Hogyan fotózzunk - makrofotózás II.
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A többi az az Olympus gépeknél használt felbontás és tömörítés jelölés, JPG-hez:
SHQ - legnagyobb méretû kép, kis tömörítéssel (legjobb JPG minõség, a kártyán ez foglal legtöbbet, de közel se annyit mint a TIFF. ajánlott ezt használni, hacsak nem akarsz spórolni a hellyel)
HQ - legnagyobb méretû kép de erõsebb tömörítéssel (valamivel rosszabb minõségû kép, de kisebb helyet foglal, több képet csinálhatsz.)
SQ1-SG2 - többnyire a kisebb képméretek jelölésére szolgálnak.
Csak azt szeretném kérdezni, hogy mi a különbség ezek között??? : TIFF , SHQ , HQ , SQ1 , SQ2 (én HQ-t használom)
Úgy hallottam hogy makró fotózáshoz a filter méretnél nagyobb close up lencséket érdemes használni, így a szélei nem lesznek olyan silányak. Persze mindezt adapter gyûrû segítségével.
Ezzel kapcsolatban van valakinek konkrét tapasztalata???
Ezt megjegyzem, kedvenc rovarom lesz ;DDDD
HTXVM, de van egy újabb feladvány a fotóink topikban! :-)))
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
fésûscsápú korhadékmoly (Euplocamus anthracinalis)
gúgl
Bocs hogy itt kérdezem de talán itt vannak hozzáértõ emberek.
Pana fz20 as gépem van és szeretnék makrolencsét rá venni de a gyári az istentelenül drága.
Azt kérdezném hogy nem tudtok valami megoldást arra,hogy egy megfizethetõ lencsét akár közgyûrûvel rá e lehet tenni?
Esetleg link segitség vagy akár írásban nagyon megköszönném.
Még kezdõ vagyok és nem szeretnék hülyeséget venni.<#help>#help>
Azt hiszem, nagyon jó vagyok az ágyban. Ugyanis a nõk mindig azt kérdezik, nem lehetne-e, hogy tovább csináljam?
De ez nem közönséges csüngõlepke, ami a fotón van az meg ál-csüngõ?
Az nem lehet, hogy amit te linkeltél az egy sárgaöves ál-csüngõ, amit én, az meg egy sima ál-csüngõ?
Ezek általában házilag készített cuccok (bár biztos van kereskedelmi forgalomban is kapható), egy esztergályost kell keresni aki tud ilyet csinálni Nikon bajonettre és kész.
Eddig csak néhány alkalommal próbálkoztam -szerény sikerrel, de a közölt képek és megoldási lehetõségek inspirálõlag hatnak rám, úgyhogy nyáron újra próbálkozom. A "fordítógyûrûkrõl" még szivesen olvanék részleteket. Nikonhoz is van?
Ez hatalmas! 😊 Kepzeld csak el ez a sok szem elozesnel, vagy varosi parkolasnal milyen praktikus dolog lenne. A bal egyes szem a hatulrol erkezo forgalmat figyeli, a bal kettes a szembol jovot, a jobb egyes, kettes, harmas az asszonyt, egy a muszerfalat, egy hamutartot, egy a hifit a kirakatban, a maradek meg elore nez. 😊
Merre fele kunkorodik a szad szele gyakrabban? Felfele, avagy lefele? <#wink>#wink>
PS: Ha borotvat nem is, de legalabb egy fesut figyel neki legkozelebb. <#vigyor>#vigyor>
Te, ezt nem nagyon vágom ám :-)
De a kep megihletett. Valahogy osszehegesztek valami takolmanyt a gephez es kicsikarok belole legalabb 2000x nagyitast. (mondjuk legjobb egy ilyen gep lenne. <#szomoru1>#szomoru1>
Na, akkor aztan elkapok vele egy pokot szembol, kinezek a kamera mogul, majd expo. Es lam, odahaza mikor megnezem a kinagyitott pokszemet, benne leledzik a fotos tukorkepe baseball sapkaban es kajan vigyorral a fejen...
Ezt nem ide és nem így akartam, szal kéretik figyelmen kívül venni :-)
Nyilván egy apró felirat a kép alján nem védelem végett van feltüntetve, kis vágással eltüntethetõ, ez nem is ezt a célt szolgálja. :-)
A neten kering rengeteg ingyenes, kézírásra hasonlító betütipus, azokat lehet használni, ha nagyon zavaró a nyomtatott betû 😉
Szerintem egyébként védelmet nem sokat jelent mindez, mert max le kell nyisszantani pár pixelnyit a képbõl 😊
Van aki így szeretné minden áron "levédetni" a felvételét, van aki azt mondja, hogy nem szerencsés ráírni a fotóra, mert elrontja annak élvezetét.
Híres festõk is így írták alá képeiket. Nekik nyilván nem állt rendelkezésükre EXIF infó (<#vigyor2>#vigyor2>) de ez már nagyon rég bevett szokás a képi mûvészeteknél, így sztem van helye a digitális fotózásnál is. Engem amúgy sosem zavart egy képfelirat sem, ha diszkréten van elhelyezve a kép egy nem túl fontos részén.
Amúgy ezt a féle aláírást sokkal nehezebb eltûntetni egy képrõl (egyáltalán nem lehetetlen) mint az exif adatokat módosítani, így még mindig biztonságosabb megoldás mint az adatlapba beírni a készítõ nevét.