SETI: a csend hangjai

Oldal 1 / 3Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Te ugye nem voltál katona?
Mert ott a nebáncsvirágoknak nem valami jó.

A linket megnéztem, de semmit nem értek belõle. Szöveg nélkül nincs semmi értelme. Ha felteszek neked ide egy halálfejet, azt is jelentheti, hogy halálosan megfenyegetlek, meg azt is, hogy figyelmeztetlek egy halálos veszélyre. Vágod?

Kara kánként folytatom tanításom.

Kedvesem, Epikurosz!
A 137-ben, már leírtam, és úgy igaz: Te, engem, nem tudsz megsérteni. Amiért mégsem hallgattam el a jelzõt, annak csak az az oka, hogy bizonyos tiszteletet meg kellene egymásnak kölcsönösen elõlegezni. Talán, még akkor is ha nem úgy tûnik, hogy megérdemli. Mutasd meg, bizonyítsd, hogy Te különb vagy.
Almár Iván professzor mûsoráról, nem feledkezem el. Idõnként, fogok rá gondolni. Egyébként úgy tudom, a "trident-féle" hozzászólás is olyan Fórumról való, ahol Almár I.-ra hivatkoztak.
Viszonzásképpen, Neked is link, Ludvík Tuèek honlapja. A google, 12800 találatot írt ki.
http://12wow.sweb.cz/
Ha a szöveget ne is érted meg, a képeket érdemes megnézni.
Itt lehetne, de még nincs fent. Talán 3 hónap múlva.

Ne állj be te is a sértõdékenyek sorába. Sok ilyen "lelkizõ" van itt egyébként.
Az m2-es mûsor szerintem az interneten utólag is megnézhetõ. Egy beszélgtés volt Almár Iván csillagásszal a föndönkívüliekrõl, ûrkutatásról és más hasonlókról.
Talán az m2 honlapján még megnézhetõ a mûsor. Sok újat nem mondott, ahhoz képest, amit már máshol is ismertetett, pld. a Mindentudás Egyetemén, de érdemes megnézni.

Kedvesem, Epikurosz!
Sajnos, nem tudom fogni az M2-t. Azért, ha meg írtad volna, mit kellene látnom, megkerestem volna valahol, mirõl is maradtam le. Mert engem a téma, valóban érdekel.
Azért, valamilyen érdeklõdést, Te is mutathattál volna, egy ismeretlen, talán érdekes, vagy ötletet adó magyarázat iránt. Ehelyett, elintézted egy sértõnek is vehetõ jelzõvel. Utána olvastam, és azt, amit én írtam, nem találtam baromságnak. Mások hozzászólását, nem feladatom megvédeni.
Rendkívüli szerencséd van. Te, engem nem tudsz megsérteni.
Azért, máskor, már ne írd le.
Se nekem, se másnak.
Ne írd a baromságaidat, hanem kapcsolj az m2-re most.

A téma, engem is érdekel. Sajnos, csak most jutottam el ide. Eszembe is jutott, hogy érdekeset olvastam egy másik helyen. Gondolom, visszatér még ide valaki, és elolvashatja. Ezen kívül, még van más elolvasni való tridenttõl, és a többiektõl. Aki teheti, olvassa el mindet.
Innen:
http://forum.origo.hu/archiv/topik.jsp?id=69403&page=2

trident
2004. 10. 07. 12:32

Ez itt a kedvenc Fórumom. Mindent elolvastam és tudtam kovetni. Rá kellett jonnom, hogy mégis van valami, amit nem nem találtam itt.Így tehát kozzé teszem.1977-ben az ohio-beli Delaware rádióteleszkóp feljegyzett egy adatsort.Úgy néz ki mint minden SETI-kutató álma.Kiemelkedik a háttérbol,(30x) Azóta egy generáció torte ki rajta a fogát eredménytelenul.Az uzenet 12 számjegy,a 21 cm hullámon, kisszogu kotegben, nem identifikált helyrol, (de nem kozelrol) sugározták. A számokat, minden fantázia megengedett módszerével vizsgálták. Máskép kell!Mondja nekem a konyv nem szerzoje, nem írója hanem értelmezoje ( ahogy magát jeloli) L.Tuèek, aki a maga módján dolgozta fel, adta ki konyv alakban. Ez van elottem, Tuèek mint képzomuvész, rajzban dolgozott. Persze kellett hozzá egy adag csill. mate. fiz. filoz. stb. tudás is.Szemléletesen, (nekem!) meggyozoen elvezet a számtani alapismereteken keresztul a Ludolf-féle számhoz, megindokolja miért 360 fokos a kor. Az ido fogalma, az EM mezo rezgése, a fény sebessége is az eredmények kozott van. Mindezt ábrák, rajzok, koordinátarendszerek segítségével. Én nem találtam benne hibát, csúsztatást, torést.(Persze, azért lehet). A készulo második kotetében további eredményeket ígér: az idegenek alakja, genet.kódja szaporodásuk, az adó és vevo antennák konstrukciója, jármuveik, meghajtások, saját kozlésuk alapján. A konyv 1997-ben volt kiadva.De Tuèeket nem unneplik eléggé. Talán mégsem úgy van?Magamban csalódást éreznék.Az olvasmány így is megragadó, inspiráló és tanulságos.Tuèek szerit, ha valaki 12 számba ennyi információt képes belekódolni, az megérdemli a hozzámért figyelmet. Ha valakinek a tartalom soknak tunik, gondoljon arra, hogy minden tudásunk, minden nyelven 37 betuvel leírható.Ha valaki megkér rá, annak tobbet is írok. A konyv cseh nyelvu eredeti. Tudtommal, nincs még lefordítva. Udvozlettel
Ja! A másik: tök jók a rádiójelek. Csak galaktikus méreteknél nemsokat érnek->
mi se testbeszéddel kommunikálunk párezer km-re lévõ haverjainkkal...
Egyszer hallottam egy nagyon jó megfogalmazást, kb így hangzott:
A világegyetemet úgy kell elképzelni mint egy õserdõt, tele van hatalmas és öreg fákkal, mi pedig még csak egy palánta vagyunk a sok közül... Egyszerûen nem vagyunk elég érdekesek az õsi civilizációk számára. A többi palánta meg ott tart ahol mi, éppen most mászik ki a szarból (párdon).(A végét hozzáköltöttem.)

Ezt már régebben feltettem.
<#alien2>

Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:

Az a WoW jel meg gondolom azért volt, mert õk is csípik a játékot. Hiába, World of Warcraft forever!

Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetõk pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevezõ emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...

Mondasz valamit. Ha lenne jelek, akkor sem kürtölnék szét, vagy igen? Vagy egyáltalán mibek ez az egész. Inkább fejlõdjenek más téren, hogy embereket lõjjenek fel és lehetõleg valami értelmessel, mondjuk a környezõ bolgyók vizsgálatávan törõdjenek. A meglévõ kapacitásokkal meg szolgálják az emberek édekeit és betegségek ellenszereit kutató labort is építsenek. Jó, tudom már mindenkinek unalmas a Mars, Hold, Neptunusz stb, UFO-kra vágyuk. CSak leeht nem ez a módja!

Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetõk pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevezõ emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...

DE bírom, miért hiszik azt sokan, hogy csak velünk akarják felvenni a kapcsolatot? Lehet mással, lehet nem látjuk jeleiket, lehet már itt vannak közöttünk...mit tudom én. Nem csak mi létezünk, hogy állandóan velünk foglalkozzanak. Vagy csak mi lennénk?:)

valamit
Én úgy tudom, hogy nem csak a Wow jel volt, hanem több alkalommal is voltak az égbolt különbözõ pontjairól egészen rövid (bár a Wow-nál gyengébb) jelek. Ez jelentheti azt is, hogy van földönkívüli élet csak nem akarják velünk a kapcsolatfelvételt, ezért tûnnek el ezek a jelek minden alkalommal rögtön az észrevételt követõen. (Ez esetben egészen a közelbe kéne, hogy legyenek, a reakcióidejüket figyelembe véve.) De másrészrõl az is lehet, mint ahogy a Wow jellel kapcsolatban is fenáll ez a lehetõség, hogy képtelenek vagyunk megismételni a jel fogása körüli körülményeket és az égboltnak csak olyan szûk sávjában foghatóak ezek a jelek, hogy számunkra túlságosan nehéz még ugyanoda visszatalálni. (Ez esetben viszonylag sokkal távolabb lehetnek, az adás észlelhetõségének keskenységét figyelembe véve.) Harmadrészrõl pedig fenáll a technológia korlátja is, azaz, hogy ez e kevés fogott jel valamifajta hibából adódik és tulajdonképpen a valóságban nem kellett volna, hogy jelezzen a készülék. (Figyelembe véve a nagyszámú és hosszú idejû megfigyelést és a kevés talált jelet, ez még akár bele is férhet egy statisztikai hibahatárba illetve akár a ritka természeti jelenség kategóriába is.)

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

There are the hidden plans! <#alien2>
A többi 62 másodpercben egy téridõugrásokra képes ûrhajó részletes tervrajzai vannak.

globint
Na, szóval, így kerstem: "Jerry R. Ehman 1977"
Aztán így kerestem: "Jerry R. Ehman 1977 download"
Így aztán találtam egy wav file-t,
http://www.theparanormalreport.com/bloops-and-wow-signals.html
de az csak 10' volt, semmi különleges, persze laikus füllel, de azért még-sem 72'........
Szóval, izgat, mi lehet a 72' -ben?
<#rolleyes>
Lehet, hogy semmi...
Lehet, hogy egy fegyver leírása...
<#kuss>
Már így is sokat foglalkoztam vele, csak ne-hogy jöjjön egy nagy fekete ûrhajó az éjjel éretem....
<#whatever>
De azért félre a tréfit, meghallgatnám a teljes anyagot....

http://www.tradeximp.com/

Lattam mar "dokumentumfilmet" az 51-es korzetrol. Eleg durvan vedik. A keritestol jo messze (pontosan nem tudom mennyire, de annyira, hogy ott mar civilek is jarhatnak) valami mozgaserzekelok voltak, tobbet is talaltak. Meg rohadt sok ember dolgozik ott, sajat repulojaratuk van Las Vegasbol. Szerintem sincs ott semmi foldonkivuli, de hogy repulogep roncsok? Azt ketlem.
Szerintem egyertelmu, hogy titkos katonai repulogepek vannak ott, es azokkal foglalkoznak, tervezik, epitik, tesztelik, stb. oket.

Kiöregedett kísérleti repülõgépek roncsai, a 60-as évekbõl.

Válasz: semmi földönkívüli nincs ott.

Egészen biztosan ez lesz.
Naponta 2x is.

Szerintem jó dolog más földönkívüli civilizációk utáni kutakodás, de nem nagyon örülnék annak ha a házunk fölött épp egy ufo ûrhajó repülne el. És mivan hogyha a földönkívüliek a jeleinket csak arra használják hogy megtaláljanak és elpusztítsák az emberiséget, márha a jel elér hozzájuk. :S XD Szóval nem árt óvatosnak lenni !!!! De itt a nagy kérdés ami talán választ adhat: Mi van az Egyesült Államokbeli 51 es körzetben. Mi van, és mit titkolnak ott ?

Nincs wau jel.
Hûha! jel vanHûha! jel van.

Szvsz az egész SETI egy értelmetlen pazarlás. kb 12-14 éves koromban hittem benne utoljára. Azt a rengeteg számítási kapacitást, amit erre pazarolnak, más értelmes kutatásra (pl. rák) kellene fodítani. Szerintem tipikus példája az emberi hülyeségnek és pazarlásnak.
Lentebb nyilván hülyeséget írtam , és mentségem sincs. A WoW signalról rengeteg írást találtam, de szerintem azért nem "hallgatható" meg, mert ha jól értem több frekvencián jött. Egyik oldalon azt írták, hogy azért nem sikerült újra megtalálni a jelet, mert arra az esély az akkori technikai színvonalon és az adott rádióteleszkóp felépítése okán egy a trillióhoz.

Nem tudom miként kerested, de a cikkben erõsen el van írva a fószer neve: Jerry Ehman volt.

AZ Úr Hangja (ami életem legnehezebben olvasható könyve volt!) arról szól, hogy kap a Föld egy nagyon bonyolult és hosszú üzenetet a világûrbõl, amit el is neveznek Master's Voice-nak (Deux Vox?). Persze összetrombitálnak egy csapat tudóst, hogy fejtsék meg.
A lényeg az, hogy akik szerint ez egy fegyver, azok az üzenet alapján kidolgoznak egy új fegyvert, akik szerint új energia elõállítási mód, azok azt dolgoznak ki az üzenet alapján, akik szerint létformák genetikai kódja ..., stb.
A fõhõs meg rájön, hogy ez egy teszt. Aki nem képes a saját elmebaján kívûl helyezni magát, és simán csak érteni az üzenetet, az sosem fejtheti meg, mert a saját baromságai fognak elõjönni.

globint
Azt a bizonyos 72 másodperces wow szignált sokat, és hiába kerestem, meghallgatható formában. Nem jól kerestem, vagy nem lehetséges meghallgatni technikailag? Tudtok segíteni?
<#conf>

Ha a Star Trek-ben megoldották, akkor elöbb-utóbb nekünk is sikerülni fog... <#kacsint> (pl.: Q és természetesen a transzporter..)
Egy atommal már sikerült... ;) Transzportálás

...Szürkék vagyunk! Félúton állunk a fény és az árnyék között...

Ha az "energia és anyag ugyanannak a dolognak két különbözõ megjelenési formája"
akkor már rég itt vannak, és körülvesznek minket csak energia formájában, és kurvára leszarnak minket, vagy nem tudják az energiát anyaggá alakítani, vagy tudják csak mi nem vesszük észre. Majd ha az ember is energiává tud válni aztán energiából anyaggá akkor jutunk el több száz fényévre lévõ "helyekre". :DD

globint
Sokat, és hiába kerestem azt a bizonyos 72 másodperces wow szignált, meghallgatható formában.
Nem lehetséges meghallgatni technikailag, vagy nem jól kerestem?
Tudtok segíteni?
<#conf>

jah iken

Aki átbasz, az basszon b-t is!

te elmeleti sikon gondolkozol, en pedig gyakorlatin. azok a szamok leteznek, amiket mar leirtunk valahol, marpedig ha leirtuk akkor nem is voltak vegtelen nagyok. ahogy nonek a szamjegyek, ugy nonek a tavolsagok is a primszamok kozott. tehat lehet hogy a kovetkezo primszam mar akkora tavolsagban van a mostani legnagyobb ismerttol, hogy soha nem fogjuk megtalalni, tehat gyakorlatilag nem is letezik.
Nem igazán emlékszem "Az Úr hangja"-ra mert nagyon régen olvastam...<#help>,de biztos igazad van.
Sajnos összekevertem: Herbert W. Franke - Az orchideák bolygója címû könyvével... (a nagyon fejlett civilizációról, ami elfordul a külvilágtól, és az anyagi léttõl..)
(Így már a saját értelmes létemben sem lehetek biztos... <#rolleyes>)

...Szürkék vagyunk! Félúton állunk a fény és az árnyék között...

ForzaInter
<#taps><#taps><#taps><#taps><#taps>

Yo, Bitch!

Én 20 ezer órát dolgoztam fel, de nem találtam semmit :-)
ezzel kb azt modntad h hiszed ha látod h végtelen sok szám van :D ezt én már kb alsós koromban fel tudtam fogni, hát h neked ezen a téren nehézségeid vannak az már a te bajod :D

idiot :D

hiszem ha latom :)
Ennyit én is megértettem:
"Vajon közös nyelv-e a matematika minden elképzelhetõ intelligencia számára?"
De buta vagyok, nálam ez természetesnek tûnt.
Pedig ha egy amazonaszi õsemberrel találkozol, nem azzal kezdi, hogy neki hány felesége van, hanem magára mutat, a nevét mondja (általában azt, hogy ember), majd megtapogatja a hajad, szóval minõségi dolgokkal hozakodik elõ, nem mennyiségekkel.
Persze, ha ezt egy nagybummnyi - tetszik ez a szó! - távolságban élõ lénynek akarod közölni, akkor neincs más választásod, kvantifikálni kell az információt. És akkor bele is verted a fejed a matematikába. Amelynek földönkívüli fejlõdését megtapasztalni, azt hiszem, hogy felérne egy Mária-jelenéssel (bocs, túloztam).

Istenem!
Mindig tudtam, hogy az SG alapján egyszer valaki doktori disszertációt fog írni.

LOOOOOOOOOOOOL
na ez azért fájt :D
matematikailag bizonyított h végtelen sok prím van

ForzaInter
érdekes dolgokat írtatok le, visszaolvastam:d

Yo, Bitch!

az a gond ezekkel, hogy olyan dolgokkal kutatjak az idegeneket, amikkel nagyon keves az esely eredmenyt elerni. en olyan dolgokat tartok valoszinunek, hogy ha letezik masik fejlett civilizacio, akkor azok az emberi szem szamara lathatok, es a bolygojukon van jele annak, hogy ott vannak. az olyanokban en nem hiszek, hogy a mi szamrendszerunket hasznaljak es primszamokkal foglalkoznak vagy tv-t neznek, csirket vacsoraznak. ezek mind olyan dolgok, amikre borzasztoan kicsi az esely, majdhogynem lehetetlen. majd ha tudunk kesziteni egy olyan gepet, ami a masodperc toredeke alatt atvizsgal egy bolygot es utana megy a kovetkezore, akkor lesz ertelme idegenek utan kutatni. persze nem en ulok ott a biztosgak elen, szoval valoszinuleg tovabbra is az asztro 104,3 mhz csatorna jeleit probaljak majd befogni.
ForzaInter
jó hogy titkolják... nem hiszem el hogy csak a földön alakult ki élet, rajtunk kívül még kismillio bolygó van, be ne mesélje nekem valaki hogy csak a földön alakult ki élet... az egy dolog hogy még nem találtak(vagy nem akarják közölni) de biztos vagyok benne hogy máshol is van élet.

Yo, Bitch!

"Illetve a másik alternatíva, hogy miért nem találunk senkit:
Stanislaw Lem - Éden"
Hát ha már Lem, akkor az "Úr Hangja" jobban passzol ide. :)

Midezzel eredetileg nem akartam elõtolakodni, mert csak érintõlegesen tartozik a topichoz, de az elején említett matematikafilozófiai viták már nagyon is kötõdhetnek a földönkívüli intelligenciák kutatásához. Vajon közös nyelv-e a matematika minden elképzelhetõ intelligencia számára? Érdemes-e például arra számítani, hogy az ûrbõl majd a prímszámok sorozatát fogják sugározni: hogy így akarná egy földönkívüli intelligencia felhívni magára a figyelemet? (A prímek jól felismerhetõ mintája meglepõen ritka a természetben, ezért kellõen feltûnõ lenne ilyen üzenet. Bár egyes élõlények szaporodási ciklusa állítólag követ ilyen mintákat.)

A válasz attól függ, milyen matematikafilozófia áll hozzánk közel.
* Ha a platonista megközelítést követve azt gondoljuk, hogy a matematikai dolgok ,,ténylegesen ott vannak'', azoknak igazi világuk van, amelyeknek valódi létet, reális, ,,ott kinn levõ'' mivoltot tulajdonítunk, akkor észszerû feltételezni, hogy az idegenek matematikája is hasonló a miénkhez.
* Több más mellett azonban olyan szemléletek is vannak, miszerint a matematika inkább agyunkról árul el dolgokat, semmint valamiféle ,,kinn levõ'' mivolta lenne. Más lények matematikája érthetetlen lenne számunkra.
Az Általad írt érvelés teljesen védhetõ, sõt termékeny is: a matematika megalapozására tett századelei kísérletek, és az ezeket kísérõ matematikafilozófiai ágak egyike a intuicionista matematikafiozófia, amelynek megközelítése az Általad leírtakhoz hasonló szemléletû, és a konstruktív módon is megragadható eszközökre szeretné a matematika érvrendszerát korlátozni. A filozófiai és az alapokat tisztázni akaró vitán túl, a konstruktivista megközelítés néhany olyan ötletet is inspirált, amely késõbb termékenynek bizonyult a gyakorlatban is: a modern funkcionális programozás, típuselmélet, logika számára is.

Azonban a klasszikus szemlélet szerint végtelen sok prím van, még annak ellenére is, ha az ezt igazoló (Euklidesztõl származó) bizonyítás nem ad eszközt a kezünkbe arra, hogy ténylegesen meg is konstruáljunk (emberi idõben) tetszõlegesen nagy prímszámokat. A nemkonstruktív, tisztán egzisztencia-bizonyításokkal való együttélés a ma élõ matematika része, mégha nem is viták nélkül. (A halmazelmélet megalapozásánál még ennél durvább dolgok is felmerültek: a Banach-Tarski paradoxont úgy is mondhatnám. ha nem ragaszkodunk a fizikai interpretációhoz: ,,szátvághatunk késsel egy aranygömböt úgy, hogy a részekbõl aztán kettõ, külön-külön az erdetivel egybevágó aranygömböt lehet összeállítani. Mondanom sem kell, tényleges, atomokból álló fizikai tárgy ilyen, ún. ,,nem-mérhetõ'' részekre vágása lehetetlen.)

Sõt, a matematikának megdöbbentõen ,,nemkonstruktív'' eszközkészlet áll rendelkezésére, amellyel képes olyan dolgokról is érvényesen, amelyek elvileg is megkonstruálhatatlanok. Az ,,egziszenciabizonyítások'' csak valami puszta létét igazolják, anélkül, hogy bármi támpontot adnának a tényleges megkonstruálásra. Sokszor számosságokon alapuló megfontolás alapján bizonyítanak: ,,Tudjuk, hogy ennyi dolog van, ezek egy része szokványos, a többi furcsa, tudjuk hogy a szokványosak kevesebben vannak, mint az összes, tehát: van furcsa dolog is''. (Egy vicc szerint úgy fogunk oroszlánt a sivatagban, hogy leszitáljuk a sivatagot, ami fennmarad, az oroszlán.)

Az egzisztenciaérvelések gyakorlati jelentõségére példaként: a ,,nemstandard analízis'' általam ismert felépítési módjai mind egzisztenciabizonyításon lapulnak (például nemtriviális ultraszûrõk létén, amelyekrõl tudjuk, hogy léteznek, de azt is tudjuk, hogy egyet sem lehet közülük ténylegesen is megkonstruálni). Nemstandard analízis: a matematikai logika XX századi fejlõdése lehetõvé tette a számkör olyan bõvítését, ahol valóban vannak ,,végtelen nagy'' és ,,elenyészõen kicsiny'' mennyiségek, így lehetõvé vált a matematikai analízis klasszikus ,,epszilon-deltás'' megközelítését egy intuitívebb megközelítéssel pótolni, ahol a ,,végtelen'' és ,,elenyészõen kicsiny'' mennyiségek uganolyan ,,teljes jogú polgára'' a számkörnek, mint a 2 vagy a -5 vagy a kétharmad vagy a pi, és így az analízis tételei, bizonyításai tetszetõsebb formában fogalmazhatók meg .
Teljesen jogos. Ebbõl a pénzbõl lehetne fedezni az ingyen ninternethozzáférést és a szoftvereket.

Létod, felvenném ezt a követelést is az aláírásomba, de már nincs hely.

k9duli
Igen, részben igazad van.De nem lesz az ugy jó hogy minden rosszra kitalálunk egy "megoldást".Például hogyha emelkedik a tengerszint akkor épétünk gátakat.Mert sok kis apró rossz között, olyan kapcsolat van, amit a végén már nem bírunk hárítani.
Példáúl vegyünk példaként a tengeri életet ha ott elpusztítjuk a cápát akkor nem csak a cápát pusztítjuk el.
De már akarva, akaratlanúl, belefolytunk egy másik témába.Persze van némi köze hisz ez a jövõ, meg a talán "földönkívûlivel találkozunk" is a jövõ.
A témához szorosabban kapcsolódó véleményem meg:
Ha találkozunk földönkívüliekkel és kicsit fejlentlenebbek vagy fejlettebek nekem nem jutna eszembe akkor egy csillagközi inváziót csinálni.Eleget háborúzunk egymással is.

ASUS M2N;AMD 4850e;Ati HD4650;2x2GB,MX510+Steelpad_QCK

Oldal 1 / 3Következő →