Elgondolkodtató feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem is ez a megoldás,ha ismerjük az n-t. Ha viszont ismeretlen,akkor addig veszem ki,míg el nem fogy,vagyis n-szer.Aztán a másikból is n-szer. Tehát akkor viszont 2n a megoldás.
qetuol
1/2n+1 et kiveszek vmelyikbõl, ha mind egyforma akkor az a 2005-ös vagy 1975-os edény, ezután a maradék 2 edény vmelyikébõl kiveszek szintén 1/2n+1 -et. ha mind egyforma, akkor az a maásik egyforma érmés edény, egyébként a kevert. ha az elsõ kivételnél az 1/2n+1 érme kevert, akkor elég 1 érmét kivenni a másik 2 edény valamelyikébõl. tehát a legrosszabb esetben n+2 érmét kell kivenni.

szerintem a C ,mert annáról nem tudjuk h házas e.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

1/2n+1 ? talán
bardocz
Ez nem jó, mert nem tuti, szerencse kell hozzá:)
oliwwer
Kiveszek egyet (a vegyesbõl- de ezt akkor még nem tudom), 2005-ös, kiveszek még egyet, hogy megbizonyosodjak arról hogy ez a vegyes e vagy sem. Mivel a legkevesebb érmét kérdi, feltételezem hogy szerencsés vagyok, így a másodjára kijön egy 1975-ös. - megvan hogy ez a vegyes. - 2 érmét vettem ki

Már csak egy érmét kell kivennem, hogy megtudjam, melyik melyik. Kiveszek egyet a 2005-ösbõl, és mivel a vegyes megvan már, így a harmadik csak az 1975-ös lehet. Másra nem tudok gondolni. -1 émét vettem ki, összesen 3at. Ennél lenne egy jobb verzió, ahol kevesebbet veszel ki?
Dzsini
kiírom újra, mert nekiáll elsüllyedni:
---------------------------------------------------------------------
Van három tárolóedény. Egyikben csupa 2005-ös érme van (n darab), a másikban csupa 1975-ös (n darab), a harmadikban pedig pontosan fele-fele arányban 2005-ös és 1975-ös (1/2 n+ 1/2 n darab). Az edények fel vannak cimkézve: "2005", "1975" és "vegyes". Egy gonosz személy viszont elkeverte a cimkéket, így most mindegyik edény rosszul van felcimkézve. Mennyi a legkevesebb számú érme, amelyet meg kell nézned, hogy helyreállítsd a rendet?
valamint:
Józsi Annát nézi, Anna pedig Gyurit. Józsi házas, Gyuri pedig egyedülálló. Néz-e egy házas ember egy egyedülállót?
A) Igen.
B) Nem.
C) Nem lehet eldönteni.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

bardocz
Sehogy, ezért húzok 3-at ismét, ami mint már kiderült nem jó:D
Dzsini
másrészt hogy oldod meg ennél a megoldáskísérletnél, hogy az elsõ két kivett érme különbözõ legyen?

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
nincs szükség mérlegre a megoldáshoz :) (semmiféle további segédeszköz nem kell, csak bizonyos számú érmét meg kell nézni, és az alapján egyértelmû a megoldás)

bardocz
Kiveszek mindkét féle érmébõl egyet, lemérem, majd rárakom a zsákokat egy mérlegre. A legnehezebb lesz az, amiben a legnehezebb érmék vannak(tegyük fel, hogy a régi), a legkönnyebb az, amelyikben a könnyebb érmék vannak(tfh új), a középsõ meg a vegyes.
Dzsini
hidd el, hogy nem - de nem fogom elárulni egyelõre, hadd játsszon vele más is, hátha lesz jó megoldás (akár a másikra is, amit beírtam) :)

bardocz
De<#idiota>
Dzsini
nem ez a helyes megoldás.

bardocz
Kiveszek 3-at. Így kiderül, hogy az egyik zsákban mi van, ugyanis az fog történni, hogy vagy 1 új érmét húzok ki, és két régit, vagy 2 régit és egy újat. Amelyikbõl 1-et húztam, arról tudni fogom, hogy mi, pl 2 régi és 1 új esetén megvan az új érmés zsák.
Utána marad két zsákom. Kihúzok az egyikbõl n/2+1 egy darabot, így ha az a zsák volt, amiben tisztán csak 1 fajta érme van, akkor megvan melyik zsákról van szó, ha meg kétféle érmét húzok ki(pl n/2 új és egy régi) akkor az a kevert. Szóval n/2+4 érmét kell legkevesebb kihúzni.
Dzsini
teljes levezetést kérek az egyértelmû megoldáshoz :) (egyébként nem 3 a helyes megoldás)

bardocz
3-at? Mindegyik zsákból egyet. Mondjuk így még csak 1 derül ki biztosan.
Dzsini
továbbra is helytelen a megoldás.

oliwwer
Tényleg, mert ha 2-t már tudok hogy milyen, akkor a 3-ra már lehet következtetni.
Szóval ha a legjobb, legrövidebb esetet nézzük, akkor 3.
Dzsini
Az elõzõ mellé egy könnyebb, érdekes feladat (a másikat meg még nem árulom el):

Józsi Annát nézi, Anna pedig Gyurit. Józsi házas, Gyuri pedig egyedülálló. Néz-e egy házas ember egy egyedülállót?
A) Igen.
B) Nem.
C) Nem lehet eldönteni.

Dzsini
nem jó válasz.

oliwwer
Ha a legkevesebbet nézzük, akkor 4.
Dzsini
Van három tárolóedény. Egyikben csupa 2005-ös érme van (n darab), a másikban csupa 1975-ös (n darab), a harmadikban pedig pontosan fele-fele arányban 2005-ös és 1975-ös (1/2 n+ 1/2 n darab). Az edények fel vannak cimkézve: "2005", "1975" és "vegyes". Egy gonosz személy viszont elkeverte a cimkéket, így most mindegyik edény rosszul van felcimkézve. Mennyi a legkevesebb számú érme, amelyet meg kell nézned, hogy helyreállítsd a rendet?

yup

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx

Christiansen
cirkuszi artisták

Két ember minden nap kezet fog. Az egyik nap nem fognak kezet, és az egyikük meghal. Miért?

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx

Hát pont az.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

mindkettõ fénysebességgel érkezik a csõhöz, belenéznek és gyorsan elfordulnak. Pont annyi idõ alatt, hogy a fény nem ért oda. Mi nem jó ebben?

Hát pedig az pont rossz elképzelés, mert a macskákról folyamatosan verõdik vissza fény, és ha egymásra néznek, akármilyen gyorsak is, csak korábbi állapotot láthatnak.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

a harmadikat elképzeltem! Fénysebességû macskák, hehe <#hehe>

hülyeség, be vannak szívva.
4:17

A macskák nem a csõ hossztengelyének egyenesén helyezkednek el, hanem annál nagyobb szögben, mintsem látnák egymást,
A macskák nagyobb távolságra helyezkednek el egymástól, mintsem láthatnák egymást,
A két macska olyan rövid idõre pillant bele a csõbe, hogy a róluk egymáshoz érkezõ fénynek nincs ideje elérni a másik macskát.

+1 egzakt:
Valamelyik macska és a csõ útjában megfelelõ méretû gravitációs térgörbület áll fenn.
:)
emész a f*szomba :D

TommyC
A poén kedvéért elárulom a megoldást is xD

Hiba a mátrixban !!!!

dixitque deus fiat lux

TommyC
Továbbfejlesztett verzsön az elõzõ topikból:

"Van két macska
Egy fekete és egy szürke.
Ezek belenéznek egy csõbe, egyik az egyik végén, másik a másik végén... mégsem látják egymást."

Feltételezzük, hogy a csõ egyenes, a csõben a látást semmi sem akadályozza, beleértve a fényviszonyokat is (megfelelõek) és a csõ nem túl hosszú,az átmérõje nem szab határt, a két macska teljesen egészséges (amennyire egy macska lehet), mindkét macska ugyanabba a csõbe néz, egymás felé, egy idõbe, egyik macska sem láthatatlan, nyitva van a szemük, nem alszanak és egymásra koncentrálnának, mégsem látják egymást!

"Hogy lehet ez?"

xD

dixitque deus fiat lux

qetuol
köszönöm <#wave>

Igen. Ez a helyes megoldás. Grat<#taps>

Guidorace20
1+1=2

Becsapott a villám pedig én hittem neki,

Guidorace20
Egy városban egy zsákutca van. Hányas fõút van

Becsapott a villám pedig én hittem neki,

okos gondolat. részemrõl el van fogadva :D

qetuol
na, rájöttem egy lehetséges megoldásra:

ha N<10, akkor az elsõ zsákból kiveszek 1-et, a 2-ból 10-et, a 3-ból 100-at,...és így tovább. lemérem.
ha mondjuk 972812 grammot kapok, akkor az utolsó zsákban volt az igazi érme, 9 gramm. az elsõben hamis 2-grammos, a másodikban hamis 1 grammos, a harmadkban hamis 8 grammos,..stb

ha N>9 és N<100, akkor az elsõbõl kiveszek 1-et, a másodikból 100-at, a harmadikból 10000-t,és így tovább.lemérem ezt a sok érmét. ha pl. 1828928090-at kapok, akkor a 3. zsákban volt az igazi érme, 92 grammos. az elsõ zsákban az érme 90 grammos, a 2.-ban 80 grammos, a 4.-ben 28 grammos az 5.ben 18 grammos.

ha N>99 és N<1000, akkor sorra 1, 1000, 1000000, 1000000000,..stb érmét veszek ki. és így tovább minden N-re ...
remélem érthetõen írtam le =D

qetuol
ez már nem 1 mérés, hanem sok. ha csak egy mérés van, én ezt csinálnám:

kivennék a zsákokból sorra pi érmét, ahol i=1,2,3... i<k, k a zsákok száma, és lemérném õket. a zsákokban sorra egy érme tömege ni, és azt tudom, hogy ni<=N minden i-re. tehát a mért érték, X így írható fel:

X=p1*n1+p2*n2+p3*n3+.....+pk*nk

nos, már csak az a dolgunk, hogy olyan pi-ket válasszunk, amire minden ni-re egyértelmûen felbontható az X.(persze k ismert). hogy ezt hogyan kell, még nemtom, majd ezen még gondolkodom, csak leírtam hogy indulnék el, hátha valakinek segít ^^

Ehhez tudni kell legalább annyit h minden zsákban ugyanannyi van-e?
Mert sztem csak ugy lehet megoldani h mindegyikben ugyanannyi van.
Akkor fogod és sorban felpakolod a mérlegre mindig megnézed h mennyivel nõ a tömeg amikopr ráraksz egy zsákot és amikor a legnagyobbal nõ az az eredeti érme. A hamisítványok tömegének kiszámolásához pedig kell tudni az N értéket is. Szetm :D
Nem, de ha meg is számolnánk, akkor az felfogható lenne sztem afféle mérésnek is.
Megjegyzem nem tudom a megoldást, de majd jövõhéten el tudom mondani.

a zsákokban lévõ érméket meg tudjuk számolni? 'Nagyon sok'-ból arra következtetek, hogy nem.

Van néhány zsákunk, mindegyikben (nagyon sok) aranypénz. Némelyik zsákban hamis érmék vannak, a többiben szabályos N grammosak. Van egy nagyon pontos mérlegünk, amelyik mutatja a rátett súlyt. A hamis érmék könnyebbek a valódiaknál, de nem tudjuk, mennyire könnyûek, mindenesetre egész grammosak. Az is lehet, hogy zsákonként eltérõ súlyúak a hamis érmék, tehát pl. ha a jó érme 15 gramm, akkor az egyik zsákban lehetnek 8, a másikban 11, a harmadikban meg 7 grammos hamisítványok. Egyetlenegy méréssel válasszuk ki az összes hamis zsákot, és azt is mondjuk meg, melyikben hány grammosak az érmék!
A megoldás kulcseleme?

kz
szerintem jó a megoldás.
mivel aki a sapkákat rájuk húzta, az náluk is okosabb, így nyilván nem diszkriminált senkit.

persze, ha elég okos lett volna valamelyikük, akkor már a sapka felhúzásakor tudhatta volna, hogy rajta fekete van.
hiszen csak így egyenlõek az esélyek.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

Jah, ez volt a lényeg. Majd ha még találok ilyesmiket, akkor írok.

Christiansen
a második most így legyõzött_D:D

sz4bolcs
zsír xDD Én rá nem jöttem volna.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

dronkZero
Három eset lehetséges:
1. Mindhármukon fekete sapka van.
2. Két fekete, egy fehér.
3. Két fehér, egy fekete.

A 3-as eset az egyértelmû, aki két fehér sapkát lát, az rögtön tudja, hogy rajta csak fekete lehet.

2-es esetben ha valaki egy fehér és egy fekete sapkát lát, és a másik fekete sapkás nem vágja rá _azonnal_, hogy rajta fekete van, akkor biztosan tudhatja magáról az illetõ, hogy a rajta lévõ sapka NEM fehér.
Tehát ha fehér sapka lenne rajta, akkor valamelyik társa már szólt volna elõbb, hogy õrajta fekete van.

Õ jött rá elõször, hogy mindhármukon fekete van. Csak úgy lehet hosszas gondolkodási idõ. Mindkét másik eset hamar végigfut.

Szerintem egyébként ilyen felállásban aki fehér sapkát kapna véletlenül, az semmiképp nem lehetne "legokosabb". Mindenképp a többiek szólalnának meg elõször.

Na, jó megoldás?

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN