Hogyan fotózzunk - digitális utómunkálatok II.
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
<#eljen>#eljen>
http://gaborszantai.co.uk/
Nem muszáj CS2-t venned, ha csak a CS-hez találsz, azzal is a dolgok 80%-át megtanulhatod
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
Teljesen kezdõ vagyok,szeretném megtanulni a PS.CS2 használatát magyarul.Magyar nyelvû a progim,van valahol részletes leírás a használatához?Vagy ne is próbálkozzak ezzel,de hát angolul meg nem tudok.
Az Adobe Photoshop 7-et most próbálgatom, de nem találok Noise Reduction-t, egyáltalán van benne vagy tölcsek másik verziót?
(max. 200 betű, nem tartalmazhat HTML, vagy UBB kódot, és 2 soremelés megengedett)
Sok bajom nincs vele 😄
Esetleg a kalibráló progi nevét ha szabadna megtudni! 😉
másnak a gépe kerül annyiba, mint egy jó Lacie grafikus TFT/CRT😊
akkor gondolom vagy grafikai stúdióban vagy nyomdában dolgozol, mert fotóstúdióban sem láttam sok Lacie-t (inkább Eizo, az olcsóbb), mondjuk a D1-ben, ahová néha járunk pont Lacie-n dolgozzák fel a fotókat...
A céges egy Lacie Electronblue IV a moncsi, ez egy trinitron CRT.
Itt mûszerrel van kalibrálva, de PC-n a photoshop mellé feltelepül egy adobe gamma proggi (vezérlõpultba épül be), amivel jól be lehet lõni.
Te milyen monitort használsz az utómunkákhoz?
Szeretem az extrém sportokat, mert közben rengeteg új barátot ismerek meg: mentősöket, balesetiseket, gyógytornászokat és kedves embereket, akik kihívták a mentőket!!!
erõs beállítások kellenek. A cikk egyébként tök jó, gratula hozzá.
Ami szerintem kell(het) még (PS ben mindenre legalább háromféle megoldás van én ezeket szoktam használni):
Exposure (csak rgb): expozíciót állít, nagyon érzékeny cucc, célszerû a shadow/highlight után
használni. (Általában az Exposure fel +20 vagy +33-ig az offset meg le -50 tõl -250 ig, így eltûnik a fehér hártya, viszont elvesznek árnyalatok fentrõl és lentrõl.)
Ha túl élénkek a színek (Például túl zöldek a növények, vagy piros az emberek arca, és gyakran az exposure után is kell), a Hue/saturations-szal lehet visszavenni. Sok fényképezõ szeret felfelé csalni, hogy élénkebbek legyenek a szinek. Ez egy hasonlóan felfelé csaló (élénkítõ) tintasugaras nyomtatóval olyan szineket ad ami bár valóban „üt”, de messze van a valóditól. Így a túl zöldet el tudjuk húzni fekete-fehér (kevésbé rikító) irányba. Lehet külön választani, hogy csak a zöldeket, csak a pirosakat stb. A saturationst kell minusz irányba húzni.
Levels-nél célszerû legalább a fehérpontot megmutatni, ha lehet, mert gyakran nem tökéletes a fehéregyensúly. A jobbszélsõ pipettával a kép azon részére klikkelni, aminek fehérnek kellene lenni. (Például a szemekbe belecsillant lámpa, vaku.)
Persze, ha szürkébe kattintunk, akkor az lesz a legvilágosabb, így durván beéghet. Lehet jó sokszor próbálkozni.
Az újabb PS-ekben van rá lehetõség, hogy ha egy képet belõttünk, a képsorozat többi képére is alkalmazzuk ugyanazokat a beállításokat.(Match color.)
Célszerû a history palettán gyakran visszamenni a kiinduló állapotra néha, (illetve a preview checkboxot váltogatni az okézás elõtt) így látható jobb lett-e egyáltalán. Ja és bármelyik history állapotra visszafesthetünk a history brush-sal (a state (az egyik sor) baloldalán kell a négyzetbe klikkelni), így lehetõség van visszafesteni a kép egy részletét, ami elveszett volna. Tipikusan a szép kék ég kifehéredik, ezt visszafesthetjük az eredeti (vagy mondjuk a képzajtalanított) állapotra.
Remélem nem lõttem le semmit a cikksorozat következõ részeibõl! 😄
(max. 200 betű, nem tartalmazhat HTML, vagy UBB kódot, és 2 soremelés megengedett)