SolidWorks

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

f2d
Egy másik kérdés, talán nem annyira off.
Van hozzá egy CAM Works kieg is. Megéri ezzel is foglalkozni, mennyire használható CAM software?

Steel Beasts/Steel Beasts Pro PE

f2d
Elsõsorban a helpje miatt lett volna jó, gyorsabban haladnék, de az angol se gond.
Jól tudom, hogy csak a diák verziót fordították le magyarra?

norbre
sajna nem tudom, még sosem próbáltam.. de ha nem vagy kifejezett nyelvi antitalentum, szerintem hosszú távon jobban jársz ha megbarátkozol az angol elnevezésekkel, a neten is jobban fogsz válaszokat találni

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

f2d
Sziasztok,

kaptam egy SW 2011-et tanulás céljára, szeretném magyarítani. Megoldható ez valahogy?

norbre
ok.. írtam PM-et is, ha gondolod lehet skype-on is

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Igen. Pontosan. Este leírom részletesebben.

norbre
új sketch-et csinál? magától?
de akkor az elejétõl :) ha jól értem a dolgot adott egy összeállítás, amiben mozgatsz egy alkatrészt, és annak egy bizonyos pontjának a mozgáspályáját szeretnéd 3D sketch-ben megkapni?

Sajnos elakadtam... A korábbi kérdésemmel kapcsolatban: hogy csinálok 3D sketch-et? Valamiért nekem nem nagyon megy... Csak2D ben csinálja, de minden új helyzetbe mozgatás után uj sketchet csinál és akkor pedig nem látom a korábban létrehozott pontokat. Másik kérdésem,hogy miért kell 3 pont? Egy nem elég?

norbre
szívesen

Megnézem õket! Köszi a segítséget! :)

norbre
még nekik esetleg lehet ilyesmi, megfogókban nagyok:

schunk

norbre
hmhm.. hát eddig ilyet nem kellett még használnom, nem is találkoztam még ilyennel.. esetleg szétnézhetsz még itt:
Festo (Online shop/Termékek)

itt asszem regisztrálás után tudsz csak keresni:
SMC

Köszönöm! :)
Nem drawings-ban kell, csak simán információként, hogy tudjam mekkora mozgást tett meg az adott pályán a test vizsgált pontja.

Egy nem teljesen ide passzoló kérdés: olyan pneumatikus 3 pofás szorítót keresek, amelyik nem csak a pofákat tolja ki, de lineáris tengelyirányú mozgást is végez a pofák kitolása elõtt/után.
Ehhez hasonlóval találkoztál már?
Már kutattam mindenfelé, a múltkor ajánlott traceparts-on is, de egyelõre nem találok ilyet, csak a sima 3 jaw parallel gripper-t.

norbre
ha csak információként kell, akkor a Measure parancs jó erre, az "arc length" érték elvileg a spline hossza.. ha jól tudom drawingsban pl mint dimension értéket nem tudod megjeleníteni

Köszönöm! Hogy én erre nem gondoltam!
Azt szeretném lemérni, tulajdonképpen ez is a lényeg, hogy az az adott spline, ami létrejön milyen hosszúságú mm-ben. Ezt meg lehet mérni, nem?

norbre
én ilyesmit úgy szoktam hogy:
1. alkatrész adott pozícióba mozgatása
2. 3D sketchben rárakok 3 pontot az alkatrész adott pontjaira coincident-el, majd leveszem a kényszert és fixálom a pontot a sketchben.

ezt a két lépést ismétlem a kellõ számú ponthalmazig, majd ez után csak rá kell illeszteni a görbét a pontokra

a hozzárendelt hosszértéket még nem igazán értem

Helló! Azt hogyan tudnám megoldani, hogy egy alkatrész(assemblyben) bizonyos pontjának origótól számított 3 koordinátáját(x;y;z) megkapjam, aztán elmozgatom egy következõ pontra ugyanazon alkatrész ugyanazon pontját, annak a koordinátáit is megkapom, ehhez rendelnék egy mozgáspályát, ahhoz hosszértéket (mm)?
Kicsit összetett kérdés, próbálkoztam már vele, de csak 2 koordinátát írt nekem. A legjobb az lenne, ha az a pont egy vonalat (spline-t) rajzolna, miközben én a kényszerek által behatárolt tartományban mozgatom...

norbre
nincs mit :)

Sikerült! Köszönöm!

norbre
értem.. a méretvonal nemkívánatos oldalán jobbklikk (Select "módban"), majd ott lennie kell olyannak hogy "Hide dimension line".. majd a nemkívánatos méretsegédvonalon szintén, csak ott olyan lesz hogy "Hide extension line" :)

És köszönöm, a linkek hasznosak! :)

Na és akkor még egy dolog, ha már solidworks. :) Egy pár hónapja használom már, de nem tudom, hogy drawing módban ha szeretnék valamirõl, pl egy csapágyházról egy félnézet-félmetszetet, akkor amikor a belsõ átmérõt szeretném megadni, a méretvonal túllóg a másik oldalra(nézet) is. Nem tudom mennyire írom érthetõen. Azt szeretném, hogy csak egy kicsit lógjon túl a középvonalon és csak az egyik végén legyen nyíl(ami a metszeti részre mutat). Mert így megfelelõ egy rajzon, de sehol nem találtam, hogy hol lehet átkapcsolni, így a méretvonal mindkét végén nyíl van és ez átlóg a nézeti képre, nem csak a metszetre.

norbre
én általában közvetlenül az adott gyártóktól szoktam, de ha ott nem találom akkor innen próbálkozok:
traceparts
partcommunity

Még valami eszembe jutott: Kellene nekem egy olyan oldal(vagy program), ahonnan sok szabványos gépalkatrészt le tudnék tölteni. Az sem volna hátrány, ha lennének közöttük pneumatikus szorítók is.

norbre
nm ;)

norbre
hát ha így van akkor elég gáz, nem is értem :)

Akkor keresek tovább, de azért köszönöm a fáradozást! :)

De mellesleg pontosan ilyen esetekre gondoltam, amit te belinkeltél. Ezt nem tudja megoldani. Mert úgy kellene, hogy kattintasz a rúd egyik oldalán, meg a táblán, azután kijelölöd a két(kattintással kijelölt) sík metszésvonalát és a program oda tenne egy weld connectort(vagy contact-ot).
Csak amikor én a rúd oldalára kattintanék, nem engedi kijelölni, mivel nem lemezalkatrész.

norbre
áhááááá.. akkor sajna tényleg nem tudom a megoldást, nekem olyanom nincs :) szorri

Ezt az Insert>Assembly features>weld bead-el csináltad, nem?
Igazából itt a hegesztés csak dizájn elem, más szerepe nincs.
Ha ezen szeretnél analízist csinálni, például ráteszel egy erõt a rúd végére, nem veszi figyelembe, hogy az ott alul tulajdonképpen csak a rúd kerületén van az alsó táblához hozzáhegesztve, hanem az egészet egy komplett alkatrésznek veszi, mintha kimartad (vagy öntötted) volna.
Ami nekem kell, az a kényszerhez kissé hasonló, connector nevû dolog, ami figyelembe venné, hogy én azt a két darabot hegesztéssel egyesítettem.
Azért írtam, hogy a mate-hez hasonlít, mert valójában azt sem látod, csak számol vele analízisnél.

norbre
nekem itthon csak 2009-em van, abban megcsinálja, de ott is csak úgy hogy létrehoz egy új part-ot: weld

ilyenre gondolsz?

Egy elég nagy és összetett hegesztett szerkezetrõl van szó. Meg tudom úgy oldani, hogy például ha egy rácsos tartót készítek zártszelvénybõl, az egészet egy komplett alkatrészként kezelje(partként), ez a global contact. De én ezt weld contact-okkal akarom helyettesíteni ott, ahol hegesztés van és pl. bolt contact-al ott, ahol csavarokkal van rögzítve. Csak a hegesztést sajnos nem hajlandó megcsinálni, csak ha lemezbõl van, de nekem nem minden alkatrészem lemez. Angol fórumokon is nézelõdtem, de eddig nem sok sikerrel. Pedig az lenne a logikus, hogy erre is van valamilyen megoldás. Nem hinném, hogy "solidworks-ék" csak lemezalkatrészeken tudják elképzelni a hegesztést. :)

norbre
arra gondoltam hogy ha partként kimented, akkor a combine paranccsal össze tudod olvasztani a varrattal a darabokat egy alkatrésszé.. de sajna az analízist ennyire nem vágom, ha assy-ként kell mindenképp akkor ez nem jó megoldás

Arra gondolsz hogy csináljak egy varratot, és kényszerezzem a helyére? Csak attól még ugyanúgy érintkezik a két hegesztendõ felület, amit a solidworks global contact-ként úgy vesz, mintha összetartoznának. Ha pedig úgy csinálom, hogy kikapcsolom a global contactot és azt állítom be, hogy két felület(tegyük fel ez legyen egy sík tábla+egy másik, erre merõleges darab, amiket sarokvarrattal akarok összekapcsolni)csak a part-ként megrajzolt varrat mentén érintkezzen, akkor megint nem lesz pontos, mert nem veszi számításba a beolvadást és egyéb hegesztési körülményeket.
Miért kell part-ként kimentenem?
SimulationXpress Analysis-el csináltam az analízist assembly módban.

norbre
sajna ebben nem vagyok annyira otthon, de az megoldás lehet esetleg ha rárakod a varratot mint partot, majd az assy-t kimented partként az analízishez (?)

Azt el is felejtettem írni, hogy ezt az egészet már assembly-ben csinálom, kényszerezések után, amikor futtatom a véges elemes analízis modult(azt hiszem simulation a neve).

Sziasztok!
Nekem olyan problémám van, hogy például ha két alkatrészt akarok összehegeszteni sarokvarrattal, akkor nem engedi, mert azt írja hogy csak sheet metal-t vagy shell-t választhatok ki a két felületnek, de az én alkatrészeim nem lemezalkatrészek, hanem például tömbbõl kimart darabok, stb.
Azért lenne fontos ez a weld contact, mert végeselemes analízisnél szeretném, hogy figyelembe vegye a hegesztést is, ne csak a sima global contact-ot tegye rá.

és a fõ összeállításnál nem tudod kikapcsolni, hogy az al(összeállítások,alkatrészek) is ki legyenek kapcsolva.
igen, csak nagyon sok idõ mindet kikapcsolni, mert nem 1-2 alkatrészes összeállításról beszélünk jelen esetemben. Így szerettem volna valami értelmesebb beállítási lehetõséggel felgyorsítani a munkámat, mert ezzel rengeteg idõt elpocsékolok. egy 100 alkatrészbõl álló összeállításnál te is igen csak befonnád a szemöldököd míg sikerül kikapcsolni mindet :)
norbre
lehet nem értem a problémát konkrétan.. elvileg itt is tudod állítani külön minden alkatrésznél hogy melyik sík, feature látszódjon vagy ne..

Nem értettél meg. Külön alkatrészeknél akarom beállítani ezt. Ha azt akarom akkor csak egy alkatrésznek a síkjai látszódjanak, mint a SolidEdgeben.
Mert a SolidEdgben jobb klikk a fõ összeállításon és ott volt valami olyasmi, hogy show->plane,sketch, etc. Ha arra rákattintottam akkor azon belül lévõ összes planet,sketcht ki/be-kapcsoltam. És amit akartam, hogy látszódjon, csak simán azon az alkatrészen jobb klikk és ugyanúgy show->plane,sketch, etc és máris csak azt kapcsolgatom ki/be.
Remélem így sikerült jobban körülírnom a problémámat.
norbre
jobklikk a síkon és Hide/Show

Sziasztok!

Nekem lenne egy kérdésem Solidworks-el kapcsolatban.
Ha egy összeállításban ugye több alkatrész található, hogyan lehet beállítani, hogy csak egyetlen egy sík legyen látható, vagy épp azok amiket kijelölök. Van olyan beállítási lehetõség, ami mutat mindent, vagy semmit. De ettõl még a egyes alkatrészekben továbbra is láthatóvá válik.
SolidEdgeben volt ilyen lehetõség, amivel simán kikapcsolhattam az egészet és csak azokat kapcsoltam be amire szükségem volt.
Itt is meg lehet ezt oldani, vagy muszáj az összes alkatrészen nekem egyesével kikapcsolgatnom õket??

Elõre is köszönöm a segítséget!
norbre
áháá.. na ezt sose használtam, észre se vettem eddig :D mindig tanul valamit a ember :)

megvan :) ha a line parancsra nyomsz akkor ott lesz olyan a line options fülén,hogy add dimension!
hát eddig nem ott kerestem!
szia,köszi a segítséget!!!
Egyébként erre gondolok:
http://www.youtube.com/watch?v=nJQy4o3qp7g
itt 0:36 tól kezdõdik.
norbre
hát olyat nem tud senki nálunk ami azonnal méretezne, olyan van hogy ha megvan a sketch, akkor beméretezi:
Tools/Dimension/Fully Define Sketch

norbre
lehet van ilyen beállítás, sajna nem tudom hogy hol, de holnap rákérdezek még okosabbaknál :)

köszi a gyors választ.A második kérdésre az volt a megoldás.
Pedig végigfutottam már az opciókat.De a megfakult angol tudásom
miatt valamiért erre nem gondoltam.
Abban tudsz még segíteni,hogy azt hogy lehet bekapcsolni,hogy ha
rajzolok valamit sketch ben akkor rögtön rakjon hozzá egy méretezést
is?Úgy értem,hogy húzol egy vonalat és ha megvan akkor már a vonalhoz
magától el is készült a méretezés?Egy tutorial videon láttam,hogy ott ezek maguktól mentek. Ilyet nem találtam. (elemenként 1 kattintást lehet vele spórolni,az sok elemnél már sok idõ)
Egér gond valószínûleg driver beállítási hiba lesz. Majd próbálkozom még vele vagy veszek egy másikat. Ez egy razer diamondback egér,saját szoftvere van,lehet valahogy összeakad a Solidworks -el.
Köszi a gyors segítséget!!
norbre
hali..
1. nem az egered (windowsos) beállításainál van valami? mert nálam alapbeállításban a középsõ gombbal forgat, dupla középsõvel csinál zoomtofit-et
2. ha erre gondolsz: Tools/Options/System options fül/Sketch/Enable on screen numeric input on entity creation (pipa be)