Magyar történelmi feladványok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

More Lászlóra gondoltam.
Legyen új kérdés.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Várjunk még egy-két napot, hátha reagál...

www.smart-bus.hu

Inkább legyen új kérdés szerintem...
Elsõ Ulászlóra gondolsz? Vannak kétségeim, de... 😊

www.smart-bus.hu

Talán már volt de legyen
Rablólovag aki török fogságban halt meg,arrol is hires hogy pénzt szort a várát ostromló török katonák közé.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Remek. Te kérdezel.
Azt találtam hogy Istvánékkal együtt lett szent, Zoreard-András és Benedek remeték.
I.László idején avatták õket szentté.

Az segítene, hogy Istvánékkal együtt lettek szentek?
Egyik se.
Scottt
Szent László,Szent Piroskaha õ nemjó akkor Szent Bözsi

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Nem. Egyik se jó.
Szent István, Imre és Gellért a tuti. Keressetek hozzájuk még 2 személyt.
És Szent Piroska? Vagy õ csak boldog?

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

Szent István,Szent Imre,Szent László,Szent Gellért,Szent Benedek

Az elsõ és az utolsó.
Scottt
Melyik?

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Nem jó.
Scottt
Szent Adalbert,Szent István,Szent Imre,Szent Gellért,Szent Margit

Izé, mit is kérdezzek.
Kik voltak az elsõ magyar szentek?(5 személy)
Scottt
Én meg úgy,, hogy egy magyar fiú akit elhurcoltak janicsárnak csinált egy nagy családot😊

Pluskast
Ja te kérdezel😊

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pluskast
Az😊 Állítólag a 16.sz-ban vándoroltak ki a törökök által meghódított magyar területekrõl. Áttértek a muzulmán hitre és beálltak a szultán seregébe, majd részt vettek a törökök egyiptomi hadjáratában és a hadjárat után ott ragadtak. Ez is egy magyar unikum😊)

A magyarabok vagy magyarábok Núbiában, a mai Egyiptom és Szudán határán élõ, magát magyarnak valló népcsoport.
Érdekes nép lehet😄
Pluskast
Ok akkor kérdezek. Kik azok a Magyarabok?

Scottt
Igen.Elfogadom ez a Nagyhetmani buzogány volt😊 Nem csak a Zaporozsje fejedelme volt.Asszem 2-3 hetman volt õk voltak a hadsereg a parancsokai.

Pluskast
Nem a -bocsi valószínû rosszúl írom - Zaporozsje-i fejedelemre a hetmanra gondolsz?

Scottt
Konkrétan egy címre gondoltam.Vagy rossz a kérdés?
A lengyeleknél elég komoly harcok folytak ezekért a buzogányok ért.

Pluskast
Hm fejedelem?

Scottt
Milyen rangot "jelképez" ez a "fegyver"?fegyver

Pluskast
Tiéd a kérdezés joga.

Scottt
A hosszú hadjáratot Hunyadi János vezette a törökök és hûbereseik ellen.1443. július 22. és 1444. január 25 között.Eredményei:Sikeresen kiûzték a törököket Szófiából

Pluskast
Mi volt és kinek a nevéhez fûzõdik a "hosszú hadjárat"?

Mondtam hogy könnyû lesz.Nyertél, te kérdezel.

Pluskast
Matuska Szilveszter.

Egy egyszerú kérdés:
-ki követte el a biatorbágyi viadukt elleni merényletet, amely során több ember is életét vesztette ???

Nyertél. Te kérdezel.
Pluskast
Szerintem is monitor. Az elsõ világháború elsõ harci cselekménye pontosan hozzájuk köthetõ. A monarchia monitorai elkezdték ágyúzni Belgrádot.

A hajótipus szerintem a monitor, de nem vagyok benen teljesen biztos.

És elég alacsony merülésû. Folyókról kapták a nevüket a hajótípus hajói.
VH-ban nem vagyok túl jó, ezt passzolnám...
Gondolom mások biztosan tudják, ezért nehogy újat kérdezz! <#vigyor0>

Na a füstpénznek az a 3 újdonsága a kapuadóhoz képest, hogy:
- családonként szedték
- nem volt alóla mentesség
- a privilegizált csoportok(jászok, kunok, székelyek) is fizették, sõt az egy telkes nemesek is igaz õk csak 50%-ot.

Az elsõ VH idején volt a Dunán egy jellegzetes hajó típus. Gõzzel hajtott, erõsen páncélozott és felfegyverzett. Melyik volt ez?
Scottt
Hát én úgy tudom, hogy Trau várába menekült.

Senkinek semmi ötlete? Akkor holnap estig várok aztán újat kérdezek. Pedig ezt is rendes órán tanultuk.
Nincs biztos adat arrol hogy IV.Béla hol vészelte át a tatárjárást.1241.
május 18-án Zágrábba van a családjával együtt.A következõ biztos adat
az 1242.márcus eleje,amikor Szplitbe érkezik.Nincs adat tehát jóformán
nyolc honaprol.
Pluskat: ÖÖÖ. szerintem meg nem.
Berselius: Hogy te ezt mire írtad arról gõzöm nincs nem vagyok kéménytörténész😄
A füstpénz 3 fontos dologban különbözött a kapuadótól ebbõl az egyik úttörõ volt. Ebbõl csak egyik a családonként való adózás. Azt még elárulom, hogy az a másik kettõ, hogy kiket adóztattak.
Pluskast
Õõõ szerintem neked kellene kérdezni 😊

A füstpénzt minden ház kéményenként fizette, függetlenül attól, hogy a kémény milyen minõségû volt (a füstöskonyha rendkívül népszerû lett ebben az idõben <#vigyor0>). A kapuadót minden olyan kapú után fizették, amely alatt átfért egy jól megrakott szekér (ekkoriban történt az, hogy a rokon családok egy telekre költöztek, így egy kaput használtak).

Így tehát lehet, hogy amire te gondolsz az az, hogy a kapu, ha alacsonyan volt a teteje, akkor nem fizették az adót, amit sokan meg is tettek, vagy összekölztöztek a családok, míg a füstadó esetében a kémény lebontása rontotta a ház kényelmét, meg aztán elég büdös is lett tõle, ezért ez alól nehezebb volt kibújni, és így ez jövedelmezõbb volt.

Ez az egyik.
Hegeace
Abban hogy a kapuadót telkenként szedték Károly Róbert idejében, a füstpénzte pedig háztartásonként Mátyás idejében

Heló szia remélem hogy vagy

Miben különbözött a füstpénz a kapuadótól?
Idézek saját történelem tankönyvembõl.
"Olmützben békét kötöttek (1475). Kölcsönösen elismerték egymás cseh királyságát, s az országot megosztották: Mátyásé lett ... ; Ulászlóé Csehország. ...: III. Frigyes nem ismerte el Mátyást cseh királynak, ezért a magyar király haddal támadt ellene (1477). Frigyes még abban az évben békére kényszerült, elismerte Mátyást cseh királynak s választó fejedelemnek.

I. Bélára 1063-ban Dömösön szakadt a trón.