találmányok vagy mi

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jah amugy meg sok kicsi sokra megy :D csak pl a háznál nagyon sok kicsi legyen :D
Ezt értem, de amikor emelkedik a vízoszlop akkor nõ a helyzeti energiája és ez csak akor lehet ha valaminek csökken az energiája (az energia megmaradás törvénye miatt) nekem az a kérdésem hogy minek csöken ennek következtében az energiája???
Dj Faustus
"hematit sem azt mondja h tûzoltásra kell használni"
hematit1976 az alábbiakat mondja:
"pl 1 házat láthatna el vízzel a mondjuk a buvárszivattyú helyett."

Nos 1 ház vízellátása is eléggé szép mennyiség (Egy átlagos háztartásnak 200-300 liter a napi vízigénye). És a búvárszivattyú nem pár centirõl szívja fel a vizet, és azt köbméter/óra sebességgel.

"már csak egy dolgot nem értek. ahhoz hogy a víz emelkedjen energia kell ezt az energiát mitõl vonja el vagy feltaláltuk az "örökmozgót""
Amíg a folyadék felkúszik a hajszálcsõben, addig az adhéziós erõ dolgozik (egyre csökkenõ mértékben, ugyanis a folyadékoszlop egyre nõ - így növekszik a súlya is). Amikor a folyadékoszlop eléri a h magasságot a folyadékoszlop súlya (gravitációs erõ) meg fog egyezni az adhéziós erõ nagyságával, így egy egyensúly jön létre.
Az adhéziós erõ által végzett munka tehát a folyadékoszlop h magasságba való felemelésére emésztõdik fel. Ergo semmi örökmozgó.

Köszi ennek a nagy részét eddig is tudtam a másik részét meg nemis értem ( most ballagtam általánosból xD) de ez még nem válasz a kérdésre.

Az emelkedéshez szükséges energiát honnan szerzi?? Miközben emelkedik kis mértékban lehül vagy mi?? Mert azt az energiát valamitõl el kell vonnia, a semmibõl nem tud energiát elvonni. Az a kéréds hogy mitõl vonja el?????

Am meg köszi. :)
forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fel%C3%BCleti_fesz%C3%BClts%C3%A9g

Kapilláris emelkedés és kapilláris süllyedés

Úgyszintén a felületi feszültséggel függ össze az ún. kapilláris emelkedés és kapilláris süllyedés jelensége.

A vékony csövekben (kapillárisokban) a folyadékok nem követik a közlekedõedényekre vonatkozó törvényt: a nedvesítõ folyadék szintje magasabb, nem nedvesítõ folyadéké pedig alacsonyabb, mint nagy felületû edényben. Az elõbbi jelenséget kapilláris emelkedésnek, utóbbit kapilláris süllyedésnek nevezzük. Üveg kapillárisban kapilláris emelkedést mutat például a víz, és kapilláris süllyedést a higany. Kapilláris emelkedés akkor következik be, ha a folyadék nedvesíti a kapilláris falát, vagyis a folyadék és a szilárd anyag részecskéi között nagyobb a vonzóerõ, mint az azonos folyadék molekulák között. A nedvesítési peremszög Θ < 90°. Ha ezek az erõk kisebbek, vagyis a folyadék és a szilárd részecskék taszítják egymást, akkor kapilláris süllyedés lép fel. A nedvesítési peremszög Θ > 90°.

A mellékelt ábra segítségével kiszámíthatjuk az emelkedés, illetve a süllyedés nagyságát. Ha pl. a nedvesítõ folyadék a csõben h magasságba emelkedik fel, akkor a folyadékoszlop súlya (Fg) miatt egy lefelé ható erõ mûködik, amelynek nagysága a folyadékoszlop súlyával egyenlõ:

F_\mathrm g = r^2 \pi \rho gh \ .

Ezt az erõt ellensúlyozza a folyadék és az üveg részecskéi között mûködõ adhéziós erõ felfelé mutató komponense (Fγ):

F_\mathrm{\gamma} = r^2\pi \gamma \mathrm{cos} \mathit \Theta \ .

A két erõ egyenlõsége esetén a folyadék emelkedésének vagy süllyedésének mértéke, a h kiszámítható:

h = \frac {2\gamma \mathrm {cos} \mathit \Theta}{\rho g r} \ .

AMD X2 6000+, Radeon HD6750 1Gb, 2Gb ram.

már csak egy dolgot nem értek. ahhoz hogy a víz emelkedjen energia kell ezt az energiát mitõl vonja el vagy feltaláltuk az "örökmozgót" xD?? xD
hematit sem azt mondja h tûzoltásra kell használni de van benne valami ha a két lap tetejét levágod ugy hogy a tetején lévõ víz lefollyon az oldalán és ez az egész cucc egy tartályban van akkor egy idõ után megtöltené a tartájt. igaz hogy nem gyors de az isa igaz hogy csak egyszer kéne megcsinálni és ennek tényleg nem a gyorsaság a lényege
csatárlánc

Dj Faustus
"abban igazad van, hogy ez nem ipari mennyiségû vizet képes szállítani gyorsan"
De még az életben se. Egy kútból, egy közeli patakból való vízvételezés is gyorsabb annál, mintha szivaccsal próbálnád eljuttatni a vizet A pontból B pontba. Ráadásul a szivacs kiterjedésének nagynak kell lennie, ha nagy mennyiséget akarunk átvinni - ami a technikát kezelhetetlenné teszi.

"1 hcs esetén részemrõl, szerintem annyi az energia befektetés, hogy a helyére rakom 1* a csövet. "
1. Van energiabefektetés, csak nem a te részedrõl. Azt megteszi a természet.
2. Mint az elõzõleg is említettem az energiabefektetés oltárán feláldozod a szállítási sebességet, illetve a használati méretet.

Tûzoltáshoz kell a víz. A közelben van egy patak. Mit választasz: a csatárláncot, vagy a szivacsot?

konkrétan azt csináltam, hogy két üveglapot tettem közel egymáshoz, a két végüket beragasztottam és az egészet beleállítottam 1 kis tányér vízbe.
hobbi szinten hangzik, de arra elég volt, hogy lássam amint a vízcsppek megjelentek a két üveglap tetején.
sõt késöbb tovább mentem és közéraktam egy ferde tetjü harmadik lapot a két téglalap formájú közé: a két szélsõ és a középsõ lap mentén felemelkedõ víz a középsõ lap ferde tetején képeztek cseppeket.
a cseppek pedig mint 1 párás ablak üvegén összálltak és le/kifolytak a lapok közül, kb 1,5cm-re a felvételi vízfelszintõl.
nem nagy mennyiség az igaz, de kitartok amellett, hogy a berendezést csak egyszer kell üzembehelyezni.

"4. Egy itatóspapír/szivacs/hajszálcsõ esetén is van energiabefektetés - csak ezt te nem tapasztalod olyan látványosan."

???
1 hcs esetén részemrõl, szerintem annyi az energia befektetés, hogy a helyére rakom 1* a csövet.

abban igazad van, hogy ez nem ipari mennyiségû vizet képes szállítani gyorsan, de ha folyamatosan müxik, akkor feltölthet 1 padláson lévõ tartályt pl.

konkrétan azt csináltam, hogy két üveglapot tettem közel egymáshoz, a két végüket beragasztottam és az egészet beleállítottam 1 kis tányér vízbe.
hobbi szinten hangzik, de arra elég volt, hogy lássam amint a vízcsppek megjelentek a két üveglap tetején.

Dj Faustus
"ez a berendezés müxik!!! +csináltam, de nincs pénzem szabadalmaztatni"
A szabadalmaztatás csak jogi formula az "ötlet védelmére". Nem szükséges hozzá a készülék mûködõképessége.

Dj Faustus
"ez igaz de ha nem csöveket használunk, hanem pl vékony üveg vagy plexi lapokat akkor lényegesen nagyobb szállító térfogatot kapunk."
1. Ez esetben a lapok távolsága határozza meg az emelési magasságot.
2. Ha tényleg annyira nagyobb szállító térfogatot akarunk, akkor igen nagy felület kell.
3. Egy búvárszivattyú több méter mélységbõl, nagy liter/perc sebességgel képes vizet szállítani. Ennek ellenére az általad említett "szivacs"/"itatóspapír" (mert az elv kb. ilyesmi) kis emelõmagasságon, kevés vizet képes szállítani - tehát a piac szempontjából nem jó üzlet.
4. Egy itatóspapír/szivacs/hajszálcsõ esetén is van energiabefektetés - csak ezt te nem tapasztalod olyan látványosan.

ez a berendezés müxik!!! +csináltam, de nincs pénzem szabadalmaztatni. ha lehetne ilyet 1 ennyire 1szerû eszközhöz.

az igaz, hogy a berendezés szintenkénti magassága nem több 4-5cm-nél, de cserébe energiabefekteés nélküli folyadékmozgást kapunk a gravitációs iránnyal ellentétesen.
kellõen nagy, föld alá helyezett (pince néretû) berendezés még akár áramot is termelhetne: zárt rendszerû mozgatott folyadék esetén.

Dj Faustus
"mint a fák vízhordó sejtjei. lásd növénybiosz."
Aminek az elõállításához energia kell (fotoszintézis).
Ráadásul magához a víz szállításhoz is kell némi energia - a párolgásból adódóan:
A fatest elemei akkor képesek szállítani a vizet, ha a folyadékoszlop folyamatos bennük. Ha megszakad, akkor a vízáramlás megszûnik. Ezt azzal magyarázták, hogy a levelek párologtatnak, emiatt csökken a vízpotenciál*, s a sejtek vizet vesznek föl a levélerekbõl. A csökkenés szívóhatásként továbbadódik a fatest elemein keresztül egészen a gyökérig és a talajig. Ennek jóvoltából a párologtatás intenzitásától függõ mértékû vízpotenciál-gradiens alakul ki a levéltõl a talajig.
Forrás: Dr. Béres Csilla - A FÁK VÍZFORGALMA

ez igaz de ha nem csöveket használunk, hanem pl vékony üveg vagy plexi lapokat akkor lényegesen nagyobb szállító térfogatot kapunk.
ezt kivételesen ki tudtam próbálni, müxik lapokkal is.
a lapok pedig függõlegesen 1más mellé állítva halmozhatók, mint 1 köteg papír.

Dj Faustus
Nono, azért a hajszálcsövek emelési magassága eléggé kiszámítható.
Másrészt az effektív vízszállítás nagy vízmennyiséget feltételez. Viszont ennek ellentmond, hogy ha magasra akarjuk juttatni a vizet, akkor vékony csöveket kell alkalmaznunk, ami kevés vizet tud egyszerre szállítani.

elég ha fölemeli 1 tartályba...

Palinko
víz tisztítás? ha nem ér bele a csõ a vízbe? adna-e akkora nyomást?
pl 1 házat láthatna el vízzel a mondjuk a buvárszivattyú helyett.

Palinko
lényeg hogy energia befektetés nélkül emelné ha jól emlékszem erre a dologra és jól értettem meg a leírtakat. más kérdés hogy tényleg hol lenne alkalmazható, mert úgy tudom így nem sok folyadékot mozgatnál meg.
Aquir
ezt már nem vágom, hova emelnél te folyadékot?

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
"esetleg vki számításokkal is alá tudná támasztani a "nem müxik mer" mondanivalóját?"
a logika alapján nem mûkszik, minek ehhez számolás?

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

de jöjjön 1 másik 1szerûbb 5let:

a cél: folyadékemelõ energiabefektetés nélkül.

az elmélet a hajszálcsövesség alapvetõ tulajdonságait használja ki.
hcs esetén kellõen vékony csõ vagy lapos felületek között folyadék "emelkedik" fel. (nem találtam rá jobb szót)
ha a vcsõ vagy lf-tek rövidebbek vagy alacsonyabbak mint a folyadék emelkedésének a szintje akkor úgy nevezett lefûzõdés jelensége jön létre. azaz csöppek formájában a folyadék összegyûlik a vcsõ v. lf-tek tetején.
ebbõl úgy lesz a folyadékemelõ, hogy 1részt nagyon sok vcsövet v. lf-tet teszünk 1más mellé, másrészt meg kihasználva, hogy 1 folyadékcseppnek is van magassága, az ezen magasságban elhelyezett következõ "szint" tovább emeli a folyadékot.
mint a fák vízhordó sejtjei. lásd növénybiosz.

Roppantul örülök, hogy pár óra leforgása alatt ennyi hozzászólás, vélemény és 5let íródott általatok ebbe a topic-ba.

köszönöm az építõ -jellegû- kritikát, esetleg vki számításokkal is alá tudná támasztani a "nem müxik mer" mondanivalóját?

T. másikisvan

errõl még nem hallotam:

"Pl. nem tudom hallottad e már hogy a megfelelõ formára kialakított és magasfeszültséggel átvezetett testben is gravitációellenes erõhatások lépnek fel."

hol van ebben az általam említett eszközben "magasfesz." ?
vagy nem érteni mit írsz...

mi az, hogy : gravitációellenes erõhatás?
szép magyar szóval: antigravitáció???

ezzel a topiccal csak annyi volt a célom mint ami a viccesre sikerült címében olvasható.

mellesleg garantálom, hogyha csak "simán" nyitok 1 "találmányok" rovatot a kutya se olvasott volna bele...

ZilogR
állj fel egy székre, arccal a háttámla felé, majd kezdd el tolni teljes erõvel a háttámlát, miközben végig a széken állsz! ha megtetted az elsõ 5 centit szállj le a székrõl és írj az esetrõl egy emailt a Magyar Tudományos Akadémiának!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

bardocz
Ez a terv nem mûködne,erõ-ellenerõ miatt...
bardocz
Jah tényleg,köszi!
Értem tehát arra gondolsz hogy a helikopterrõl kilógó hipererõs drótokra erõsítenénk magát a zárt hangárt a tetejére pedig hipererõs távtartó valamiket tennénk és akkor a helikopter tudna emelkedni és emelkedni és emelkedni, körülötte a hangárral.

Az ötlet egyébként nem rossz, de vannak más elgondolások is manapság, amelyeknek egyetlen problémája ugyanaz ami ezé a helikopteré is: az üzemanyag.

Pl. nem tudom hallottad e már hogy a megfelelõ formára kialakított és magasfeszültséggel átvezetett testben is gravitációellenes erõhatások lépnek fel.
Pigo
Találjunk fel v.mit mama2-nek, hogy könnyebb legyen az élete<#ravasz1><#nyes>

A tudás olyan, mint a körömlakk. Az alkohol lemossa!!!

Na ezt mondtam én is csak nem találtam rá jó példát :)
Sadist
Te fel tudod magad emelni a hajadnál fogva? :D De mondok másik példát, fogsz egy kis tutajt, rá egy vitorlát, a vitorlával szemben meg egy ventillátort. Ventillátor = helikopter, vitorla + tutaj = hangár. Egyik sem fog mûködni.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
Nem sugárhajtómûves, gázturbinás. Csak ilyen meghajtással lehet elég könnyû és nagy teljesítményû.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

R0zs0máK
Szerintem szerelni kellene rá LÁGSZÓRÓT és akkor kivitelezhetõ...XDDDDDDDDDDDDD

I\'M AWESOME! http://ae86levin.blog.hu

mekkora topik:DDDD

Palinko
már régen eluralkodtak nem? akár erre is terelhetjük a témát még kedves hematit meg nem mondja mit takar eme remek cím :D
ZilogR
én úgy értettem, h találmányok vs. mi azaz eluralkodnak-e az emberiségen a találmányai?!
de csalódottan látom, ez nem filozófiai topic, hanem gyakorlatias, helikopteres, túrórudis

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Palinko
helikopterben mint szerkezetben van sugárhajtómû, de ki tudja lehet nem értette meg egyikünk sem maradéktalanul a kiválló ötletet :D
Czdano
AD::SDS:SD

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

Pistike 007
Ez a topik is egy nagy találmány szóval...

Benny04
"ororoszok"
Û:_Ísd_AS_D:A_S:D:_AS:_D

Túró rudi... A legnagyobb ötlet? Akkor itt is az ororoszok viszik el a pálmát :DDD. Ugye õk találták ki eredetileg?

"Találmányok vagy mi..."
"ez itt egy szabad 5letparádé."
Ledõltem a székrõl ;) Komolyan, már most biztos, hogy egyetlen igazi találmányról sem lesz szó, de már a címért érdemes volt megnyitni a topicot :)

Atti12
amúgy meg teljesen felesleges próbálkozni, a túrórudinál úgyse lesz nagyobb ötlet a világon. Ez van, törõdjünk bele. <#idiota>

bardocz
Ez így van,tehát az ötlet nem megvalósítható :)
bardocz
Helikopterekben van olyan,mai sugárhajtõmûves nem?Vagy az valami más?
Rash87
:D:D:D:D

Glory, Glory Man. United!

De szerintem nem mûködne, a helikopter ugy emelkedik fel hogy a levegõt "lefelé" tolja és ezáltal erõ-ellenerõ emelkedik a helikopter.

na most ha ez egy zárt térben van ( pl. egy kúp) akkor a helikopter felemelkedne a kúp tetejéig és nem tudná emelni a kúpot is mert lefelé ugyanakkora erõ hatna mint felfelé.

Elvileg :D