Több megapixel, jobb képminőség?

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

10 éve ez tökéletesen igaz volt.
Mára már nem, de ahogy mondtam nem tenném a CCD fölé. De beérett, igen komolyan az biztos.

Kompakt? Ez nem kompakt gép, valamit elnéztél.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Mindenesetre vagy 10 évvel ezelõtt még azt mondogatták, hogy a CMOS chipek nagy elõnye a CCD-hez képest a kissebb mérete és olcsóbb elõállítása viszont a képminõsége és a sebessége (frame/s) alacsonyabb mint a CCD-jé.

Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV

Blasta
Személy szerint NEKEM az a bajom vele, hogy drágább mint a többi, emellett semmi pluszt nem ad (nem gyorsabb a konkurenciánál), és csak 2 gyártó (Fuji, Oly) van elkötelezve mellette, de vélhetõen ez a jövõben változni fog (átállnak az SD-re valszeg, CF-et már a nagyobb gépeikben használ mindkét gyártó).

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

Blasta
Hát ezt nem tudom konkrétan, de ha logikusan gondolkozunk, akkor valszeg ez nem fedi a valóságot, hiszen az összes apró, zsebkompakt gépben ill. a mobiltelefonokban is CCD van, ellenben a jóval nagyobb Canon DSLR-ekben CMOS.

Blasta
Hát jah, valszeg a videózás témában nem jó a CMOS, legalábbis erre lehet következtetni, hiszen csak DSLR gépekben és EGY kompakt gépben (a már említett SOny R1) használják, ezek pedig nem tudnak videózni (még a kompakt Sony R1 sem).

Blasta
Nem Õ mondta, csak -idézem- "régebben azt hallottam"...

Blasta
Ha lecsökkented a géped felbontását, a képminõség nem javul.

Blasta
Hát, történetesen épp most teszteltem le a manapság kapható 6-7 mpx-es ultrazoomokat (összesen 6-ot), ezért lepõdtem meg a kijelentéseden, miszerint "kategóriája legjobbja"... 😉

És az még igaz, hogy a CCD az nagyobb helyigényû mint a CMOS? Vagy már ez sem igaz?

Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV

Vagy csak videó rögzítésre lassú a CMOS?

Ezt nem lehet ilyen kategórikusan kijelenteni.
Mindkettõnek vannak elõnyei és hátrányai.
Az utóbbi évtizedekben a CCD szerzett elõnyt. CMOS-al szerelték az olcsóbb képalkotó eszközöket (webkamera, ipari kamerák, régebbi mobilok, gagyi digitális fényképezõk). Néhány éve azonban igen jó CMOS szenzorokat is elõ tudnak állítani, de ezeket általában a drágább gépekben használják. Felnõtt a CCD mellé. Nem mondanám, hogy fölé de jól megférnek egymás mellett. A Canon a DSLR gépeiben már csak CMOS-t használ, de a Sony R1-ben is az van (de pl a mostani csúcsgépében az A100-ban CCD), és Nikon is kísérletezett CMOS alapú technológiával, de vagy nem volt neki rentábilis, vagy jobbnak találta ha egyelõre marad a Sony CCD-inél. Ja, és a Foveon gyártotta X3 érzékelõk (Sigma DSLR-ek) is CMOS-ok, bár az egy másik pálya.

Mi bajotok az XD kártyával? Az, hogy drágább? Vagy egyéb is van ellene?

A zseni nem lehet tekintettel az egyszerü emberekre!

Mi lassú ? A Canon összes DSLR-jében CMOS van. Az EOS 1D meg a EOS 1D MKII is 8 képet csinál másodpercenként, nem igazán nevezném "lassúnak".
Hát hogy a CMOS gagyi..., ezt szerintem ne mondd, mert sokan meg fognak sértõdni... 😊
1/2,5 "-os CCD 7,1 megapixelre..., csodák nincsenek. 50-es ISO-nál valószínûleg jó lehet, már amennyire egy kompakt gép jó tud lenni. De mondjuk 400-800-as ISO-nál már garantált a "rizsakiállítás", ahol egy DSLR még elég jól használható.
És vannak olyan helyzetek, ahol az 50-es ISO sajnos kifejezetten kevés.
Én majdnem csak Canonban gondolkodtam. Egy régi A60-asom volt.
Kipróbáltam:
Nikon D50, Canon EOS 400D,
Canon S3 IS, Canon PS A710 IS, Canon PS A640, Canon G7
Végül a PS A710 IS mellett döntöttem.
- A Nikonnak nem tetszik a menü rendszere, a Canont szoktam meg.
Kicsi a dioptria korrekciója. Kicsi a felbontása. Egyébként szép képeket csinál, nagyon kis képzajjal.
- EOS 400D. Nagyon jó rajta minden, de kit objektívvel nem jön ki az SLR minõsége, ha pedig elkezdessz objektívet, meg még ezt-azt vásárolni akkor könnyen 400000 Ft-nél kötsz ki.
- S3 IS. Rájöttem, hogy nekem fölösleges a 12x zoom, és elég vacak a gép minõsége.
- G7. Nagyon elszúra a Canon a G6 után. Az egyik barátomnak G6-osa van. Az egy nagyon jó gép, a G7-nek nem jó az optikája és a 10Mp miatt a képzaja is nagy, az árához képest.
- A640. Nincs benne optiak képstabi és csak 4x zoom. Különben az 1/1.8' os CCD miatt jó választás lenne.
- A710 IS. 7.1 Mp, 6x zoom, optikai képstabi. Az 1/2.5' CCD miatt zajos a kép és a két AA-elem miatt lassan tölt a vaku. De ár-érték arányban ez tûnt a legjobbnak. DE A LÉNYEG: A feleségemnek ez tettszett. (majd egyszer veszek magamnak egy EOS 400D-t)

Az összes gép kompakt gép képzaja nagyobb mint az A60-asé.
Viszont nagyításoknál nagyon kijön, hogy mekkora felbontású géppel készült a kép.
Kérdés: Most akor melyik a jobb érzékelõ? A CCD vagy a cmos?
Mert régebben azt hallottam, hogy a cmos az ritka gagyi képeket tud készíteni.. Lassú

Megfordult már a kezemben egypár gép, nyilván nem teszteltem le az összeset.
De látom te nagyon benne vagy a témában, inkább jobb lenne ha te beszélnél 😊

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

ha van egy 5 megapixeles gép és csak 2-t használok akkor is romlik a minõség ?

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

Blasta
Énis elfoganék egy több CCD-s DSLR-t, azmá szent 😄DDD

Blasta
Értem, de leteszteltél több gépet is a kategóriájából?
Vagy megnézted a vetélytársak tesztjeit, tesztképeit, tudását?

Lehet szoftveresen trükközni, de minden ilyen képjavító eljárás már csak javítása a rossznak, a probléma nem ott van.

Igaz, de pontosan a cikkben említett okokból: nem kapnak elég fényt. Ha nagyobb a lencse több fény jut be, a csillagvizsgálóknál is tudják ezt.

Bocs, csak próbálom megosztani másokkal a tapasztalataimat, semmit sem akarok reklámozni.
Az XD az sajna tényleg szívás.

"Ahhoz hogy eltûnjön a képzaj nem kell mást tenni, mint növelni a lencse méretet"

A zaj az érzékelõtõl származik.
sztem itt nem kéne reklámoznod hogy milyen jól választottál. én a helyedben amúgy hiányolnám az optikai képstabilizátort, a k. magas izóiddal nem mész semmire. ja és az xd kártya sem egy szimpi húzás.
Nézd meg a pixinfon a Pana FZ50 tesztképeit. A Panasonic elnökhelyettese hivatalból dícséri a venus Engine III-at, de meg lehet nézni a képeken, hogy már viszonylag alacsony érzékenységen is a részletek durva elmosását végzi a zajcsökentés érdekben.
Az 50-es valóban lehet hogy sok, napot még nem tudtam vele fényképezni, de mintha az nem is tenne nagyon jót neki 😊
Fényforrások kivételével az ISO 50 szinte mindenre jó, amint írtam 3 megapixelen pedig tudsz ISO 4000-el is csinálni.

Saját tapasztalataimat írtam le, kategóriában elsõsorban az árra gondoltam.
Itt van róla egy adatlap, bár néhány dolog nem jó rajta(záridõt leírtam mennyit tud, és természetesen tudja a High speed USB-t)
Csináltam vele már egy csomó képet, és még éjszaka is jól tejlesít. Képzaj egyáltalán nem okoz gondot(nagyobb érzékenységeknél persze azért elõjön, de 50-essel is majdnem mindent meg lehet csinálni, a majdnem az éjszakai képek vaku nélkül rövid záridõvel), és mindent be lehet rajta kézzel is állítani.

Én vennék több CCD-set. Pl. a Panasonic jobb komzumer videókameráiban is 3 CCD van. Jobbak, mint az 1 CCD-sek 😊

Bár igaz hogy nagyobb felbontású képet jobban lehet szûrni, de nem vagyok benne biztos hogy sikerül-e így egy kisebb felbontású, alacsonyabb zajszintû kép minõségét elérni.

ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL

TheGOro
Én személy szerint több ccd-s gépet nem vennék, ég és föld a különbség egy cmos érzékelõs között.

http://GOro.hu

Blasta
"Mi most vettünk egy Olympus SP 510-est, másoknak is csak ajánlani tudom, kategóriája talán legjobb gépe."

Ez roppantul érdekelne, hogy milyen teszteredmények alapján mondod ezt, illetve mely gépek tartoznak szted a kategóriájába, amiktõl jobb az az Olympus???

Blasta
Miért is???

3 dolog:
-felbontás
-optika minõsége (vagy mérete, mert abból jól lehet következtetni)
-ccd/cmos mérete
Úgy kell gépet választani hogy ez a három tényezõ arányban legyen egymással. Bármelyik tényezõ aránytalanul nagy a másik kettõhöz képest, nem fogjuk érezni a hatását.
ISO 50-1600
szerintem gyenge

Mi most vettünk egy Olympus SP 510-est, másoknak is csak ajánlani tudom, kategóriája talán legjobb gépe.
Felbontás 7M
Érzékenység ISO 50-1600, 3M pixellel 2500 és 4000 is elérhetõ, záridõ állítható 1/1000 és 15" között, van "végtelen" is(ez asszem valójában max 8 perc), 10x optikai zoom.
És nagyon szép képeket csinál, de tud is: jó nagy lencséje van. Persze nem profi gép, de az árát nagyon megéri szerintem.
Egyébként itt a lényeg. Ahhoz hogy eltûnjön a képzaj nem kell mást tenni, mint növelni a lencse méretet, mert akkor több fényt szed össze.
Persze azt is tudjuk, hogy a lencse méretével kb. exponenciálisan nõ az ára is 😊

Például?

úgy értem ez elég sokszor elõfordult
meg itt hol a "márka" csak az pár amit már régóta szemellenzõvel beidomítottak az embereknek pedig van még jó pár ami oda veri sokszor a nagyokat

ami nálunk nem igazán ismert márka az máshol porig alázza az ismertebb márkákat sony stb

Valamennyire igaz, nem kell nagyobb felbontás, és valamennyire igaz, hogy kell. Azt is el kell mondani, hogy aki úgy kezdi az igényeit, hogy 'nekem csak annyi kell...' annak kell a legbrutálisabb cucc minden téren, annak ellenére hogy õ nem is tud róla, és nem is hajlandó azt megfizetni.

ebben lehet benne van az is, hogy a haverjaid gépei márkátlan olcsó távol keleti cuccok.

nekem van egy régi 2 megapixeles canon powershot a200-asom és sztem szebb képeket csinál mint a haverjaim 3-4-5 megapixeles gépei

http://www.raphirek.hu

Ezt mondom már évek óta, végre a média is rájött...

Mivel a gépkonfig ideírása nagyarcúságnak tűnhet, nem írom ide. :) Pedig nem olyan komoly ám, félreértés ne essék. Átlagos gép.

← ElőzőOldal 2 / 2