BMW.Sauber F1 Team
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ez is német

_______ Verein für Raumschiffahrt - Wernher von Braun _______
kicsit nem a csapathoz kapcsolódó hír:
akkor minden rendben😊)
The only speedometer is in your head.
BUÉK!
szerintem maradjon minden a régiben
max a banner legyen más
Szerintem maradhat ez a topic név, és a Sauberrõl folytatódhatna a társalgás. :S. Egy új banner majd, aztán annyi.Legalábbis én erre szavazok, aztán majd ti ketten még szavaztok 😄 (vagy hárman)
ups and downs
Amit már korábban is kérdezni akartam,hogy szerintetek mi legyen a topiccal a jövõben?
a,folytassuk a beszélgetést Sauber csapatának topic-címével.
b,folytassuk a beszélgetést Mercedes csapatának topic-címével.
c,zárjuk be a topicot.
d,maradjon minden így,nembaj,hogy már nincs BMW az F1-ben.
Azért nem lehet könnyû megemészteni,hogy lassan vége a(z) (f1-es) pályafutásának,és még adódhatott volna egy ilyen lehetõség,és ismét nem õt választják,oké,Schumacher,az Schumacher,de Nick se lett volna rossz választás.
Ezzel én is egyetértek, de la Rózsi és Fisico szerintem se lenne olyan jó választás
A Saubernél sztem nagy hibát csinálnak, ha hagyják elmenni egy de la Rosa v Fisichella miatt.
ups and downs
Nick Heidfeld már majdnem leszerzõdött a Mercedeshez, amikor az autógyár megállapodott Michael Schumacherrel, s noha egyelõre nem tudni, hol folytatja a pályafutását, tárgyal a szóba jöhetõ csapatokkal.
Nick Heidfeld nem tagadja, hogy Michael Schumacher váratlan visszatérése megfosztotta õt egy lehetõségtõl, hiszen a Mercedes vele is tárgyalt, mielõtt leszerzõdtette a hétszeres világbajnokot.
"Az ünnepek alatt természetesen nem tisztázódott a jövõm, azután sem, hogy Michael Schumacher döntését röviddel karácsony elõtt nyilvánosságra hozták" - írta Heidfeld saját honlapján. - "Ami a Forma-1 szempontjából kétségkívül nagyszerû hír, ezért én magam is sok szerencsét kívánok Michaelnek és a Mercedesnek."
"A döntése engem is közvetlenül érint, mivel így kevesebb szabad hely maradt jövõre. Mégsem naivitásból mondom, hogy - különösen az elmúlt hetek eseményei után - a Forma-1-ben szinte bármi megtörténhet."
A 32 éves Heidfeld, aki 2000-ben érkezett az F-1-be, s azóta 12 dobogós helyet szerzett, de nagydíjgyõzelmet még nem aratott, akkor vesztette el az állását, amikor a BMW leállította a sportprogramját.
A lehetséges célpontjai között most szerepel a Renault, ahová eddigi csapattársa, Robert Kubica is igazolt, ám az sem kizárt, hogy maradni fog a BMW jogutódjánál, a Saubernél, ahol pályafutásának nagy részét töltötte. Igaz, a Kamui Kobayashi melletti szabad pilótaülésre Giancarlo Fisichella és Pedro de la Rosa is pályázik, s Peter Sauber nemrég azt mondta, a választása "meglepetést" fog okozni.
"Most elõre kell tekintenünk, a hosszú távú F-1-es jövõm szempontjából a legjobb döntést hozva meg" - írta Heidfeld. - "Továbbra is keményen fogok edzeni, és tárgyalok a megfelelõ emberekkel, hogy minden esélyt két kézzel meg tudjak ragadni."
"Bízom benne, hogy a következõ hetekben tehetek valamilyen konkrét bejelentést a terveimrõl."
Fotó: BMW
Forrás: a5
ezt sztem linkeltem
A Petronas a Mercedes GP névadó szponzora lesz
A Mercedes GP még mindig nem nevezte meg Nico Rosberg 2010-es csapattársát, de a csapat így is erõsödött: a németek hosszú távú szerzõdést kötöttek a maláj olaj- és gázipari óriással, a Petronasszal, amely a jövõben névadó szponzor lesz.
A szerzõdés értelmében a Mercedes gyári Forma-1-es csapatának hivatalos neve Mercedes GP Petronas Formula One Team lesz. A maláj cég logói értelemszerûen az autón és a csapattagok ruházatán is helyet kapnak.
A Petronas eddig is jelen volt a Forma-1-ben, hiszen hosszú éveken keresztül a Sauberrel mûködött együtt, akkor is, amikor a svájci istálló összeolvadt a BMW-vel. A Sauber a BMW nélkül folytatja a Forma-1-ben, és a mercedeses bejelentés azt jelenti, hogy Peter Sauber egyik legfõbb szponzorát is elveszíti. A maláj cégóriás az F1-es Maláj Nagydíjnak továbbra is fõszponzora marad.
A Petronas logóval díszített Mercedes február elsején Valenciában, a 2010-es szezon elõtti elsõ hivatalos tesztnapon debütál majd.
Fotó: Brawn GP/a5
Forrás: f1hírek
Nem szponzorálja tovább a Saubert a Petronas
A BMW kivonulásával együtt eddigi fõszponzora, a Petronas is hátat fordít a Saubernek - árulta el egy interjúban a maláj olajtársaság elnöke. A cég 1995-ben lett a hinwili istálló elsõ számú támogatója, majd a Sauber által használt Ferrari-motorok is Petronas néven futottak, mielõtt a BMW 2006-ban többségi tulajdonrészt vásárolt a gárdában. "Kiváló kapcsolatot ápoltunk a Sauberrel, amely lehetõvé tette, hogy kilépjünk a világpiacra a kenõanyagainkkal" - nyilatkozta a The Star címû maláj lapnak Tan Sri Mohd Hassan Marican, a Petronas elnöke. - "Amikor a BMW átvette a Saubert, lehetõségünk nyílt rá, hogy egy autógyár partnereivé váljunk.
Jövõre azonban nem lesz csapatunk, és kizárólag üzleti okokból, a kenõanyagok eladása miatt maradunk az F-1-ben." Ez egyben azt is jelenti, hogy a Petronas a maláj vállalkozók tulajdonában álló Lotus támogatója sem lesz jövõre, ugyanakkor az olajcég a Malajziai Nagydíj névadó szponzora marad. A The Star kiemeli: a Petronas 2 százalékos részesedéssel bír a kenõanyagok világpiacán, és a Fiat Group hivatalos szállítója egyben. A Sauber már a második szponzorát veszítette el a BMW kivonulása óta, az FxPro az újonc Virgin Racing támogatója lesz 2010-ben.
fotó😛etronas
forrás: a5
Bár a Williamsszel karöltve több gyõzelmet arattak, mint önálló konstruktõrként, a BMW-nél sikeresebbnek ítélik azt a négy évet, amikor saját lábukon állva versenyeztek a Forma-1-ben.
Tizenkét év szünet után a BMW 2000-ben úgy döntött, motorszállítóként ismét beszáll a Forma-1-be, és a németeknek a Williamsszel való együttmûködés gyümölcseként hat szezon során tíz gyõzelmet is sikerült bezsebelniük a legrangosabb kategóriában.
A világbajnoki cím hiánya, valamint a kulturális különbségek 2006-ban szakításhoz vezettek, és bár a gyári csapatként eltöltött négy idény alatt a bajorok csupán egy gyõzelmi trófeát kaparintottak meg, a sportprogramot vezetõ Mario Theissen mégis sikeresebbnek ítéli ezt az idõszakot.
"Az én szememben az eredmények ekkor egyértelmûen jobbak voltak. 2005 végén, az akkori középcsapat Sauber istállót vettük át. Akkor a gárda a 8., míg a Williams az 5. helyen állt a tabellán. 2006-ban már mi ugrottunk elõre az 5. helyre, míg a Williams a nyolcadikra csúszott vissza" - idézte Theissent a motorsport-total.com.
"2007-ben mi már a 3. helyen álltunk, sõt a McLaren kizárásával a másodikon. Ekkor is egyértelmûen a Williams elõtt tartottunk. 2008-ban a 11 dobogóval és az újabb konstruktõri bronzzal megint világosan a Williams elõtt jártunk. Ehhez jött még a kettõs gyõzelem. 2009 viszont csalódáskeltõ év volt. Az autónk nyilvánvalóan nem volt elég gyors. Ennek ellenére még így is a Williams elõtt végeztünk, a döntésünk tehát helyesnek bizonyult" - tette hozzá.
A német gyár mindazonáltal a megváltozott vállalati stratégiára hivatkozva 2009 végén búcsút intett a Forma-1-nek, és bár a Qadbakkal való megállapodás kútba esett, Theissen elégedett, hogy Peter Sauber segítségével újra biztos kezekben tudhatja a hinwili alakulatot.
"Abból indultunk ki, hogy a Qadbak komoly érdeklõdõ. Végül különbözõ teljesítetlen vállalások miatt az adásvétel nem valósult meg. Ebbe azonban nem akarok mélyebben belemenni. Abban a pillanatban, amikor kezdett világossá válni, hogy az üzletbõl nem lesz semmi, döntõ fontosságúvá vált az újra feltûnõ Peter Sauberrel való tárgyalás."
"Sauber úr elõállt egy szerzõdéstervezettel, melyen õ párhuzamosan dolgozott az elmúlt idõszakban. A BMW ezt a tervezetet kevesebb, mint egy óra alatt egy az egyben elfogadta. Ezzel meg is valósult az eladás" - emlékezett.
Bár õk maguk kivonulnak a sportból, Theissen igyekezett hangsúlyozni, hogy a Forma-1 a gyártók tömeges távozása ellenére sem vesztett presztízsébõl.
"Nem mondanám, hogy a Forma-1 többé már nem érdekes. Sokkal inkább a BMW vállalati filozófiája változott meg és a fókusz is másra irányul már. A motorsport ugyanakkor továbbra is része a tevékenységi körünknek."
"Jelenlegi állapotában a Forma-1 viszont manapság hatalmas erõforrásokat igényel, és emiatt egyszerûen már nem fér bele a vállalati stratégiába. Ez volt a döntés legfõbb oka" - mondta.
Fotó: Williams
Forrás: a5
Ami viszont tény,a Williams továbbra is tagja marad az F1-nek, a BMW meg nem.Egyszerûen nem értem a szavait,ha valóban fontos egy autógyártónak a motorsport,akkor az F1 meg ne lenne az? Habár azt is mondja,hogy hatalmas erõforrásokat igényel,akkor viszont a cikk címével nem értek egyet,hiszen csak motorszállítóként nyilván olcsóbb a bolt,de lehet kevésbé jövedelmezõ.Igaz 4 év alatt 4x legyõzték a Williamset,de valójában erre 5-10 év múlva senki nem fog emlékezni,és a "saját lábon álló" BMW csapat olyan lesz,mint egy kis fejezet,akárcsak a Jaguar.
Az egyénileg végzett vizsgálatok azonban nem voltak pontosak, mert csak körülbelüli értékeket kaptak attól függõen, hogy melyik brigád végezte el az elemzéseket. A Ferrari vizsgálata szerint például a Mercedes csak a második helyen állt a BMW mögött. A Red Bull pedig arra a megállapításra jutott, hogy egyes motorok között 40 lóerõs az eltérés. A leggyengébb felõl nem volt vita, a Toyota az utolsó helyen állt mindenkinél.
http://www.formula.hu/f1/a-mercedes-a-leggyorsabb-a-renault-a-legjobb-fogyasztasu-motor-c29922.html
ups and downs
A Williams elcsábítaná a Petronast
A Williams az egyik legnagyobb ellenzõje a 14 csapatos Forma-1-nek. Most kiderült miért is. A BMW Sauber fõszponzorára, a Petronas-ra fáj a foga Frank Williams istállójának.
Sir Frank Williams korábban azzal érvelt, hogy már 13 csapattal is sokan lesznek a rajtrácson, emellett pedig nagyon keveset tudni a BMW Sauber-t fölvásárló svájci befektetõcsoportról, a Quadbak-ról.
Azonban az Auto Motor und Sport információi szerint egy nyomósabb érv is van, ami miatt nem támogatja a Williams a 14 csapat ötletét. A BMW Sauber egyik fõszponzorát, a Petronas-t próbálja elcsábítani.
Azonban nem lesz könnyû dolga a Grove központú csapatnak, ugyanis az egyik újonc, a Lotus tulajdonképpen egy tisztán maláj kézben lévõ istálló, így kézenfekvõ lenne, hogy a Petronas „hazai vizekre evez.”
A Williams pedig azért iparkodik, mert jövõre már nem támogatja õket Royal Bank of Scotland (RBS), ami 20 millió dollárral karcsúbb költségvetést eredményez.
kép: BMW.Sauber F1
forrás: f1live.hu
Ami Willaims-et illeti: most h nem tudják mik a szándékaik...ezt nemtom h érti.Mik lennének?Sikeresek akarnak lenni valószínûleg, amúgy meg minek feccölnének bele pénzt?A Sauber pedig egy viszonylag nagy múltú alakulat, tele jó vezetõvel és koncepciós építkezéssel (legalábbis eddig így volt a BMW alatt, de én addig azt olvastam ki, hogy személyi változások nem nagyon lennének, Mario is maradna a helyén - ami nálam máris jó pont).Szóval ez az indok egy kicsit mondvacsinált, és lehet szerez ezzel pár ellendrukkert a Williams Team-nek.
ups and downs
Ami a US F1-et illeti nagyon meglepõdnék,ha õk nem tudnának indulni,nagyon optimistán nyilatkoznak a felkészülésükrõl,és hamarosan állítólag az autójukat is megláthatjuk. Szerintem kellenek ide az amcsik,mert ez vb,és azért a Ford Motorok nagyon komoly sikereket értek el itt. Mondjuk pech,hogy most jött ez a válság,mert így az a amcsi teammel nem jönnek komoly motorbeszállítók,de amik késik,lehet nem múlik,és az f1-nek nagyon jót tenne néhány új autóvállalat megjelenése,hiszen egyre inkább csak arról lehet olvasni,hogy mindenki Mercedes motorral akar menni,itt van a RBR,Force India,Williams,Brawn,McLaren ez már szinte a fél f1,és ez így nem vmi jó... Ha meg az idei mezõnyt nézzük meg,a Toyota,a Renault, a Mercedes, és a Ferrari lát el mindenkit,és akkor még van egy BMW,ami már nem lesz...
ups and downs
indulásába 14. csapatként. Így Sauber-ék csak abban bízhatnak,
hogy az újak közül valaki visszalép. Remélem a US F1 lesz az. Nem
kellenek ide amcsik, semmi közük az F1-hez."
Mario Theissen: "Igen. Mindkét versenyzõnek új váltója lesz a négy versenyen. Az év elején egy váltóberendezést ötször használtunk, hogy így jöjjön ki a lépés."
kár hogy kiszállnak
mert okosak voltak
Várható kiállások
Kör
Versenyzõ
14
Nick Heidfeld
15
Sebastian Vettel
16
Mark Webber, Rubens Barrichello, Vitantonio Liuzzi
17
Nico Rosberg, Fernando Alonso
18
Lewis Hamilton, Timo Glock
19
Robert Kubica
:😞(((((((((((((88
ups and downs
Szerencsés élet az, ha a bor amit iszogatsz, öregebb, mint a csaj, akit kúrogatsz. :D You buy a Ferrari, when you want to be somebody. You buy a Lamborghini, when you are somebody.
úgy emlékszek volt 6 BMW motoros autó is akkor
hova jutott, hova jutott, na de hát honnan?elõször szinte az alapoktól eljutottak 2 év alatt a a VB dobogóig, most ez a szezon nem sikerült, de ettõl a jövõ évi még sikerülhetett volna
ups and downs
katasztrófa hova jutott a BMW az utóbbi idõben
a formula.hu-n az összes BMW-vel kapcsolatos hírt elolvasom
érdemes ott elolvasni a kommenteket: akadnak érdekes hsz-ek
Nyilván, ha a kocsi sikeres lenne, nem valószínû, hogy abbahagynák ezt a projektet, de én azon a véleményen vagyok, hogy nem a gyengébb év miatt lépnek ki.(jó, részben igen).Nem tudom, hogy a BMW céget pontosan hogyan is érintette a válság, de azért egy F1-es csapat mûködtetése nem olcsó, pláne ha eredményt is el akar érni a csapat, márpedig a BMW-nél nyilván akartak.Sajnálom, hogy így döntöttek, meg így kívülrõl nem tûnik a legjobb lépésnek, de hát mit tudunk tenni.
A Sauber pedig megmenekült, mert sikerült eladni a csapatot egy svájci cégnek, így aztán ha a többiek beleegyeznek, jövõre is lesz XY-Sauber.
ups and downs
Bár elvileg a BMW már eladta a csapatot,és az utódok készen állnak az f1-ben tartani az istállót,hát nem tudom,gyári támogatás nélkül sokra nem hiszem,hogy viszik,mint anno kb a Midland,õk is ígértek mindent,aztán 1 szezont se bírtak végig.
Szerintem itt a BMW kiválásával már semmi nem lesz ugyanaz,mondjuk ezt az f1 projektet elég könnyen feladták,kíváncsi lennék,hogyha ez az autó bevált volna,és a vb címekért küzdenének,akkor is kiszállna-e a BMW? A Williamset otthagyták cserben,és az elsõ nehéz évben pedig a Saubert is,a válság meg kapóra is jött,mert legalább így arra rá lehetett fogni.
Vastaps.
Lotusnak meg soksikert.
Szerencsés élet az, ha a bor amit iszogatsz, öregebb, mint a csaj, akit kúrogatsz. :D You buy a Ferrari, when you want to be somebody. You buy a Lamborghini, when you are somebody.