Különleges fotográfiai technikák I.
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha már a holdnál tartunk. S2 IS-el jobbat is lehet szabad kézbõl:
http://www.freeweb.hu/takrisz/Wp/2005szept/2005nov_13_39.jpg
http://www.freeweb.hu/takrisz/Wp/2005szept/2005nov_13_39.jpg
..::http://takrisz.fw.hu::..
CSOCSO:
Ha gyorsan mozgó dolgokat szeretnél fotózni, nézz szét a géped manualjában a témamódok között. Szinte minden gépnek vannak olyan módjai, amik erre használhatóak. Ha azzal már megy a dolog, akkor érdemes a különféle manuális módokkal kísérletezni.
Ha gyorsan mozgó dolgokat szeretnél fotózni, nézz szét a géped manualjában a témamódok között. Szinte minden gépnek vannak olyan módjai, amik erre használhatóak. Ha azzal már megy a dolog, akkor érdemes a különféle manuális módokkal kísérletezni.
Mi értelme egy tesztfotót vízszintbe hozni???? <#guluszem1>#guluszem1><#conf>#conf>
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
Csocsokám, régebbi sg-s cikkekben megtalálod az F5.6 meg F8 varázsszavak jelentését <#hehe>#hehe>
Nyílásviszonyt jelent, fotós berkekben blendének hívják. Az objektív gyújtótávolságának és az objektívbe jutó fénnyaláb átmérõjének hányadosa. Nagyobb értékéhez kevesebb bejutó fénymennyiség tartozik, tehát nõ az expozíciós idõ. Viszont gyengébb minõségû objektívek képalkotását a lerekeszelés (blende növelése) pozitívan befolyásolja. A jó minõségûekét is, csak az kevésbé észrevehetõ.
Gyorsan mozgó objektumokat kompakttal fényképezni?
Jó eredménnyel leginkább sehogy nem lehet, de ha mindenképp kell, akkor elõtte fókuszt manuálisan arra a helyre állítani, ahol az objektum elhalad és a lehetõ legrövidebb idõt exponálni. Tehát tág blendével (a lehetõ legkisebb érték, amit a gép tud), magas ISO-val, bár ez utóbbi erõs zajosodást eredményez.
Gyorsan mozgó objektumokat kompakttal fényképezni?
Jó eredménnyel leginkább sehogy nem lehet, de ha mindenképp kell, akkor elõtte fókuszt manuálisan arra a helyre állítani, ahol az objektum elhalad és a lehetõ legrövidebb idõt exponálni. Tehát tág blendével (a lehetõ legkisebb érték, amit a gép tud), magas ISO-val, bár ez utóbbi erõs zajosodást eredményez.
ket kerdesem van...
egy...
mijeza f/5.6 meg f8??? ez az Exp. alatt van a gepben?
amit -2 tol +2 og lehet allitani??
plusz...hogyan lehet gyorsan mozgo targyakat fotozni kompakt gepekkel? exp le, iso fel?
egy...
mijeza f/5.6 meg f8??? ez az Exp. alatt van a gepben?
amit -2 tol +2 og lehet allitani??
plusz...hogyan lehet gyorsan mozgo targyakat fotozni kompakt gepekkel? exp le, iso fel?
Telekonverter nélkül készült mindkét kép Canon 20D-vel EF 100-400L teleobjektívvel.
Ami a nap fotózását illeti, ne próbáld szûrõ nélkül, legfeljebb hajnalban, vagy alkonyatkor.
Ami a nap fotózását illeti, ne próbáld szûrõ nélkül, legfeljebb hajnalban, vagy alkonyatkor.
Hát nincs igazad, mire leteszik az új alapozást, lebombázzák az összes szobrot, aztán visszaépítik, szerintem egy év is lehet....😊)
Mindkét fotó kézbõl készült. A napfóliával ISO100 F/5.6 mellett kb. 1/640-1/800 idõ kell, ezt még a telével is ki lehet tartani.
A Holdnál 1/320 az idõ, ez kézbõl a stabilizátoros 400-as telével még mindig jó.
A Holdnál 1/320 az idõ, ez kézbõl a stabilizátoros 400-as telével még mindig jó.
Mennyi idõbe került volna, a Hõsök terének vízszintbe állítása?😊
http://gaborszantai.co.uk/
Valahol azt olvastam, hogy károsíthatja a CCD-t, de az az igazság, hogy még sose próbáltam szûrõ nélkül a Napot fotózni.
Tényleg nem tudja valaki, hogy mi is a héyzet pontosan?
Tényleg nem tudja valaki, hogy mi is a héyzet pontosan?
Hú, ez nagyon atomra sikerült.
Használtál valami extra telekonvertert vagy valamit, vagy ezt alapból tudja a gép?
Használtál valami extra telekonvertert vagy valamit, vagy ezt alapból tudja a gép?
Úgy látszik mindenki megpróbálkozik a Hold fotózásával. <#vigyor3>#vigyor3>
Én se tudtam neki anno ellenálni.
hold
Én se tudtam neki anno ellenálni.
hold
Ha nincs ilyen szûrõje valakinek?
Állványról készült? nagyon szép éles! rögvest kipróbálom! 😊))
Nem különösebben nehéz, legcélszerûbb az objektív elé Baader Astro Solar napfóliát tenni. Az alábbi képet Canon 20D-vel készítettem 400mm-es teleobjektívvel.
nap fotó
nap fotó
csinos..
annak csak az elvét tudom 😊)
Próbálj meg napfoltot...<#eplus2>#eplus2>
Végre!! De rég vártam már ilyen cikkeket! Már van jó fényképezõm is nem rég, pont most próbálgatom, az éjszakai képek igen jók sztem még így is hogy jóformán elõször csinálok ilyeneket! Mellékelek is egy Holdat...
Manuális beállításokkal készült, szabadkézbõl Canon Poershot S2 IS-el
Manuális beállításokkal készült, szabadkézbõl Canon Poershot S2 IS-el
Igaz, de a random zaj egy részét is csökkenti a lenit módszer.
Persze ahogy írtam, az eredmény minõsége nem lesz tökéletes...
Persze ahogy írtam, az eredmény minõsége nem lesz tökéletes...
Egen, de még mindig ott van a zaj mennyisége, ami egy kompakt gépen 15mp-nél (vagy hosszabb expónál) bizony elég zavaró lesz sajna.
Viszonylag jó cikk, de van néhány észrevételem.
Nem hiszem, hogy szerencsés dolog kategorikusan kijelenteni, hogy kompakt vagy bridge géppel nem lehet, vagy nem érdemes éjszakai fotózással próbálkozni. A lényeg az, hogy a fotós legyen tisztában azzal, hogy mik a gépe korlátai és ezeket hogyan lehet megkerülni. A digitális fotózáshoz a digitális utómunka is hozzá tartozik.
Amennyiben van hosszú expo és van manuális fókusz a gépen, rendelkezésre áll egy állvány vagy más stabil gép pozíció, akkor semmi akadálya annak, hogy megpróbálkozzon bárki az éjszakai fotózással. A beállítások elvégzése után idõzített kioldással, a leghosszabb záridõt használva sorozat felvételt kell készíteni. Az így elkészült képeket digitális utómunkaként PS-ben a megfelelõ beállításokkal egymásra helyezve ugyan azt a hatást érhetjük el, mintha egyetlen, hosszabb expoval készítettük volna el a felvétel. Pl.: ha a gép leghosszabb zárideje 15 mp és a cél 1 perces expo idõ lenne, akkor négy 15 mp expos képet kell sorozatban készíteni. Amennyiben a gép ismer veszteségmentes formátumokat is, ehhez a felvételhez érdemes ezt választani. (Mint minden esetben, ha komolyabb utómunkát szeretnénk végezni a képen.)
Lehet, hogy az így elkészült kép minõségben elmarad egy tükörreflexes gépen készült képtõl, de szerintem sok hobby fotós még így is elégedett lesz az eredménnyel. (Pláne, hogy nem egy többszázezres felszereléssel készítette el...)
Nem hiszem, hogy szerencsés dolog kategorikusan kijelenteni, hogy kompakt vagy bridge géppel nem lehet, vagy nem érdemes éjszakai fotózással próbálkozni. A lényeg az, hogy a fotós legyen tisztában azzal, hogy mik a gépe korlátai és ezeket hogyan lehet megkerülni. A digitális fotózáshoz a digitális utómunka is hozzá tartozik.
Amennyiben van hosszú expo és van manuális fókusz a gépen, rendelkezésre áll egy állvány vagy más stabil gép pozíció, akkor semmi akadálya annak, hogy megpróbálkozzon bárki az éjszakai fotózással. A beállítások elvégzése után idõzített kioldással, a leghosszabb záridõt használva sorozat felvételt kell készíteni. Az így elkészült képeket digitális utómunkaként PS-ben a megfelelõ beállításokkal egymásra helyezve ugyan azt a hatást érhetjük el, mintha egyetlen, hosszabb expoval készítettük volna el a felvétel. Pl.: ha a gép leghosszabb zárideje 15 mp és a cél 1 perces expo idõ lenne, akkor négy 15 mp expos képet kell sorozatban készíteni. Amennyiben a gép ismer veszteségmentes formátumokat is, ehhez a felvételhez érdemes ezt választani. (Mint minden esetben, ha komolyabb utómunkát szeretnénk végezni a képen.)
Lehet, hogy az így elkészült kép minõségben elmarad egy tükörreflexes gépen készült képtõl, de szerintem sok hobby fotós még így is elégedett lesz az eredménnyel. (Pláne, hogy nem egy többszázezres felszereléssel készítette el...)
Jok a kepek es klassz a cikk. <#eljen>#eljen>
Meg sok ilyet kerunk. <#email>#email><#nezze>#nezze>
Meg sok ilyet kerunk. <#email>#email><#nezze>#nezze>
haha elsõ hsz. ez a fotozás aumgy nagyon baro miota öcsémnek van egy elég komoly digit gépe én is szivesen elszorakozgatok éjszakai hosszu exp képek lövöldözésével. hüvösvölgy egész jol néz ki ezeken a képeken 😄 😄
EVGA 680i Sli, C2D Q6600, 4x512 A-Data Extreme Vitesta 1066mhz, Gainward 8800 Gtx, Gigabyte Aurora, 3x300 Samsung Sata II, 320 gb WD, NEC Labelflash