AutoCAD / AutoLISP

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

tigerbácsi
:-D nekem nincs rename parancsom, viszont átnevez parancsom igen :-D mivel magyar a CADem :-D bár érdekes mert van amit angolul is ismer :-D

köszi

Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!

pedig sima autocad2014 ismeri nalam
http://kepkezelo.com/images/w08y0xvbgosbfdc0u7e.jpg

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

tigerbácsi
köszi! nálam nem ismer ilyen parancsot sem a 2014 sem a 2007 :-)

Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!

ren vagy rename commanddal de reggel megnezem:)

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

tigerbácsi
még egy kérdésem lenne az 1. ponton kívül :-)

át tudok nevezni egy blokkot? pl hogy a blokk neve ne 2sainvI1 legyen hanem mondjuk wc?

tigerbácsi
Na ez jóhír! hmmm mind a kettõ :-D

teljesen:) meg mindig geotechnika.
meg egy kis maganceg latvanytervezessel.
igy nyugis:)
ez a data source-st kiprobaltam gyorsan, mukodik siman elboldogulsz vele.

tigerbácsi
Köszi! na meglátjuk boldogulok e vele! :-D

Nálad minden ok?

nem tudom szerkeszteni a hsz.. grr
youtube
https://www.youtube.com/watch?v=-Rx_dwqOAKc

persze ehhez volt valami listazo parancs ami a dinamikus blokkok attributomjait kitette szepen.. az a baj hogy evekkel ezelott neztem hogy hogy lehet de most gyorsan megneztem egy egyszeru valtozat
http://www.ellenfinkelstein.com/acadblog/autocad-tutorial-extract-attributes/

tigerbácsi
áááá onnan már eljöttem :-) talán most tudok két kirúgás után elhelyezkedni a Hankookhoz :-)

ám ezt tudod értelmezni :-D

Táblázatba kigyûjtött attribútumok

meg uva-nal vagy?

tigerbácsi
jaja nem rossz! köszi szépen! :-)

hmmm hat ezt viszont akkor igy hirtelen passzolom :(
3/2 viszont nem rossz:)

tigerbácsi
Ezeket a kapcsolókat hiába kapcsolom ki be. a két egyenes ettõl függetlenül együtt mozog. azaz ahogy viszem el egyre messzebb anál jobban távolodik a két egyenes, de a kényszer megmarad.

1.)
f8 azaz a ortho ki be kapcsolgatasaval tudod kenyszeriteni hogy csak egy tengely menten tortenjen az elmozdulas
2.) ha nem tengelyre meroleges erdemes bekapcsolni object snapnel az extensiont es az object snap trackinget ami az f11

tigerbácsi
Köszi szépen a válaszokat!

az elsõre itt a kép. a két vonal merõleges egymásra. megfogtam a vízszinteset s el akarom mozgatni, de a függõleges is elmozdul.

1.) haaat ezt nem ertem:D valami screenshotot tudsz rola

2.) TASKBAR parancsot ad ki es allitsd at a valtozot 1 -ew

3.) tools->options->selection-> show grips within blocks elol vedd ki a pipat.

tigerbácsi
sziasztok!

AutoCAD 2013 és 2014.

1.
az a problémám, ha pl két egyenesem van, s az egyik pl merõleges a másikra majd az egyiket el akarom mozdítani akkor megy vele a másik is. ez a ,,hiba több vonalas kényszereknél is elõjön.

2. gondom, meg az lenne, hogy ha több dwg-t nyitok meg akkor i 1 db Cadet nyit meg. én azt szeretném, hogy ne egy be nyissa meg, hanem mindegyiket külön s a tálcán tudjam váltogatni.

2. a harmadig zavaró tényezõm pedig az lenne, hogy a blokkot is ha kijelölöm akkor az összes jellegzetes pontot beadja s nem csak a bázispontot.

légyszi ha tudtak segítsetek!

Köszi elõre is!

Klon
hopp, elírtam :D helyesen: regen
azt te döntöd el, hogy miben rajzolsz, nem kell külön állítani, csak nyomtatásnál.
magyarul: 1 egység=1,mm, 1cm, 1m, 1km vagy akármi. lényeg, hogy tartsd a léptéket.
aztán majd nyomtatásnál,(én papírteret szoktam használni) majd beállítod, hogy mittudomén 1egység pl. 0,5km legyen vagy 10km legyen.
normálisabban nem tudom leírni :D

Az élet cukor, csak szopni kell tudni! \"SZÓLJÁMÁ MUTERNAK DOBJON LE SZOTYIRA PÉNZT!\"

rooney8
Koszi, ezt majd megnezem.
Azonban kenyelmesebb lenne centimeterben rajzolni, szoval a kerdes marad, hol lehet atallitani?

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Klon
parancssorba: regenen

ez megoldja a "távolodás" problémát...

Az élet cukor, csak szopni kell tudni! \"SZÓLJÁMÁ MUTERNAK DOBJON LE SZOTYIRA PÉNZT!\"

rooney8
Ja azt kihagytam, hogy AutoCAD-rõl van szó .

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

rooney8
Hali

Valaki meg tudná mondani, hol lehet beállitani az alap mértékegységet? Mert alapértelmezés szerint milliméter(?), és mar ezres számaim vannak és nem tudok tovább távolodni, így nem fér már ki a rajz.
Vagy lehet én nézek be valamit, mert igazság szerint nem teljesen világos ez a méretarány beállítás, meg papírméret.

kemszi2
Üdv!Nem tudjátok véletlenül Win8-ason mûködik a 2007-es autocad?
igen save as (mentes maskent) es kivalasztod a legordulobol lent a korabbi filetipust amit szeretnel..

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy nekem 2013-as verzióm ( civil 3d ) van és csoportban csináljuk a házi feladatot. Ismerõsöm említette, hogy újabb verziókban mentett fájlokat nem tudom a régiben módosítani. Erre lehet valami megoldást találni? Köszi a segítséget!

Üdv,
Máté
Sziasztok!
Szeretnék érdeklõdni, hogy valaki tud-e olyan lehetõségrõl, ahol Autocad Civil 3D kezelést lehet tanulni kedvezõ áron? (már van egy minimális alaptudásom, de sok problémám adódott a próbálkozásaim során amit nem tudok egyedül megoldani szerintem)
Elõre is köszönöm szépen a válaszokat!
ZilogR
hasonló módon tudsz egyenest (vonalat - LINE) húzni: Kiadod a parancsot, megfogod kezdõpontként a pontodat, majd a perpendicular tárgyrasztert választva rámutatsz az egyenesre és katt a bal egérgombbal. Kész a szakaszod, aminek az egyik vége a pontod és merõleges az egyenesedre.

A tárgyraszterek, mint a merõlegesség például nagyon hasznos tud lenni. Két kitérõ térbeli egyenesnél is használhatóak: Fel van rajzolva két, térbeli, kitérõ egyenesed, kiadod a LINE parancsot, majd a perpendicular ikont kiválasztva rákattintasz az egyik egyenesre és újból kiválasztva a perpendicular ikont a másikra. Ezzel megrajzolja azt az egyenes szakaszt, ami mindkét egyenesre merõleges - ha tanultál ábrázoló geometriát (vagy ha fogsz) ezzel biztosan találkozol majd, ezt nevezik normál transzverzálisnak. Ennek egy gyakorlati alkalmazása lehet, például a csõvezetékek összekötése: Mivel a csõvezetékek sokszor kitérõek és a csõívek, könyökök 90 fokosak, ezzel meg tudod keresni a csõvezetékeket összekötõ, mindkét csõre merõleges szakaszt, azaz olyan szakaszt, aminek a két végére 90 fokos ívet rakva a két csõvezeték összeköthetõ. (Persze a csöveket igazából már meglévõ acélszerkezeten vezetik, nem pedig bele a vakvilágba...)

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Köszönöm, mûködik. Már csak az a kérdés , hogy a pontot másolni szeretném, tehát, hogy az eredeti is megmaradjon.
pfprg
Hello!

Rákattintassz a pontra, hogy az fogóval (Alapesetben kék négyszög) kijelölt állapotú legyen.

A szálkeresztet a fogóra illeszted. Az illeszkedést észlelni fogod, mert megfelelõ mértékû megközelítés után a kurzor "ráugrik" a fogóra

Kattintassz a bal egérbillentyûvel, és vonszolni kezded a pontot.

A \'Tárgyraszter\' eszköztáron a merõleges (_per, _perpendicular) tárgyraszter ikonjára kattintassz.

A kurzort a vonalra illeszted. és ha látod a vonalon a merõleges tárgyrasztermód ikonját, kattintassz a bal egérbillentyûvel az áthelyezés végrehajtásához.

Ezen a módon nem csak pont (POINT) rajzelemet, hanem más rajzelemek fogókkal megjelölt pontjait is hasonlóképpen lehet áthelyezni. És természetesen nem csak a merõleges tárgyrasztermódot használhatod, hanem értelemszerûen bármelyiket.

Sziasztok. Mondja meg valaki, hogy hogyan lehet AutoCAD 2014-ben egy olyan nagyon egyszerû mûveletet végrehajtani, mint az egy pont vetítése merõlegesen egy vonalra. Köszönöm a választ.
Klon
szerintem nagyon jó az acad súgója. mindent megtalálsz benne...

zvaragabor
Sziasztok, autocad 2011-hez van valakinek magyar nyelvû használati utasítása kezdõknek?

Chaos Anno Domini

tigerbácsi
köszönöm!

Jeffjohnson
Blenderbõl .dxf-be kiexportáltam egy hengert (belseje homorú és 3 részbõl álló henger elsõ darabja lesz) amit cad cam géppel ki akarok vágni, viszont a gép csak .stl-t fogad el, amit ugyan tud a blender de valami miatt nem fogadja el a cad-cam gép, viszont az AutoCad által csinált .stl-t igen.

Problémám az lenne, hogy a betöltött fájlt nem tudom kimenteni .stl-be mert valószínûleg nem solid. Valami ötlet mit kellene csinálni vele? Sajna Autocadhez semmit sem értek.

pfprg
Hello!

Ha még érdekes a válasz:

MENÜSOR: Formátum -> Vonaltípus -> Betöltés

Alapértelmezetten az AutoCAD telepítésekor felkerült vonaldefiníciós fájlban definiált vonaltípusokat jeleníti meg. Abban vagy más LIN bõvítményû fájlban bárki elhelyezhet új vonalmintákat megadó sorokat is.
Lásd: AutoCAD Súgó

tigerbácsi
Sziasztok!

olyan kérdésem lenne, hogy a 2007 es Cadben a régi ( más gépen készült rajzoknál) van különbözõ vonaltípusom, még amit ma kezdtem el rajzolni abban csak folytonos vonal van. hogy tudom elõhívni a különbözõ vonaltípusokat?

köszi elõre is!

Sziasztok!

A következõ problémával fordulok hozzátok. A googlérõl leszedtem egy épület rajzát ami sketch up fájlban volt majd elmentettem dwg fájlra. Így létrejött egy "3D" rajz amit meg tudok nyitni autocaddel. A baj hogy a rajz nem szilárd test hanem soklap háló így ha én az épület tetejére cadben tervezet egy acélszerkezetet és vetületet akarok készíteni az épületrõl és az acélszerkezetrõl csak az acélszerkezetnek fogja elkészíteni a vetületét az épületet szerkesztõ vonalaknak veszi. Kérdésem szokták megoldani ezt a problémát? A metszõsík és síknézet parancsokon kívül (autocad 2007)létezik e esetleg olyan parancs vagy beállítás ami a soklap hálót is levetíti?
f2d
Sziasztok,

szükségem lenne valamelyik régebbi AutoCAD-bõl az óraszámlap texturára, clock.tga néven a program Textures mappájában található. 2000/02/04 verziókban volt ilyen. Esetleg, ha valakinek meglenne sokat segítene.

Elõre is köszi.

Steel Beasts/Steel Beasts Pro PE

pfprg
Amgol nyelvû AutoCAD-ben: _options - Display - Arc and circle smoothness

pfprg
Parancs: _options

A megjelenõ dialógusablak Képernyõ címkéjû lapjának Ívek és körök simasága címkéjû mezõjében állíts be például 1000 értéket.

Autocad 2007-ben hogy lehet beállítani, hogy az íveket ne egyszerûsítse néhány egyenes szakaszra? Fõként ezért vettem egy két gigás videókártyát, hogy a rajzolt köríveket úgy lássam, ahogy vannak, de nem sikerül beállítani.
A tool> options> Display resolutionon minden értéket maxra állítottam, de csak a vállát vonogatja. A realistic visual style-ban van egy ív, és a terület színezése két egyenes által lezártan túllóg az íven - nem szép és pontatlan is.
Lehet, hogy a videókártya konzolján kéne állítani valamit?
Vagy a sima RAMból kevés a 2 giga?
Köszi, ha valaki segít, jobban tudnék dolgozni!
bardocz
Köszi, ezeket kipróbálom majd.
ZilogR
valszeg be van nálad állítva a "snap to grid". Asszem F7 a GRID on/off és F9 a Snap to Grid on/off, de éppen nem fut nálam, h ki is próbáljam... (de sztem fog mûködni).

BTW: be is állíthatod, mennyi legyen nálad a GRID, pl. ha 1mm pontossággal kell vázlatokat rajzolnod, akkor ezt be is állíthatod, vagy ha mindennek 1"-os ugrásokkal kell változnia, akkor 25.4mm-re, stb... rengeteg lehetõség az Options menüben!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

bardocz
Illetve amikor eltolok valamit, akkor ha nyomom a tabot, egy pillanatra felugrik, hogy mennyivel, de rögtön átvált másba, vagy eltûnik. Eléggé agybaj :D
bardocz
Normális az, hogy erõsebb nagyításnál az egér 20 pixelekkel ugrál? AutoCAD 2007 win7-es oprendszeren(64bit)
zvaragabor
Köszi ezt is :)

Chaos Anno Domini

pfprg
Hello!

DraftSight

mondjuk
http://librecad.org/cms/home.html
de autocadbol is van tanulo verzio...