Magyar történelmi feladványok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tényleg. Na mindegy. Akkor, valami érdekeset... Ki volt a Rákóczi szabadságharc két, nem nemesi származású fõtisztje?
Nyugodtan. Még a lengyelekre és a havasalföldiekre gondoltam.

Akkor én teszek?
Majdnem. 2 (sztem) fontosabb lemaradt, de elég pron összegyûjtötted😊

Pápai állam: IV. Jenõ, V. Miklós, III. Callixtus
Velence, Genova
Albánia: Szkander bég
Szerbek: Brankovics György(késõbb már nem)
Német-Római Birodalom: III. Konrád(nem támadt ránk😄)
Karamán Emírség(?): ?
Bizánc: VIII. János, XI. Konstantin
Pelloponnésszoszi államocskák: Akháj fejedelemség, Moreai, Athéni Hercegség
Bosnyákok
szerintem ennyi, mindenkit beleírtam akiknek bajuk volt a törökökkel😄
Nah jó.
Mely országok(ha lehet vezérekkel/vezetõkkel) segítették közvetve vagy közvetlenül Hunyadi török elleni háborúját? Ha valamelyik vitatható, akkor indoklással, h hogyan.

Te jössz.
protestáns

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

evangélikus

passzolok

Milyen vallású volt Dessewffy Arisztid?
<#eljen>kitaláltad
Most te jössz.

Hát mert aki megválaszolta az elõzõt, az tehet újat.
Miért?

Mi a kérdés?😄
degenerator
gondolom a boszporusz átlövése.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Marcus Brutus
mmint mi?

Roma aeterna est. Az élet előttem áll, és nem látok tőle semmit. Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál...

Scottt
Ez nem 1x-ri eset ha jól tévedek hanem valami hagyomány^^

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

degenerator
"A török íjász legendáról annyit, hogy az íjak max 150-200 métert tudnak belõni (nem célzottan, hanem maximálisan), a Boszporusz pedig valami 800 méter a legkeskenyebb részén is. "

lõttem hosszúíjjal 337 méterre.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
számszeríjat az elsõ világháborúban is használtak. meg rambo😊

Marcus Brutus
a török legendánál ott van a KÖNNYÍTETT vesszõ is... pl.: ha nincs hegye, akkor kb -2 g könnyû fából készítik, stb.

harcu, minden íj csap 😄 egy ismerõsöm gyerekíjjal lõtt, és neki is véraláfutása lett... és ha figyelembe vesszük, hogy átszalad a reflexbõl kilõtt vesszõ egy vértezetlen emberen, akkor a lovasíjak annyira nem is gyengébbek, bár meg kell hagyni hogy logikus, lehet hogy Nyugat -Európában használták... egyébként ha megnézzük a magyar vagy akár hun harcmodort, számított a távolság, mert nem bonyolodtak közelharcba az ellenséggel, hanem távolról szitává lõtték az ellenséget. Litániákon német és francia szerzetesek akkor új sort iktattak a könyörgésekbe: a magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket.

Roma aeterna est. Az élet előttem áll, és nem látok tőle semmit. Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál...

Pluskast
1813 Lipcse a népek csatája. Valamelyik német fejedelemség katonái használták😊

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Afganisztán, 1978, Rambo 2. Ja, hogy Európa... 😊
Pedig eléggé visszacsap, mikor kezdtem velük ismerkedni, az alkarom tiszta véraláfutás volt, úgy megcsapkodta az íj😊

Amúgy igen, nem newtonban, hanem fontban adják manapság meg az íjak erejét, a harciíjak olyan 70-80 fontosak lehettek, és ezek már képesek voltak átütni egy lemezvértet is.

A reflexíj egyébként azért sokkal praktikusabb a hosszúíjnál, mert rövidebb, így lehet lóról is alkalmazni. Nem hátrány egy lovas nemzetnél. A mongol íjak alsó része például rövidebb, mint a felsõ, szintén praktikussági okokból. Amúgy teljesítményre a hosszú és a reflexíj kb. egyforma, kb. ugyanolyan sebességgel lövik ki a vesszõt.
A lovasíjak egyébként gyengébbek, mint a gyalogosíjak, mert nem messzire, hanem sokat kellett vele lõni, kevésbé fárasztott.

A török íjász legendáról annyit, hogy az íjak max 150-200 métert tudnak belõni (nem célzottan, hanem maximálisan), a Boszporusz pedig valami 800 méter a legkeskenyebb részén is.
Talán a török kiûzetése ,vagy az angol forradalom.Tipp semmi több.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Pluskast
Amúgy tudja valaki, hogy melyik volt az utolsó háborús idõszak ahol íjat is bevetettek? (Europára gondolok)

Én meg elõször hallottam visszacsapó íjként róla😊

Volt nemrégen - asszem a Discoveryn - egy fegyvertesztelõ mûsor. Épp íjakat teszteltek/bemutattak, 2-t választottak ki az ott levõ sok közül és hogy-hogy nem a reflex íjra úgy néztek, mint borjú az új kapura. Egy hosszú íjat és asszem egy skorpiót (jó, mondjuk ez nem íj) választottak. Aztán magasztalták a hosszú íjat, h mennyire jó, hiszen az angolok szétlõtték vele a franciákat. Mondanom sem kell, h nem néztem sokáig a mûsort.

Marcus Brutus
nagyra vannak vele, és emiatt nem veszik észre, hogy van annál jobb is... a reflex olyan erõvel lövi ki a vesszõt, hogy egy vért nélküli emberen átszalad, egy lónak meg szétzúzza a koponyáját... a longbownak kell 75 kg húzóerõ, a reflexnek 25 kg. A reflex titka a visszahajlítottságban van -tehát a "D" formából "C" lesz. érdekes... nevezik visszacsapó íjnak is... ezt mos tudtam meg <#vigyor><#wow1><#vigyor0>

Viszont érdekes, h még ma is mennyire izgulnak az angolok/amcsik a Longbowra.

Marcus Brutus
bizony, vagy talán nagyobbat... egyszer egy török janicsár egy könnyített vesszõvel és egy reflex íjjal átlõtte a Boszporuszt

Kisebb erõvel lehet ugyanakkora távra lõni.

Marcus Brutus
Még egyszerûbb... Miért volt (és ma is)praktikusabb a reflex íj, mint az angol hosszú íj????<#vigyor><#ravasz1>

≈356N
Ma nem 40fontos íjakkal lõdöznek, ami durván 180N?

Na erre csak tippelek, de mintha valami 100 körüli értékrõl hallottam volna... 😊

www.smart-bus.hu

Pluskast
A válasz helyes😊 Az íjas kérdést meg majd megkérdezem a bátyámtõl õ ebben profi 😊

Egy számomra kedves kérdés? Mekkore erõ kellett egy X. századi átlagos magyar visszacsapó hadiíj felhúzásához? Az értéket N-ban kéretik megadni 😊 Segítség, ma kb. 40N erejû íjakkal lövöldöznek a hobbiíjászok.
Úgy, hogy Kapitány úr, méltóztasson lejönni a tiszti étkezdébe, a vacsora tálalva...
Vagy inkább mégiscsak Hausz Alajos?
Pluskast
Na akkor egy kis egyszerû kérdés kedvcsinálónak és hogy ne álljon a topik.

Hogy hívták a Szent István csatahjó kapitányát?

degenerator
igen leállt a topik

Scottt
Én úgy tudom csak szimplán annyira seggek voltak, hogy minden központi hatalmak seregében szolgáló katona Hun volt neki.Valahol láttam egy IIvh-s(!!!)repülõgép festést amire azvolt festve, hogy The Hun Killer,alatt pedig jópár német jelzés(utalván a lelõtt gépekre)Szóval-.-" primitívek..

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Igen.

Jah, és Fajsz is.

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

Solt(Zsolt, Zoltán, Zalán stb.) és Taksony, így emlékszem...

Egy egyszerü kérdés,hogy el ne tünjön a topik:
Kik uralkodtak Árpád és Géza között?

Jah, azt én is láttam 😊

Amúgy meg van egy I. világháborús békekötésrõl egy olyan kép, hogy mit akarnak az angolok 3 pontban, és abban az egyik, hogy: "Huns must go!" Azaz ezek mi vagyunk...

Na neeee... ez viccnek is rossz! A Francia kis iskolás történelem könyvekben pont ezen logika mentén ijesztgetik velünk a gyerekeket! Azért, mert õk nem tudják a hun-t kiejteni, az õ fogyatékosságuk miatt nehogy már elhiggyük ezt az ogre - onogur - hongraise agyatlanságot! 😊

Szkítának, Hun-nak, Avares-nek, Hunni-nak, Unnoi-nak, Türk-nek neveznek minket...

www.smart-bus.hu

TV2ben volt is riport, hogy az ogre szó az onogur>hongraise-bõl származik, szóval Shrek nemzeti hõs😄
Pluskast
Ha jól emlékszem ez a külföldi történetírásnak köszönhetõ, legfõbbképpen pedig a bizánci történetíróknak akik hunoknak neveztek minket. Ezzel kapcsolatos, hogy létezett a magyarokra az onogur elnevezés is amit aztán késõbb a latin (Hungarus) illetve francia (hongroise) történetírás hibásan vitt tovább.

degenerator
ungvár--->ungarn-hungary

Akkor most kérdezek egy nehezet.
Mi közünk a Hunukhoz? Miért hívják kicsi orszgunkat Hungary-nak?

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Dobjon össze valaki egy újat. Be vagyok havazva, de nagyon.