Buddha dharma
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hiszek-e Istenben?
A kérdés lényeges és lényegtelen. Az, hogy kiben hiszek, azért nem fontos, mert nem mástól kell a javulást vagy a jót várni, hanem magamnak kell megteremteni. Magamban kell hinnem és nem pedig a csodákra várni. Nem vitatom, hogy vannak magasztos lények, de az isteni állapot is csak egy lépcsõ a Buddhává válás útján.
Nem kutatom, hogy léteznek-e vagy sem, így nem is kell elfogadnom, de nem is tagadom. Ha valaki "bebizonyítaná", hogy ez vagy az az isten létezik, attól még nem lesz jobb az életem. Persze a hit nagyon lényeges, a nélkül Buddhista se lennék, de magamban hiszek elsõsorban.
Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.
Jó tanácsként ajánlanék néhány mûvet amiknek segítségével könnyebben eligazodhatnál a témában.
1. Ázsia Világossága. Buddha élete Tana és Egyháza. Írta Schimdt József.
Elsõ kiadása 1922 környékén jelent meg. Antikváriumokban néha lehet látni. Néhány éve reprint kiadása is volt e könyvecskének.
Sok mindent szakszerûen bemutat így alapfogalmakkal is megismerkedhetsz.
2.Takács László India kulturtörténetének áttekintése c sorozat 3. részét
melynek Címe A Buddhizmus kialakulása. 1983-ban jelent meg a buddhista misszió keretében.
Ez egy vékony 116 oldalas tanulmány de bizonyos témákba enged betekintést ami kiegészítheti alap ismereteid. A szerzõ maga írta hogy e tanulmány jó alpot adhat késõbbi kutatásokhoz.
3.A Buddhizmus Eszméi. Írta Német Norbert, Kvintesszencia kiadó 2005-ben
adta ki. Érdemes beszerezni. Mérete ellenére hatalmas témát ölel fel a könyv. Egyszerûen de mégis tömören és élvezhetõen összeszedve mindent mi lényeges lehet az alapoknál.
50. A nemesembernek nincs tétele és nem vitatkozik. Hogyan lehetne ellenkezõ tétel azzal szemben, akinek nincs tétele?
51. Bármilyen álláspontot felvéve az embert megtámadják a klésák tekergõ kígyói. De kiknek tudata nincs semmilyen állásponton, azokat nem kapják el.
52- Hogyan kerülhetnék el azok, kiknek tudata állást foglal a klésák erõs mérgét? Még ha csak hétköznapi <életet>életet> is élnek, akkor is elemésztik õket a klésák kígyói.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
nem volt elvakult ember, számomra abszolút tiszteletre méltó módon többé-kevésbé a logika oldaláról próbálta megfogni a kereszténységet, miután felismerte, hogy én is igyekszem így tenni. én ezzel szemben a buddhizmus látásmódjával igyekeztem felvértezõdni, végül nem igazán tudtuk meggyõzni egymást. nekem is maradtak kérdéseim.
az alapvetõ tétel az volt, hogy hiszek-e Istenben, aztán meg, hogy milyen természetû a hitem, hogy elfogadom e az Istent úgy, mint élõt, létezõt, személyiséget, aki különféle dolgokra ebbõl kifolyólag képes, ilyen a szeretet.
Ti, mármint akik elmélyültetek valamennyire a buddhizmusban, hogyan válaszolnátok erre?
Valahogy úgy érzem, azt hiszed ez a vallás olyan, mint a többi, hogy van egy Biblia, ami leírja mit és hogyan cselekedj. Ilyenekre ne számíts (illetve egyes irányzatoknak van).
Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szer valódi citromot.
Valamint a Tipitaka egyes részeibõl készült magyar fordítás?
Köszi
1.Buddhizmus nem vallás.
2.Sok irányzat még szentségeket sem fogad el.
3.Magyar nyelven több mûbõl is megjelent rövid kivonat. Nem ártana ha pontosítanál hogy mi is érdekelne.
4."Szent"könyvekrõl: Tipitaka az kanonikus mûvek gyüjteményébõl áll. Nem hinném hogy nyugati nyelvekre le lenne fordítva az egész.
Bár magam mûkedvelõ vagyok ,szívesen segítek ha pontosabban leírnád hogy mit is szeretnél.
érdekelne magyar nyelven a Buddhisták szentírása, csak nem tudom ilyen létezik-e. Érdekesnek tartom a vallást, tanulmányoznám a szent írásukat. Van olyanjuk, mint pl a Keresztényeknek a Biblia, vagy az Iszlámoknak a Korán?
Wikipédián azt találtam, hogy Buddha nem fektete írásba a tanait, azonban késõbb a Tipitaka (egyik online könyvesboltban se találtam) pár dolgot tartalmazott, kanonizáltak pár dolgot.
Elsõsorban fizikai könyv érdekelne, nem e-book.
köszi
üdv
Walk the Talk.
"A legtöbb vallás hisz egy Teremtõben, aki általában egy egyéni Isten, valamilyen személy. A buddhista teremtõ személytelen. Ez a személytelen Isten, a Dhamma avagy Természet Törvénye, az idappaccsajatá törvénye"
Walk the Talk.
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
Megérteni Buddhát,és tanítását kevés egy emberöltõ.Jártam távolkeleten,láttam,tapasztaltam,de úgy éreztem magam mint a kisiskolás a szépmûvészeti múzeumban.
az amúgyot nem rövidítjük ám-nak
Buddha nem volt,hülye gyerek Jézus sem,csak az õ tanítását félreértelmezték"direkt".De tényleg,ír a történelem szent Buddhista hadjáratról?
pl.
Egy szerzetes azt kérdezte Unmontól:
- Mi a Buddha?
- Egy szaros seggtörlõ-bot. - felelt a Mester.
<#taps>#taps><#taps>#taps>
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Ahogy én tudom, még a kolduló szerzetesek is fogyasztanak húst, ha csak fülükbe nem jut, hogy miattuk vágták le az állatot.
itt csak arról van szó, ne öldd meg a pókot a sarokban hanem tedd ki a lakásból pl. egy pohárral:)
Az ideológi mindíg a kettõsségen alapul és minden esetben kontrollt akar gykorolni és nevelni, irányítani.
A kinyilatkoztatás nem akar az égvilágon semmit.
Persze mindíg lesznek értetlen emberek, akik a kinyilatkoztatást a saját érvényesülésük motorjaként akarják használni.
Ezért propagálom azokat a tanításokat, amik kizárólag a valóság felismerésére szorítkoznak mindenféle egyházrendszer alkalmazása nélkül.
" Vallás egyenlõ politika" van benne igazság, nem is kevés. Ezért olyan fontos az, hogy ne a tanítók, papok, lámák, stb szavaira és írásaira támaszkodjunk, hanem SAJÁT felismeréseinkre, amiket pedig csak és kizárólag gyakorlással érhetünk el.
Semmi se tart örökké, legfejebb kevésbé múlandó.
Kissé olyan érzésem van ezzel a böjtöléssel kapcsolatban, hogy valahogy meg kell magyarázni a népnek, hogy az, hogy nincs mit enni, az tulajdonképpen még jó is. Ókorban és középkorban gyakoriak voltak az éhínségek, ha meg egy ilyennel jól meg van ideologizálva, akkor kevésbé lázong a paraszt.
Vallás azonosan egyenlõ politika, mindig is így volt, mindig is így lesz.
Kicsit viszont nehéz és nem mindig sikerül az ókorra kalibrált emberirányító rendszereket a 21. századra alkalmazni...
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
a farkas döntésével kapcsolatban azért nem volnék biztos, de ez más kérdés :D
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Az emberi létforma rendelkezik azzal a szabadsággal, hogy minden egyes pillanatban dönthet az irányról amerre haladni szeretne.
Egyrészrõl kondícionálva vagyuk a múlt álltal a jövõ pedig csak egy koncepció, de a jelen pillanatban mindíg szabad vagy.
sarkosan fogalmazva mondhatom, hogy a motíváció a lényeg és nem maga a cselekvés aktusa.
egy farkasnak nincsen döntése affelõl, hogy megeszi e a bárányt vagy sem. neked viszont van.
Az Ahimsa, vagyis a nem ártás elve nem csak azt jelenti, hogy nem ölünk meg semilyen élõlényt, hanem azt is, hogy méltányoljuk a dolgokat és hagyjuk a saját természetes útjukon haladni.
Vagyis nem csak az élõléneket nem bántjuk, hanem a felmerülõ gondolatokat és késztetéseket sem "piszkáljuk"
Se nem utasítjuk el õket, és nem is követjük.
"...aki azt mondja nekem, hogy nincsen ideje gyakorolni, az olyan, mintha azt mondaná, hogy -Mester, nekem nincsen idõm élni"
A formális meditáció nem más, mint a végletekig leegyszerûsített élethejzet, ahol van idõnk, helyünk és terünk megfigyelni azt, ahogy a dolgok valójában vannak.
Ha fáj a fogad ne feltétlenül arra gondolj, hogy most ki fog hullani vagy lyukas, miért ne gondolhatnád azt, hogy ezáltal az érzés álltal regenerálódik? Az emberi agy képes ilyen jellegû dolgokra, elhitetni önmagával olyat, ami "igazából nem úgy van". Persze itt jön szóba az ,hogy mi az "igazából" szó jelentése...mindenkinek más.
Amúgy egyszer-kétszer kipróbáltam, hogy medddig bírok ülni a fehér fal elõtt törökülésbe és azt vettem észre ,hogy a falon mindenféle olyan dolgok jelentek meg amit más nem láthatott.Gondolatok voltak amik a saját fejembõl jelentek meg, ezek után mégjobban koncentrálni kezdtem a falra hogy eltünjenek. Idõ után eltüntek és egy olyna érzés hatalmasodott el rajtam, mintha átléptem volna valami más világba.MInd a felfogásomban, mind pedig emberileg megváltoztam akkor, csak nagyon sok energiát felemésztett és nem bírtam tovább ,meg egy idõ után erõltetettté vált.Legalábbis én ezért hagytam fel ezzel.Amúgy nagyon sok gyerekkori emlék eszembe jutott ekkor.
Úgy vagyok már ezzel a meditációs gyakorlattal, hogy ha az élet úgy hozza, hogy nekem már csak ez maradt ,akkor végigcsinálom.Viszon addig amíg van még mit tapasztalni az életben, addig ezt feleslegesnek tartom, ez a végsõ stádium a tudás elnyeréséhez, vagy megértéséhez.
Vannak dolgok, amiket nehéz elkerülni, a buddhizmus szerint ilyen a betegség, öregség, és a halál.
Ha már elkerülni nem tudjuk õket, attól még lehet, hogy tudunk velük valamit kezdeni, hogy kevesebb szenvedés származzon belõlük.
Ahhoz, hogy mindig minden jól menjen, azért kell egy kis szerencse.
Így nem fogsz ragaszkodni a már megélt jóérzéshez és félni a kellemetlentõl, hisz már túl vagy rajtuk."
Ja, túl mindenen könnyû lehet....
Kicsit túlzottan "nem emberi" elvárás lenne.
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
eddigi kedvencem Sebestyén Mártától és a Muzsikástól a "Teremtés" címû dal.
Tök érdekes, nem?
"Hé, gyerekek, figyeljetek
Elmagyarázom a bûvészetet
Ott lenn a tömegben, ott a helyed
Kiválaszt és beköti a szemed
Táncolj körbe, jó bohóc
Annyira jó, hogy meghatódsz
Hallod a tapsot, s nagyra nõsz
Ez nagy mutatvány, s újra bedõlsz"
Ezt meg év vége fele találtam. Juhász Gyula: Karácsony felé
'''"Azt gondolom, hogy a Buddha útja egy nagyon kemény út, éppen emiatt. Mert sokkal megnyugtatóbb azt gondolni, hogy van bennünk valami isteni lényeg, amit egyszercsak megláthatunk, vagy részei vagyunk egy nagy kozmikus egésznek, amibe egyszercsak beleolvadhatunk."
-Ezt gondolni tényleg megnyugtató, tudni pedig még megnyugtatóbb. De a "végsõ lényeget" üresnek nevezni, az is megnyugtató. A kapaszkodónélküli buddhizmusba kapaszkodni ugyancsak megnyugtató. Hát még nem kapaszkodni. De még Istent hit által ismerni-vélni is megnyugtató. '''
Látni az életet egyben, hogy mindez csak formaiság, ott kezdõdik és egyben ott végzõdik az 'út'.
---
Az igazi szent a nép között járkál, azzal eszik és alszik és a piacon ad és vesz és megnõsül és a társalgásban részt vesz – és Istent soha, egy pillanatra sem felejti el.
Tudja a ti mennyei atyátok, hogy mire van szükségetek.
És jobban tudja mint mi magunk. És tényleg csak az segít, használ nekünk.
Így a derû, a boldogság Istentõl jön.
Pascal mondja: élvezet a vihartól hányt sajkán ülni, ha tudjuk, hogy az elveszni nem fog; s nem ilyen-e annak élete, ki vészei között teljes bizodalommal emeli tekintetét ég felé? Ki a gondviselésben nem kételkedik, az elõtt minden egyéb kétely elveszti kínzó fontosságát.
Az említett könyveket tekintve én is hasonló véleményen vagyok: mély hallgatás van egy hiányzó láncszemrõl. Ezt senki nem kapja könnyen: mindenkinek meg kell dolgoznia érte.