Geotermikus energia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem kell berágni. én nagyon szeretném, Ha pl. ez a hõszigeteléses lakás koncepció megvalósulna. Talán 1 db ha van ilyen Magyarországon.....
Nem tom ott a szobák szellõztetését(konyha nem is volt említve) igen kis teljesítményû ventilátorokkal oldották meg az energia a napk-ból jött.

A lényeg amit még böfögni akarok: nem az számít, hogy mennyire modern cuccot telepítenek Magyarországra, hanem az, hogy milyen etikával használják fel....
pl. most bevezetik ezt a sok energiatakarékos izzót. Mindenki azt hiszi kevesebb lesz a villanyszámla<#taps> pedig azt jól képzett szakemberek szabják meg mennyivel lehet lehúzni a lakosságot. Amit megspórol valaki a fogysztott kW-ban, azt befizeti a kW/Ft-ban<#duhos2><#duhos2><#boxer><#violent>
Ez valahol hazaárulás...

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

majd kiverjük belõled<#zavart1>.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Molnibalage
A kombinált ciklussal kb. simán dupla ekkora is elérhetõ. Persze abból nincs itthon többszáz MW-os méretben...

Egy nagyobb erõmû fejleszése tervbe van véve. Gázzal megy. 40% felett lesz a hatásfoka bõven. (Sajnos nem mondhatok többet.)

Gönyû kapcsán is részben érintett vagyok.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Jól van, Dr. Evil
A vitát én itt befejezem. Legyen igazad az EER-ben is, , hiszen zseniális vagy. Azonban ebben az ügyben a legnagyobb eredményt mégsem a mérnökök, hanem a villamos lobby tudatossága, és a konkurens eljárások nemtörõdömsége okozza.
Persze jó lenne elfelejteni a tüzelést is.
Csak megjegyzem, hogy a legtöbb hõt a környezetbe épp az atomerõmûvek hûtése bocsátja ki, pld. a Dunába. Hiszen azok alacsony hõfokon üzemelnek. A szuperkritikus hõmérsékletûeket pedig még csak tervezik, és remélem nem ide.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Kétségkivül, a hõszigetelés jó dolog, és a szellõztetést is jogosan emlegeted.
A jövõ talán a "szervezett szellõztetésé".
Ami megtervezett légbefúvást, és elszívást jelent, hõvisszanyerõvel.
A hõvisszanyerõ nem hõszivattyú, mert csak egy hõcserélõ, amely az elszívott levegõbõl átvezeti a hõt a befúvottba.
Amikor maguk a légáramok találkoznak a hõcserélõ felület mellett, "levegõ-levegõ" rekuperátoroknak nevezzük õket.
De lehet közvetitõközeges (glykol víz) hõvisszanyerõ rendszer is, amikor elõbb egy kaloriferben a vizet melegítjük fel az elszívott levegõvel, az meg átadja a hõjét egy másikban a hideg levegõnek. Még többféle ilyen készülék is létezik.
Ilyen készülékek egész kis méretben is kaphatok, és a távozó levegõ hõjének 40-70%-t képesek hasznosítani.
Megjegyzem: 1 m3 levegõ felmelegítéséhez ~10 W teljesítmény szükséges. Bármely lakás WC, szoba stb. szellõzéséhez viszont legalább 80-100 m3/h levegõt tervezhetünk, ami önmagába 1 kW. Ha meg konyhai elszívónk is van, az még 200-400 m3/h, 2-4,0 kW ot igényel a beáramló levegõ melegítésére! Ezen csak úgy "takaríthatunk meg", ha jól záró ablakaink vannak, akkor viszont nem szellõztetünk? Másfelõl ez életveszélyes akkor, ha nyilt égésterû, kéménybe kötött készülékünk, kazánunk van, hiszen akkor visszaszívjuk a füstöt!
Ezzel senki ne is próbálkozzon!
Szóval-egy lakás szellõztetése nem is olyan egyszerû, hogy biztonságos, gazdaságos is legyen.
Én úgy látom, ezzel is többet kellene foglalkozzunk.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételérõl szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Engem ez a sok elméleti hablaty nem igazán érdekel bocs.
Amit én leírtam az mûködõ technika. Optimalizálása, gazdaságosabbá tétele az olyan zseniális mérnökök feladata, mint amilyen ÉN.<#zavart1>
Az EER szint mind a hûtésnél mint a fûtésnél használatos.
Tavaly télen itt Békés és hajdú megyében igencsak fújt a szél bocs.

A geotermikus energia kihasználása projektfeladat, amiben az állam kell, hogy legyen a fõ szerepvállalónak.
Még min 4 db atomreaktornak épülnie kell ebben az országban egyenként 1-2 ezer MW teljesítménnyel.
Felejtsük már el a tüzelést!

Örülök, hogy válaszolsz.
Hogy kié a jövõ, arról lehet beszéljünk!

De elõször arról, hogy ezen a területen óriási hozzánemértõ dumák folynak, amire friss példát hozok:

"A.. csúcskészülék (hõszivattyú!!!) egyedülálló, 5,1-es EER értékkel rendelkezik, mely A9-es energiaosztályba repíti!"
Nos-az EER az tipikusan hûtési mutatószám, a hõszivattyúra COP-t alkalmaznak. Ha ezt se tudja a hirdetõ, mit hihetünk el neki?

Másodszor nem kell nekem a név "levegõkazán". Mondjuk, azt rá, hogy "hõszivattyú". Mert a kazán tud termelni 90 oC vizet is, ez meg inkábbcsak 40-45- oC-t. Persze azzal is lehet fûteni, csak másképpen.

Másodszor megnehezíti a tárgyalásunkat, hogy csak azonos peremfeltételekkel hasonlíthatók az eljárások össze, amelyeknek többféle "névlegese" használatos.
Nem hasonlíthatók közvetlenül össze olyanok, amelynek elpárolgási hõmérséklete -25, vagy csak 0 fok?
Márpedig a levegõ kazán így kell, hogy üzemeljen, -25 oC elpárolgási hõérséklettel legalább. Egy helyen, egy ilyen levegõs hõszivattyú mellett fél méteres jégdombon csúszkáltam, még tavasszal is. És olyankor, hidegben nincsen meg az EER(COP)= 5,1...!
Szóval, nehézkes vita indulhat, érzem. Sok mindent kellene tisztázni, pontosítani, hogy túllépjünk a reklámszövegen. Kissé vissza is riadok tõle.

Hogy honnét veszem a gõzt? Az abszorberek 80 oC-on, az adszorberek már 60 oC-on elindulnak, persze rosszabb hatásfokkal. De kollektor, pellett, stb. is elegendõ a mûködéshez. És honnan veszel télen és szélcsendben villamos energiát te, a "légkazánoddal?" Pont amikor kéne az? És mi a biztositéka, hogy három év múlva is olcsó lesz az áram? Az erõmûvi hatásfok itthon mamég csak 31-34%. Gönyü mellett épül ugyan egy jobb hatásfokú erõmû, de az átlag még sokáig kicsi lesz. Úgyhogy a hõszivattyúd csak azt a hõt szivattyúzza vissza, amit az erõmû az elõállításakor korábban a légkörbe kibocsátott! Akkor mitõl hasznosít "megújuló energiát" a légkazánod?
Miért jár érte a fogyasztónak kedvezmény?
Ezekre, és még sok másra kellene válaszolj,ha igazolni akarod az állitásod.
Persze a hõbázisú technológiának is vannak buktatói. Például, hogy nagyon drága. Majd azokról is írok.

és honnét veszed a gõzt?
A levegõkazáné a jövõ, nem kell furkálni árammal megy.
Az áramfelvétel függvényében kiegészítõ napelemekkel szélerõmûvekkel és persze állami támogatással: olcsóbb áram (szegény Kapolyi<#duhos2><#duhos2><#duhos2>), beruházás támogatása stb, jó alternatíva lenne.

Én még talán abban hiszek, hogy 100%-ra burkolják a házat min 40 cm szigetelés. Ekkor fûtés nem kell, nagyon minimális. itt viszont a szellõztetés okoz gondot. Ezt szintén lehet pótolni napkollektorral...

Hõbázisúnak nevezem, ha nem árammal, hanem hõvel (gázzal, forróvízzel hajtjuk meg a körfolyamatot. Ez ma még drága technológia, de az üzemanyaga lehet olcsóbb. Egyelõre ennyit.

Szervusztok.
Tudhatjátok, ha valamihez nem értek, hogy milyen sokat írok?
Na, ehhez meg kicsit értek is, tervezem is...
Félelmetes tudnék lenni most! De ígérem nem flammmezek sem trollozok -jó leszek.
Szívesen írnék a hõbázisú hõszivattyús technológiákról, (abszorbciós, adszorpciós), de a kompresszorosról is.

birdo
Nekem a Pelletkazán tetszik a legjobban.....nagy és drága ))

A valóság az, ami akkor sem tûnik el, ha már nem hiszünk benne.

http://www.eh.gov.hu/gcpdocs/201006/meh_pylon_a_2.pdf
érdekes olvasmány.
Nekem a szokásos mód tutyimutyi.
Magyarországon akár 50%-ban kiváltható lenne a gáz 12-5év alatt!!!

Bucser
Nem.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

L Viper
Köszönöm kisfiam.
degenerator
te reálisnak látod a nagy összeomlásról szóló elõadásokat?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelmérõl. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Frayer
Semmi baj, fiam, most még elnézem neked.

Leülhetsz.

I love to walk in the rain, because no one knows im crying

L Viper
Össze lehetne kötni benneteket látom. Hasonló a stílusotok. Kemény vagy te is nagyon. Nem is merek beszólni neked sem, mert nem szeretnék a sarokba állni. Kicsi vagyok és félek tõled, mert nagyon csúnyán is beszélsz.
Ne haragudj, hogy írtam ide, nem tudtam, hogy tiéd ez a topic.
Köszönöm, hogy tudtál viselkedni és nem szidtad az anyukámat sem.
Bucser
A gond az, hogy okkultistra a tudományos tények sem hatnak.

Amit meg a peak olajos index topikról írt, hogy "ott is megjelentem trollkodni" Indexen régebb óta vagyok regisztrálva mint SG-re... poliDili-t szinte 2000 óta követem és biza a politikai gazdaságtan klubot is. (VMT-Karzatba is írogattam régebb óta Global economic trendset is szívesen ovlasgatom+ a peak Oil téma is régebb óta foglalkoztat csak nem az armageddonista oldalról. (ott is volt még 1,5 évvel ezelõtt egy fogadásunk BSM-el)

És Theta Peak Oiltopicban kicsit elmrte, hogy 700-800 méterre lefúrni le lehet 2 millió forintból. Ahogy azta késõbb hozzászólók (és õ maga) is elismerte.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Frayer
Itt nem okoltistal van a baj, neki már régóta ott van az a figyelmeztetés, az neki már a védjegye. Le se lehet törölni.
Neki ilyen a stílusa.
Ha te úgy gondolod,hogy flamet akar kelteni, az a te véleményed, a flame akkor valósul be, ha te beszálsz és visszaugatsz neki valamit, de akkor már te kelted a flamet.

Hiába bosszant másokat, az nem ad okot személyes gyülölködésre. Engem is bosszant hogy ide írtál mert kurvára off vagy, mégse kurvázom le az enyádat.
És azt hiszem okultisra nem erõszakolhatja rá senki az érveit, akaratát. Joga van figyelmen kívül hagyni. Ha ezek mind nem tetszenek neked, el lehet menni az ombudsmanhoz, vagy el lehet hagyni a topikot, netán be lehet szólni, aztán megnézheted magad te is. Beállítalak a sarokba molnibalázs mellé.

L Viper
Bár én csak olvasgatni szoktam ezt a topicot, de amit Okkultist mûvel több topicban is ezzel az állandó Flame keltésével, mások bosszantásával, más érveinek totális figyelmen kívül hagyásával, stílusával stb. az nem ide való.
Már régen kellett volna figyelmeztetni.
Gundark 1 1
"Anyád pofázik"

"mint anyád bizonyos domesztikált állatokkal tette azt, valószínû te is egy ilyen kapcsolatnak vagy a terméke."

"Anyázni nem szoktak csak a genetikai hulladékok"

Hmm. Mit is szoktak ilyenkor mondani? Jaaa. No comment :)
Pheel
Ha innentõl BÁRKI anyázik, repül.
Ekkora öngólt...

Anyázni nem szoktak csak a genetikai hulladékok

Ezzel szemben a #324-es hozzászólásod anyázással kezdõdik.:) Na menj szépen, keresd meg az elgurult bogyóidat.:)

Frayer
Amúgy meg mér akarjátok proxizni az sg topikjait?
Norbertka mindent elmondott, kár volt rábízni.
Ha megpróbáljátok, az bûncselekmény lesz, jogtalan hátrány okozása az sg-nek te fa*kalap.

Az eszetekbe sem jut,ha sikerül ti itt nem fogtok vandálkodni többet az sg-n? Ha a google kiejti a siteot a találati listákról, lassan a forum is megszünik faszkalapok. Mindezt csak egy két topik miatt, ahol nem bírtok magatokkal?

Milyen ember lett belõletek?
<#szomoru1>

SHADOWEYES7
Urak-urak

A stíluson kicsit csiszoljatok mert nem lesz jó vége.

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

Anyázni nem szoktak csak a genetikai hulladékok, te majd a kényszerpihenõ után megnyugszol, reméljük fogalmazni is megtanulsz,esetleg az elemi kommunikációs szabályokkal is közelebbi viszonyba kerülsz, mint anyád bizonyos domesztikált állatokkal tette azt, valószínû te is egy ilyen kapcsolatnak vagy a terméke.

A konteo blogon trollkodtál, bucser meg a Peak-en, ha jól láttam de lényegtelen.

Megint ittas vagy?
Gradiensekkel jössz megint??? WTF? 1-2ezer méterrõl volt szó, elõször csak 600-1000m-rõl mert valaki szeretne otthon magának mini hõszivattyús fûtést , de késõbb számolgattak, és az jött ki, hogy inkább 1000-2000m kell. (nyilván megoldhatatlan, vagy csak sok-sok millióból, de kérni fogok konkrét árajánlatot, mert a trollkodásaidból tényleg elég)
Arra meg jöttek a vadabbnál vadabb összegek, 1millió, 2 millió, 6millió, stb....

ITTASAN NE KAPCSOLD BE A SZÁMÍTÓGÉPET! autót se vezess, de pl. kiugorhatnál valami magas helyrõl, az sem baj, ha nincs nálad ejtõernyõ.
Molnibalage
1. Te szabadultál rá az sg topikra és nem mi.

2. A peak oil topikban soha nem jártam. Hazudozz a jó édesanyádról arról te paraszt.

3. Nem 600-1000 méteres fúrásokról volt itt szó, 6-7 ezer méteresrõl az említett durva termikus gradienssel.

4. A posztod vége elárulja, hogy semmit sem tudsz a természettudományokról. Akarsz egy hasonlatot? Tessék! Az 1910-es években a korabeli gépek felmentek 3000 méterre is, ha nagyon jó napjuk volt. Egyes mûholdak 300 km táján vannak minimum magasságon kb. 300 vs. 3. Akkor vegyük a te fúrásodat. 50 méter vs. 5000. Érzékeled az arányokat? 1:100 mindkét esetben Azt is látod te idióta fasz, hogy az egyik milyen szimpla a másikhoz képest te elmebeteg idióta? Mi kell egyik és másik eléréshez? Leülhetsz.

5. Megint te személyeskedsz én eddig halgattam. Lehet, hogy én büntpontot kapok megint, de téged ki kéne vágni innen a jó büdös picsába. Kurvára elegem van belõled és nem csak én vagyok így ezzel.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Sajnos bucser meg molnibalage kiszabadultak, senki sem képes megfékezni õket, a konteo összeesküvés-elméletes blogban is trollkodnak, a Peak-Oil-os topikban is feltüntek, mindenhol ezekbe az okoskodó kommenthuszár, szobatudós, trollokba ütközik az ember, nincs mögöttük 10-20év tapasztalat semmiben, valószínû elvégeztek valamit (lehet ez akár egyetem is) és most azt hiszik, hogy mindentudók. Nem valószínû, hogy pl. közbeszerzést láttak volna közelrõl. Én meg igen, sajnos.
A Peak-Oil topikban is pont a fúrásról volt szó, és egy 600-1000m-es fúrás árát próbálták kitalálni, (ez így baromság) indult 1-2millióról, utána hirtelen már 6millióból sem bírna kijönni (balage szerint) mert az már szinte holdutazás technológia, a világon csak 1cég képes rá, természetesen az nem magyar, de ha itthoni lenne, akkor is, napi 1milliós költség, és több100 sokdiplomás géniusz kell hozzá, meg ûrtechnológia. Ez akkora baromság, amilyet ritkán lehet olvasni, 30-50m-es fúrást láttam, az 0 (NULLA) technológiával volt megoldva, 2ember járt körbe egy fúróval, akár 100m-is le tudtak menni, lehet tippelni, hogy milyen költsége van: félcolos-1colos csõ+sör+valami párezer Ft. Namostakkor a több100m az miért kerülne sokmillióba, ha nem a csillagászati pofátlan profit miatt???? (mint a magyar autópálya)
Kérlek Okkultist, legalább ne anyázz!!!!

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Anyád pofázik, én csak a valóságot próbálom vázolni, te szerencsétlen, volt szerencsém részt venni 1-2 közbeszerzésben, és tudom, hogy kisebb (pár milliós tételnél) összegû beszerzéseknél 30-40-50% is elmegy a jattra, polgármesternek kötelezõ cuccok (a számlán van 2 tétel, de a valóságban pl. 3lett , mert ebbõl 1-et másvalakinek kell leadni) stb... Nem írhatok konrétumot, mert nem akarok problémát magamnak, de undorító ahogy ez zajlik ebben az országban. A VÁLLALKOZÓ magyarországon alapból gengszter módon próbálkozik, simán bemondja a KÉTSZERES árat, és ha nincs verseny, vagy kartelleznek, akkor marad is a dupla ár. Mit gondolsz miért itt épültek a legdrágábban az autópályák???????? Mert van egy könnyen megvehetõ, korrupt és gyenge állam, akit a halálba lehet szopatni. Mindegy mivel, csak sokba kerüljön. Ott vannak az adatok, egy kistérségi szennyvízes projektról, ahol az EU pályázat miatt eleve drágább , és pont annyit kapnak az EU-tól, amennyi elmegy a haveri körnek. Ugyanez a geotermikus erõmûvel, ahol toronyóra lánccal be lett tervezve, akár jó is lehetne, de nem , mert itt fognak épülni a világ legdrágább luxus-geotermikus erõmûvei, amibe minden bele lesz rakva, amire soha nem lesz szükség, meg amit sehol sem vettek meg, azt mindet ide hordják majd a "vállalkozók", sajnos közelrõl ismerem a módszert.
Jézus szíve
Ez egy kicsit bõvebben is érdekelne engem, már hallottam foszlányokat máshonnan.
Akár privátban is jöhet a válasz.

Molnibalage
Ahol kisebb faluk vannak, az jellemzõen aprófalvas rész, és sok kis falu van közel egymáshoz, ott is megoldható (lenne) hogy 50-10ezer emberenként, legyen egy erõmû.

Ez technikailag pontosan így van. Csak ezek a kistelepülések a legszegényebbek. Örülnek sokszor, hogy egyáltalán élnek. Önerõbõl esélyük nincs. Még, ha a 80%-át kifizetnék nekik még akkor sem.

Akarat kérdése az egész a víz-gáz-telefon mellett ezt is meg kell oldani, a szennyvízre is befizetnek az emberek, akkor erre is be tudnak.

Csak a költségek kicsit más nagyságrendben vannak.

Persze elõször le kellene törni az árakat, mert a 30-40%-os árréssel nem fog elterjedni.

Mindenki annyiért adja a cuccát amennyiért van rá kereslet. Ne pofázz bele más dolgába. Akkor gyártsad te és add olcsóbbért. A minõségi cuccot meg kell fizetni. Meg azt, hogy kifejlesztették és legyárották. A világon minden ipari cucc drága. Ez van. Viszont sokat is tudnak. Nem 5 év után szétrohad meg hasonlók...

A légkondik is akkor terjedtek el, amikor 100ezer Ft alá ment az áruk.

A geotermikus erõmû viszont nem széleskörûen elterjed és soha nem lesz az a Föld adottságai miatt. Az államnak kell támogatni ezt és nem a semmire sem jó szélerõmûveket.

Bucser
Olyan okos vagy tudod az ország minden problémájára a megoldást. Ez hihetetlen...

Ahol kisebb faluk vannak, az jellemzõen aprófalvas rész, és sok kis falu van közel egymáshoz, ott is megoldható (lenne) hogy 50-10ezer emberenként, legyen egy erõmû. Akarat kérdése az egész a víz-gáz-telefon mellett ezt is meg kell oldani, a szennyvízre is befizetnek az emberek, akkor erre is be tudnak. Persze elõször le kellene törni az árakat, mert a 30-40%-os árréssel nem fog elterjedni. A légkondik is akkor terjedtek el, amikor 100ezer Ft alá ment az áruk. 2-300ezer Ft mindenhol van, nézd meg a Buzukik ott állnak a ház elõtt, ha mégsem akkor jöhetnek a BAKOK, hitelfelvétel (akár jelzálog a házra) de akkor is önálló kellene hogy legyen az ország, és nem a további energia és élelmiszer függés felé kellene haladni.
Bucser
Ott voltál mikor eldöntötték? vagy honnan a belsõ info?

Ezt senki sem fogja megakadályozni.
Eldöntött dolog.

Molnibalage
Honnan szedsz alsó hangon milliárdos nagyságrendû pénzt? És akkor még csak anyagköltségrõl van szó, a tervezésért, kivitlezésért egy centet sem fizettél.

5 ezer emberes falu kevés van. Mo. lakossága kb. 10 millió. Kb. 3000 önkormányzat van, de ennél több település. Az átlag így kb. 3300 ember. Az átlag felettiek még talán összedobnak valahogy egyre, de kistelpüléseknek esélye nincs. Talán általános iskolai számolás nem ártana mielõtt pénzzel dobálózol.

Bucser
Persze persze.. ha meg nem akkor Bilderbergék akadályozták meg...

Az árakat nem én találtam ki, de mivel nagyjából tudom , hogy a "vállalkozók" milyen árréssel "dolgoznak", fõleg, ha állami pénz is van benne, meg EU-s, meg pályázati, (meg ott a polgármester+baráti köre), ebbõl lehet kalkulálni, hogy kb. 30% megy el, mert ilyen "korrekt" környezetben ennyi a járulékos veszteség. (részt vettem egy apró pályázati beszerzésen, ott 50-60% volt ez a költség, gondolom milliárdos tételnél azért ez is csökken)
Geotermikus beruházás, haltenyésztõvel, gyógyfördõvel, toronyórával, lánccal, a polgármester új házával és autójával
Talán azok összedobják akik számára épülne??????? Mint a víz-gáz-stb bekötése, az sem a bankokból megy a bennszülöttek adják bele a saját pénzüket, nemrég láttam egy "sikeres" EU pályázatos hírt, büszkén dicsekedett a polgármester (talán Derecske) hogy lesz szennyvízhálózat, MINDÖSSZE 60ezer Ft a lakásonkénti bekötés, így az egészhez kb. 10-20ezer Ft-ot adott az EU (per lakás) az pont annyi, amennyit le szoktak nyúlni az ilyen esetekben (lehet keveset mondok) a polgármester+barátai meg a "kiválasztott" vállalkozó. TEHÁT sem pályázatra, sem rabló vállalkozóra nincs szükség, mert saját pénzbõl, saját maguknak meg tudnák oldani. Persze ehhez kell szakértelem + eszközök, nem árt egy helyi vállalkozó, aki képes korrekt módon is mûködni, fõleg ha õ is helyi lakos. (ritkaság errefelé)
Mennyibe is kerül egy ilyen GEOTERMIKUS valami? 700millió-1milliárd? (ebben már a "vállalkozói" árrés is benne van, erõsen) 5ezer emberes falura számolva, az 150-200ezer Ft (150ezer, igen egy LCD TV ára, B+) EZEN KELL GONDOLKOZNI???????? Eszem, f*szom megáll, ennyi debilt még nem láttam.
Igyekszem:D :D :D

Remélem már betáraztál vízbõl, konzervekbõl, napelemes akkutöltõbõl, benzinbõl és paranoiából! Éberség, elvtársak!:)

Hol élsz?
Szatyorban??? :D :D :D
Vagy külföldön és csak a népszava c. újságot olvasod?? :D :D
Még az idén elkezdõdik...

Bucser
Polgárháború?

Szerinted hogyan néz ki egy ilyen mélyfúrás?
Jön egy teherautó és leborít egy rakomány dollárt, aztán a pénz szépen kifúrja az aknát?
Vagy felvonul a helyszínre a technika, és az azt mûködtetõ-irányító emberek?
Vajon ki beszél itt arról, h a geoterm. energiát ebben a gyurcsányi rendszerben kellene elkezdeni hasznosítani?
Persze, h pénzzel nem megyünk semmire, és nagyon helyesen látod, h pénz valójában nincs is.
Majd hamarosan, a polgárháború után fog megvalósulni.
Akkor már senki sem fog a pénzzel kereskedni, hanem csak használni fogjuk.

Molnibalage
És a pénzt honnan veszi hozzá? Most senki sem ad hitelt szinte senkinek, az önkormányzatok fele alaphelyzetben a csõd szélén áll. Talán, mert nem kéne 3000 db...

Akkor meg nem kell semmi speckó.
Ez a mélység Magyarországon elég egy önkormányzat energia igényeinek kielégítésére.

Molnibalage
Mire? A sokat emlegetett nagy makói gázmezõ kb. ilyen mélységben van. 2500m-re nem kell semmi speckó...

Okkultist, most már fejezd abba.

Nem értitek a lényeget: gradiensek vannak, meg geológusok, mi nyomorult bennszülöttek nem tudhatjuk, örüljünk, hogy a jóságos kapolyi bácsi hoz nekünk ukrán áramot, meg kapunk a barátság (druzsba) vezetéken egy kis gázt. ENNYI. Lehet, hogy a 100m-nél mélyebb fúrásokat egyszerûen betiltják, mert megzavarja a mexikóma béka életterét, vagy eladják a jogokat az egész ország területére egy kanadai-izraeli-orosz cégnek.
Azt a néhány falut, ahol már geotermikus fûtés van, azokkal most mi legyen? Lebombázzuk õket, vagy csak visszaállítjuk gázra?
Frayer
optimális már 350-400 c hõ is. Persze alacsonyabbal is lehet mit kezdeni.
Ezt a hõt több lépcsõs fokozatban felhasználni, optimálisan 80% hatásfokkal, a hulladékhõ meg jól jön lakásfûtésre, késõ õsszel és kora tavasszal és télen meg hatalmas fóliasátrak fûtésére.