Hegyikerékpár

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Blasta
Na pénteken bringaépítés.

- Kona Shred váz + nyereg
- Marzo DJ3 teló (most rendeltem bikemarketbõl)

és a Meridából megmaradt mehanik tárcsafék, és Alivio váltórendszer, plusz a két új High Roller.

Fotók jönnek ha kész 😉

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

Az elméletben való bringa építéssel Én is hasonlóan vagyok. De azért vannak az álmok, hogy az ember néha megvalósítsa õket. :o)

Köszi neked is a választ, értem már nagyjából a dolgot így. 😊

Szerencsére az én súlyommal nincsenek nagy bajok, legalábbis én is úgy érzem hogy a 187 cm-hez a 78 kiló megfelelõ (sõt, magamra nézve inkább kevés).

Egyelõre még csak erõsen elméleti szinten építem a biciklit, mivel egyrészt még messze nem vagyok olyan szinten hogy ki tudjam használni a komoly kerékpárokat, másrészt pedig sajnos nem keresek annyi pénzt, hogy farzsebbõl kirántsak hirtelen 2-300ezer forintot.
Így az építés gyakorlati része még sokáig húzodni fog. 😊

Blasta
Nálam meg átlendülni látszik a mérleg a Marzo DJ3 felé 😊

Taibi:
Van egy hármas szempontrendszer, ami alapján értékelni lehet a különbözõ alkatrészeket. Ár - Tömeg - Tartósság.
Ebbõl kedvezõen egyszerre csak kettõ megvalósítható. Szóval mielõtt nagyon a súlymegtakarításon kezdenél töprengeni, ezt is tartsd szem elõtt. Néhányszor 10 gramm megtakarításhoz sokszor igen keményen a zsebbe kell nyúlni. Szóval csak ésszel!

Egyébként ahol a leginkább érdemes a súlyból lefaragni, az maga a kerék, annak is leginkább a kerületi részei. Ezen a részen a tömeg kb. háromszorosan számít, hiszen ez az amit minden alkalommal meg kell pörgetned, vagy éppen le kell fékezned. Talán az egyik legolcsóbb és határozottan érezhetõ súlymegtakarítás, ha a külsõ és a belsõ gumit az ember egy könnyebbre cseréli.

Arról nem is beszélve, hogy amíg a bringáson van mibõl lefaragni, addig nem biztos, hogy érdemes a gépet tuningolni. ;o)

Köszönöm a válaszokat!
Igazából régen, még kis srác koromban sokat kerékpároztam, csak aztán ez elmúlt. Viszont mostanában megint kezdek ráérezni a dologra, de csak terepen megyek, betonon nem szeretek.
És miközben nézegettem a neten a jobbnál jobb bicikliket, olvastam több helyen is hogy számít a súly is.
Mostmár tudom hogy miért. 😊

PyRex
ha versenyzel, sok. ha nem versenyzel, akkor mondjuk 1-2 kilónál nem vészes a kül. bár hosszú távon megérezhetõ!

| | ClearBox JS > http://www.clearbox.hu > (referencia: www.iwiw.hu :) |

Á, értem. 😊
És a gyakorlatban mekkora jelentõsége van?

gordon 24
Azért mert kevesebb sulyt mozgatsz.. Tehát nem 80 (te sulyod) +20kg-t kell azaz 100kilot fel vinned hanem csak 90-et pl.

Egyszerü fizika kevesebb sulyt könyebben viszel fel a hegy tetejére.

Downhill!!

Helló!

Lenne egy kérdésem, amire valószínûleg egyértelmû a válasz, csak valahogy nekem nem esik le...
Szóval. Miért számít a kerékpár súlya egy versenyen (xc) ? Ha egy kilóval könnyebb a biciklim, akkor miért jobb nekem?

gordon 24
Megéri!! Nagyon nagy villa!

Downhill!!

gordon 24
Az én villám átütö tengelyes. A másik meg amit Pyrex linkelt és látszik az nem😄

Downhill!!

Blasta
HTXVM, mindent értek 😊

bardocz
Onnan hogy nem belecsúsztatod a kereket mint a simánál,hanem átnyomod az agyon a tengelyt.
Blasta
Jahogy a teló alján levõ tengely miatti merevségrõl van szó?
De ez mitõl átütõs? Honnan a név? 😊)))

Blasta
A gond ott van, hogy nem látom a fotókon sem a lényeget 😊

Amúgy a DJ3-nál a pár hónap alatt megjelenõ kotyogást írják sokan negatívumként.
A Tora-nak meg az u-turn mûanyag állítója törik hamar.

Blasta
Én mondtam, hogy nem értek hozzá, egy szaki komoly DH-s haverom véleményét szokom kikérni néha, tõle hallottam, hogy Manitou-t ne vegyek. Kérdem miért? Mert szarok a szimeringjei, ereszti az olajat.

Aztán felnézek a test bike-ra a manitou véleményekhez, és mit olvasok?
Szarok a szimeringek, ereszti az olajat...

Szal ok, hogy nem értek hozzá, de a léneget ki tudom kanalazni a netes és nemnetes véleményekbõl 😉

PyRex
nem akarok beszólni, de ha azt sem tudod mi az átütõs meg a nem átütõs közti kül. akkor szerintem nem kellene ilyen eltökélt negatív véleményt megfogalmazni a manitou iránt 😊

PyRex
az átütõs a telgely miatt sokkal merevebb

ÁTÜTÕS:

NEM ÁTÜTÕS:

Blasta
Amúgy a Manitounál a szimeringeket szólják le nagyon sokan.
Én mondjuk nem tudom, ez miben jelenik meg, illetve miben hátrány, de többen mondták, hogy szarok a manitou telók szimeringjei. Ennyit tudok róluk, ennyi nekem elég, hogy ne nézzek ilyen telókat.

Blasta
Emberek, mit jelent az, hogy átütõs-nemátütõs egy teló?

PyRex
Nem értek egyet. Sherman pl. kategóriájában az egyik legjobb villa. Black sem rossz szerintem azért az árért.

Az meg hogy ennyi manitou van eladó az nem feltétlenül azt jelenti, hogy rossz. Ilyen erõvel a hardy is fos váz, mert mindenkinek olyan van? Nem. Az nagyon jó, éppen ezért ennyire elterjedt. Vagy a Marzo DJ3? Abból meg végképp a legtöbb van dirt bicókon...

Blasta
Igazából a Tora úgy tûnik jobb, többet tud, nagyobb a rugó út, és rock shox, ami ugye nem jelent semmi rosszat. Egyedüli negativuma a két randa v-fék konzol, de ezzel lehet élni.
A Dirt Jumperrõl énis csak jókat hallottam, de az "csak" 100mm-es, viszont nincs v-fék konzol.

Nemtom, sztem kikérem majd a DH-s haver véleményét, és azt veszem, mondjuk különösebben nem számít, mindkét villa jó és tuti jól kifog szolgálni.

gordon 24
Nekem volt Black... Nem kellene még1x manitou.

Downhill!!

gordon 24
Nem tudom😄 Igazából semmi. Nem ismerem.. Viszont a Dirt Jumpert igen.. És szerintem egy nagyon jó villa. De neked kell eldönteni. Szóval ha tetszik a Tora akkor vedd azt.. Nem hiszem hogy rossz döntés lenne.

Downhill!!

Blasta
Egy bringaszervizes haveromtól megkérdeztem, hogy milyet ajánl, csak annyit mondott, hogy "csak Manitou-t ne vegyél".

De elfelejtettem mi a baja velük. Meg feltûnõen sokat adnak el a neten, gyakorlatilag 10bõl 5 teló Manitou.

PyRex
A Manitou-val nem tudom mi bajotok 😊
Az én minute-em 32-es becsúszókkal, merevségével és alig 2 kilós súlyával egy adott kategóriában mindent ver! 100-130-at mozog, vajpuha, imádom!

Blasta
Hát énsem nézek más gyártótól. Ámde a Tora Rock Shox! 😉

És az akár 130mm-et is mozog, nem? Vagy azzal mi a bibi?

gordon 24
A Drop off azért ilyen olcsó mert a vadi uj ára is csak 93000ft volt. Ez egy ilyen kezdõ freeride villa.

Ezek közül én egyiket sem venném meg.

A Dirt Jumper szerintem a jó választás. Mivel elég erõs 10centit mozog... Én már Marzocchin és Rock shox-on kivül más telóval nem foglalkoznék..

Downhill!!

acsati
nekem is ilyenem van és semmi bajom nincs vele. szépen mozog sokan irták hogy nehéz de nem olya hûdenehéz. jo van könnyebb is de hamar hozzá lehet szokni sztem.
Blasta
Ohhh, még odébb van, legkorábban jövõ hét vége kb.

bardocz
Várd meg még az okosabbak válasuát is,én anyira nem vagyok otthon bicikliben,de nekem a tore tünik jobbnak.
Blasta
Akkor marad a Tora, köszönöm a helpet.
Csak azok a szaros V-fék konzolok ne lennének rajta... :@

bardocz
Aszem errõl hallottam eddig inkább roszat mint jót,de lehet a 2-es volt az,má nem emlékszem.
Blasta

Blasta
Hát énis, de azért nézelõdöm, hátha akad vmi más, ami esetleg jobban megéri a pénzét.

bardocz
Én a torat venném a sok állítási lehetõség miatt,meg a nagyobb rugóút miatt.
Blasta
Na jó, mostmár tuti, hogy cserélem a telót is (hidro fék projekt most shiftelõdik).

Melyiket ajánljátok?

RS Tora
vagy
Marzocchi

Ez meg nekem gyanúsan olcsó, persze ennyit nem költenék rá, de akkoris, ez miért kerül ennyibe, mi vele a bibi?
Marzo Drop Off tripple

Krezga
Valami ilyesmit nekem is be kéne szereznem, a szutyok rst az nem bírja amiket csinálok😄
Blasta
<#finom><#finom><#finom>

gordon 24
😄 Jahhh...THX

Downhill!!

bardocz
Jó a matrica<#eljen><#wink>
gordon 24
Na én ezt vettem 65000ft ért:

Downhill!!

gordon 24
Ez fasza!
De....
Elég öreg villa.
ÉS ha bele gondodlok hogy én egy sokkal fiatalabbat vettem 65000ft-ért akkor szerintem kicsit drága.
De nagyon komoly egy villa ez!

Downhill!!

Blasta

gordon 24
Nem kezdõ az..

Csak én azért vagyok az ilyen össze mindent ellen..
Mert nem tudsz változtatni.

Pl holnap kitalálod hogy 9-es hátsót akarsz. Cserélsz féket fékkart??
Vagy tönkre megy a váltokar része. Cserélsz fékkart? Uj olaj stb? Szóval nehéz változtatni és ha baja van drága megjavitani vagy cserélni.

Downhill!!

Blasta
Jaja, mint mondtam, nem a fogásával volt a gondom, az pöpec volt, csak a kezemnek volt elég hard meló végig fékezni vele, mert nehéz volt behúzni.

Szal lehet, beleugrom egy ilyen 20e-es olajos rendszerbe, legyen akármilyen kezdõ/occsó (azért csak egy shimano deore), csak jobb lesz mint a bowdenesem.

gordon 24
Igen!

Az a baj a bodenes tárcsafékkel hogy nem igazán tudják ovni a portól. És mivel poros lesz nem igazán mozog rendesen. Ez szokott álltalában a hiba lenni a bovdenes tárcsaféknél.

Az hogy mennyire fog az már nem ettõl függ. Ha veszel egy puha betétet a tárcsa fékbe nagyon durván fog.. Lehet hogy az a V-fék amit próbáltál valami nagyon fasza betéttel volt megáldva.

De én egyébként ugy gondolom hogy ha bovdenes fék akkor v-fék mindenképpen valami "nagy" márka.
Ha tárcsa csakis olajos..

Downhill!!

Blasta
Amúgy a mostani fékemmel az volt a legnagyobb gondom (most ugye váz hijján szét van szedve), hogy marha nehéz volt behúzni, mig találkoztam olyan V-fékekkel is, amiket jóval kisebb erõvel kellett behúznom, és fogtak olyan jól mint az én tárcsám.

gordon 24
Tudom ja... Hát figyi te tudod ha megfelel vedd meg! Biztos hogy 1000x jobb mint a bovdenes tárcsa fék.

Downhill!!