Mérnök élet

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A fáradás széltehernél nem érdekes.
Amelyik hatás gyakorisága olyan, hgogy féradást okozhatna, az nem elég intenzív. Amelyik hatás meg elég nagy az maeg olyan ritka, hogy nem fáraszt.
A fáradás csak közvetlenül nagy igénybevételnek kitett szerkezeti elemeknél jelentkezik mint egy vasúti híd kereszttartója, egy közúti híd ortotróp pályalemeze, vagy egy darupályatartó.
A szél nagyon "puha" teher, itt mással vanank problémák.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Molnibalage
Ha hosszú a híd, akkor valszeg kell. Itthon nincs ilyen hosszú híd.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A Lánchid hogy van lehorgonyozva? Most árvíznél nem öntötte el a kamrát, ha van? A villamossineken állt a víz.

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Ami képet itt láttam hajóról, épületrõl, az mind szép is volt. Akkor is, ha azt formatervezõk alkották meg. Mert bármelyik mérnök, szerkesztõ igyekszik szépet is tervezni. Anélkül, hogy tanulná.
Apropó, az én szakmámban már elfogyott szinte az a minõsítés, hogy szerkesztõ, többnyire maguk a mérnökök terveznek. Talán nagy irodákban vannak még.
Mikor kezdtem, volt gépirónõ, szerkesztõ, nyomda, most mindent magam csinálok. Gondolom a hídtervezésnél még vannak szerkesztõk is. Nem tudom, milyen létszámú egy hídépítõ iroda? Egyes szakágak nagyon "felaprózódtak".

\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!

Nem ismered te önmagadat se! Én tudom- sokkal okosabb vagy, mint amit mutatsz. De nem dícsérni jöttem, hanem szidalmazni! Pontosabban- nem leszek off.
Én is mérnök vagyok.

Tényleg, az árapály hatását figyelembe veszitek a hidak építésénél? És ha nem, akkor hogyan?
Úgy olvastam, hogy a föld görbületét New Yorkban az alapozásnál figyelembe vették!

Egész másról van szó. Csak finoman akartam rávezetni mi a nagy helyzet.
Bevallom, a betontömb belseje általában úgy néz ki, hogy a kábel pászmáit legyezõszerûen széthúzzák, és egyenként lehorgonyozzák.
Téged jól ismerlek, és tudom mindegy mit mondok, mert te úgyis jobban tudod, hisz saját bevallásod szerint nagyon okos vagy.

Látom igényed van az esztétikára. Majd szaladj el a NIF-be hogy ha legközelebb beruháznak, és alapozni kell, lehetõleg valami mûemléken tegyék, mert szerinted az a menõ. Biztos Michelangelo is ezt tenné.

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

Tudod mikor a panelembe éjfél után recsegnyi kezd a statika, és magasan áll a Hold, azt mondom (ja- és a Holdat és a Napot mindig nagybetûvel írom, mert õket tisztelem)- tehát azt mondom- ez nem kísértet, hanem az árapály, ami a Föld kérgét is deformálja néhány cm-t, a Föld-Hold rendszert meg távolítja ~40 mm-t évente.
Sajnos, a gépészek világa nem statikus, hanem dinamikus, mozgásban van- mint maga az élet!
De elismerem: a hidak is szépek lehetnek, mint pld. egy 6 MW-os gázmotoros blokkfütõerõmû! Mert az se statikus, és ha egyszer nem szinkronba téved, hát elindul, és átgyalogol a hídon is!.

uwu
Én úgy meghatódtam, hogy itt látlak a mérnökök között!

Mert neked a mûvészek között lenne a helyed, hiszen úgy ráéreztél a betontömbre is!
"Egy hídmérnök nem gondolhat ki olyan nagy rugót, amelyet egy jól méretezett vasbeton tömb nem rejt már magába"!
Tudod, idõnként megjegyzem a nagyot mondásaidat, egy minigráfiához.

Mi van tónika, mi tetszik?
Jöttél kupolát tervezni?
Biztos nagyon otthon vagy a héjszerkezetek másodrendû modellezésében is.
De ezt inkáb csak akkor beszéljük meg, ha már rájöttél miért nem esik le a hold az égrõl.

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

7th uwu:
"Én csak nagy betontömböket láttam, sem tudom mi van benne, akár rugók is lehetnek."

Dr. Evil.
Hát felhõkarcoló építését nem egy mûvész lélekre bíznám......

Michelangelo:
"Mûvész nem gondolhat ki olyan nagyot, hogy egy márványtömb ne rejtse már magába" Majd befejezte a Szent Péter Bazilikát...

Brunelleschi aranymûvesnek tanult, - õ a Firenzei dóm kupoláját alkotta meg.

Amelynek csúcsára állitólag a 14-15 éves Leonardo helyezte fel a rézgömböt, Verrocchiónak segítve.
Igazán szép ez a mûvészeti- statikus összefonódás.
Filozófiában meg õk voltak a kor nagyagyúi.

A hidak is nem utolsó sorban- szépek (de híd, ahogy akarod...)
Én inkább afféle kalorikus lennék, azok nem e világiak?

Hát hidakba jobban otthon vagyok, ugyanis azokat tervezek.
Ott nincsenek rugók az tuti. Lehorgonyzófej van, amit után tudnak húzni. De az csak rögzít, és nem csiga hanem inkább ék. Külön szerszámmal feszítik.

Nincs képem ilyesmirõl, de a csigaszerkezet pont azért van, hogy a rugóerõt is kompenzálják vele.

Hasonló szerkezeteket lehet látni függõhidaknál is, ahol a két végen lévõ betonlábazatban van ilyen szerkezet. Ott többek között vibráció csökkentésre is szolgál, hogy nem fixen betonozott a rögzítés.
Van errõl valami képed?
Én csak nagy betontömböket láttam, sem tudom mi van benne, akár rugók is lehetnek.

Azért elég bika rugók lehetnek.
Csak mert néha még feszítõkábel is túl sokat nyúlik.

Van belsõ csillapítás de mikor az mûködni kezd, már leng a szerkezet, tehát értelmetlen a kérdés.

A széllökés mint teher, egy idõben változó dolog. Nagyon sokféleképp lehet modellezni. Legújabban szélspektrumot használnak mérési eredmények alapján, nem is értek hozzá igazán. 20-30 éve egyszerû ismétlõdõ terheket vettek fel, azzal sokkal könnyebb számolni.

Meg azért ne felejtsük el, hogy általában vázszerekezetes, vagy egy rúdból álló építményekrõl beszélünk, amibe azért _annyira_ nem tud belekapni a szél, mint egy épületbe.
Viszont a folyamatos hosszváltozás, még ha kis mértékû is, anyagfáradáshoz vezethet a rögzítõ kábeleknél.
A szélnyomás és szélszívás esetleges terhek aa tehercsoportosításban, a széllökés meg rendkívüli. Bár ez szabványfüggõ is, úgyhogy nem feltétlen igaz amit írtam. mindenesetre a kettõ nagyon nem ugyan az.

Molnibalage
A kettõ eggyüttes hatását értettem. A széllökésekre nincs a szerkezetnek csillapítása mielõtt a kábelek terhelõdnek?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A szélteher lófasz a széllökéshez képest a dinamikus hatás miatt.

Hát lehet, hogy nem jártam eléggé utána. Van róla fénykép?
Én csak óriási lehorgonyzótömböket láttam.

Molnibalage
Köszönöm a válaszokat. Én ezek kombinációját képzeltem el. A nyúlás mértéke azért meglepett, én 2-3 centire tippeltem volna. (Számolni most lusta voltam, meg soha nem számoltam még szélterhet semmire.)

Pedig van ilyen. Rugózott csigaszerkezet húzza a kötelet, ami egyúttal lengéscsillapítóként is szolgál. Nem csak a hõtágulást, hanem a szél miatti belengést is ki tudják küszöbölni vele.
Jaj, inkáb gyökketõperkettõvel😄

Egyébként a 20 cm lehet, hogy kicsit sok volt tippnek, mindenesetre 10-nél biztos több.

Én vízszintes értékeket írtam, nem megnyúlást, szorozd be gyökkettõvel.
De egyébként kb igen.

Az acél hõtágulási egyötthatója 1.2*10^-5, és ezt csak a kölönbségre kell számolni azaz kb. (1.41-1)*L-re, és 35 fokra.

A vasúti felsõvezetékeket, és még sok más vezetéket az általad leírt módon feszítik, de azok nem tartókábelek.

Molnibalage
Az kb. 140 m kábel akkor ugye? Arra a 20 cm az 0,00142-es lineáris nyúlást jelentene.

Mikor a diplomamunkámat csináltam, része volt bevezetésként egy nagyon rövid tanulmány az adótornyokról. Ezért több toronyhoz is kimentem, és mindegyik fixen le volt rögzítve. Nem tudom elképzelni, hogy tartókábelt így rögzítenének. Nem is látom értelmét, mert a széllökés nagyságrendekkel nagyobb teher a hõváltozásnál. Ha azt kibírja, márpedig ki kell bírnia, a hõingadozást röhögve viseli. Ráadásul a kábellel együtt a szerkezet is változik, így csak a ferdeségbõl adódó különbség jelentkezik.

100m-es toronynál a hõtágulás különbsége kb. 1,5cm, a széllökésbõl adódó elmozdulás meg 20 cm körül van.

Nem kikötött 100m-es toronyra kb. 30cm volt a követelmény amit nem volt szabad túllépni semmikép, ami az elfordulási korlátból adódott.

A kábelvég rögzítésnél lehet lengõsúlyt alkalmazni. Szóval nem fixen lebetonozott, hanem lóg a végükön valami súly, ami állandó feszítést biztosít a hõtágulás ellenére is. És/vagy lengéscsillapított rugózás, stb.

De ismerem akik a pannon, westel stb adótornyokat, szélerõmûveket építik, szal ha nagyon konkrét infó kell, megoldható...
Elviselik.

Molnibalage
Elég specifikus kérdésem lenne. A kábel rögzítéses építmények - pl. adótornyok esetén - mit kezdenek a téli / nyári hõtágulással? Milyen technikai megoldással kezelik?

Tegnapi hír szerint: "eltûnt az új-sztrádánk egy pici darabkája ..."
(-eredetileg, egy rajzos-"viccnek" szántam, de; Tény! -tán, még így is érthetõ😊

... 80km/h ... (80/2)km/h ...20km/h .... (g =) ~ 10m/s^2

...s ezen Út-közben pedig, már kajánul vigyorgott is ránk, a Mi_"Luci Ferkó"-nk.

A kettõ nem azonos szintû a csoportosításban, ezért nem igen lehet összehasonlítani.

Infrastruktúra:
-útépítés
-vasútépítés
-vízépítés
-közmûvek

Szerkezetépítõ:
-magasépítés
-mélyépítés
-hídépítés

Trvezésben meg sehol nem tudsz elhelyezkedni mert nálunk most ütött be a válság.

infrastruktúra: fõleg úthálózat, gátak. A hidak is tartozhatnak éppen ide, de ma már ez komplex feladat. A csatorna és víz/gáz stb. se tartozik ide,
magasépítõ: mondhatni úgy is... építõmérnök szki. építéstechnológiai szemszögbõl. Tehát nem az épület szerkezetét, statikai tulajdonságát, épületgépészeti cuccait tervezi, hanem az épület létrehozáshoz, karbantartásához szükséges ismeretekkel rendelkezik. Építkezéseken a holtidõcsökkentést, a szükséges gépek pl. toronydaruk telepítést végzi, felügyeli.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

tigeroo
mi a különbség az infrastruktúraépítõ és a magasépítõ építõmérnök között?

elhelyezkedni kb. hol tudnak, valamint mi a különbség a kettõ tevékenységi köre között?
Mechatronikai és szerszámgépészeti szakirány
hogy most ennek mi a tematikája nem tom. CAD/CAM/FEM biztos lesz benne, ha mázlid van termelésmenedzsment is. +ROBCAD alkalmazások és ipari automatizálás.

Utána nyomhatod az IIW programot. 180 óra 380 ezer körül, de nagyon jó, használható, fõleg ha acél és egyéb fémszerkezeteket kell tervezned.

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

I.C.ram
Utána 4-5 év szolgálat után a tengerfenékre küldte egy kóbor torpedó 😄
Molnibalage
A statikusokat mérnök iskolában képezik és a magasépítõket is.

Hát felhõkarcoló építését nem egy mûvész lélekre bíznám......
A formaterv az még csak csak, de a szerkezeti dolgokhoz übermenschek kellenek😊

Jó öreg Inventor😊
Egyik elsõ munkám:

ez kibaszott jó!!!!!!!!!
elérhetõ és nem foglal el egy szobát😊

Az elsõ amcsi atomtengón 20000 mérnök dolgozott😊
volt egy baszott irodaház több 10 emeleten csak terveztek, rajzoltak és akkor ezek csak a szerkesztõk.........
De jó lenne már valami igazán jó nagy projekten dolgozni, nem ilyen fusi ocó szarságokon dolgozni amiben alig van újdonság.

pl ilyen atomtengeralattjárón😊

de kezdetnek megtenné egy AIM-120C-5 egyenértékû légiharc-rakéta kifejlesztése.
Molni a norvégoknak van erre épülõ légvédelmi rendszerük. Ha kifejlesztenénk ilyen rakétákat akkor kibekkelhetnénk a közepes lég.rak.rendsz beszerzését is.

Ezeken egy szakasznyi géptervezõ dolgozott; de hogy berughattak ezek mikor a hajót vízre bocsájtották.. 😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Még mindig hajó (az elözõ HSZ-abn a TOP-nek meg ennek is kurvajó a zenéje):

Egy akárki 😊 válogatása modenebb cuccokról:

Nagyon érdekes és impozáns cuccok. A hajókról semmit nem tudok, de mérnöki szemmel nagy kihívás egy ilyet, vagy egy repülõgép-hordózót vagy akár egy nagyobb rakétás cirkálót összehozni. És itt pusztán a hajótestre gondolok.
Kirov osztályú rakétás romboló.
hossz: 252 m.
Kirov osztály

Yamal atommeghajtású jégtörõ:
Yamal jégtörõ

hajó a hajón, a hajón, a hajón......

Jahre Viking:
458 m....... no comment<#eljen><#eljen><#ticking>

A miheztartás végett: legalsó Jahre Viking alulról 3. USS Nimitz repülõgép-hordozó:

A tíz legnagyobb teherszállító hajó (nem tanker):

bardocz
Ez igaz, most a hasznost úgy értettem, hogy legalább az egyetemi évek idejére😄
Hát, hogy hasznos-e azt a munkaerõpiacon fogod megtudni😊

bardocz
Igen, oda járok. Azt már észrevettem, hogy nehéz, de számomra nagyrészt érdekes dolgokat tanítanak, vagy ha nem érdekes, akkor legalább hasznos.
Köszi!