Dinoszaurusz
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bár kicsit még messze van, de mindenkit szeretnék meghívni rá:
film
film
Észak Amerika utolsó 5 millió évben. Ja, mégse volt olyan kevés faj.
Fejléc stb. részbe linkgyûjteményt össze hozhatnánk, a primeval blogot bettem, ti tipjeiteket várom.
Én felvetem pl. ezeket:
http://chasmosaurs.blogspot.hu/
http://www.wikidino.com/
Én felvetem pl. ezeket:
http://chasmosaurs.blogspot.hu/
http://www.wikidino.com/
Lehet, olvasnom kéne. <#crazya>#crazya>
De nagyszerû, hogy milyen rohamosan elavulttá válnak a filmek meg könyvek. Ez például már jóval azelõtt, hogy egyáltalán kijött volna a moziban. Kár, hogy sokan még mindig azt hiszik, ezeket kell nézni meg olvasni, hogy képben legyenek a dinókkal.
De nagyszerû, hogy milyen rohamosan elavulttá válnak a filmek meg könyvek. Ez például már jóval azelõtt, hogy egyáltalán kijött volna a moziban. Kár, hogy sokan még mindig azt hiszik, ezeket kell nézni meg olvasni, hogy képben legyenek a dinókkal.
Ja, blogon a hír már kint van egy ideje.
Ha már a téma a filmes pontatlanságok meg a múmiák, akkor megemlítendõ a nemrég kiadott tanulmány egy Edmontosaurus múmiáról, amirõl kiderült, hogy puha szövetbõl álló taraja volt, mint a kakasnak.
Na, tehát már a filmben szereplõ Edmontosaurusok se pontosak, pedig a mozik még el se kezdték vetíteni.
Na, tehát már a filmben szereplõ Edmontosaurusok se pontosak, pedig a mozik még el se kezdték vetíteni.
Azért fontos, hogy a múmiát nem úgy kell értelmezni, mint az egyiptomiakat. Lehetséges, hogy a bomlás kezdeti stádiumában konzerválódott, azaz tollak kihullottak és esetleges növényi törmeléknek lettek azonosítva, vagy éppen az éppen maradt bõrfelületen nem voltak tollak.
Meleg éghajlati dínóknál a tollazat minimális volt. Afrikai nagy emlõsök erre a jó példák. Tehet egy vulkanikus fennsíkokon élõ T-rex lehet tollbundás volt, míg a kontinens déli részén élõ majdhogynem pucér, meg évszaktól is függõ lehetett, úgy mint az állat korától ill. egészségi állapotától. Lehet, hogy az adott megtalált egyed pont rühes volt, vagy genetikai betegség miatt nem voltak tollai. Ilyen szélsõségeket is figyelni kell, mert volt hogy ilyen miatt totál félre ismertünk egy fajt. pl. az Ornitholestes.
Meleg éghajlati dínóknál a tollazat minimális volt. Afrikai nagy emlõsök erre a jó példák. Tehet egy vulkanikus fennsíkokon élõ T-rex lehet tollbundás volt, míg a kontinens déli részén élõ majdhogynem pucér, meg évszaktól is függõ lehetett, úgy mint az állat korától ill. egészségi állapotától. Lehet, hogy az adott megtalált egyed pont rühes volt, vagy genetikai betegség miatt nem voltak tollai. Ilyen szélsõségeket is figyelni kell, mert volt hogy ilyen miatt totál félre ismertünk egy fajt. pl. az Ornitholestes.
Ravensoul, köszi, én is írtam egy privát üzenetet.
Bob, ment a fordítás privátban! 😉
Akkor az archosauriákon belül egy csoportnál...
Azért gondolom, hogy elvesztették, mert pl Dakotán (a hadroszaurusz "múmián") sem volt egy deka toll sem, meg több fajnál maradtak meg bõrrel fosszíliák, bár ezek hiányosak,ezek sem mutattak tollazatságot (ezeken max elvétve, nagyon ritkás lehetett)
Azért gondolom, hogy elvesztették, mert pl Dakotán (a hadroszaurusz "múmián") sem volt egy deka toll sem, meg több fajnál maradtak meg bõrrel fosszíliák, bár ezek hiányosak,ezek sem mutattak tollazatságot (ezeken max elvétve, nagyon ritkás lehetett)
Krokodil mért lenne tollas? Megnéznéd a törzsfát látnád, hogy hol kell a tollas archosauriát keresni. Avemetatarsalia. Nem ebbõl származnak a krokodilok. Archosauriákban alakult ki a tollasság, legelsõ archosauriák még nem voltak tollasak.
Továbbá mért vesztenék el? Elefánt és a rínó is szõrös. Sõt, a hideg égövi fajok ugye gyapjasak... voltak. Tehát minden dínón volt minimális tollazat más nem, néhány tucat szál.
Továbbá tollas archosauria kifejezés csak képletes. Tollaik a dínóknak voltak. Pteroknak és valószínûleg más avemetatarsaliáknak és a kezdetleges dínóknak is pycnofibres nevû vacckuk volt, csak erre nincs jó magyar szó, ezért a tollat használom.
Továbbá mért vesztenék el? Elefánt és a rínó is szõrös. Sõt, a hideg égövi fajok ugye gyapjasak... voltak. Tehát minden dínón volt minimális tollazat más nem, néhány tucat szál.
Továbbá tollas archosauria kifejezés csak képletes. Tollaik a dínóknak voltak. Pteroknak és valószínûleg más avemetatarsaliáknak és a kezdetleges dínóknak is pycnofibres nevû vacckuk volt, csak erre nincs jó magyar szó, ezért a tollat használom.
Az elméleted szerint az archosauriák már tollasak voltak, akkor a krokiknak is annak kellene lennie nem? (tudom viziek, de a pingvinek is...)
Egyébként igaz, hogy a törzsfáknál mindig a legegyszerûbb lépést kell elfogadni, tehát h a pteroszauruszok tollasak voltak, meg egyes dinoszauruszok, így az az ésszerû, ha egy lépésben jelent meg a közös õsüknél, de én úgy vélem hogy a dinoszauruszok egy része mégsem volt tollas, másodlagosan elvesztette azokat, mert nem volt rá szükségük, vagy nagyon gyér tollképzõdmények maradtak meg rajtuk csak...
Egyébként igaz, hogy a törzsfáknál mindig a legegyszerûbb lépést kell elfogadni, tehát h a pteroszauruszok tollasak voltak, meg egyes dinoszauruszok, így az az ésszerû, ha egy lépésben jelent meg a közös õsüknél, de én úgy vélem hogy a dinoszauruszok egy része mégsem volt tollas, másodlagosan elvesztette azokat, mert nem volt rá szükségük, vagy nagyon gyér tollképzõdmények maradtak meg rajtuk csak...
Mai dínóknak is vannak pikkelyeik, bár ez fõleg a lábakra korlátozódik. Ami valószínû, hogy pl. a nagy sauropodák is rendelkeztek pár száll szõrszerû tollal a pikkelyek közt, esetleg a farokvégén tollcsomó.
Meg ott ama elméletem, mit más ember is vall, hogy a stegosauriák háti védeszközei tollak közt bújtak meg, hogy a ragadozónak ne legyen egyértelmû, hol van csontos tüske vagy lemez. Nem azt mondom, hogy toll bunda mindre, de a trópusi fajoknál is volt pár száll, amolyan maradvány mint az orrszarvúak esetében.
Meg ott ama elméletem, mit más ember is vall, hogy a stegosauriák háti védeszközei tollak közt bújtak meg, hogy a ragadozónak ne legyen egyértelmû, hol van csontos tüske vagy lemez. Nem azt mondom, hogy toll bunda mindre, de a trópusi fajoknál is volt pár száll, amolyan maradvány mint az orrszarvúak esetében.
Értem (és tök jó a kép is), én csak azt említettem meg, hogy a készítõk mit hoztak fel mentségül. Van is egy videó David Krentz-rõl, aki a filmhez tervezte az állatokat, és õ csak legyint, hogy mivel találtak tyrannosaurida pikkelymintát, szerinte akkor felnõttkorban fõleg pikkelyesek voltak.
Én sem értek egyet az elméletével, és azóta lehet, hogy a készítõk is meggondolták magukat. Annyi a lényeg, hogy amikor évekkel ezelõtt nekifogtak a projektnek, valaki a készítõk közül kitalálta, hogy ragaszkodjanak a klasszikus, pikkelyes dizájnhoz, mert még nem volt abszolút egyöntetû, mindenkit meggyõzõ, kézzelfogható bizonyíték a tyrannosauridák tollasságára.
De egyébként máig vannak tudósok, pl. Scott Hartman, akik pikkelyekkel rajzolják a zsarnokgyíkokat. Például õ is közremûködött a film tervezésében.
Én sem értek egyet az elméletével, és azóta lehet, hogy a készítõk is meggondolták magukat. Annyi a lényeg, hogy amikor évekkel ezelõtt nekifogtak a projektnek, valaki a készítõk közül kitalálta, hogy ragaszkodjanak a klasszikus, pikkelyes dizájnhoz, mert még nem volt abszolút egyöntetû, mindenkit meggyõzõ, kézzelfogható bizonyíték a tyrannosauridák tollasságára.
De egyébként máig vannak tudósok, pl. Scott Hartman, akik pikkelyekkel rajzolják a zsarnokgyíkokat. Például õ is közremûködött a film tervezésében.
Egy hideg égövi állat majd pucéron fog rohangálni. Még vastag zsírréteg sem megoldás ezeknél az állatoknál. Plusz eddigi bizonyítékok alapján a "tollaság" - vagy inkább kültakarósság már a dínók elõtt kialakulhatott az archosaurirák közt.
Mivel neten nem találtam rendes családfát ezért felvázoltam egyet. Ha jól csináltam meg a netes adatokból (pl. általam szidalmazott wikipédia) akkor elvben az archosauriák láthatóan két csoportra osztódnak. És fel vetem hogy a dínók és pterok közös õse már kültakarós és melegvérû volt. Tovább a krokodilok négykamrás szívvel bírnak.
Az elv szerintem érhetõ, és realitása is van.
Mivel neten nem találtam rendes családfát ezért felvázoltam egyet. Ha jól csináltam meg a netes adatokból (pl. általam szidalmazott wikipédia) akkor elvben az archosauriák láthatóan két csoportra osztódnak. És fel vetem hogy a dínók és pterok közös õse már kültakarós és melegvérû volt. Tovább a krokodilok négykamrás szívvel bírnak.
Az elv szerintem érhetõ, és realitása is van.
Mármint az átlagos felhozatalhoz képest az is. Meg, a filmes Gorgosaurusokat még akkor tervezték meg, amikor a Yutyrannust nem ismerték, és a tollas zsarnokgyíkok ötletén még a tudósok is fintorogtak.
Tollatlan tollas dínók. Nagyon elfogadható. <#circling>#circling>
Bocs, amiért kicsit témát váltok. Pár helyütt levetítették a Dinoszauruszok, a Föld urai filmet, és valaki a neten volt olyan kedves, hogy véleményt nyilvánítson róla.
Elmondása szerint szar film. Idegesítõ, dedós poénokkal van tele, és semmi eredetiség nincs a történetében. A beszélõ dinók nagyon idétlenek, minden le van butítva, kimondottan kisgyerekeknek készült a film. Egyetlen pozitívumai, hogy vizuálisan szép, az õslények anatómiailag elfogadhatók, és a háttérszereplõ dinók nem beszélnek.
Hát, ennyit errõl. Pár éve még nagyon vártam, de így már valószínûleg meg se nézem. Annyi bizonyos, hogy magához a sorozathoz a címén kívül semmi köze.
Elmondása szerint szar film. Idegesítõ, dedós poénokkal van tele, és semmi eredetiség nincs a történetében. A beszélõ dinók nagyon idétlenek, minden le van butítva, kimondottan kisgyerekeknek készült a film. Egyetlen pozitívumai, hogy vizuálisan szép, az õslények anatómiailag elfogadhatók, és a háttérszereplõ dinók nem beszélnek.
Hát, ennyit errõl. Pár éve még nagyon vártam, de így már valószínûleg meg se nézem. Annyi bizonyos, hogy magához a sorozathoz a címén kívül semmi köze.
izsma13 posztját töröltem mert netes pénzes reklámos... szal spam linket szúrt be.
Attila (titanlizard) a jó angolos. Én inkább összefüggéseket keresek, meg alapvetõ infókból vonok le saját következtetéseket, mik eddig nagyrészt jó pár év elteltével megegyeztek a hivatalosan elfogadott dolgokkal. (Szal én már akkor tollas Triceratopsot vízionáltam leletek alapján, mikor még ez közröhej tárgya volt.)
Egyenlõre ezt találtam valami Oviraptor félérõl van szó, de mivel nem tudok angolul ezért te jobban el tudnád dönteni melyik hír érdekesebb.
W B: ha te tudsz érdekesebb lefordítandó hírrõl akkor jelezd.
phenomena.nationalgeographic.com/2013/11/27/pearl-the-mystery-dinosaur/
W B: ha te tudsz érdekesebb lefordítandó hírrõl akkor jelezd.
phenomena.nationalgeographic.com/2013/11/27/pearl-the-mystery-dinosaur/
W B: Köszönöm, hogy utánakérdeztél.
BoB 88: Kérlek jelölj ki egy szöveget, hogy leteszteljem magam, mennyire megy a fordítás ebben a témakörben. Legyen valami olyasmi szöveg, amit amúgy is szívesen látnál az oldalon, szóval nem kell semmiféle könnyítés. Mintha élesben menne. 😊 Ezzel le tudom magam tesztelni, hogy alkalmas vagyok-e a feladatra...
BoB 88: Kérlek jelölj ki egy szöveget, hogy leteszteljem magam, mennyire megy a fordítás ebben a témakörben. Legyen valami olyasmi szöveg, amit amúgy is szívesen látnál az oldalon, szóval nem kell semmiféle könnyítés. Mintha élesben menne. 😊 Ezzel le tudom magam tesztelni, hogy alkalmas vagyok-e a feladatra...
Sziasztok
Van még szerkesztõfelvétel a blogon, egy jó angolos nagyon jól jönne.
Van még szerkesztõfelvétel a blogon, egy jó angolos nagyon jól jönne.
Na szerkesztõ társ ezt írtad, bemásolom ide:
"És én a paleontológusok facebbok oldalairól szedem az új infókat, mert õk többnyire mindig kirakják az ezekrõl szóló cikkeket, így szinte rájuk se kell keresnem, csak ránézek mondjuk Thomas Holtz profiljára."
Fõszerkesztõ még gondolkodik új tag felvételén, mert vagyunk öten, ebbõl hárman produkáltunk eddig anyagot.
"És én a paleontológusok facebbok oldalairól szedem az új infókat, mert õk többnyire mindig kirakják az ezekrõl szóló cikkeket, így szinte rájuk se kell keresnem, csak ránézek mondjuk Thomas Holtz profiljára."
Fõszerkesztõ még gondolkodik új tag felvételén, mert vagyunk öten, ebbõl hárman produkáltunk eddig anyagot.
Nos, jópár éve foglalkozom az angollal, de nem tudom, mennyi szakszóval kellene megbirkózni. Jelölj ki egy témát és meglátjuk, mennyire megy a fordítása. Ha elég jól, akkor vállalom. 😊
A másik szerkesztõ melyik oldalról szedi a cikkeket, amiket lefordít?
A másik szerkesztõ melyik oldalról szedi a cikkeket, amiket lefordít?
Igazából blogon van egy altéma mi a tudományosabb cikkeket összegyûjti és kategorizálja. Mint fórumos eszmecsere... mint a topik házigazdája, lehet ezt is kilehetne neki jelölni. Megkérdem errõl a blogtulajt, meg gondolom nektek is jó.
Nem tudom mennyire tudsz angolul, lehet szívesen látnánk a fordításokat. Van gy másik szerkesztõ ki fordítgat, pár ketten akár visszamenõleg az években is tudnátok fordítgatni akár.
Nem tudom mennyire tudsz angolul, lehet szívesen látnánk a fordításokat. Van gy másik szerkesztõ ki fordítgat, pár ketten akár visszamenõleg az években is tudnátok fordítgatni akár.
Tetszik a primeval, csak a blog kinézet helyett egy fórumformában jobban lehetne összesíteni a dolgokat. Így kissé kusza, ha keresel valamit. De ez csak egy vélemény. Nem terveztétek átültetni az egészet egy fórumba?
(A tervek is nagyon tetszenek, én is gondolkozom, hogy angol cikkeket lefordítgatok magyarra.)
(A tervek is nagyon tetszenek, én is gondolkozom, hogy angol cikkeket lefordítgatok magyarra.)
Róka és farkas példája. Egyes fajok falkában mások párban éltek. (Magányost kétlem.) Ennyi. Ezen mit lehet rugozni? Mit lehet vitatkozni? Ennyi az egész.
Abba belemenni hogy minden fajra meghatározzuk dogmatikusan, az pedig elmebetegség.
Igazából szerkesztõje vagyok a primeval blognak, még két aktív ember van. Másik kettõ még semmit nem produkált.
Eddig a Troodonos dinosapienses dolog miatt volt egy Troodon cikkem, a Jurassic Park könyv és filmekrõl volt 1-1, jelenleg tervben van pár, ami készül az "közkívánatra" a Jurassic Park Operation Genesisrõl egy cikk, miben a garázsprojekt JP Operationst is megemlítem.
Amik tervben vannak:
T-rex kortárs Észak-Amerikában élt dinosaurusok. - Ez még faj gyûjtés stádiumban van, mert T-rexen kívül a 70-65 millió éves idõszakban csak Troodon és Nanotyrannus és két Oviraptor féle volt mi a ragadozó szerepet betölthette. (minden evõ tricit nem számolom ide most.)
Minden dinosaurus tollas illetve közös dínó és ptero kültakarós és melegvérû archosauria garázselmélet.
Meg amikrõl még vannak jegyzeteim, de nem jutnak eszembe.
Blog vezetõje kért fel minket és úgy beszéltük meg, hogy nem dogmatikusan fogjuk az infókat adni, hanem több reális elméletet is bemutatva "kinek mi tetszik" elven.
Abba belemenni hogy minden fajra meghatározzuk dogmatikusan, az pedig elmebetegség.
Igazából szerkesztõje vagyok a primeval blognak, még két aktív ember van. Másik kettõ még semmit nem produkált.
Eddig a Troodonos dinosapienses dolog miatt volt egy Troodon cikkem, a Jurassic Park könyv és filmekrõl volt 1-1, jelenleg tervben van pár, ami készül az "közkívánatra" a Jurassic Park Operation Genesisrõl egy cikk, miben a garázsprojekt JP Operationst is megemlítem.
Amik tervben vannak:
T-rex kortárs Észak-Amerikában élt dinosaurusok. - Ez még faj gyûjtés stádiumban van, mert T-rexen kívül a 70-65 millió éves idõszakban csak Troodon és Nanotyrannus és két Oviraptor féle volt mi a ragadozó szerepet betölthette. (minden evõ tricit nem számolom ide most.)
Minden dinosaurus tollas illetve közös dínó és ptero kültakarós és melegvérû archosauria garázselmélet.
Meg amikrõl még vannak jegyzeteim, de nem jutnak eszembe.
Blog vezetõje kért fel minket és úgy beszéltük meg, hogy nem dogmatikusan fogjuk az infókat adni, hanem több reális elméletet is bemutatva "kinek mi tetszik" elven.
Elszaporodott a tudományos elitizmus. Néhány tag mindenkit lenézett, aki nem volt egy abszolút, 100%-ig tudományosan naprakész, latinul perfektül tudó paleontológia-mániás. A helyett, hogy normálisan beszélgettek volna, kõkeményen vitatkoztak és szidták egymást. Például egy hihetetlenül ocsmány veszekedés lett abból a témából, hogy a raptorok egyedül vagy csapatosan vadásztak-e. Mindenki bonyolult szakkifejezéseket használt a helyett, hogy normál angol nyelven írt volna, és aki nem értette meg õket, azt lehülyézték. Mert õk azt hitték, attól okosabbnak tûnnek, ha még a mai állatokat is a latin nevükön hívják.
Végül az adminnak elege lett, az egész alfórumot törölte, aztán végleg bannolt mindenkit, aki nem értett vele egyet.
Igazából én sem olvastam már a tudományos topikokat. Csak azt a néhány topikot nézegettem, amikben szép vagy röhejesen elavult paleomûvészeti képeket mutogattak. Egyedül azok hiányoznak.
Végül az adminnak elege lett, az egész alfórumot törölte, aztán végleg bannolt mindenkit, aki nem értett vele egyet.
Igazából én sem olvastam már a tudományos topikokat. Csak azt a néhány topikot nézegettem, amikben szép vagy röhejesen elavult paleomûvészeti képeket mutogattak. Egyedül azok hiányoznak.
Ismeretségi körömmel szándékoztunk készíteni, de X-Y okból nem készítettünk, ám jött helyette a primeval. Mondjuk tudományos témában ez se indult még be Isten igazán, de elvben be fog.
Érdekes, hogy magyar blogokokról, fórumokról alig hallani a témában. Nekem még a primeval oldal is új volt, bár ahogy olvastam, az a sorozattal indított és késõbb jöttek az egyéb dínós dolgok, eredmények, leletek, stb. Errõl a fórumról tudok még, ahol érdekes dolgokat lehet olvasni és a kérdéseimre választ tudok kapni (köszi W B és köszi a fórumtársaknak is). Volt esetleg valaha komolyabb kezdeményezés egy magyar nyelvû dínós oldal/fórum/blog létrehozására? Szívesen olvasgatok angol oldalakat, de mégszívesebben magyarokat és véleményem szerint sok embert érdekelnének az aktuális hírek magyarul. Teszem fel egy angol oldalon megjelenne egy új hír és az fordítás útján olvasható lenne magyarul is. Volt/van ez folyamatban, nem tudjátok?
JP Legacy fórumon min ment a trollkodás? Anyáztak és hasonlók?
Utóbbi idõben legfõképp csak ezeket nézegettem:
Pl. ezt, habár az író régebbi blogját többet olvasgattam, amikor még írta.
Aztán itt is szeretem olvasgatni a régi dinós könyvekrõl írt bejegyzéseket, poénos elemzéseket. És ha látok valami érdekesebb linket, ami átvezet egy másik blogra, akkor ott olvasom tovább a híreket.
De ezeken is fõleg a legjelentõsebb új felfedezésekrõl értesülök, apróbb, "érdektelenebb" újdonságokról ritkán írnak. Régebben, amikor a Jurassic Park Legacy fórumon ment még a paleontológia alfórum, azt is böngésztem, de az admin már egy ideje letörölte az egészet, mert elszaporodtak rajta a seggfejek.
A Dino Toy Blog-ra is felnézek néha, hogy milyen õslényfigurák vannak piacon meg hogy mit gondolnak róluk a "szakértõk". No nem mintha lenne pénzem, hogy én is gyûjtsem az ilyeneket, de érdekes olvasni róluk meg nézni a képeket.
Még a Hell Creek fórumát nézem néha, mert a legtöbb dinomániás a többi angol fórumról ide gyûlt össze. Bár néha a beszélgetéseik már túlontúl tudományosak ahhoz, hogy megértsem õket...
Pl. ezt, habár az író régebbi blogját többet olvasgattam, amikor még írta.
Aztán itt is szeretem olvasgatni a régi dinós könyvekrõl írt bejegyzéseket, poénos elemzéseket. És ha látok valami érdekesebb linket, ami átvezet egy másik blogra, akkor ott olvasom tovább a híreket.
De ezeken is fõleg a legjelentõsebb új felfedezésekrõl értesülök, apróbb, "érdektelenebb" újdonságokról ritkán írnak. Régebben, amikor a Jurassic Park Legacy fórumon ment még a paleontológia alfórum, azt is böngésztem, de az admin már egy ideje letörölte az egészet, mert elszaporodtak rajta a seggfejek.
A Dino Toy Blog-ra is felnézek néha, hogy milyen õslényfigurák vannak piacon meg hogy mit gondolnak róluk a "szakértõk". No nem mintha lenne pénzem, hogy én is gyûjtsem az ilyeneket, de érdekes olvasni róluk meg nézni a képeket.
Még a Hell Creek fórumát nézem néha, mert a legtöbb dinomániás a többi angol fórumról ide gyûlt össze. Bár néha a beszélgetéseik már túlontúl tudományosak ahhoz, hogy megértsem õket...
Nem fog arról szólni, csak ha olvasod a vendégkönyvet... és szétnézel neten mindenki ezen csámcsog még mindig. Szóval lején le kell tisztázni, hogy baromság ezen csámcsog, de már ez is csámcsogásnak tûnik.
Pl. komenteknél egyén azt írta, hogy spino a mellsõ lábaival könnyen agyon vágja a T-rexet. De ha jól tudom nem kerültek elõ mellsõ lábak még, tehát ezzel érvelni... ja.
Jurassic Park sajna ma többet árt, mint használ. (míg az elsõ rész idejében nagyon hasznos volt)
Pl. komenteknél egyén azt írta, hogy spino a mellsõ lábaival könnyen agyon vágja a T-rexet. De ha jól tudom nem kerültek elõ mellsõ lábak még, tehát ezzel érvelni... ja.
Jurassic Park sajna ma többet árt, mint használ. (míg az elsõ rész idejében nagyon hasznos volt)
W B: a primeval blog nagyon tetszik, csak ne szólna minden második hozzászólás arról, hogy T-Rex vagy Spino, melyik a nagyobb Jani... 😄 Persze errõl nem az oldal készítõje tehet. A doksifilm gyûjtemény is tetszik, bár 1-2 kivételével mindet láttam. Igazából a hírek, amik megfogtak, eléggé részletes dolgok vannak ott, remélem még tesznek fel hasonló csemegéket.
Vrahno: megosztanál velünk 1-2 érdekesebb angol blogot a témában, amit böngészel?
Vrahno: megosztanál velünk 1-2 érdekesebb angol blogot a témában, amit böngészel?
Én már nem nagyon járogatok a hírek után, inkább csak úgy véletlenül értesülök a legújabb tényállásokról, pl. ha néha idõtöltésképp angol fórumokat böngészek, ott találok olykor hírmorzsákat.
Szerencsére sok angol blog van olyan segítõkész, hogy idõnként összegyûjtse a legérdekesebb híreket a többi blogról, így nem kell direkt utánuk menni.
Szerencsére sok angol blog van olyan segítõkész, hogy idõnként összegyûjtse a legérdekesebb híreket a többi blogról, így nem kell direkt utánuk menni.
Ami a friss teóriákat illeti, ti hol szoktatok ezekrõl olvasni? (Index, Origó és hasonló "hírportálokat" nem tartom túl megbízhatónak... 😄 )
Mindenesetre egész naprakésznek tûnik. Legalábbis azt megemlíti, hogy a Tsintaosaurus fejdíszét áthelyezték a koponyája másik részére, ami (tudtommal) egy friss teória.
Akkor az általam belinkelt adatbázis jónak tûnik? 😊
Az a Jurassic Park genetikailag erõsen megváltoztatott verziója.
Sziasztok!
Van valakinek használható online dinoszaurusz adatbázisa, ami azért néha-néha frissül? Fõleg leírások érdekelnek, az sem baj, ha pár kép is van mondjuk leletekrõl és egyáltalán nem gond, ha angol nyelven van. Olyan oldalt keresek, ahol az alfajokat is szerepeltetik.
Ilyesmire gondolok:
http://www.thescelosaurus.com/alphabet_index.htm
Bár ezzel az a gondom, hogy hiányosnak találtam. Pl. a Dilophosaurus alfajoknál hiányoltam a D. venenifer-t. Egyáltalán létezett ilyen nevû alfaj?
Van valakinek használható online dinoszaurusz adatbázisa, ami azért néha-néha frissül? Fõleg leírások érdekelnek, az sem baj, ha pár kép is van mondjuk leletekrõl és egyáltalán nem gond, ha angol nyelven van. Olyan oldalt keresek, ahol az alfajokat is szerepeltetik.
Ilyesmire gondolok:
http://www.thescelosaurus.com/alphabet_index.htm
Bár ezzel az a gondom, hogy hiányosnak találtam. Pl. a Dilophosaurus alfajoknál hiányoltam a D. venenifer-t. Egyáltalán létezett ilyen nevû alfaj?
Ez már pár napos hír, de megér egy említést. Bejelentették, hogy a Deinocheirus jó pár további darabját megtalálták. A híres karok alapján azt eddig is tudni lehetett, hogy egy óriás madárutánzó dinoszaurusz volt, de az új leletek szerint kis barázda vagy púp húzódott a csípõje fölött.
Aminap eszembe jutott egy új hipotézis, arra, hogy miért olyan a koponyája a Brachiosaurusnak, és társainak.
Egyébként van itt olyan valaki, akinek megvan az Jurassic Park-elveszett világához a matricás album/nem ami a rágókhoz volt/? Nem találok róla semmit...
Egyébként van itt olyan valaki, akinek megvan az Jurassic Park-elveszett világához a matricás album/nem ami a rágókhoz volt/? Nem találok róla semmit...
Étrend-kiegészítés gyanánt raptort evõ madármedencéjût és növényeket evõ T. rexet se látni sokat.
És persze az elõbb nem azt akartam írni, hogy "sóval ja", hanem hogy "szóval ja".
És persze az elõbb nem azt akartam írni, hogy "sóval ja", hanem hogy "szóval ja".
Barlangi sauropoda nekem tetszik.
Tavaly kiadták az All Yesterdays könyvet, most meg készült egyfajta folytatása, amit nem kell megvenni, mert ingyen letölthetõ.
Erõsen spekulatívak a képek, bár a mind alá van támasztva a maga módján tényekkel meg elméletekkel. A lényeg, hogy összegyûjtöttek mindenféle bizarr õslény-rekonstrukciót különféle mûvészektõl meg rajzolóktól (némelyikük profi, némelyikük nem), hogy elgondolkodtassanak. Van itt lufifejû Allosaurus, elefánt-Spinosaurus, két fejjel született dinó, meleg dinó, hullagyalázó pteroszaurusz, meg persze más fura õsállatok is szokatlan helyzetekben.
Sóval ja, akit érdekelnek az ilyen spekulációk, az szemezgethet belõle. Vannak bénább rajzok benne, de képek nagy része szép, igényes.
A könyvnek lesz egy másik folytatása is, amiben kriptideket próbálnak majd poénból tudományosan megmagyarázni. Biztos az is érdekes lesz, bár az a téma kevésbé izgat.
Erõsen spekulatívak a képek, bár a mind alá van támasztva a maga módján tényekkel meg elméletekkel. A lényeg, hogy összegyûjtöttek mindenféle bizarr õslény-rekonstrukciót különféle mûvészektõl meg rajzolóktól (némelyikük profi, némelyikük nem), hogy elgondolkodtassanak. Van itt lufifejû Allosaurus, elefánt-Spinosaurus, két fejjel született dinó, meleg dinó, hullagyalázó pteroszaurusz, meg persze más fura õsállatok is szokatlan helyzetekben.
Sóval ja, akit érdekelnek az ilyen spekulációk, az szemezgethet belõle. Vannak bénább rajzok benne, de képek nagy része szép, igényes.
A könyvnek lesz egy másik folytatása is, amiben kriptideket próbálnak majd poénból tudományosan megmagyarázni. Biztos az is érdekes lesz, bár az a téma kevésbé izgat.