Működik az első kvantumszámítógép
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez nem egy (nagy) gép, hanem egy chip, és állítólag csak egy demó példány, és ha ráharapnak, csinálnak majd jóval több qubiteset is.
16 qbit azért nem rengeti meg nagyon a világot (titkosítási sempontból persze). Egy 128 bit-es NP számításból csinál 112 bit-es NP-t. 2 db 111-et, 4 db 110-et... Nem lehet 7 db ilyen géppel on-the-fly feltörni a 128-bit-et.
Egyelõre talán elég lesz ez is... 😊
Hát, ahogy vesszük. Ha jól vettem ki, akkor nemdeterminisztikus polinomiális (NP) számításokat tud kezelni polinomiális idõben, de a magasabb rendûekbe ugyanúgy beletörik a bicskája... nem?
"ez túl szép, hogy igaz legyen már 😄"
Ezzel mit akarsz mondani?
Ezzel mit akarsz mondani?
tehát lényegében, a gép már nem csak polinomiális algoritmusokat tud kezelni, ez túl szép, hogy igaz legyen már 😄
Ez igaz, sajnos elég sokk cikknél fordul elõ :/
Amúgy ideje lenne ezt minél elõbb kiterjeszteni és popularizálni, legalább azon réteg számára, amelynek valóban igénye lenne egy ilyen (vagy több ilyen) gépszörny alkalmazására.(és nem elb*szni holmi csoda-sakkgépre)
Végre eljöhetne az idõ, amikor nem az adatokat kell a gép számára leegyszerûsíteni.
Mellesleg az M.I.-kutatásban is jelentõs elõrelépést jelenthet, mert amilyen eszközökkel próbálják utánozni az agyunkat, azok bizony igen gyengék és teljesen más úton járnak.(persze kérdéses, hogy minek leutánozni, ha megvan már maga a cél, az emberi agy - fotorealisztikus mûalkotások kontra fénykép)
Különben nekem az az érzésem ezzel kapcsolatban, hogy hasonló folyamat fog lejátszódni, mint régen a kezdeti sámítógépeknél - jópár évig visszatartják még a néptõl. (addig "jó nekünk" a jelenlegi architektúra)
Amúgy ideje lenne ezt minél elõbb kiterjeszteni és popularizálni, legalább azon réteg számára, amelynek valóban igénye lenne egy ilyen (vagy több ilyen) gépszörny alkalmazására.(és nem elb*szni holmi csoda-sakkgépre)
Végre eljöhetne az idõ, amikor nem az adatokat kell a gép számára leegyszerûsíteni.
Mellesleg az M.I.-kutatásban is jelentõs elõrelépést jelenthet, mert amilyen eszközökkel próbálják utánozni az agyunkat, azok bizony igen gyengék és teljesen más úton járnak.(persze kérdéses, hogy minek leutánozni, ha megvan már maga a cél, az emberi agy - fotorealisztikus mûalkotások kontra fénykép)
Különben nekem az az érzésem ezzel kapcsolatban, hogy hasonló folyamat fog lejátszódni, mint régen a kezdeti sámítógépeknél - jópár évig visszatartják még a néptõl. (addig "jó nekünk" a jelenlegi architektúra)
Azaz, kössünk bele a hírbe, ha már semmi értelmeset nem tudunk hozzászólni, ugye?!
8,4 GHzx 24 magos Cell, NVIDIA-Ati-3dfx-SCEI RSX, 120Tb HDD, 24x BluRay, 512GB XDR, 512 GB GDDR10, OS: MyOS, LCD 1320\" Sony Bravia
Csaba42: Ez csak a te azonosításodra szolgál. Miután ez megtörtént, felépül a kapcsolat, amin keresztül a kommunikáció folyik. Ezt a kommunikációt védi egy erõs rejtjelezés.
Na ezt lehetne gyorsan törni kvantumszámítógéppel. De nyugi, az még messze van.
Na ezt lehetne gyorsan törni kvantumszámítógéppel. De nyugi, az még messze van.
Gracie Barra
Egy ilyen kvantum-gép mellé kell egy hagyományos számítógép is, az adatok kezelésére, stb.
A nagyobb bankok már kezdenek átállni a kvantum-titkosított adatátvitelre. 😊
A nagyobb bankok már kezdenek átállni a kvantum-titkosított adatátvitelre. 😊
Nos, kérdezni szeretnék valamit: nekem úgy van a bankomnál, hogy utalásnál SMS jön a telefonomra, amiben az utalás befejezéséhez szükséges jelszó van. Ezt hogy tudná kikerülni egy tolvaj??? Át tudná állítani a telefonszámot, vagy ki tudná cselezni ezt a védelmet valahogy?
8,4 GHzx 24 magos Cell, NVIDIA-Ati-3dfx-SCEI RSX, 120Tb HDD, 24x BluRay, 512GB XDR, 512 GB GDDR10, OS: MyOS, LCD 1320\" Sony Bravia
Naja, az RSA-nak annyi😊
De jön helyébe a kvantumrejtjelezés.
Csak idõben váltsanak😊 Komolyabb helyeken, pl bankok és hasonlók, sztem nem lesz gond.
Vagyis így belegondolva...
Ha még csak a világon néhány ilyen gép fog létezni, akor azok gyakorlatilag bármit megtehetnek majd, ha az ellenük való védelemhez is ilyen gépekre lesz szükség.
De jön helyébe a kvantumrejtjelezés.
Csak idõben váltsanak😊 Komolyabb helyeken, pl bankok és hasonlók, sztem nem lesz gond.
Vagyis így belegondolva...
Ha még csak a világon néhány ilyen gép fog létezni, akor azok gyakorlatilag bármit megtehetnek majd, ha az ellenük való védelemhez is ilyen gépekre lesz szükség.
Gracie Barra
Ha ennyire megy neked, akkor evgyél nekem is egyet. Bár az, hogy "nem irodabarát" az szerintem azt jelenti, hogy még jó ideig nem lesz megtalálható a háztartásokban. És persze te sem gondoltad komolyan, hogy ha elérhteõ lesz, az Intel, az AMD nem fog lecsapni rá...
Ha léteznek ilyen gépek, akkor nagyon gyorsan újra kell gondolni a biztonság fogalmát. Gyakorlatilag aki ilyen gép mögött csücsül bármit feltörhet szinte azonnal, az egyszerû mailtól jelszótól kezdve a gépek belépési jelszaván át a banki rendszerekig.
Jó persze még nincs mindenkinek ilyene.. dehát hamarosan...
Az intel lehúzhatja a rólót ha ezek elterjednek, ki a faxom fog venni x386 architectúrát? A mostani gépek ehhez képest lófüttyök... real time lehetne 3D renderelt animációt szerkeszteni 😄
Nem is beszélve a játékokról... ejha itt az ideje váltani.
Ja hogy ma még nem irodabarát... na de a mostani pc-k elõdjei sem voltak azok... hamarosan azok lesznek.
Jó persze még nincs mindenkinek ilyene.. dehát hamarosan...
Az intel lehúzhatja a rólót ha ezek elterjednek, ki a faxom fog venni x386 architectúrát? A mostani gépek ehhez képest lófüttyök... real time lehetne 3D renderelt animációt szerkeszteni 😄
Nem is beszélve a játékokról... ejha itt az ideje váltani.
Ja hogy ma még nem irodabarát... na de a mostani pc-k elõdjei sem voltak azok... hamarosan azok lesznek.
Kissé pontatlan a cikk. Eddig is léteztek már laboratóriumi körülmények között mûködõ kisebb (4 qubites) kvantumszámítógépek. Most az újdonság egyrészt az, hogy ez már 16 qubites (egyszerre 65536 állapotot kezel), másrészt az, hogy ezzel a módszerrel még nagyobb, sok qubites gépek is létrehozhatók, sõt kereskedelmi forgalomba hozhatók, rövid idõn belül! A másik pontatlanság, hogy nem Burnaby kutatóközpont, hanem D-Wave Company, ami Burnabyben található. 😊