A háromdimenziós képernyõ karrierje

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem érti, csak feleslegesnek tartja, mint ahogy én is.
Ez igaz, de ha a polár nem a fejedre van rögzítve, vagy "önbeállós", akkor akár mozgathatod is a fejedet oldalt. Nekem továbbra is ez tûnik a legolcsóbb, lekönnyebben kivitelezhetõ megoldásnak. Nem kellenek erõgépek a számításhoz, nem kell PAKS a mûködtetéséhez, és egyszerûen lehet mûsort csinálni egy ikerkamera segítségével.
Valahogy a cikkben említett megoldásnak nem látom az értelmét. Rettenetesen drága, és sok értelme nincs.
Mi van úgy? Butaságot beszélt, nem érti a térlátás lényegét. :)

Mert talán a mozik majd megengedhetik maguknak az ilyen fajta kijelzõt, és ha több embert szeretnének becsábitani egy-egy 3d-s filmre, akkor a jegyárak sem lesznek olyan drágák, és ide nemkell hemüveg (igy értettem)

Az nem ilyen volt, hanem un. autosztereo. Olyasmi, mint a szemüveges, tehát 2db 2D-s kép a két szemnek, csak un. lentikuláris lencsék által, amik - ha a megfelelõ pozicióban vannak a szemeid - a megfelelõ szembe vetíti a neki szóló képet, így már nem kell hozzá szemüveg.

Így van. <#eljen>
Na ne. Te nem tudod, mi az a térlátás? Hallottam már olyan emberrõl, akinek két jó szeme ellenére nem volt, de még nem találkoztam ilyennel.

Hasonló a hatása, mint egy hologramnak, de nem ugyanaz.

Akkor már sokkal jobb az autosztereo, ott nem kell szemüveg. Ráadásul a polárszûrõs szemüvegnek mindig pontosan vízszintben kell állnia, pici elfordulás megtöri az effektet (a másik képet is látni fogod a megfelelõ blokkolás gyors csökkenésével).

Na, én elmondom neked. Itt minden "pixel" 1-1 tükör-félgömb, de lehet, hogy csak tükör-félhenger, amit más-más ponton "lõnek meg" a lézerrel, így más-más irányokba megy tovább a sugár. Ebbõl már érthetõ?

Okééé nem hivatalos forrás de legalább valami
http://www.youtube.com/watch?v=vEhCSaCekDI

"But instead of using lasers, 64 digital projectors are arranged behind the screen, and are programmed to illuminate it together, in order to build up the 3D image.

The effect works across a broader range of angles than a conventional hologram, allowing several people to view it at once. A hand-tracking system also lets viewers interact with the display, turning the image upside down or back-to-front."

ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL

Azt nem tudom, de a Westendnél a MédiaMarktban én is láttam 3D tévét, igaz az legalább 2 hónapja volt, és nem tudom hogy ez volt vagy nem. Lehet hogy nem mert nem minden pontból lehetett jól látni, voltak olyan pontok ahol zavaró volt. Sok pontból volt látható, de voltak "köztes" pontok ahonnan meg nem volt jó. De amúgy mozgókép meg minden volt.

Valaki egy korábbi hozzászólásban említette, hogy valamelyik Auchanban ki van állítva egy ilyen gép. (Hadd ne keressem most vissza) Kérdésem: MELYIKBEN?
(Odamegyek és megnézem!)
Fotelben ülve is tudsz térben látni.

Wanek ott nem a cikkbeli dologra kérdezett rá, hanem az un. stereo3D-re. :)

Nem szeretnék ünneprontó lenni, és elismerem, hogy lesz olyan alkalmazás ahol a 3D mozgókép pótolhatatlan információkat közöl. De lehet hogy egy kicsit hurráoptimisták vagyunk (ami nem mindig rossz, de...)

A 3D mozgókép a ciikben felsorolt alkalmazásokhoz pont nem a legjobb. Az nyilvánvaló, hogy egy 2 dimenziós állókép sokkal nagyobb felbontású ha hasonló sávszélességû hardverrel jelenítjük meg. Az, hogy a kép mõgé lehet nézni, nem indok. Ugyanis:

Képzeljünk el egy, a térben lebegõ de 2 dimenziós (hagyományosan megjelenített) gépelemet! Minek kellene felállni a fotelból, meg a képernyõ mõgé sétálgatni, ha nyomógombokkal és egérrel tetszõleges irányba forgathatom, nagyíthatom, kicsinyíthetem, sõt, röntgenrajzot jeleníthetek meg rõla, vagy az alkatrészek mûszaki rajzát, stb.
Vagy egy ember PET + CT ábráját. Nem azon múlik a diagnózis, hogy az orvos a füle mögé lát-e a képernyõn:-)
Ekkora butaságot még nem hallottam... Szerinted a térlátásnak csak akkor van értelme, ha mozogsz? Esetleg ha küklopsz vagy.

Nna mit találtam http://www.holografika.com/markets/ts640rc.shtml

"3D resolution 50.3 Mpixel"
"Viewing angle 50-70 degrees"
"Dissipated heat (using projectors with LEDs) Approx. 5 kW"

Nem, nem egy pontból. Hanem néhány cm-enként elhelyezkedõ függõleges vonalakból. Fele távolságokon meg fordítottan kapják a jobb/bal képet a szemek. De erre van megoldás: nem két nézetet vetíteni, hanem többet. A Philips pont ilyen megjelenítést mutatott be itthon is egy shown tavaly.

Hallod wanek, valószínûleg nem az összes irányból érkezõ összes fénysugarat modellezi. Én interpolációt sejtek a dolog mögött, de persze jó lenne tudni hogy miért ilyen pontos.

(Régebben foglalkoztam egy hasonló dologgal; megpróbáltam egy olyan megvilágítási modellt létrehozni ami közel raytracing szintû minõséggel világítja be az egész scene-t, (közel) valós idõben; na ott is avval voltak gondok hogy minden pixelre, minden szögre meg kellett volna határozni a rá esõ fényt. Mondanom se kell hogy nem sikerült.)

Egyébként kíváncsi vagyok mennyit fogyaszt ez a cucc.

norbre
ok értem amit mondasz..
mondjuk nem vagyok képben az itthon fellelhetõ hasonló jellegû innovációs kiállításokról.. vannak ilyenek? tényleg nem tudom..

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Valószínûleg azért mert nem a gazdag magyar piacra szánták ezt az olcsó kis bigyót.

Gyárt a franc! Csak a kétségeimet fejeztem ki. Nekem ez nem gömbölyû.
akit érdekel részletesebben, egy YouTube video http://www.youtube.com/watch?v=rPWFzq7C-v4

Apple iPhone, HP-Compaq 6715b Notebook, Google termékek - csak lazán ;)

gogogo 3DTV

Apple iPhone, HP-Compaq 6715b Notebook, Google termékek - csak lazán ;)

norbre
fogalmam sincs de ettõl még nem kell feltétlenül összeesküvés elméleteket gyártani.. én egyet tudok, láttam, mûködött..

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

De ha ez egy magyar cég (Holografika Kft), akkor Magyarországon miért nincs bemutató?
norbre
és mi ebben az ami gyanús? pontosabban mi a gyanúd?

Már írtad egyszer: "ez tök jó.. pár éve Hannoverben egy kiállításon volt szerencsém élõben látni ezt a berendezést.." - ez vagy így volt, vagy nem. De ha ez egy magyar cég (Holografika Kft), akkor Magyarországon miért nincs bemutató? Gyanús ez nekem nagyon.
norbre
én nem akarok belefolyni a maygarságvitába, de sztem tök fölösleges azon vitatkozni hogy ki nagyobb magyar meg kinek nagyobb a magyarságtudata..

Hát ez az! Magyar embert nem szokott zavarni, csak a nem magyar identitásúakat...
norbre
egy olyan készüléket láttam mint ami a képen is van, térbeli, mozgó kép volt.. hologramban még nem láttam mozgó képet..

"Érdekes, hogy egy számítástechikával és tudománnyal foglalkozó honlapon olyan cikk jelenjen meg ami sokkal inkább szól az önmagasztalásról és a magyarság fennsõbbrendûségérõl, míg a tényeket szinte teljesen nélkülözi."

az sg inkább bulvár-portál mintsem komoly tudományos oldal, a szintet sajnos a kis tizenévesekhez igazították. nem tudom memmyi tényekkel teletömött, tartalmas cikket olvastál itt. ezek csak gondolatébresztõk, ha valamelyik érdekel, megadja a lehetõséget hogy alaposabban utána nézz (linkek).

a másik dolog meg miért zavar, ha magyar vagy? ennyi erõvel az olimpia is sekélyes és értelmetlen, hiszen az is csak az országok öntömjénezésének alapja (ennyi arany érem, annyi arany érem... kit érdekel?).
És honnan tudod, hogy nem hologramot láttál (ha tényleg láttad)?
Nem vagyok rendszeres látogató, mert a hülyeség sokszor bosszant, de pár info csak ott jelenik meg, ezért idõnként ránézek.
Neked viszont nem javasolt az olvasása.
norbre
ez nem kamu.. én élõben, mûködés közben láttam..

A kedvencek között van, ezért soha nem kell beírnom.
De látom te rendszeres látogató vagy!:)

A kedvencek között van, ezért soha nem kell beírnom.
De látom te rendszeres látogató vagy!:)

Érdekes, hogy egy számítástechikával és tudománnyal foglalkozó honlapon olyan cikk jelenjen meg ami sokkal inkább szól az önmagasztalásról és a magyarság fennsõbbrendûségérõl, míg a tényeket szinte teljesen nélkülözi.

Egyébként a térhatás nem arról szól, hogy benézhetek a tárgyak mögé hanem arról, hogy a szememmel fókuszálnom kell a különbözõ távolságban lévõ tárgyakra. Pl. a moziban is minden ember teljesen azonos képet lát bárhova is ül, mégis kialakul a térhatás illúziója. Hihetetlen, hogy egyesek itt azt hiszik, hogy a térhatás érzékeléséhez mozogni kell!

Egyébként nekem a dolog hangvételébõl NAGYON ERÕS A GYANÚM, HOGY EZ AZ EGÉSZ KAMU! Emlékeztek még a lézeres tévére, és a vízzel menõ autóra?? Az utóbbinál is a feltaláló magyar volt! Hallalúja!

"Nem lepõdnék meg ha ezt a cikket hamarosan viszontlátnánk a Kurucinfo.hu "fajelmélet" rovatában" - Jó lesz az http://www.kuruc.info/ is :)
Látszik, hogy még sosem jártál ott, különben tudtad volna a címet...
"bár nem szokatlan, hogy magyar agyból pattannak ki remek ötletek, világelsõként"
"nem vitás, hogy a magyar rendkívül innovatív"
"televízió elõdjét, õsét is kis híján magyar tudós felfedezéseként tarthatnánk számon"
"a magyar tehetségek idõrõl idõre meglepik hazánkat és a világot nagyszerû felfedezéseikkel"

Nem lepõdnék meg ha ezt a cikket hamarosan viszontlátnánk a Kurucinfo.hu "fajelmélet" rovatában:D

"3ds szemüveg felejtõs" - miért is? Ennél olcsóbb megoldás nincs jelenleg.
Igazából, ha nem csinálnak valami nagyon tömörítést az adattovábbitás miatt, a tv-zés rohadt soká lesz mainstream dolog ebbõl, viszont a mozit lehet hogy pont ez fogja megmenteni, (mármint lehet hogy kap egy uj virágkort, 3ds szemüveg felejtõs) pont a nagy ára és sávszélességéhsége miatt egy jó mziban talán azért megvalósitható, a nagyon közel jövõben is.

uniu
"Basszus, ne legyél már ennyire értetlen, holografikus elven mûködik." hat ez nekem sem jutott eszembe! de igy mar minden tiszta es vilagos:))
Amugy ezzel azt is elarultad, hogy tavoli lovesed sincs ezekrol a dolgokrol...

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

személyenként valós idõben csak két képet kell legenerálni a mobil eszköznek, egy a jobb egy a bal szemre amit a szemüveg jelenít meg

szerintem meg a kényelmes mobil interfaceké a jövõ, könnyû áttetszõ 3D szemüvegek ... ahhoz nem is kell külön külsõ képernyõ, a sugárzott tartalom látszólag a valós térben jelenik meg, mindenkinek a saját nézõpontjából, a film nem a TV dobozán belûl lesz 3D-s, hanem körülveszi a nézõket, csak egy közös külsõ referencia pont kell a szobába, amihez a nézõ szemüvege képes önmagát pozícionálni, így akár csoportosan is benne lehetünk a mûsorban

Ez nem az a készülék amirõl korábban már egyszer írtak? Annak az volt a lényege, hogy sok LCD panel volt egymás mögött, és mindegyiken ugyanaz a kép volt más más szögbõl, és a franc tudja hogy hogy oldották meg azt, hogy egy pontból nézve mindig csak az egyik panel képét lehetett látni. Így igazából a jobb szem lát egy képet, a bal szem pedig már egy másikat, és máris térhatású a kép. Ahogy pedig mész arrébb a kép elõtt, más más panelek képeit látod. De mivel nagyon sok panel volt egymás mögött, iszonyat drága volt a dolog. Lehet, hogy nem is itt olvastam.
A cikk jó példa arra, hogyan lehet jó sokat beszélni (írni) valamirõl úgy, hogy még a mûködés alapelveire se legyen utalás. A holográfia mûködési elvét ismerem. A színes holográfia már nehezebb. De hogy egy fényképezõlemezen levõ, a fény hullámhosszával összemérhetõ méretû mintázatot hogyan lehet továbbítani úgy, hogy ahhoz ne kelljen 100GHz sávszélesség, hát ez meghaladja a felfogóképességemet. Ennyit hülyültem volna az egyetem elvégzése óta?<#szomoru2>
jaj de jóóóó! 10 év múlva 3 dimenzióban nézhetjük Baló rücskös orrát. Meg a heti hentes nyegle humortalan erõltetett.... izéit<#nyes> mûsor is kéne vagy legalább valami ami hasonlít a mûsorra