A Tv hatásai az emberekre

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

köszi

Ha lehetne egy kívánságom, azt kívánnám, hogy: MINDENKI KEZDJEN EL GONDOLKODNI!

Arra inkább ne legyél kíváncsi...:/ Sok lesz a tuskó az biztos.

milk41
kan lee:D

"tu libudibi vitájtjú":D

Config: Gigabyte GA-X48T-DQ6 Gainward GTX260 C2Q Q9650 Geil Ultra4GB

Tikal

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

,,Messzirõl jött TV azt ad, amit akar.''

Igaza van! Meg velük együtt az összes gyökér embert kikéne irtani. A pappal meg a királlyal együtt!

"Akkor lesz béke a világon, amikor az utolsó királyt felakasztják az utolsó pap beleibõl sodort kötélen"

Valamelyik filizófus mondta, hogy melyik, arra most nem emlékszem...

\"Do not go gentle into that good night.\" (Dylan Thomas)

A legjobb mûsor a VIDÁM VASÁRNAP ! :DDD

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

Balumann
Érdekes dolgok ezek, én mindig szerettem az erõszakosabb rajzfilmeket, mint pl. dragonball, marvel szuperhõs rajzfilmek, stb.. Manapság is az akció, kaland és fantasy filmeket szeretem fõleg (horror és thillerreket nem). Itthon rengetegszer eljátszottam, hogy megmentem ismerõseimet, családomat :P
Mégsem vagyok egyáltalán erõszakos, agresszív, nem szoktam ideges sem lenni (vagy a játékokon vezetem le :D).
De ha jobban belegondolok, nekem rengeteget meséltek, meg foglalkoztak velem (én nem nagyon néztem TV-t kisebb koromban, híreket pláne).
Manapság inkább lerakják a TV elé a gyerekeket, beraknak valamit (pl. rokonomnál a Cars megy nagyon, bár érdekes mikor ittvoltak nálunk és a Fantázia 2000-et raktam be nekik, nem akarták a verdák-at nézni, pedig még szöveg sincs benne csak classikus zenékre rajzfilmek :P).

Nagyon kiváncsi vagyok, hogy milyen lesz a jövõ, a társadalmunk, a következõ generáció, hová tart az átmenet.

Vannak benne igazságok, de ez így sem teljesen igaz.

1, Értékrend: A kisgyerek személyiségmintáit elsõsorban az ú.n. referencia szülõtõl veszi. Ez lehet akár az anya, akár az apa, lehet jó ember vagy egy utolsó bûnözõ, de a legelemibb személyiségjegyek tõle erednek. Az, hogy a médiából mi ragad rá, az csak adalék. Ha, teszem azt, a referenciaszülõ alkoholista, akkor tényleg jobban fogja kedvelni az olyan valós/fikcionális médiakaraktereket, akik ilyen tulajdonságokkal bírnak. De ekkorra ez már determinált.

2, Agresszió: én 3 éves korom óta nézek hiradót és elég gyilkosságot láttam abban is, nem kellett ahhoz minden akciófilmet megnéznem (amúgy nem is szeretem az akciófilmek 99,9%-át), és mégsem lettem vérengzõ vadállat. Be kell ismerni, a világ agresszív, nem egy jó hely. Én nem azt mondom, hogy a gyereknek meg kell néznie minden csonkolós horrort, de minek áltatni azzal, hogy a világ szép és biztonságos, és apuci-anyuci megvédi, amikor ez hazugság. A gyerek nem hülye, zért, mert kicsi, attól még van, hogy sokkal normálisabban látja a dolgokat, mint a felnõttek: meg kell neki mondani a frankót, azt is, hogy nézd, kisfiam, már megint agyonlõttek valakit a maffiózók. Így talán megérti azt, hoy mit jobb elkerülni.
A másik: természetes, hogy vannak olyan emberek, akik alapjáraton agresszívak, hogy miért, abba most ne menjünk bele. Gondolok itt a sorozatgyilkosokra, meg az ámokfutó lövöldözõkre, lásd a múltkori finnországi esetet. Valóban, a médiában megfigyelt agresszív szekvenciák ezeket tényleg befolyásolhatják, olyannyira, hogy az esetlegesen éppen stabil személyiségük megborul és mennek gyilkolni.

www.hit.hu

Sajnálatos módon ma a tv gyermekcsõszként funkcionál a családokban. Egy gyermek átlagban napi 1.5-3 órát ül a készülék elõtt. Egy Európai szintû felmérésbõl kiderült, hogy térségünkben a magyar gyermekek kapják a legnagyobb szabadságot a mûsorok megválasztásában (Reserarch International). Mire egy gyermek 18 éves lesz átlagban 200 000 erõszakos eseményt és 40 000 gyilkosságot lát (Huston, A.C. al.,1992).

Ezek az adatok tények. De nem mehetünk el az ilyen gyermekekrõl tudósító adatok mellett közömbösen, nem hagyhatjuk szó nélkül õket. A gyermekekkel kiemelten törõdni társadalmi felelõsség, hiszen õk a jövõ zálogai, õk hordozzák az elkövetkezendõ évek minõségét. Tehát feltétlenül fel kell tenni a kérdést: Miként hat a gyermekekre az ilyen ”automatikus” tv nézés?

A gyermekek életkori sajátosságait, életkori szükségleteit figyelembe véve a válasz határozott és egyértelmû. Az órákig tévézõ és felügyelet nélkül hagyott gyermekre a tv nézés erõs, hosszan tartó negatív hatással bír.
Most nézzük végig vázlatosan miként hatnak a kiskorúra a készülék elõtt töltött órák.

1. Értékrend

Életkori sajátosság, hogy a gyermeknek nincs kialakult értékrendje, nem tudja, mi válik hasznára, mi okoz kárt neki. A mûsorválasztékból sem képes tudatosan választani, irányítani kell. Amit lát, az mind felhalmozódik benne, s elõbb-utóbb meglátszik a viselkedésében.
A gyermek utánzás és minta alapján tanul, tehát ha egy hõst szimpatikusnak talál, akkor leutánozza viselkedését, öltözködését. Gondolják végig, milyen következménye van egy szimpatikus, de amúgy drogos, agresszív, nõfaló szereplõ modellkövetésének.

2. Agresszió

Korábban már említésre került, hogy egy fiatal 1992-ben átlagosan 240 000 agresszív cselekményt látott a tv-ben. Az azóta eltelt 16 évben tovább nõtt az erõszakos cselekmények száma a világban. Ha egy gyermek agressziót lát a tv-ben, azt nem tudja feldolgozni, szorongást vált ki belõle, ill. felhalmozódva indulatokat szül. A híradókban, filmekben, rajzfilmekben látott agresszió, annál veszélyesebb, minél valóságosabbnak látszik a környezete. A gyermek 3-7 éves korig még nem tudja különválasztani a valódit a fantázia világától.

Abban tényleg igazad van, hogy nem érdemes vele törõdni. De engem ezek a hulladékok annyira irritálnak, hogy hihetetlen. De azért jó lenne tenni valamit ellene! :(

Dying Soul
azt akartam kifejezni, pajtás, hogy klisés, lerágottcsontszerû, ostoba dolgokat hozol fel, amik nem biztos, hogy a média miatt olyanok, amilyenek.
ha mondtál volna valami értelmeset eddig, akkor nem írnék ilyesmiket, amikrõl naivan azt feltételezem, megérted, miért írom.

de sajnos nem, tehát inkább élj tovább a nagy médiautálatodban, ott, ahol a nõk milláskocsikkal dugnának (KIPUFOGÓCSÕ, AAAAAHHHHHHHH!!!!+%/), ott, ahol az emberek a sötétségben nõnek fel, csak te nem, ott ahol olyan gonoszan <#sir> pletykálnak az emberek (HÛHA!!!!!!!!!!!!!!!!), ott, ahol kilyukad az ózonpajzs, ott ahol kipusztul az esõerdõ.

ébredj fel. ne siránkozzál rajta, azzal nem lesz jobb. ha beszélsz róla, feldühit - tenni nem tudsz tenni ellene, csak a gyereknevelésnél, de az nem most lesz.
tehát ne beszélj róla, mert klisékrõl mindenki tud, te meg ugye nem vagy beeeeeee birkaaaaaaa, hogy ugyanazt beee mond, mit a beee többbii !%!/%%/!+%!=6=%""'+"(()F

De sötét vagy! Azta durva:D

Dying Soul
az a nõ, aki a kocsi miatt lesz "szerelmes" valakibe, az hülyepicsa.
neked tehát nincs ilyen hülyepicsád, mert nincs 20millás autód, máskülönben nem írnád ide.
azaz: egy hülyepicsát akarsz.
gz.

Sok fiatal húdenagyon felnõttnek és jóarcnak érzi magát attól, hogy vedel, mint az albán szamár és füstöl, mit a gyárkémény, meg tömi magába a partydrogokat.
Meg aztán ott vannak az olyan antiszociális elemek, mint a goth-ok, meg az emo-k. Valahogy szerintem ez már az élettel összeegyeztethetetlen kategória...

Köszönöm Emese! Ismersz te egyáltalán engem? Lehet több fogalmam van róla, mi az, hogy boldogság. Szerintem te csak azt hiszed, hogy boldog vagy. Alapból hülyék már az emberek. Ezzel nincs mit tenni. Sötétségben nõnek fel. Már teljesen más értékrend szerint választanak "párt" a nõk. Vegyünk milliós kocsikat mert azzal leszünk menõk. Errõl szól már az élet.
Vagy vegyük a pletykásokat. Amikor megtudnak valakirõl valamit, mit csinált, hol, kivel. Egybõl szétkürtöli csak jó szaftos verzióban. Ezek is irigy emberek. Én az ilyenektõl pozitív pletykát még életemben nem hallottam.

JAH! Szarjuk le az indiánokat. Végül is lassan már nem lesz hol lakniuk.
Irtják már a dzsungeleket is. Meg majd kilyukad az ózon réteg, de azt is le kell szarni. Boldogok vagyunk.

Balumann
Többrõl van azért szó, mint "nem olyan mint õ". Bár csak ez lenne a káros hatása a médiának... ^^

Balumann
Te nem igazán látod át szerintem a dolgokat, vagy nem is gondolkozol el rajta (nem szeretnéd elfogadni esetleg?). Amit nézünk, olvasunk, hatással van ránk, ha nem is közvetlenül de tudatalatt, és ezt nagyon is kihasználják. Igazad van, van szó szépségrõl, egészségrõl (fõleg arckrémreklám, sampon, meg lábgombaelleni krém meg ilyesmik formájában ...).
Beszélgess el 1-2 emberrel, aki sokat néz TV-t (mást nem is nagyon csinál, nincs nete). Senki sem állította, hogy ha megnézed a híreket vagy a Gyõzike mûsort akkor hülye leszel. Nem így jelennek meg a hatásai, gondolom te azt várod. Gondolkozz el rajta, hogy milyen hatásai lehetnek egyes helyzetekben.

Manapság majdnem mindenhol megpróbálják az embereket befolyásolni, nem csak a médiában. Elég csak az üzleteket megnézni, az elrendezés, a zene hatása vásárláskor (utóbbinak nagyobb hatása és szerepe van mint gondolná az aki nem gondolkodik el rajta ^^).

De persze a média szükséges, azt hogy lehet-e általánosságban mondani "butító" hatással rendelkezik-e, ez is lehet egy jó kérdés :P

Emberek normális esetben nem értelmezik félre a dolgokat.

The Garrett
HA van a médiának káros hatása az pont ez amit te csinálsz. Ráhúzni akárkire egy 'sötét' jelzõt, pusztán abból itélve hogy nem olyan mint te.

I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.

The Garrett
Melyik antiszoc / alkoholista érzi trendinek amit csinál? Oo

The Garrett
ez a cold y dolog érdekes, énis 86' os évjárat vagyok, és kb ugyanezt érzem. :)

#163-> szerintem igenis van szó a médiában is, legyen az Tv, vagy net, vagy egy életmódmagazin... az egészséges életmódról. Média-felhasználói szelektálás kérdése, hogy eljutnak -e hozzád az ilyenek.

És itt vissza is kanyarodtunk oda hogy nem a média butít. Hanem emberek értelmezik félre a dolgokat.

The Garrett
hat leszarom az indiánokat, ÉN boldog vagyok. :D aki mást mond az hazudik. :)

Dying Soul
persze, ezt nem is vitatom, csak szerintem a topiknyitónak fogalma sincs az egészrõl, csak azt érzi, hogy szar. azt nem, hogy hol, mikor, miként történik.

Másik. Talán annyiban érdemes itt errõl eszmét cserélni, hogy jobbnál jobb eszközök legyenek tarsolyunkban az ismerõseinket barátainkat finoman, de hatékonyan ráébreszteni csorda-vetítõ televíziójuk csordulásig szennyel telelévõségére. :) Hál' a jó Istennek adott nekünk eszet, nem vagyunk mi madárijesztõk szalmahajekkal, de attól függetlenül van értelme a tévé elõtt gubbasztókat felrázni, vagy nem ?
JA :) Tényleg csoda, de ez is csak idõ kérdése.
Balumann
Aban igazad van, hogy nem próbálnak manipulálni. De aki sokat nézi, az elõbb utóbb valamennyit átvehet belõle. Befolyásolhatja, hogy hogyan reagálunk majd egy olyan "primitív" helyzetre mint amik ott megjelennek. Természetesen nem mindenkire van hatással, és ez szinte az egyik legkisebb probléma. Talán igazad van, és nem is érdemes errõl beszélni.

Balumann
Csak egy példa; egészség. Én hiszek abban (azthiszem bizonyított is?), hogy a pozitív érzelmek a legjobb gyógyszerek (illetve a sport, étrend is persze, aki gép elõtt ül éjjelnappal az hiába jókedvü, úgyis beteges lesz nagy valószínûleg). Ezekre nem tanít meg sem a média, sem az iskolában nem tanítják meg, az egészségügy meg pláne nem foglalkozik egészségmegõrzéssel (az nem lenne jó nekik ugyebár...), csak a tájékozódás.
Én mostanában kezdtem el jóga légzõgyakorlatot végezni, idõnként edzeni, tornázni, zenét hallgatni is szoktam nagyon sokat (mármint úgy, hogy csak a zenére figyelek), aztán biciklizni (azzal járok suliba, de amúgyis szoktam). Utoljára tavaly karácsony elõtt voltam beteg (!), 3 napig. A suliban, osztályomban mindenki elkapott valamit már, iskolában is majdnem mindenki volt beteg szinte. :)

Nah ez egy biztos példa, amit a szórakozóhelyeken, alkohol meg dohányzás mellett nem fogja senki megtanulni! ;)

Balumann
Igen, csak én úgy érzem egyre több. Nagyon kevesen gondolják át az értékrendjüket, egyre többen vannak azok, akikrõl én például el nem tudom képzelni, hogy normális, boldog élete lesz. Például az egyik osztálytársamat 10-ben rakták ki, nem járt be órákra (csócsózni, biliárdozni, diszkóba járt legtöbbször) és kirakták, iwiw-en látom hogy rakja fel a diszkós képeket, mindenféle partiarcokkal, azthiszem nem is jár suliba már (nincs érettségije sem). Persze rá fog jönni, hogy nem jó amit csinál, de akkor már nem biztos, hogy megtalálja a megfelelõ "partnerét", és nem fog tudni úgy élni, haverok visszahívják, megkínálják dolgokkal, stb.. (ugyebár az igazi barátokat ilyenkor valószínûleg el is veszíti)

Dying Soul
mondd meg, miért.

Dying Soul
miért hiszem azt, hogy semmi fogalmad sincs arról, hogy hogyan manipulál a tv, csak nagy szavakat durrogtatsz, és azt hiszed, hogy a mónika show meg a balázs számít valamit is? semmit. nem azzal érnek el hatást, hanem hírmûsorokkal, interjúkkal, "ismeretterjesztõ" mûsorokkal.

Az a baj, hogy a nem kinõhetõ dolgok mindig is megvoltak. Mindig voltak alkoholisták, antiszociális hajlamú emberek, effélék. De ez is része a rendszernek, mindig kell, hogy valaki a társadalom perifáriáján legyen. Csak az a baj, hogy manapság az a "trend", hogy jó periférián lenni...

Balumann
Sajnos én sem hiszem benne, hogy kinövik. Egyedül biztosan nem, ha belekeveredik ott társaságokba és élvezi (tudatmódosító szereket is használ). Persze lehet, hogy talál valakit, aki megváltoztatja az értékrendjét, de sajnos családon belül is van ellenpéldám.

Szerintem a mai világban sokkal nehezebb megtalálni a jó (relatív) értékrendet. Az értékrend kialakulását nagyon sok minden befolyásolja, nagyrészt a szülõi nevelés, de emellett a társaság(ok), iskolák, tanárok, saját hozzáállás, érdeklõdés). Én úgyérzem nagyon sokat köszönhetek annak, hogy tájékozódni próbáltam pl. buddhizmusról (nagyon sokat lehet tanulni belõle), vagy keleti filozófusokról (bár ennek forrása ez a fórum fõleg). Példa; Osho - abban a topikban már kibeszéltük, a tanai ezen része azért jó :)

Szóval csak arra akartam kilyukadni, hogy nagyon kevesen gondolkodnak el eleve ezeken. Aki szórakozóhelyeken, piálással tölti el minden szabadidejét, vagy mással, az felnõttként nem lesz olyan, mint az aki sportolt, tanult, olvasott, sokat beszélgetett, stb.. Tökéletes természetesen senki nem lesz.

Az emo mondjuk tényleg kinõhetõ, legtöbben inkább csak divatnak tekintik, én nem is igazán erre gondolok.

De õk sem lesznek a végtelenségig diszkópatkányok. Kinövik. Ahogyan kinõtték a dizsihádzsót, elõtte meg a plüssmacit. Ennek ez a rendje. Csak régebben a hosszú haj volt a lázadás, most meg az emo, meg goth, meg ilyen baromságok...

Hegi90
fenét.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Hegi90
mostmér :D

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Üvöltés

Hagyjuk...:D

Hegi90
"Álmaimban szarvasokat ûzöl a Rockefeller Center romjai körül, a fák között. Holtodig elnyûhetetlen bõrruha van rajtad. Felkúszol a Sears toronyház oldalán kígyózó indákon, lenézve apró alakokat látsz, akik gabonát csépelnek és szarvashúst szárítanak egy üres autópálya leállósávján."

na honnan idézek? :D

Nézz már rá egy két "diszkópatkányra". Te kinézed belõlük a felvilágosodást?:/ :D

Ebben csak az a hibás, hogy az én-tudat egyik alapeleme a tulajdon, a magántulajdon. Ezért nem mûködött pl. a kommunizmus sem. Eszmének szép, de az ember alapból olyan, hogy ha a szomszédnak van egy szelet kenyere, akkor nekem kettõ kell. De ez nem azt jelenti, hogy a magánbirtok megrontja az erkölcsöket.
Az, hogy a civilizáció robmolja az erkölcsöket, egy szinten igaz. De abba gondolj bele, hogy az emberiség jó része kétezer éves keresztény elnyomáson van túl és a huszadik században nyert ideológiai szabadságban nagyon sokan nem udnak mit kezdeni magukkal. Most ennek van egy átmeneti állapota, de szép lassan stabiizálódni fog ez is.
Az én nemzedékem (1986-os születésû vagyok), az ú.n. "Cold Y Generation" maga is egy átmanetet képvisel. A szüleink a régi jó rendszerben éltek, tõlük annak a visszhangját kapjuk, de emellett a világ már nem olyan, mint amilyen az õ értkkrendjeik szerint (bár olyan lenne, én igyekszem ahhoz tartani magam). Ezért a mai fiatalok nagyja két világ között lavírozik és a természetes szülõk elleni lázadás miatt csak jobban a magáévá teszi az antikultúrát. De ez is csak átmeneti, majd benõ a fejük lágya. zóval lehet hallgatni HoMárkot, meg Tokilyó Fotelt, három éven belül röhögni fognak az egészen, önmagukon is.
Nem tudom, lehet, hogy optimista vagyok, de én azért nem temetem még a helyzetet...

Rousseaunak volt az az eszméje, hogy a magánbirtok rontotta meg az erkölcsöket. Akit érdekelnek gondolatai jó böngészést a gógl-ön. :D

A témába is vág egy kicsit. Aki nem érti miért linkeltem be az kicsit kezdjen gondolkodni! :)

jaja :)

Synchronous
Kérdezd meg Palpatine szenátort a Star Warsból. Õ megmondja neked mi az az áramerõsség. <#vigyor1>

"aláírás max. 200 betű, nem tartalmazhat HTML, vagy UBB kódot, és 2 soremelés megengedett" Akkor inkább hagyjuk. : ]

Ez az eszkimókra is igaz.

Az emberek alapvetõen nem lennének buták. Csak a szülõk öntenek kevés értelmet gyermekei "agyába"!

Érdekes az indiánok boldogabbak mint mi. Vajon miért? :P :)

The Garrett
Az emberek egymástól veszik a viselkedési formákat. Szerinted a tömegmédiumok megjelenése elõtt nem volt divat? vagy nem voltak kötelezõ beszédtémák / viselkedési szabályok?

degenerator
onnét veszik a viselkedési formákat.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelmérõl. (Ismeretlen Francia Tábornok)