Lepkeszárnyakból újgenerációs monitor?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Ez megint csak kötözködés. Teljesen egyértelmû, hogy mirõl beszélek."
-- Azt írtad, hogy minimum három hullámhossz kell egyszerre a megfelelõ ingerléshez. Ez elég egyértelmû, csak épp nem azt jelenti, amit mondani akartál.

"Én pontosan azt írom, amire gondolok, csak te gyakran szándékosan félreérted, ezért kell folyton 10x elmagyaráznom ugyanazt."
-- A fenti mondatban félrevezetõ az "egyszerre" szó, nem gondolod? És nekem meg néha 25x kell elmagyaráznom, hogy te megértsd. 😊

"Hanem? Nem színekrõl beszélgetünk?"
-- Az volt a kérdés, hogy tökéletesen élethû-e szerinted.

"Miért? Ha egyszer 3 hullámhosszt érzékel és mi pont azt a 3-at használjuk, akkor hogyan veszi észre, hogy a többi hullámhosszon nincs jel?"
-- Hár 1x leírtam.

"hanem?"
-- Többféle elemzés eredményei.

"Ezt nem értem. Van nem mesterséges RGB kép is? És a mesterséges miben más?"
-- Akkor elmagyarázom a nyilvánvalót: ha egy mesterséges, RGB vagy CYMK képet nézel, azon csak 3 hullámhosszt fogsz látni. Tehát más, nem ilyen módon készült képet kell nézni, hogy sok hullámhossz jusson a szemedbe.

"Ha van is ilyen sejt, az nagyon kevés. És egyébként a lényegen nem változtat, egy pixelhez nem egy változtatható frekvenciájú fényforrás kell, hanem egy olyan ami az emberi szem karakterisztikájának megfelelõ hullámhosszokon sugároz."
-- Attól, hogy többször írod le ugyanazt, nem lesz igazabb.

"-- Nem ezt írtad, hanem azt, hogy "minimum három hullámhossz egyszerre a megfelelõ ingerléshez". A piros, zöld, kék szín is tud "megfelelõen ingerelni", akkor azon a helyen pirosat, kéket, zöldet látunk."

Ez megint csak kötözködés. Teljesen egyértelmû, hogy mirõl beszélek.

"Jó lenne, ha a jövõben nem tök mást írnál, mint amire gondolsz"

Én pontosan azt írom, amire gondolok, csak te gyakran szándékosan félreérted, ezért kell folyton 10x elmagyaráznom ugyanazt.

""A színe elég jó, ha jó minõségû a monitor."
Nem ezt kérdeztem."

Hanem? Nem színekrõl beszélgetünk?

"Hát ez az, hogy ez nem teljesen igaz."

Miért? Ha egyszer 3 hullámhosszt érzékel és mi pont azt a 3-at használjuk, akkor hogyan veszi észre, hogy a többi hullámhosszon nincs jel?

"De nem csak az keletkezik."

hanem?

"Csak amit a saját szemünkkel látunk, és nem mesterséges kép."

Ezt nem értem. Van nem mesterséges RGB kép is? És a mesterséges miben más?

"csak az RGB közötti színekre gondolsz, de egyes sejtek az efölötti, ill. ezalatti részt is érzékelik, és ez is belejátszik a színérzetbe."

Ha van is ilyen sejt, az nagyon kevés. És egyébként a lényegen nem változtat, egy pixelhez nem egy változtatható frekvenciájú fényforrás kell, hanem egy olyan ami az emberi szem karakterisztikájának megfelelõ hullámhosszokon sugároz.

"Pont errõl beszélek. A színes képhez 3 komponens kell. Ha 1 komponensed van, az csak egy szín."

-- Nem ezt írtad, hanem azt, hogy "minimum három hullámhossz egyszerre a megfelelõ ingerléshez". A piros, zöld, kék szín is tud "megfelelõen ingerelni", akkor azon a helyen pirosat, kéket, zöldet látunk.

Jó lenne, ha a jövõben nem tök mást írnál, mint amire gondolsz, és utána utólag magyaráznád meg, hogy te nem is ezt mondtad, hanem azt. Egyszerûbb lenne.

"A színe elég jó, ha jó minõségû a monitor."

-- Nem ezt kérdeztem.

"Végülis igen. De akkor is cask 3 hullámhossz intenzitását méri a szem. Ha csak azt a hármat hasznájuk, a szem nem fogja észrevenni a különbséget."

-- Hát ez az, hogy ez nem teljesen igaz.

"Nem, de ha a legelsõ lépcsõben RGB kép keletkezik, akkor hiába van utánna bármilyen feldolgozás, több információ nem kerül bele."

-- De nem csak az keletkezik.

"Tény, hogy az RGB képeket valósághûnek látjuk. Tulajdnoképpen nem sok olyan képünk van, ami nem RGB."

-- Csak amit a saját szemünkkel látunk, és nem mesterséges kép.

Még valami: csak az RGB közötti színekre gondolsz, de egyes sejtek az efölötti, ill. ezalatti részt is érzékelik, és ez is belejátszik a színérzetbe.

"Egy monitornál is megteheted, hogy csak a piros színt kapcsolod be, a többit meg feketére állítod, és akkor pirosat fogsz látni."

Pont errõl beszélek. A színes képhez 3 komponens kell. Ha 1 komponensed van, az csak egy szín.

"Amit egy képernyõn látsz, az neked teljesen élethû...?"

A színe elég jó, ha jó minõségû a monitor.

"Nem valamelyikeként, hanem mindhármat ingerli egy bizonyos mértékben!"

Végülis igen. De akkor is cask 3 hullámhossz intenzitását méri a szem. Ha csak azt a hármat hasznájuk, a szem nem fogja észrevenni a különbséget.

"És az agy felé nem RGB-ben kódolt kép megy."

Nem, de ha a legelsõ lépcsõben RGB kép keletkezik, akkor hiába van utánna bármilyen feldolgozás, több információ nem kerül bele.
Tény, hogy az RGB képeket valósághûnek látjuk. Tulajdnoképpen nem sok olyan képünk van, ami nem RGB.

"Igen, de akkor is kell minimum három hullámhossz egyszerre a megfelelõ ingerléshez."
-- Miért kellene? Nem kell. Egy monitornál is megteheted, hogy csak a piros színt kapcsolod be, a többit meg feketére állítod, és akkor pirosat fogsz látni. Ha már más is van mellette, akkor az már nem piros lesz.

"Szélesebb spektrummal esetleg leeht javítani a képminõséget, de sokat nem számít szerintem."
-- Amit egy képernyõn látsz, az neked teljesen élethû...?

"A hullámhossz szórás csak arról szól, hogy nem kell pontosan eltalálni a megfelelõ hullámhosszt, de az összes bemenõ hullámhossz a 3 lehetséges hullámhossz valamelyikeként lesz azonosítva, és így összesen csak 3 féle inger jöhet létre függetlenül a hullámhosszak számától."
-- 1. Nem valamelyikeként, hanem mindhármat ingerli egy bizonyos mértékben! Ebbõl, és az egy adott színérzékelõ sejt haranggörbés érzékenysége mellett nagyobb eltérést mutató sejtek alapján a szem valamennyire magát a hullámhosszt is meg tudja határozni. És az agy felé nem RGB-ben kódolt kép megy.

Igen, de akkor is kell minimum három hullámhossz egyszerre a megfelelõ ingerléshez. Szélesebb spektrummal esetleg leeht javítani a képminõséget, de sokat nem számít szerintem. A hullámhossz szórás csak arról szól, hogy nem kell pontosan eltalálni a megfelelõ hullámhosszt, de az összes bemenõ hullámhossz a 3 lehetséges hullámhossz valamelyikeként lesz azonosítva, és így összesen csak 3 féle inger jöhet létre függetlenül a hullámhosszak számától.

Munkámból adódóan foglalkozom ilyenekkel.

Peti0011
DEz ugy vetem észre hogy te tudsz valamit amit én nem mert amiket irtál ahhoz nekem kölön szotár kellet "ezt most bóknak szántam"

Csá

Elméletben. Az érzékelõsejteknek van egy szórása hullámhosszban, így nem csak azt a 3 hullámhoszt érzékeli. Így egy 3 fix hullámhosszú paletta nem fedi le teljesen a szem képességeit.

Mûködhet úgy is, hogy a környezeti fényt használja (abból ver vissza adott színeket). Így kb. olyan lenne, mint egy mozgóképes színes újság. Ennek is vannak elõnyei, fõleg, hogy nagyon szépek lennének a színei.

Egy rövid levélben megkérdeztem a profot (mert tényleg érdekel a téma). Azt írta, õ alapkutatást végez, nem megjelenítõkkel foglalkozik, csak felvetett alkalmazási lehetõségeket, azok kidolgozása mások dolga. De megerõsítette, hogy alapvetõen két megoldási lehetõség adódik, az egyik a hullámhossz-szabályzásos, a másik a tripletes.

"Ha így vezérelni tudjuk a hullámhosszt, szerinted szükség van 3 fix alapszínre?"

1 pixelnek nem csak egy hullámhossza van, hanem bármennyi lehet különféle intenzitásokkal.
A szemünk 3 adott hullámhosszt érzékel ezek közül.
Tehát a szemünk is RGB komponenseket használ.
Ezért célszerû eleve ezeken a hullámhosszokon sugározni. Persze más alkalmazásokhoz nagyon hasznos lehet, ha sokféle hullámhosszt tudunk elõállítani.

"mennyire lehet gyors ennek a frissitése. mechanikus óton, még ha nagyon apró is (nanomotorok?) azért idõ kell a 'mozduláshoz'"

Nehany mai digitalis vetitoben is ilyen rendszer van. Gyakorlatilag tukrozodo feluletet visznek egy pizeokristaly matrixra. Elonye a nagy fenyero, hatranya hogy fekete feher, tehat 3 szinszuro kell a mukodesehez. Ket ilyen piezo lapbol (fenyero + szin) eleg jo projector-okat lehetne kesziteni. A technologia ellensege a piezo tukros rendszer magas ara.
valamit
pláne ha mondjuk ezt lehetne kombinálni annak az "átlátszó köpenynek" a technológiájával

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Egyszoval megiscsak az RGB alapszinharmas eloallitasa marad 😊. Egyebkent az egesz cikk az erre vonatkozo erofesziteseket sejteti es egyaltalan nem azt, hogy a szintartomany barmely szinet kepesek eloallitani analog modon. Habar ki tudja mit hoz a jovo.
valamit
képzeljetek el mondjuk egy autót (pláne mondjuk egy terepbe illeszkedõ harckocsit), ami gombnyomásra és akár foltokban változtatja a színét 😊 hol erre, hol arra vándorolnak ezek a kis kristályok 😊

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Én sem sok jövõt jósolok ennek a megoldásnak jelen formájában.
Elektromechanikus karokkal a pixelhibák száma még nagyobb probléma lenne, mint a TFT-knél...
Ráadásul megint nem fénykibocsátó technológiáról van szó, hanem háttérvilágítást igényel.
Nem látom semmi elõnyét a LCD/TFT-hez képest.
mennyire lehet gyors ennek a frissitése. mechanikus óton, még ha nagyon apró is (nanomotorok?) azért idõ kell a 'mozduláshoz'.

na meg az energiafelvétel. a mechanikus mozgatás egy kicsit energiaigényesebb nem?

érdekes ötlet, de sztem gyakorlati haszna nem nagyon van.
ha elektromechankius karok vannak, akkor azt nagyonle kell árnyékolni. kis elektromágneses tér változás és borul a kép.
ez is az alapelvet követné. 3 alapszín és ebbõl színkeverés. találjanak ki valami újat.
jó dolog €z 😄

Apple iPhone, HP-Compaq 6715b Notebook, Google termékek - csak lazán ;)

Minden egyes pixelt apró karocskák mozgatnának? 😄
Nem érdemes ilyet csinálni.
DMD chipel kéne ötvözni a dolgot, tükrök helyére kristályokat rakni, és a mozgatás meg van oldva (DLP -nél ez bevált) De szép is lenne, ha minden ilyen egyszerû volna.
Most is 16M állapot lehet pixelenként. (Egyszerre csak egy.)

pont ma gondolkodtam rajt, hogy prizmával miért nem csinálnak kijelzõt. mondjuk szerintem baromi nagy sávszélesség kéne a pixelenkénti 16 milla állapothoz, és akkor még sehol nincsenek a fémes színek.

Tehát úgy tûnik, az angol cikk újságírója két megoldás-változatot (amik tárgyalva vannak a tanulmányban) egyszerûen összegyúrt egybe - nyilván nem értette a kettõ közötti különbséget.

Na, megnéztem az eredeti tanulmányt, és ott az szerepel, hogy a legfejlettebb megoldás az lenne, amit írtam, tehát a hullámhossz-szabályzás, de ennek kivitelezése igen nehéz, fõleg úgy, hogy az egész képfelületen egyenletes legyen. Így praktikusabb fixen létrehozni a 3 alapszínt, és azokból kikeverni a kívánt színt, a hagyományos módon.

Szerintem ha nehezebb is az elsõ megoldás, mégis meg kellene próbálni, mert az lenne a legjobb.

robert555
én hülyevagyok 😄

There must be some kind of way out of here

Egyébként kurva jó, hogy olyanok, akik egy kukkot sem értenek az egészbõl (elintézik az egészet azzal, hogy "biztos jó lesz"), nekiállnak támadni azokat, akiket mélyebben is érdekel a dolog, és szeretnék pontosabban érteni, mirõl van szó.

Na jó, inkább megnézem az eredeti tanulmányt.

Magyarázd meg te, ha olyan okos vagy...

robert555
Magyarázd meg

Nézzük csak az eredeti angol szöveget:

Elõször is:
"The crystals can actually produce different colours – green, yellow and blue – depending on their orientation"

Utána:
"The red-green-blue palette could be used for flat-panel visual displays, says Biro, by making an array of crystals mounted on microelectromechanical arms that could change their orientation. In that way it would be possible for each “pixel” to produce red, green or blue.

A szöveg eleje egy kicsit mást jelent, mint a vége. Az elején 3 színû palettát ír, a végén meg már pixelenként egy, szabályzástól függõen piros, zöld, vagy kék állapot szerepel. Mivel szabályozható (erre valók a mikroelekromechanikus karok), így lényegében megválasztható a hullámhossz. Azaz nem csak azt a három színt tudja, hanem kis lépésekben végig tud menni a színskálán! Így nincs szükség alapszínekbõl való kikeverésre.

robert555
Kötekedni jó

"A kutatóknak sikerült vörös színt is elõcsalniuk a szerkezetbõl, így már csak karnyújtásnyira vannak egy RGB paletta létrehozásától, melyet a monitorgyártásban kamatoztathatnának. "

Szerinted mi van ideírva?

Megpróbálom neked elmagyarázni.
A mai monitoroknál egy pixel 3 szubpixelbõl áll, piros-zöld-kék. Ezek színe adott, különféle technikákkal ezek intenzitását változtatják. Így keverednek ki a különféle színek, különféle intenzitásokkal. (Ez az additív színkeverés.)
Eddig világos?
Itt viszont mirõl van szó?
"a kristálytömbök mikroelektromechanikus karokra ültetve változtathatnák elrendezéseiket"
Elektromos hatásra elrendezéseiket, így színüket (hullámhosszukat!) változtatni tudó kis cellákról.
Ha így vezérelni tudjuk a hullámhosszt, szerinted szükség van 3 fix alapszínre?
Megsúgom, nincs.

Köv. dolog, hogy a cikk csak a színrõl szólt, de képmegjelenítéshez nem csak ez kell, hanem intenzitás beállítás is. Azt meg csak ezért hoztam szóba.

Nos van valami érdemleges hozzáfûznivalód ehhez?

A többi mellékes ezekhez képest.

Ha rendelkeznél a gondolkodás képességével, és némi technikai ismerettel, számodra is egyértelmû lenne.
Akkor ki itt az okostojás, aki úgy szól bele valamibe, hogy fingja sincs az egészrõl?

neevous
kiváncsi lennék, hogy mi lesz a polókkal, ha kimossák õket😊

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Looooser
pff el fog repülni a monitorom, és még a pólóm is világícson?

pumpált πna... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

Bár a pijjangókhoz semmi köze ennek de nézzétek meg, érdekes! 😊

atlagember
Akkor most már végre a moniotorokon is meg fogjuk tudni jeleníteni azokat a gyönyõrû csillogó kék színeket, mint amilyenek egyes lepkék?

SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu

robert555
Nem mondták neked még, hogyne fesd a falra. <#nevetes1>

Gladiator
jeee, itt is megjelentek az okostojasok. ez az dez, te biztos jobban tudod, hisz te is eveken keresztul foglalkoztal ezzel...

Peti0011
Azértz én még megnézném hogy mi fog kisülni a pilangóbol

Csá

*Meg

Ez itt a reklám helye! Ha szeretné, hogy az Ön hirdetése jelenjen meg ITT, nem kell mást tennie, mint küld egy 5000ft-ról kiállított csekket :)

Mwg még pár dolgot meg kell oldani... <#nyes>

Ez itt a reklám helye! Ha szeretné, hogy az Ön hirdetése jelenjen meg ITT, nem kell mást tennie, mint küld egy 5000ft-ról kiállított csekket :)

"Dr. Bíró László Péter a Physical Review E-ben közétett publikációja szerint a kristálytömbök mikroelektromechanikus karokra ültetve változtathatnák elrendezéseiket, lehetõvé téve minden egyes pixelben a három alapszín elõállítását."

Szerintem nem ezt írta, mert ez így értelmetlen. Ha már dinamikosan változtatni lehet, akkor nincs szükség fixen beállított 3 alapszínre, hanem pixelenként egy ilyet olyan színûre (hullámhosszúra) állítanak, amilyenre akarnak.

De még az intenzitás változtatását is meg kell valahogy oldani.

0Speed0
Kitudja mit hoz a jövõ...

Sok láma idehazudik egy gépkonfigot...

sztem inkabb amolyan elektromossag hatasara helyet/format valtoztato valami lehet.

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

XD

szerintem ebbõl az egészbõl csak a festékgyárak látnak valami értelmes dolgot...
Piijjjangóóóóó!