Elgondolkodtató feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
szerintem a C ,mert annáról nem tudjuk h házas e.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
Már csak egy érmét kell kivennem, hogy megtudjam, melyik melyik. Kiveszek egyet a 2005-ösbõl, és mivel a vegyes megvan már, így a harmadik csak az 1975-ös lehet. Másra nem tudok gondolni. -1 émét vettem ki, összesen 3at. Ennél lenne egy jobb verzió, ahol kevesebbet veszel ki?
---------------------------------------------------------------------
Van három tárolóedény. Egyikben csupa 2005-ös érme van (n darab), a másikban csupa 1975-ös (n darab), a harmadikban pedig pontosan fele-fele arányban 2005-ös és 1975-ös (1/2 n+ 1/2 n darab). Az edények fel vannak cimkézve: "2005", "1975" és "vegyes". Egy gonosz személy viszont elkeverte a cimkéket, így most mindegyik edény rosszul van felcimkézve. Mennyi a legkevesebb számú érme, amelyet meg kell nézned, hogy helyreállítsd a rendet?
valamint:
Józsi Annát nézi, Anna pedig Gyurit. Józsi házas, Gyuri pedig egyedülálló. Néz-e egy házas ember egy egyedülállót?
A) Igen.
B) Nem.
C) Nem lehet eldönteni.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Utána marad két zsákom. Kihúzok az egyikbõl n/2+1 egy darabot, így ha az a zsák volt, amiben tisztán csak 1 fajta érme van, akkor megvan melyik zsákról van szó, ha meg kétféle érmét húzok ki(pl n/2 új és egy régi) akkor az a kevert. Szóval n/2+4 érmét kell legkevesebb kihúzni.
Szóval ha a legjobb, legrövidebb esetet nézzük, akkor 3.
Józsi Annát nézi, Anna pedig Gyurit. Józsi házas, Gyuri pedig egyedülálló. Néz-e egy házas ember egy egyedülállót?
A) Igen.
B) Nem.
C) Nem lehet eldönteni.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
4:17
A macskák nagyobb távolságra helyezkednek el egymástól, mintsem láthatnák egymást,
A két macska olyan rövid idõre pillant bele a csõbe, hogy a róluk egymáshoz érkezõ fénynek nincs ideje elérni a másik macskát.
+1 egzakt:
Valamelyik macska és a csõ útjában megfelelõ méretû gravitációs térgörbület áll fenn.
:)
"Van két macska
Egy fekete és egy szürke.
Ezek belenéznek egy csõbe, egyik az egyik végén, másik a másik végén... mégsem látják egymást."
Feltételezzük, hogy a csõ egyenes, a csõben a látást semmi sem akadályozza, beleértve a fényviszonyokat is (megfelelõek) és a csõ nem túl hosszú,az átmérõje nem szab határt, a két macska teljesen egészséges (amennyire egy macska lehet), mindkét macska ugyanabba a csõbe néz, egymás felé, egy idõbe, egyik macska sem láthatatlan, nyitva van a szemük, nem alszanak és egymásra koncentrálnának, mégsem látják egymást!
"Hogy lehet ez?"
xD
dixitque deus fiat lux
Becsapott a villám pedig én hittem neki,
ha N<10, akkor az elsõ zsákból kiveszek 1-et, a 2-ból 10-et, a 3-ból 100-at,...és így tovább. lemérem.
ha mondjuk 972812 grammot kapok, akkor az utolsó zsákban volt az igazi érme, 9 gramm. az elsõben hamis 2-grammos, a másodikban hamis 1 grammos, a harmadkban hamis 8 grammos,..stb
ha N>9 és N<100, akkor az elsõbõl kiveszek 1-et, a másodikból 100-at, a harmadikból 10000-t,és így tovább.lemérem ezt a sok érmét. ha pl. 1828928090-at kapok, akkor a 3. zsákban volt az igazi érme, 92 grammos. az elsõ zsákban az érme 90 grammos, a 2.-ban 80 grammos, a 4.-ben 28 grammos az 5.ben 18 grammos.
ha N>99 és N<1000, akkor sorra 1, 1000, 1000000, 1000000000,..stb érmét veszek ki. és így tovább minden N-re ...
remélem érthetõen írtam le =D
kivennék a zsákokból sorra pi érmét, ahol i=1,2,3... i<k, k a zsákok száma, és lemérném õket. a zsákokban sorra egy érme tömege ni, és azt tudom, hogy ni<=N minden i-re. tehát a mért érték, X így írható fel:
X=p1*n1+p2*n2+p3*n3+.....+pk*nk
nos, már csak az a dolgunk, hogy olyan pi-ket válasszunk, amire minden ni-re egyértelmûen felbontható az X.(persze k ismert). hogy ezt hogyan kell, még nemtom, majd ezen még gondolkodom, csak leírtam hogy indulnék el, hátha valakinek segít ^^
Mert sztem csak ugy lehet megoldani h mindegyikben ugyanannyi van.
Akkor fogod és sorban felpakolod a mérlegre mindig megnézed h mennyivel nõ a tömeg amikopr ráraksz egy zsákot és amikor a legnagyobbal nõ az az eredeti érme. A hamisítványok tömegének kiszámolásához pedig kell tudni az N értéket is. Szetm :D
Megjegyzem nem tudom a megoldást, de majd jövõhéten el tudom mondani.
A megoldás kulcseleme?
mivel aki a sapkákat rájuk húzta, az náluk is okosabb, így nyilván nem diszkriminált senkit.
persze, ha elég okos lett volna valamelyikük, akkor már a sapka felhúzásakor tudhatta volna, hogy rajta fekete van.
hiszen csak így egyenlõek az esélyek.
Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.
1. Mindhármukon fekete sapka van.
2. Két fekete, egy fehér.
3. Két fehér, egy fekete.
A 3-as eset az egyértelmû, aki két fehér sapkát lát, az rögtön tudja, hogy rajta csak fekete lehet.
2-es esetben ha valaki egy fehér és egy fekete sapkát lát, és a másik fekete sapkás nem vágja rá _azonnal_, hogy rajta fekete van, akkor biztosan tudhatja magáról az illetõ, hogy a rajta lévõ sapka NEM fehér.
Tehát ha fehér sapka lenne rajta, akkor valamelyik társa már szólt volna elõbb, hogy õrajta fekete van.
Õ jött rá elõször, hogy mindhármukon fekete van. Csak úgy lehet hosszas gondolkodási idõ. Mindkét másik eset hamar végigfut.
Szerintem egyébként ilyen felállásban aki fehér sapkát kapna véletlenül, az semmiképp nem lehetne "legokosabb". Mindenképp a többiek szólalnának meg elõször.
Na, jó megoldás?
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN