Egészség topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Igen... részben lehet hogy igazad van...
Manapság minden a fogyasztásra és az eladásra épül, legyen az bármi.
Durva feltételezés lenne az, hogy ha azt állítanám, hogy direkt hizlalják az embereket, hogy aztán áttérjenek (jobb esetben) az "egészséges" életmódra, ami "természetesen" jóval drágább mint az átlag kaják?

Mivel mindenki az olcsóságra törekszik így nagyobb a valószínûsége annak, hogy a hizlalóbb ételt vásárolja meg.
Tényleg nem lenne probléma ha az evés és a mozgás megfelelõ arányban lenne egymás mellett. Na meg, manapság én már a bio-nak beállított dolgoknak se merek minden esetben hinni. Ha annyira természetes akkor miért olyan drága? :-S

Balumann
pf, frissítenem kellett volna :I

Balumann
Hát ebben lehet van valami, a problémák forrása szinte minden esetben a kevés testmozgás illetve a növényi táplálékok - húsok/zsírok/mûanyagok fogyasztásának rossz aránya. De ezektõl az egészséges akármiktõl valószínûleg kevésbé is hízik az ember, meg azért szerintem van ami könnyebben lerakódik a vékony erekben (pl. transzzsírok).

Én mondjuk nem is értem, hogy egyesek hogy tudnak annyira elhízni, én meg 1 kurva kilót nem tudok fölszedni már nem tudom mióta, még az 50 kilót se sikerül átlépni.

van abban valami amit mondasz, hiszen az egész kaja-pia piac egy nagy üzlet és az tud nagy profitot szerezni ebben a szegmensben, aki el tudja hitetni a leendõ vásárlóival, hogy a terméke egészséges...
Persze fejlõdik a tudomány és úgy állítják elõ a mostani kajákat, hogy egészségesebbek legyenek, mint korábban, de akkor is mértékkel lehet csak õket fogyasztani...
Sokaktól hallom, hogy a régi öregek egész nap zsíros kenyeret ettek, meg egyéb káros ételeket és mégsem híztak nagyon el... persze, mert õk egész nap kapáltak, meg az állatokat gondozták, szóval folyamatosan mozogtak...
Nem azt mondom, hogy bármit lehet enni, csak mozogni kell, de azért egy kis odafigyelés a megfelelõ mennyiségû zöldség/gyümölcs/hús/gabonafélék összhangjára, ezt társítod megfelelõ mennyiségû mozgással és nem leszel elhízott... Ennyi, nem kell megvenni "update" xD dolgokat... CSAK azoktól nem lehet fogyni :)

Egy kiadós ebéd elõtt azért jól jön az unicum :D

dronkZero
"Na meg persze, nem kell állandóan nehéz, zsíros ételeket fogyasztani.."

Ezzel kapcsolatban...

Van ez a trend újabban (elmúlt 10-15 év?) hogy a csapból is az folyik ilyen-olyan kaják így-úgy nem egészségesek, és ne együk õket. Koleszterin, mert lerakódik az érfalakra, egyéb zsírok/olajok szintén, vérnyomás-növekedés, satöbbi.

Vajon mi a jókurva anyjukért felejtik el hozzátenni, hogy NEM A KAJA a káros explicit, hanem AZ ELHÍZÁS? Tökmindegy, hogy "egészségtelen" kajáktól vagy ultraegészséges biofityfasztól hízik el az ember, a dolog ugyanúgy zajlik le, vérnyomás nõ, érfalra kirakódik a zsír, szervezet baszódik meg. Ha meg nem rakódik le, akkor kurvára mindegy, hogy mi nem rakódik le...

Szerintetek ez miért van?
Nekem van egy tippem, hogy ez csak reklámfogás, hogy bizonyos kaják forgalmát lenyomják, másét meg felturbózzák, illetve hogy zsírmalac lusta pöcsök megnyugtathassák magukat, hogy ha biolekvárból kanalaznak be 3 bödönnyit, akkor az egészséges.

Ti mit gondoltok errõl az egész témáról?

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Fú, hát én biztosan nem innék csak azért Unikumot vagy Jager-t, hogy jobb legyen az emésztésem... Inkább keresek valami más módszert, de az alkoholt ha lehet elkerülöm.
Úgy hallottam, hogy étkezés elõtt egy pohár víz, és akkor nem eszik annyit az ember, tehát kevesebbet is kell megemésztenie... Na meg persze, nem kell állandóan nehéz, zsíros ételeket fogyasztani..

Ha valaki még is az ilyenfajta, alkoholos megoldáshoz folyamodik, félõ, hogy rászokik... Mindig kívánni fogja a napi adagját, és erre hivatkozva hogy "egészséges", mindig megissza ezt a dózist... Egyenes út az alkoholizmus felé. Tudni kell hol a határ!
hékásébredj
nem a svéd csepprõl beszélsz?
vagy az teljesen más?:P
amúgy ezektõl keményen be is lehet rúgni hiszen ennek a svéd cseppnek kb 40%os az alkohol tartalma :D

Aláírás(max. 200 betû, nem tartalmazhat HTML, vagy UBB kódot, és 2 soremelés megengedett)

bigapó
ha már emésztés, akkor Unikum vagy Jagermeister, meg még egy van amit ismerek, de a neve nem ugrik be, hülyeséget meg nem akarok mondani. ezekben nem csak alkohol van, hanem más olyan összetevõk -amik ugye titkosak- de bizonyos enzimeket indítanak be amitõl könnyebb az emésztés. Persze van aki pont emiatt nem fogja magát jól érezni, de kivételek mindig vannak :)

The Matrix has you...

hékásébredj
a pálinka szerintem étkezés mellé jó. Az emésztést segíti.
Vagy lehet,hogy ez egy ürügy arra,hogy már a kaja elõtt és után is igyon az ember :D Bár én képes vagyok elhinni,hogy valóban segíti az étkezést egy kicsit.
Meg nyilván a vérnyomásnál lehet ezzel kicsit játszani.
Bár valóban a jóból is megárt a sok. Szóval nehogy az ember fejébe szálljon az orvosság :D

Aláírás(max. 200 betû, nem tartalmazhat HTML, vagy UBB kódot, és 2 soremelés megengedett)

Hát nem mindennapi beszólás az biztos:) De õ sose fog alkoholmérgezést kapni az biztos:D Õ tudja igazán a mértéket:)
sz4bolcs
"szeretem a szõlõt ha nincs megromolva:)" - nyehehe, de aranyos, ezt megjegyzem.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Vashiányra spenóttal jobban jársz. :)

Papámnál volt hogy kevés volt a vörös vérsejtjeinek száma és mondták hogy igyon meg egy kis vörösbort naponta, hozzá kell tegyem hogy életébe nem rúgott még be sose:) Nem is szereti az alkoholt. A szõlõvel szokott úgy viccelõdni hogyha kérdezik tõle hogy szereti-e: "szeretem a szõlõt ha nincs megromolva:)"
bigapó
annyit olvastam/halottam errõl, hogy franciáknál volt errõl kutatás, ott ugye hasonlóan nagy hagyománya van a borfogyasztásnak, mint nálunk és elégé híres borfajtákat is termesztenek. szóval náluk megvizsgáltak több éve/évtizede bort mértékkel fogyasztó embert és azt vették észre, hogy kevesebb a körükben a szív és érrendszeri panasz - meg még pár más dolog, ami ebbõl adódik. ebbõl adódik, hogy igen, bizonyos tekintetben hasznos a fogyasztása, mint ahogy ezt szinte bármirõl elmondhatjuk. ami nem öl meg az megerõsít, de a mértéket mindig tudni kell betartani:)

a pálinkánál már kétlem, hogy akkora haszna lenne, mint a bornak például, hiszen az sokkal töményebb ital, több az alkoholtartalma, hamarabb fejti ki a hatását és sokkal több káros anyagot tartalmaz, nemhiába nevezi gyönyörûen beszédes magyar nyelvünk "tömény"-nek, azaz soknak, sûrûnek.

The Matrix has you...

Thaison
Ti hogy vagytok vele,én azt hallottam hogy napi 1-2 pohár vörösbor vagy 1 pálinka reggel az egészséges?! Nekem azért mondták hogy igyak vörösbort mert vashiányos vagyok,de azt is mondták hogy amúgy is jót tesz,ha minden nap iszom egy keveset. Ebben van igazság?

Balumann
Én meg semmit nem értek belõle, nem baj úgyis most kezdünk el nyelvvizsgára készülni, ez lesz az egyik feladat, mert tényleg jónak tûnik XD

ez nagyon durva volt, tetszett :] mondjuk szívesen olvastam volna az agyi folyamatokról egy kicsit bõvebben
dronkZero

Nem véletlen, hogy régen gyógyítottak a cannabis-szal...sõt egyes országokban mind a mai napig teszik ezt... azt hiszem végstádiumban lévõ rákos betegeknek ajánlják fájdalomcsillapításra. Arról még nem hallottam, hogy alkoholt ilyen célra használtak volna... :D
A másik nagy elõnye az alkohollal szemben, hogy természetes...
Az alkohol ugye pusztítja az agysejteket, de rendesen a fû pedig az agyi receptorokra hat, serkenti azokat. zenészek, mûvészek használják és nem azért, hogy szétcsapják magukat, hanem inspiratív jelleggel.
Teljesen igazad van! Végre egy ember aki nem elfogult az alkohollal szemben, mint kb mindenki más, csak azért, mert az legális, és ismeri. mindenki hõbörög, hogy a drogok igy meg ugy, holott fogalma nincsen roluk. Nem azt mondom, hogy ki kell probálni, de ugy véleményt alkotni, hogy szinte semmit nem tudsz roluk, kár. Az ilyen kis "összefoglalók" meg a kedvenceim.. ÉS igen, az alkoholt is tökéletesen ide lehet illeszteni. Sok kábítószernél sokkal károsabb és veszélyesebb. Mondjuk hasonlítsuk a legkönnyebbnek tartott droghoz, a fûhöz. Az alkohol úgy hat, hogy a sejtfalakat lebontja, a cannabisnak saját bekötõdési helye van, a cannabinoid receptor, igy ez nem okoz olyan sejtkárosodást.
Lényegalényeg örülök, hogy vki ezt megfogalmazta helyettem :) Mindenbõl a mértékletesség a fontos, és hogy az ember ismerje, hogy számára hol a határ.
Balumann
Hm, hát lehetséges, az tény hogy ezekkel különösebben nem foglalkoztam még (LSD -rõl láttam dokumentumfilmet pont valamelyik nap, abból próbáltam következtetni, meg drogokról nem hallottam még így, hogy azt lehet "visszafogottan" is használni, úgy hogy az még biztosan ne okozzon problémát - de ebben ezekszerint te informáltabb vagy.

Mondjuk a legdurvább az az, hogy aki kábítószerezik, az szinte biztos hogy nem hanyagolja se a dohányzást, se az alkoholivást, együtt meg aztán pláne veszélyes. Azért azt nem hiszem, hogy a heroinnál és a cracknál veszélyesebb lenne az alkohol - pláne ha igaz, hogy szinte leszokni is lehetetlen róluk.

dronkZero
A nikotin az egyik legdurvább függõséget kialakító szer, a heroin szintjén mozog. Az alkohol meg az egyik hosszú távon legkárosabb, szintén a heroinhoz lehet csak hasonlítani.

Ha az alkoholt is odatennék:
ALKOHOL
Formája: színes vagy színtelen, a cukor erjedése során keletkezõ folyadék
Hatásai: 10-30 percen belül jelentkezik. Feldobottságérzés, gátlások oldódása, szédülés, hányinger, fennáll az aspiratio veszélye, ami azt jelenti, hogy a fogyasztó megfulladhat a saját hányadékától. Elõfordulhat fokozott szívmûködés és a vérnyomás drasztikus ingadozása. Rendszeres használata legkésõbb 2 éven belül teljesen tönkreteszi a belsõ szerveket (szív, máj, vese), esetlegesen halált okoz.
Túladagolása: már az elsõ alkalommal is halálos lehet. Rendkívül veszélyes, mert leállhat a légzés, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.
Elvonási tünetei Erõs fizikai és pszichikai függõséget okoz! Kialakul az alkoholistákra jellemzõ élet, a kötelezettségek iránti közömbösség. Súlyos fizikai függõség esetén a szer megvonása halálhoz vezethet.

Az alkohol az egyik legdurvább drog mind közül. A kávéról és a nikotinról is lehetne ilyet írni, de igazából tökmindegy. A lényeg az, hogy egy ilyen lófasznyi kis pársoros semmibõl nem fogsz képet kapni a drogokról, mert kb minden egyes szerrõl meg lehetne tölteni egy-egy könyvet. Például az adagolásról, amit alkoholnál megemlítesz, arról a többi esetében egyáltalán semmi információd nincs, ezért azt hiszed, hogy nem is lehet olyat csinálni. Pedig csak a te tudásod hézagos a témában. Minden szernek van pszichoaktív hatást kiváltó minimális mennyisége, minden drogot lehet "helyesen"- és túl adagolni. Számodra kiszámíthatóbb az alkohol, megint csak ugyanazért: mert az az egy van, amit ezek közül ismersz. Minden, amit a cigirõl és az alkoholról írsz, úgy írod, mintha az más drogok esetében nem lenne lehetséges, pedig az égvilágon semmiben sem különböznek ilyen téren a drogok.
Szerintem olvasgass még a témában, mielõtt sommás kijelentéseket teszel!

A kávé tudatmódosulást nem okoz (bár ez attól függ, mit tekintesz tudatmódosulásnak), kicsit precízebben kifejezve: nem pszichoaktív. De ennek ellenére drog. Vannak fiziológiai hatásai, és ezen hatásai miatt fogyasztják.

Balumann
Drogoknak így mindennapi használatban szerintem azt hívjuk, ami nagyon erõs tudatmódosító és egyéb hatással rendelkezik (tehát nem is nagyon lehet azt mondani, hogy X adag még nem okozhat problémát), nagyon gyorsan függõséget is kialakít, és ezek miatt ráadásul tiltva is vannak. Itt egy lista a "tipikus" drogok hatásairól

A cigarettának nincs akkora tudatmódosító hatása, és azért leszokni is le lehet róla orvosi segítség nélkül is, hosszú évek után. Az alkoholt is lehet úgy inni, hogy ne okozzon problémákat, sõt szinte "beállítható" hogy mennyire okozzon tudatmódosulást. Illetve ezek sokkal kiszámíthatóbbak is.
A kávé meg milyen tudatmódosulást okoz? :|

Bigus
Igen. A különbség ezek között csupán csak a megítélés. Hogy ez a norma alakult ki mégis(azaz az alkohol és a cigi megengedett,a drog nem) a legtöbb helyen az fõként a gazdaságnak és a médiának köszönhetõ. És ez a közel jövõben nem is fog változni.

Aquir
Az alkohol, nikotin és a koffein is drog, csak másfajták, ezért legális. Létezhetne olyan erkölcsi megítélés is (egy másik) társadalomban, amitõl egy kávésra máris rámondanák hogy drogos. De mindhárom tudatmódosítószer, és a megnevezést nézve kit érdekel hogy társaságban/egyedül fogyasztja valaki.

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

ajzószervnek nem mondanám, inkább valami cselekvéskiegészítõ eszköz ami késõbb függõséget okozhat. De nem érzem magam jobban attól hogy cigizek vagy kávézok. Egyszerûen csak azt mondanám hogy régebben ez jó volt mert jó valakikkel együtt elszívni egy cigit, megbeszélni a napi dolgokat. Késõbb már az, hogy rászoktam és egyfajta hiányérzetem van mert ma még nem szívtam el egyet de nem érzem jobban magam csak akkor beállok nullára:) mert kielégítettem a vágyamat. De ehhez is kell társaság akivel megosztom. Mint ahogy inni sem megyek el egymagam...
Nem ilyen egyszerû ez. Az alkohol természetesen drognak minõsül. A drog tudatmódosító szert jelent. Az alkohol sem kivétel. Vagy nevezzük kábítószernek, ha úgy tetszik. A drogos az más. Azt a kábítószer függõre használják nem? Tehát az alkoholista nyugodtan nevezhetõ drogosnak. A cigaretta pedig ajzószer kategóriába sorolható, a kávéval együtt. Lehet az ilyesmiket használni, de csak módjával. Csúnya tévedés amikor pl azt mondják, hogy aki néha elszív egy füves cigit, az már drogos, aki meg minden hétvégén mattrészegre issza magát, és elszív naponta 1 doboz cigit, az rendben van..
analfa
Az az igazság hogy szerintem ez társaság függõ, meg persze életkor is.
a mi kis baráti társaságunkban soha nem erõltette a másikra hogy gyújtson rá és ezért nem volt lenézve sem hogy valaki nem dohányzik. Az piánál már viszont már egy kicsit más volt a helyzet. Sok közös hányás és egyebek kellettek ahhoz hogy megértsük hogyha valaki nemet mond az italra és azt mondja õ már nem kér akkor ne kezdjük el ugratni meg piszkálni hogy "nem lehetsz ilyen puha pöcs" akkor az ténylegesen nemet jelent. De úgy látom hogy a mai fiatalok (mármint tõlem fiataloknál sincs ez másképpen, és csak remélem hogy idõvel õk is rádöbbennek amire mi is. viszont az már-már teljesen kiborító mikor 12-13 éveseknél látom ugyanezt....

A cigi és a kávé nem sorolandó ebbe a körbe. Ez egy nagyon durva hasonlat volt. Szerintem a cigi és a kávé az az amit a társaság hatására kezd el az ember. Még ma is emlékszem mikor bekerültem egy olyan társaságba ahol ez volt a menõ és én is kipróbáltam, aztán mára már kiegészítõ cselekvésként, keléshez használom. De nem nevezném tudatmódosító szernek. A másik ilyen az alkohol. Az tudatmódosító de szerintem az is társaság függõ. Vagy nem.
a "drogos" egy konyhanyelvi kifejezés, szóval én speciel nem nagyon használom, mert nem korrekt, inkább pejoratív. De azzal az elvvel amivel a heroinistákra használják úgy az alkoholistákra is használhatnák, mivel mindkettõ tudatmódosító drog, ahogy kávé, cigi stb, de ez már lerágott téma
Mindenképp lehet hasznos de csak mértékkel. Vidéken például minden reggelt azzal kezdenek a nagyapámék ,hogy egy feles de néha átlépnek egy bizonyos határt. Megjelennek a szomszédok hogy "Te Józsi nem iszunk a pálinkámból?" és itt kezdõdik minden egyre többen és többen jönnek a végére annyira kész az öreg hogy kb azt sem tudja hol van.
bigapó
tudatmódosító szer, szóval lehet drognak nevezni.

The Matrix has you...

Balumann
De azért felmerül az a kérdés, hogy az az ártalmasság nem lehet-e hasznos is, regenerálódás után nem lesz-e ellenállóbb, erõsebb például, ráadásul az alkoholnak is van talán valamennyi pozitív hatása (fertõtlenítés :D) - torokgyulladáskor pl. nagyon jól esik.
A májnak persze biztos nem tesz jót, meg az agynak se (már csak azért se, mert hatását is azáltal éri el hogy meghülyít gyakorlatilag).

röfinaator
Az alkohol drognak minõsül? Ez nekem új...
Akkor ezek szerint minden ember drogos aki fogyaszt alkoholt:)
Persze, gondoltam hogy valószínû nem tesz jót a túlzott alkoholizálás, én erre a vörösboros dologra voltam kíváncsi. Köszi

Néha van úgy, hogy sehogy!

Aquir
1 pohár vörösbor. Csak a 1-2 deci vörösbor javít valamit a szíven, és az sem az alkohol miatt. Az alkohol Drog ha nem tudnád, tehát a szervezetnek semmiképpen nem tesz jót, csak a szervezet tûri el kisebb mennyiségben.

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

röfinaator
Hello mindenki! Nekem a piálással lenne kapcsolatos a bejegyzésem. Meddig "egészséges" ( ergo nem káros ) az alkohol fogyasztás? Mert mindenhol olvasom, hogy napi 1 dl bor kell, meg hasonlókat, de tartok tõle, hogy ez csak reklám... Munkámból kifolyólag sokat járok el társasággal és az ember akarva akaratlan mindig legurít egy kis nedût... Társasága válogatja mennyi az az "egy kis"...

Néha van úgy, hogy sehogy!

én is találtam most valamit, amiben madarakat említenek,
ezt írja a könyv:

Nagyon sok rovar- és gilisztaevõ madár elpusztult, és több ragadozó madár majdnem kihalt emiatt, többek közt a fehérfejû réti sas, a vándorsólyom és a tengeri pelikán.

Balumann
Egyébként elmúlt a levegõ beszorulásom, az ACC -s tea tett jót, valószínûleg a slájm akadályozta a levegõ megfelelõ egyensúlyát a gyomorban (más kérdés, hogy így meg a köhögés miatt nem tudtam aludni este).

sz4bolcs
Disznóhúsban?

sz4bolcs
Disznóhúsban?

Balumann
Én ezt a cikket találtam ezzel kapcsolatban.

Igen, egy rovarméreg volt, amit betiltottak, de még még mindig kimutatható az élõlények zsírjából.

Valamelyik élõlényben viszont az átlagosnál jobban feldúsult, csak azt nem tudom, hogy milyen élõlényben, és most ezt próbálom kideríteni.
(biztos valami jó kaja is ebbõl készül - és akkor kihúzhatjuk a menübõl :D)
Nem tudjátok véletlenül, miben halmozódik fel?

Aquir
a betiltott rovarirtó

"A DDT a diklór-difenil-triklór-etán rövidítése, nagy hatású rovarméreg. Mivel az élõ szervezetben felhalmozódhat, károsítja a környezetet. Magyarországon felhasználását az 1960-as évek végén betiltották."
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

bigapó
az mi a szar? drogszármazék?

The Matrix has you...

Szerintetek igaz, hogy mindenkinek a szervezetébõl kimutathatók a DDT nyomai?

Balumann
Hát szinte biztos, hogy ez is a betegség miatt van, már múltkor is volt ilyen mikor beteg voltam, de akkor csak egy rövid ideig, a végén jelentkezett. Mindenesetre nemrég ittam ACC-s meg nemtudommilyen (valami m -el kezdõdõ) teát, ettem köménylevest, és most már úgy érzem javul a dolog.

FrezeR
Ezt a vírus is okozhatja szóval lehet köze a megfázásodnak hozzá. Nekem is volt már hasonló igaz nem pont így voltam, de az emésztést is zavarhatja a vírus. Ha jobban leszel és akkor sem múlik el akkor érdemes dokival konzultálni addig is tüneti kezelés :)

Balumann
Természetesen ha ez a probléma holnap sem múlik, vagy még1x elõjön (és addig nem ad valaki egy jó tippet erre), akkor megyek az orvoshoz. Csakhát most fenének se hiányzik, hogy ott a rendelõben elkapjak még valamit (az új orvosom amúgysem túl szimpi :o ).

bigapó
hát ezt csak remélheted, hogy elmúlik, bár biztos van rá gyógyszer, gondolok itt teltségérzetet csökkentõkre vagy ami a gyomorsavat leköti, hátha az is baj. dokinak kellene tanácsot adni, mert lehet csak várnod kell, ha mellékhatás, de lehet, hogy egy figyelmeztetõ jel egy komolyabb probléma elõjele, amit érdemes lenne már most kivizsgáltatni és így felfedezni.

The Matrix has you...

Balumann
Nah most én is kérdezek, sikeresen elkaptam valami szar megfázás szerû betegséget (hõemelkedés, nátha, fejfájás, torokfájás, stb.). Ezzel még nem is lenne nagy gond, de van egy olyan "mellékhatás", hogy állandóan így "felpuffadok", olyan mintha szénsavas italt innék folyamatosan, szerintem még akkor is levegõt nyelek amikor csak nyelek egyet. És akkor egy ideig így szar, aztán kiböfögöm, de aztán megint. Megiszok egy fél bögre teát és akkor is már felpuffadok, várnom kell, hogy valamikor kijöjjön.
Volt már valakinek ilyen tapasztalata?
Nekem ez már korábban is volt amikor beteg voltam (kb. 2 éve voltam utoljára), de ez a jelenség csak néhány óráig volt. Mostmár tegnap délután óta ez van.