze/segédedzõtõl kell megkérdezni :C

Nh Shevits
beférek-e még a csapatba-e.? <#vigyor5>

franco
nem, béreljük

Nh Shevits
Stamford Bridge?? Csak nem a Cselzie játékosait írtad át-e.<#ejnye1><#nyes>

Nh Shevits
Stamford Bridge?? Csak nem a Cselzie játékosait írtad át-e.<#ejnye1><#nyes>

az én posztom : CD, DVD, VHS

Nh Shevits
Játékra jelentkezem uraim!
Szerb származású magyar útlevéllel rendelkezõ brazilos technikájú 19 éves feltörekvõ tehetség vagyok. Nemcigizem, nemiszom, nem bulizom (tehát nem élek) csak a focinak!!!
Posztom: DR, CD, CDM

heading: 16
positioning: 18 (mindent látok a pályán!)
tackling: 20 (csak olyan jól mint Gera)
anticipation: 20
strenght: 20 (gyúrok!!!)
stamina: 12
jumping: 15
marking: 18
jó lesz a szerb nevem (Shevics), vagy legyek Shevinho?

franco
a krém

hõõ
1. Football Manager 2005
2. Lyukóbánya FC

BUDA > miskolc.

szanics
hülyék ezek az újságírók vaze

FORZA ROMA! Irány a BL-gyõzelem!

Frostinho

BUDA > miskolc.

egyébként tényleg az... mondom, tényleg tudok majd mutatni mezet :\
jah, a rohattak lenyomják lyukóbányát :\ SOHA!!!44
ték és kék-sárga :)

BUDA > miskolc.

franco
illetve valami bebuktál kanál
a színünk fekete-fehér

szanics
Na igen, fogadok, hogy gólpasszt is adtam.
Man of the match?

FORZA ROMA! Irány a BL-gyõzelem!

franco
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

kifejezhetetlenül kurvajóvagy:DDD

1. Football Manager 2005
2. 18 Wheels of Steel: Convoy
3. Lyukóbánya FC

kecseg konvojosok :s

BUDA > miskolc.

ná túl joak eredméym :\