Magyar történelmi feladványok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

plusz a papír se stimmelt meg a rajta lévõ képet se sikerült tökéletesen másolni
<#eljen>

GAthersw
1925-ben Jankovics Arisztid Hágában próbált beváltani hamis 1000 Frankosokat, de lebukott. Sajnos arra nem emlékeztem, hogy konkrétan mi volt a gond a hamisítványokkal, úgyhogy rá kellett keresnem:

"Bár vigyáztak arra, hogy a hamisítványok használtnak tûnjenek (taposták, gyûrték õket), arra nem gondoltak, hogy Franciaországban a magasabb címletû bankjegyekbõl már két darabot is erre rendszeresített vékony tûre szúrnak fel. A használt bankjegyeken több tûszúrásnak kell lennie. A hamisítványokról azonban hiányzott a tûnyom."

01110000 01110010 00110000

kérdés:

Az I. világháború utáni magyar állami frankhamisítási (Franciaország gazdaságát gyengíteni próbáló) kisérlet miért fulladt kudarcba?

Beethoven, Martonvásáron is alkotot, asszem ki van rakva múzeumba a zongorája (csak olvastam valahol régebben), az óvoda pedik Brunszvik Terézhez köthetõ, a gyengéd szál pedig húgához Jozefin-hez a legújabb kutatások szerint (link)

Most én kérdezek:

Melyik zeneszerzõ volt az, akit gyengéd szálak fûztek az elsõ magyar óvoda megalapítójához?

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

Szamosújváron született, 1932. február 18-án. A család eredetileg örmény származású, ezért örmény katoloikus szertartás keretében búcsúztatták el 2005-ben.

Hol született Pongrátz Gergely a Corvin-köz fõparancsnoka és milyen nemzetiségû családban?

Pluskast
Igen helyes. Tegyél fel most te valami kérdést😊

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

"Az elsõ magyar katona, aki nemcsak harcolt, hanem életét is áldozta az amerikai függetlenségért, Kováts Mihály (1724-1779) ezredes volt, aki Franklin segítségével került át az Újvilágba. A huszártiszt részt vett George Washington tábornok lovassági alakulatainak megszervezésében és kiképzésében. Kováts az észak-amerikai függetlenségi háború kiemelkedõ katonája volt."
forrás

Kováts Mihály

Pluskast
Hogy hívták az amerikai függetlenségi háború egyetlen híres magyar katonáját?

Pluskast
Na mivel nem válaszól senki így én teszem meg😊 Nagy körút Üllõi út keresztezõdése, Corvin Köz a mozi és környéke, Práter utca, Kisfaludy utca (ez a három VIII. kertület ahol a leghevesebb támadások voltak a Corvin köznél kétszer is vissza verték a ruszkik támadását). És mivel én újpesti vagyok ezért még megemlíteném, hogy Újpesten is komoly harcok folytak a Könyves Kálmán gimmnáziumot - mivel ez volt az újpesti ellenállás gócpontja - a ruszkik a földdel tették egyenlõvé, újból fel kellett építeni.

GAthersw
Az én kérdésem 1956os forradalommal kapcsolatos, Budapesten hol voltak a legfontosabb fegyveres ellenállási gócpontok?

Pluskast
Helyes a megfejtés <#taps>

GAthersw
A ius primae noctis az elsõ éjszaka joga, mely minden földesúrnak kiváltsága volt (nem feltétlen élt vele) a kora középkorban. A házasodó menyasszony jobbágyot, az esküvõ után nem az ura vitte ágyba hanem a földesúr 😊 Bár most a sorrendre nem vennék mérget lehet elõbb volt a kufirc aztán az esküvõ de inkább elõbbire emlékszem.

Pluskast
Annyit hozzát tennék, hogy ez az "elv" nemcsak a középkori Magyarországon volt megtalálható.

Pluskast
De felteszek inkább egy másik kérdést az elõzõt törlöm nem volt egy jó kérdés. Mi volt a ius primea noctis?

Pluskast
Nem😊

pallosjog?

Huh, igy beleolvastam a hozzászólásokba elég sok oylan dolgot ovlastam amiröl eddig nem is tudtam.

Jo a fórum<#eljen>

Ha ez a pallium hazánk történelmével összefügg, akkor nagyon szégyenlem maga, h nem tudom,, 😞 😮

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Pluskast
Mi az a pallium?

nem kérdez

Ügyes vagy kérdezz.
Pluskast
Egyébként ez a rovásírás amit Észak-Amerikában találtak Tyrkir nevéhez fûzõdik, pont ahhoz a magyar felfedezõhöz aki Vörös Erikkel együtt utazott az újvilágba.

Pluskast
Na akkor. Az asylum a kora középkorban kialakúlt szokás volt melynek jelentése menedék, menedékjog. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy aki szent helyre menekült (pl:templomba vagy kolostorba) azt onnan erõszakkal nem lehetett kihozni onnan. Illetõleg vonatkozik nem csak szent helyekre hanem bizonyos helyekre is. Ilyen joggal rendelkeztek pl a molnárok akiknél a malomban menedéket asylu-ot találhattak az üldözöttek. Amúgy annyiban még helyesbítenék, hogy maga ez a "szokásjog" már az Ó-korban is létezett mint példáúl Vesta szüzek templománál.

Pluskast
Én hallottam róla de ez igaz mivel anno a vikingekkel utazott egy magyar ember is.

Afrikában szavaztak a rendek?
Assylumot mondja már valaki!
Muki100
Azért azt, hogy egy ország koronájához hozzájutnak és mint uralkodó egyesítik a területeket, ne keverjük már azzal, hogy más földrészek kevéssé fejlett részeit uralmuk alá hajtják a nagyhatalmak. A gyarmatosítás nem egyenlõ egy perszonálunióval.

\"Várunk helyén k?halom, árnyékban h?vös hajnalon, Egy elhagyott tartományról álmodom\"

Hát, állítólag negyed évig volt egy gyarmat kínában, meg állítólag Tunézia (?) is az volt egy ideig.

Amúgy meg gyramatnak tekinthetõ a 18. században Magyarország, Cseh- és Morvaország, Toscana, Milánó és környéke, Galícia, meg az osztrák örökösödési háború után elvesztették Sziléziát is(késõbb volt egy kis terület a Monarchia idején, amit Sziléziának hívtak, de az Morvaország és Galícia közötti kis határsáv volt, tehát egyáltalán nem az eredeti teület). Ha emlékezetem nem csal Németalföld is egy ideig az osztrákok kezén volt, amíg a Spanyol Habsburgoké nem lett. Több most nem jut eszembe.

Linkeljél már még ilyen tudtad-e márt!

Meg fogom keresni a képet, a napokban láttam valahol..

Északi-sarkon. Én úgy tudom Afrikában is volt 2 kicsi amit aztán elaftunk valakiknek.
Assylumot senki se tudja?
Pluskast
Hát én úgy tudom, hogy a déli sarkon volt a Ferenc József föld aztán nuku. De lehet hiányosak az információim.

A magyarok az UFOk legnagyobb barátai. Mindenhol ott vagyunk.
Most komolyan??
Bocsi, de muszály egy OFF !
Tudjátok-e, h Amerika egyik legrégibb írásbeli emléke egy székely-magyar rovásírásos, kõbe vésett felirat, mely arról szól, h itt járt Türkõ vitéz és a vikingek?
ON

Nem tudom. Állítólag 2 kicsi volt amit a Mária Terézia Kereskedelmi Társaság cxsinált.
Mali?

SZAVAZZ HAZÁNKRA és KÜLDD TOVÁBB A CÍMET ISMERŐSEIDNEK IS: www.TheVoteNation.com

Mi az assylum?
+kérdés Mik voltak Ausztria afrikai gyarmatai?
Pluskast
Igen ott a pont nyalhat!<#nyes>

Ha már rendek. Mit értünk rend alatt abban egyezzünk már meg.
A középkori társadalom azonos vagyoni helyzetû, jogállású rétegei amik érdekeik védelmében alkotmányos intézménybe tömörülnek.
Korona vagy Kard ??
Pluskast
Annyit segítek, hogy középkori vonatkozásban kérdezem.

Pluskast
Ok akkor én kérdezek. Mirõl nevezetes magyar történelmi szempontból Tiszavárkony?

Pluskast
Namost nem tudom, hogy mit értessz rendelett alatt vagy a töri tanárod mit ért alatta? Csakmert a rendelet az egyenértékû a törvénnyel. Namármost törvényeket meg már I Szent István óta hoznak. Szvsz ha a töri tanárod ezt érti alatt akkor......

Hunyadi János volt az aki rendszeresen összehívta az országgyûlést tehát õ is tett valamit.
scs17
Dembinski

Rendek Iv. Béla óta vannak hivatalosan. Egyik esszémet evvel rontottam el, mert azt hiitem, István óta vannak. Ez biztos, a töri tanár mondta 😊

A kivétel erősíti a szabályt, kivéve ha nem

leho94
Én 2es vok töribõl! Itt a helyem 😊

\"Minek inni és mászni, ha lehet szívni és szállni?\"