Hegyikerékpár
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
- Kona Shred váz + nyereg
- Marzo DJ3 teló (most rendeltem bikemarketbõl)
és a Meridából megmaradt mehanik tárcsafék, és Alivio váltórendszer, plusz a két új High Roller.
Fotók jönnek ha kész 😉
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
Szerencsére az én súlyommal nincsenek nagy bajok, legalábbis én is úgy érzem hogy a 187 cm-hez a 78 kiló megfelelõ (sõt, magamra nézve inkább kevés).
Egyelõre még csak erõsen elméleti szinten építem a biciklit, mivel egyrészt még messze nem vagyok olyan szinten hogy ki tudjam használni a komoly kerékpárokat, másrészt pedig sajnos nem keresek annyi pénzt, hogy farzsebbõl kirántsak hirtelen 2-300ezer forintot.
Így az építés gyakorlati része még sokáig húzodni fog. 😊
Van egy hármas szempontrendszer, ami alapján értékelni lehet a különbözõ alkatrészeket. Ár - Tömeg - Tartósság.
Ebbõl kedvezõen egyszerre csak kettõ megvalósítható. Szóval mielõtt nagyon a súlymegtakarításon kezdenél töprengeni, ezt is tartsd szem elõtt. Néhányszor 10 gramm megtakarításhoz sokszor igen keményen a zsebbe kell nyúlni. Szóval csak ésszel!
Egyébként ahol a leginkább érdemes a súlyból lefaragni, az maga a kerék, annak is leginkább a kerületi részei. Ezen a részen a tömeg kb. háromszorosan számít, hiszen ez az amit minden alkalommal meg kell pörgetned, vagy éppen le kell fékezned. Talán az egyik legolcsóbb és határozottan érezhetõ súlymegtakarítás, ha a külsõ és a belsõ gumit az ember egy könnyebbre cseréli.
Arról nem is beszélve, hogy amíg a bringáson van mibõl lefaragni, addig nem biztos, hogy érdemes a gépet tuningolni. ;o)
Igazából régen, még kis srác koromban sokat kerékpároztam, csak aztán ez elmúlt. Viszont mostanában megint kezdek ráérezni a dologra, de csak terepen megyek, betonon nem szeretek.
És miközben nézegettem a neten a jobbnál jobb bicikliket, olvastam több helyen is hogy számít a súly is.
Mostmár tudom hogy miért. 😊
| | ClearBox JS > http://www.clearbox.hu > (referencia: www.iwiw.hu :) |
És a gyakorlatban mekkora jelentõsége van?
Egyszerü fizika kevesebb sulyt könyebben viszel fel a hegy tetejére.
Downhill!!
Lenne egy kérdésem, amire valószínûleg egyértelmû a válasz, csak valahogy nekem nem esik le...
Szóval. Miért számít a kerékpár súlya egy versenyen (xc) ? Ha egy kilóval könnyebb a biciklim, akkor miért jobb nekem?
De ez mitõl átütõs? Honnan a név? 😊)))
Amúgy a DJ3-nál a pár hónap alatt megjelenõ kotyogást írják sokan negatívumként.
A Tora-nak meg az u-turn mûanyag állítója törik hamar.
Aztán felnézek a test bike-ra a manitou véleményekhez, és mit olvasok?
Szarok a szimeringek, ereszti az olajat...
Szal ok, hogy nem értek hozzá, de a léneget ki tudom kanalazni a netes és nemnetes véleményekbõl 😉
ÁTÜTÕS:
NEM ÁTÜTÕS:

Én mondjuk nem tudom, ez miben jelenik meg, illetve miben hátrány, de többen mondták, hogy szarok a manitou telók szimeringjei. Ennyit tudok róluk, ennyi nekem elég, hogy ne nézzek ilyen telókat.
Az meg hogy ennyi manitou van eladó az nem feltétlenül azt jelenti, hogy rossz. Ilyen erõvel a hardy is fos váz, mert mindenkinek olyan van? Nem. Az nagyon jó, éppen ezért ennyire elterjedt. Vagy a Marzo DJ3? Abból meg végképp a legtöbb van dirt bicókon...
A Dirt Jumperrõl énis csak jókat hallottam, de az "csak" 100mm-es, viszont nincs v-fék konzol.
Nemtom, sztem kikérem majd a DH-s haver véleményét, és azt veszem, mondjuk különösebben nem számít, mindkét villa jó és tuti jól kifog szolgálni.
Downhill!!
De elfelejtettem mi a baja velük. Meg feltûnõen sokat adnak el a neten, gyakorlatilag 10bõl 5 teló Manitou.
Az én minute-em 32-es becsúszókkal, merevségével és alig 2 kilós súlyával egy adott kategóriában mindent ver! 100-130-at mozog, vajpuha, imádom!
És az akár 130mm-et is mozog, nem? Vagy azzal mi a bibi?
Ezek közül én egyiket sem venném meg.
A Dirt Jumper szerintem a jó választás. Mivel elég erõs 10centit mozog... Én már Marzocchin és Rock shox-on kivül más telóval nem foglalkoznék..
Downhill!!
Csak azok a szaros V-fék konzolok ne lennének rajta... :@
Melyiket ajánljátok?
RS Tora
vagy
Marzocchi
Ez meg nekem gyanúsan olcsó, persze ennyit nem költenék rá, de akkoris, ez miért kerül ennyibe, mi vele a bibi?
Marzo Drop Off tripple
De....
Elég öreg villa.
ÉS ha bele gondodlok hogy én egy sokkal fiatalabbat vettem 65000ft-ért akkor szerintem kicsit drága.
De nagyon komoly egy villa ez!
Downhill!!
Csak én azért vagyok az ilyen össze mindent ellen..
Mert nem tudsz változtatni.
Pl holnap kitalálod hogy 9-es hátsót akarsz. Cserélsz féket fékkart??
Vagy tönkre megy a váltokar része. Cserélsz fékkart? Uj olaj stb? Szóval nehéz változtatni és ha baja van drága megjavitani vagy cserélni.
Downhill!!
Szal lehet, beleugrom egy ilyen 20e-es olajos rendszerbe, legyen akármilyen kezdõ/occsó (azért csak egy shimano deore), csak jobb lesz mint a bowdenesem.
Az a baj a bodenes tárcsafékkel hogy nem igazán tudják ovni a portól. És mivel poros lesz nem igazán mozog rendesen. Ez szokott álltalában a hiba lenni a bovdenes tárcsaféknél.
Az hogy mennyire fog az már nem ettõl függ. Ha veszel egy puha betétet a tárcsa fékbe nagyon durván fog.. Lehet hogy az a V-fék amit próbáltál valami nagyon fasza betéttel volt megáldva.
De én egyébként ugy gondolom hogy ha bovdenes fék akkor v-fék mindenképpen valami "nagy" márka.
Ha tárcsa csakis olajos..
Downhill!!