Szélenergia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ITT
GW:Delia Von Duchovny, Duch The Icemaster, Duchovny The Hunter ... [BEG] Officer http://www.lelkes.home.sk/beg/ http://www.lelkes.home.sk/homesolar/
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
En is gondolkodtam anno dieselmotorol. Volt egy 1.7-es TDI Puntom. Ra akartam tenni egy fekpad szerusegre es alapgazon 1-es sebessegfokozatban generatort hajtatni vele. 1-2kW biztos ki jott volna igy belole. Az uzemanyag pedig repceolaj lett volna amit otthon sajtolsz repcemagokbol (toredeke az uzletben vasaroltnak). A huttovizet pedig attkeringettem volna egy 1000L -es szigetelt tartalyon amirol a padlofutes ment volna, ez lett volna a hulladekho hasznositas, igaz nyaron nem tudtam volna vele mit kezdeni de telen sokat segitett volna. Csak aztan helyhiany miatt lemondtam rola es eladtam a kocsit, azota is banom.
GW:Delia Von Duchovny, Duch The Icemaster, Duchovny The Hunter ... [BEG] Officer http://www.lelkes.home.sk/beg/ http://www.lelkes.home.sk/homesolar/
HA már angol linkekkel kontárkodsz legalább megtanulhatnád a nyelvet, mert így sorozatos beégések áldozata leszel. (lásd moonhoax topic)
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Elõre is köszönöm😄
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Bazz, ezt pont te mondod. Rajtad röhög a fél sg.
----
"Nem megy ez neked, miért akarsz hozzászólni bármihez is?"
Ez volt a nap vicce. Fõleg tõled.
----
"Azok szoktak így reagálni. (beszûkült tudatállapot, a valóság torzult érzékelése, kreativitás teljes hiánya, stb...)"
Mintha csak magadról beszélnél.
Nem megy ez neked, miért akarsz hozzászólni bármihez is? A nagyonokos bácsik már mindent megoldottak, mindent kitaláltak, amit meg nem, az úgysem lehet. Nem vagy te egy elb*szott fizikus vagy csillagász? Azok szoktak így reagálni. (beszûkült tudatállapot, a valóság torzult érzékelése, kreativitás teljes hiánya, stb...)
Te pedig az általam belinkelt cikkre, képre reagáltál, bár erre is eléggé ovis szinten 😊
Attól, hogy régi technológia, még lehet, hogy más területeken szerzett fejlõdést felhasználva (új ötvözetek, új gyártástechnológia, stb, igazából nem értek hozzá, de laikusként ilyeneket tudok elképzelni) sokkal hatékonyabbá lehet tenni, hogy akár valós alternatívát jelentsen.
Ugyanez a svájci úriember, aki ezt a gõzautót építette korábban már több gõzmozdonyt is felújított, például egy második világháborús német mozdonyba tette bele a saját továbbfejlesztett gõzhajtómûvét, ami jelenleg is üzemel egy svájci vonalon, gazdaságosabban mint egy dízelmozdony.
Kicsit ontopic is legyen:
Ha mindenki ilyen szûklátókörûen gondolkodik mint te, akkor modern szélgenerátorokat se építene senki, "mer nehogymá' visszatérjünk az ósdi középkori szélmalmokhoz így a 21dik században merígy soselesz sztártrekk".
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Most lehet, hogy sokan csalódtak bennem, de 3 sör és ennyi baromság után ez kijött belõlem.
Steam power takes to the road again
Steam cars are seriously old technology. Many of the earliest road vehicles ran on the stuff. By the 1920s, though, the convenience of the internal combustion engine had pushed them aside.
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Joebácsi mondhatná meg, hogy a NewScientist weboldalán hol van a cikk róla.
A sci témában meg mrtzool és én is leírtuk mi a helyzet. Álomvilágban élsz.
Hahó, vissza lehet téged rántani a valóságba? Nem elõször hivatkozol filmekre tényként. A sci-fi filmek NEM történelemkönyvek, hanem fiktív, elképzelt eseményeket szórakoztató célzattal bemutató mûalkotások. Ébresztõ!
Star-Trek? MUHAHAHAHA, egyre távolodik a lehetõsége, 2063-ban eljutunk megint a 19.sz.-ba? (a térhajtómû kipróblásának éve😊 LOL
Zefram Cochrane kíván boldogújévet:

Mivan ha megfordítom a folyamatot? Ha a hûtõfolyadékot hûtöm akkor meleg is kicsikarható ebbõl a folyamatból?
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyõznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
Nem az alapanyag határozza meg azt, hogy milyen technológiai szinten vagy. Mennyi ideje is van arany, vas meg réz az emberi társadalmoban? 6000 éve? És kõ? És még mindig a tégla a legjobb házalapanyag, mert atomjó zaj és hõszigetelnõ. Ej, de elmaradottak vagyunk, hogy még mindig szuperacélokat meg mást használnuk. Atyaisten...
Jó, hogy visszajöttél van megint kin röhögni...
(Amúgy P = 1005_J/(kg*K) * 1.15_kg/m^3 * 0.5_m^3/min * 1_min/60_s * (62+3)_K = 626_W körül van, de mind1)
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Mellesleg van szén dögivel. Abból minden elõállítható ami olajból. Az ára a kérdéses. Nekem azt regélték, hogy tartósan 140 dollár feletti olajárnál még a õsrégi 60 éves tecnológiával is gazaságliag megéri a technológiát használni. Mi lesz, ha egyszer elkezdnik fejleszetni?
Tehát a hasonlat:
Ha nekem van egy olyan krumplim, ami a föld mélyén különbözõ mélységekben terem ÉS én csak ennek a krumplinak a "megevésével" jutok táplálékhoz, akkor azokat a krumplikat már nem fogom kiásni, amiknek a "megevésével" nem jutok annyi energiához, ami a kiásáshoz szükséges.
Ez a krumpli az olaj és kutya köteles a föld alatt maradni egy része, ha olyan a technológia, ami több kWh-t zabál, mint ami a csövön kJ érkezik.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
"a sugárzás szempontjából hasznos felület: 3,5 m^2
...
A kinti hõmérséklet -3 °C volt, kollektorból percenként több mint fél köbméter +62 °C-os levegõ tódult ki. A mért adatokból 700 W körüli érték jött ki. Ha a mûszereim összpontatlanságát és a kijelzõk kerekítési hibáját a +/- 5%-os tûrésbe helyezem, akár a 736 W-os eredmény is kijöhetett volna."
Forrás
Ezért ~90%-ot spórolnánk, ha a Nappal melegítenénk fel a hûtõfolyadékot.
Ha igaznak fogadjuk el, amit a napvadász oldalon olvastam, h kint -3 fok volt, és egy déli tájolású 3 nm felületû napkollektor belsejében (ami levegõ melegítésére készült) +110 fokos volt a levegõ és ezt egy 100W-os ventilátor keringette...A napkollektor belsejében összeragasztott sörösdobozokból készült a csövezés...😄 😄
viszont mint említettem hozzászólásban felvetette valaki hogy a hûtõfolyadékot lehetne napkollektorral melegíteni... érdekelne hogy hogy müködik pontosan a klíma... pontosan mi történik a készülékben 😊 valaki? 😊
ON:
joebacsi: videót kapunk 😊 érdekelne müködés közben a ketyere 😊
egyéb: sokan mondták hogy az osztrákoknak milyen jó mert ha nem fúj a szél átkapcsolnak vízi erõmûre és megvan az energiájuk .... halkan megkérdezném hogy mi a fasznak nekik akkor szélerõmû ha a vízi erõmû folyamatos áramellátást biztosít számukra?
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyõznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
Akkumulátorok, kondenzátor telepek?
Inkább kell csinálni egy önszabályozó-visszacsatoló rendszert, ami folyamatosan tartja a 400V, 50 Hz-es feszültség/freki viszonyt. Aztán annyi a teljesítménye, amilyen erõsen a szél éppen fúj.
(gondolok itt egy külsõ gerjesztésû e.á. generátorra, vagy 3f generátorra, ahol egy freki-váltó figyel a szinkron fordulatra mely egy egész szélkerék-telep összenergiáját küldi ki a hálózatba )
Ha a rendszer érzékeli, h nemsokára szélcsend lesz, vagy valami hiba miatt leáll a rendszer, hamar átkapcsolja az atomerõmûvi hálózatra a fogyasztókat.
"A lenyeg, hogy a sok kis eromu altal termelt aramot ha eppen nincs ra azonnal szukseg, akkor sok kis puffer taroloba teszik, amikbol akkor lehet helyileg elohivni ha eppen szukseg van ra."
Mondjuk a Szelek Istenének, h most fújjon kicsit erõsebben, mert Steiner néni bekapcsolta a mosógépet?
Annak lenne értelme, ha egy ilyen kisebb közösségben elõre be lenne osztva, h ki mikor végezzen energiaigényesebb munkát, vagy lenne egy egyszerûbb hálózat-terhelési mutató, ami alapján eldönthetné a felhasználó, h most lehet mosni-vasalni, vagy hagyjuk kicsit késõbbre.
Lehet érdemes lesz a jövõben a másik oldal felõl megközelíteni a megoldást:
Rugalmasabb áramhálózat
Így a végkövetkeztetésed teljesen hibás.
"Tehát elmondható, hogy egy dombtetõn a szél sebessége KÉTSZERESE a domb elõtt, a domb felé fújó szélnek!"
Ez persze matematikailag helyes, csak éppen nem a nyomásod a bemenõ adat, hanem a szélsebesség. Ez a képlet a szélsebesség és a hely függvényében megadja az adott pontra ható szélnyomást a henger palástján. Matematikailag persze megfordíthatod, de akkor elveszti a kapcsolatát a valósággal.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Erre én is gondoltam...!
Sõt, kicsit el is hamarkodtam a dolgot, mert egy kis méretû hengernél a helyzeti energiája az áramló közegnél elhanyagolható, de egy domb-magasság már jelentõs, így nem is igaz, h a sebesség 2x akkora, csak alacsonyabb domboknál közelíti meg de azok meg nem hasonlítanak félkör-keresztmetszetre... 😞
Azért várom a hozzászólásokat, én meg beleveszem a modellbe a helyzeti E-t is.
Bocsi 😄 😄
Rajzoltam nektek egy szép ábrát és ezzel kapcsolatban akarok feltenni egy igencsak izgalmas kérdést:
Namost, én azt tanultam az egyetemen, hogy ideális esetben az ábrán látható függvény írja le a nyomás eloszlását egy áramlásba helyezett henger körül. Ha van leválás, akkor ez már nem igaz, de a nekünk izgalmas 0 fok és 90 fok alfák esetén még jó.
Az ábrán szereplõ összefüggésbõl kifejezve a p(alfa) értékét, megkapjuk az össznyomást a szög függvényében:
p(alfa)=rho/2*v0^2*(1-4*sin(alfa)^2)+p0
Ha alfa=0 fok, akkor a nyomás p(alfa=0)=rho/2*v0^2+p0, ami ténylegesen megfelel egy torlópontbeli össznyomásnak, míg ha alfa=90 fok, akkor p(alfa=90)=-3*rho/2*v0^2+p0.
Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint megnézni, a "d" indexû pontban ("d"="dombtetõ"), mekkora a szél sebessége, ha a domb elõtti "0"-s pontban v0:
Írjuk fel a két pont között a Bernoulli egyenletet (válasszunk a talaj felett nagyon kicsivel haladó áramvonalat, ami a dombtetõ fölött is kicsivel halad):
p0+rho/2*v0^2 = pd+rho/2*vd^2
Írjuk be az ismert pd-t:
p0+rho/2*v0^2=-3*rho/2*v0^2+p0+rho/2*vd^2, amibõl
4*v0^2=vd^2, azaz:
vd=2*v0
Tehát elmondható, hogy egy dombtetõn a szél sebessége KÉTSZERESE a domb elõtt, a domb felé fújó szélnek!
Kézenfekvõ a kérdés: a szélgenerátorokat dombtetõre telepítik-e??? És ha nem, akkor miért nem???